Σαν σήμερα: Το χέρι και το γκολ του Θεού! (videos+photos)

Σαν σήμερα: Το χέρι και το γκολ του Θεού! (videos+photos)

Σαν σήμερα ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα βάζει το γκολ με το χέρι, το γκολ του αιώνα και τις βάσεις για να γίνει ο μεγαλύτερος όλων!

Υπάρχουν στιγμές στον αθλητισμό που μια φάση, μπορεί να στιγματίσει ομάδες, πρόσωπα, γενιές ολόκληρες φιλάθλων και να μνημονεύεται για πολλά-πολλά χρόνια.

Τι συμβαίνει όμως όταν σε έναν και μόνο αγώνα, ένας αθλητής μπορεί να κάνει δύο φάσεις που θα μείνουν στην ιστορία; Η μια ως το γκολ με το χέρι του θεού και η άλλη, ως το γκολ του αιώνα!

Για να το πετύχεις αυτό πρέπει να ‘σαι… Μέσι; Ρονάλντο; Πελέ; Μπα… Μόνο ο Ντιέγκο Αρμάντο Μαραντόνα έχει στο παλμαρέ του έναν αγώνα –και τι αγώνα- με δύο φάσεις και δύο γκολ σε διάστημα τεσσάρων λεπτών που θα τα συζητούν οι ποδοσφαιρόφιλοι και σε 100 χρόνια από σήμερα!

Ήταν η 22η Ιουνίου 1986 σε ένα από τα πιο χορταστικά Μουντιάλ που έχουμε δει, στο Μεξικό.

Και μόνο στο άκουσμα του συγκεκριμένου ζευγαριού στον προημιτελικό της διοργάνωσης, όλος ο κόσμος, η υφήλιος δηλαδή, ήταν στο πόδι!

Δύο τεράστιες ποδοσφαιρικές σχολές αλλά και δύο χώρες που μόλις τέσσερα χρόνια νωρίτερα είχαν εμπλακεί σε πόλεμο! Τον πόλεμο των Φόκλαντς, κατά τους Άγγλους, των νήσων Μαλβίνας, κατά τους Αργεντινούς. Οπαδοί των δύο ομάδων συνεπλάκησαν στην πόλη του Μεξικό το μεσημέρι του αγώνα σε μια από τις λιγοστές περιπτώσεις επεισοδίων οπαδών σε Μουντιάλ. Ο λόγος δεν ήταν ΠΟΤΕ ποδοσφαιρικός, αλλά οι μνήμες από την ένοπλη διαμάχη και τους νεκρούς εκατέρωθεν, που είχε βρει όμως νικήτρια τη Μ.Βρετανία…

Αργεντινή εναντίον Αγγλίας λοιπόν στο μεγαλοπρεπές στάδιο «Αζτέκα» της Πόλης του Μεξικό παρουσία 114.580 θεατών!

Το πρώτο ημίχρονο μένει στο μηδέν όμως στο δεύτερο ξετυλίγεται μέρος της μαγίας ίσως του καλύτερου ποδοσφαιριστή όλων των εποχών. Η Αργεντινή επιτίθεται, ο Μαραντόνα πασάρει δεξιά στον Χόρχε Βαλντάνο και κόβει στην περιοχή του Πίτερ Σίλτον. Ο Βαλντάνο, που έπαιζε τότε στη Ρεάλ Μαδρίτης πάει προς την μπάλα για να σεντράρει αλλά τον προλαβαίνει ο Άγγλος αμυντικός Στίβεν Χοτζ που τη σηκώνει προς τον Σίλτον! (σ.σ. Τότε ο αμυντικός μπορούσε να γυρίσει με το πόδι την μπάλα στον τερματοφύλακα)

Ο Μαραντόνα πηδά, αλλά το μέτριο ύψος του δεν μπορεί να συγκριθεί ούτε με το μπόι των Αγγλων αμυντικών ούτε με του γκολκίπερ. Τότε ο Ντιέγκο σηκώνει το αριστερό του χέρι, βρίσκει την μπάλα κι αυτή καταλήγει στα δίχτυα!!!

«Ελάτε μαζί μου να με αγκαλιάσετε» φωνάζει ο Μαραντόνα στους συμπαίκτες του! «Αλλιώς θα μας το ακυρώσει ο διαιτητής» συμπληρώνει!!!

Ο Τυνήσιος Αλί Μπιν Νάσερ δεν έχει δει το χέρι του Θεού, ούτε ο βοηθός και δείχνει σέντρα σε πείσμα των διαμαρτυριών των Άγγλων!

Τέσσερα λεπτά αργότερα (55’) η μπάλα βρίσκεται στο μισό του γηπέδου που αμύνεται η Αργεντινή. Ο Έκτορ Ενρίκε, μέσος της Αργεντινής πασάρει στον Μαραντόνα που ξεκινά την κούρσα για την… αιωνιότητα. Περνά με ντρίπλες τέσσερις αντιπάλους του, Μπίρτσλεϊ, Ριντ, τον Τέρι Μπούτσερ δύο φορές και τον Φένγουικ πριν βρεθεί ενώπιον του Σίλτον. Κοφτή ντρίπλα, νοκ άουτ κι ο γκολκίπερ κι η ανθρωπότητα βρίσκεται ενώπιον του γκολ του αιώνα όπως ψηφίστηκε το 2002!

«Δεν θα μπορούσα να βάλω τέτοιο γκολ κόντρα σε άλλη ομάδα. Η Αγγλία παίζει πολύ καθαρά και σε άλλη περίπτωση, οι αντίπαλοί μου δεν θα μου επέτρεπαν τέτοια επέλαση και τόσες ντρίπλες ανάμεσα σε τόσους παίκτες», λέει έπειτα από τον αγώνα ο Αργεντινός Θεός, βγάζοντας το καπέλο στους Άγγλους ποδοσφαιριστές για τo fair play τους.

Αργεντινή-Αγγλία 2-0 κι η Αργεντινή είναι ένα βήμα πιο κοντά στον Εθνικό Θρίαμβο. Ο Γκάρι Λίνεκερ πετυχαίνει το έκτο του γκολ στη διοργάνωση στο 80’ αλλά το 2-1 πρόκειται να είναι το τελικό σκορ.

Η Αργεντινή περνά στους «4» και στο τέλος κατακτά το Μουντιάλ, το δεύτερο στην ιστορία τους αλλά πρώτο εκτός Αργεντινής (όπου το είχε πάρει το 1978).

«Ε, έβαλα λίγο εγώ το κεφάλι μου, λίγο ο Θεός το χέρι του και προηγηθήκαμε» δικαιολογήθηκε για το πρώτο του τέρμα ο Μαραντόνα. Με εξαίρεση τους Άγγλους, οι υπόλοιποι του το συγχωρήσαμε. Δεν χρειάστηκαν περισσότερα από τέσσερα λεπτά για αυτό… Όσο του πήρε να σκοράρει το πιο θεαματικό, το πιο εντυπωσιακό, το πιο ονειρεμένο γκολ που έχει δει το Παγκόσμιο Ποδόσφαιρο στην μεγαλύτερη γιορτή του!

Δείτε το γκολ του αιώνα με την περιγραφή του… Ουρουγουανού σπορτκάστερ Βίκτορ Ούγκο Μοράλες ο οποίος ξεπέρασε και τους Αργεντινούς συναδέλφους του.

Δείτε το γκολ που σκόραρε ο Θεός. Με το χέρι!

Το χέρι και το γκολ του Θεού! (videos)



Κριστιάνο Ρονάλντο: Ο λόγος που κοιμάται 5 με 6 φορές τη μέρα
Κριστιάνο Ρονάλντο: Ο λόγος που κοιμάται 5 με 6 φορές τη μέρα
EuroLeague: Ανακοίνωση για τις δηλώσεις του Εργκίν Αταμάν περί διαιτησίας
EuroLeague: Ανακοίνωση για τις δηλώσεις του Εργκίν Αταμάν περί διαιτησίας
Super League: Ο Γερμανός Σρέντερ ορίστηκε στο ΠΑΟΚ - ΑΕΚ | Οι διαιτητές της αγωνιστικής
Super League: Ο Γερμανός Σρέντερ ορίστηκε στο ΠΑΟΚ - ΑΕΚ | Οι διαιτητές της αγωνιστικής
Μαρία Σάκκαρη: Πρόκριση στη Μαδρίτη με κυριαρχική εμφάνιση
Μαρία Σάκκαρη: Πρόκριση στη Μαδρίτη με κυριαρχική εμφάνιση
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved