Επικυρώνονται οι αναθέσεις των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 και 2028
SHARE

Επικυρώνονται οι αναθέσεις των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 και 2028

Στη Λοζάνη θα επικυρωθεί η ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 και 2028 σε Λος Άντζελες και Παρίσι.

Μια ενδιαφέρουσα εβδομάδα ξεκινά για τη ΔΟΕ αύριο στη Λοζάνη, για το μέλλον των Ολυμπιακών Αγώνων, με αποκορύφωμα την έκτακτη συνεδρίαση της Τρίτης, όπου θα πρέπει να επικυρωθεί η διπλή ψηφοφορία του Σεπτεμβρίου η οποία θα εγγυάται στο Λος Άντζελες και το Παρίσι την ανάθεση των διοργανώσεων του 2024 και του 2028.

Ήδη από τον περασμένο Μάρτιο εκφράστηκε από τον πρόεδρο της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ η άποψη για την «διατήρηση δύο άριστων υποψηφίων πόλεων», η ιδέα δηλαδή για ταυτόχρονη ανάθεση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024 και 2028 στην 130η Σύνοδο της ΔΟΕ, η οποία θα πραγματοποιηθεί στις 13 Σεπτεμβρίου στη Λίμα.

Η άποψη του Μπαχ εγκρίθηκε από την διοίκηση τς ΔΟΕ στις αρχές Ιουνίου και την Τρίτη το απόγευμα θα υποβληθεί για έγκριση μέσω ψηφοφορίας στην ολομέλεια και θα πρέπει, εκτός από απίθανη τροπή των γεγονότων, να επικυρωθεί με μεγάλη πλειοψηφία

Παραμένει ακόμη άγνωστο ποια πόλη έχει το προβάδισμα για την διοργάνωση των Αγώνων του 2024, αλλά όποια και να είναι η... ηττημένη, θα αναλάβει τους αμέσως επόμενους το 2028, οπότε το τίμημα για την υποψηφιότητα δεν θα πάει χαμένο.

Παράλληλα η ΔΟΕ, που εγγυάται βοήθεια 1.5 δισ. δολαρίων για τους Αγώνες του 2024, εκφράζεται η βεβαιότητα ότι θα μπορούσε να την αυξήσει κατά 100-200 εκ. δολάρια στην πόλη που θα αναλάβει την διοργάνωση ου 2028, κάτι που είναι ένα επιπλέον κίνητρο, αν και ο Μπαχ δεν θέλει αυτό να θεωρηθεί ως ένα δώρο στην ηττημένη για να αναλάβει τους Ολυμπιaκούς του 2028.

Το απόγευμα της Δευτέρας, ο πρόεδρος της ΔΟΕ θα φιλοξενήσει τις αντιπροσωπείες από το Λος Άντζελες και το Παρίσι, το οποίο θα έχε επικεφαλής τον Πρόεδρο της Γαλλίας Εμμανουέλ Μακρόν, που παραμένει ένθερμος υποστηρικτής της υποψηφιότητας του Παρισιού.

Αφού οι αντιπροσωπείες επισκεφθούν το Ολυμπιακό Μουσείο, ο Τόμας Μπαχ θα κάνει το δείπνο στον κ Μακρόν και τους Αμερικανούς αξιωματούχους σε ξενοδοχείο της Λοζάνης, του οποίου πάντως η κουζίνα διευθύνεται από την πολυβραβευμένη Γαλλίδα Αν-Σοφί Πικ.

Στη συνέχεια το πρωί της Τρίτης, η κάθε πόλη θα περάσει από μια αναλυτική εξέταση διάρκειας 75 λεπτών του φακέλλου υποψηφιότητάς της, ενώπιον των μελών της ΔΟΕ και όπου αναμένεται ο Εμμανουέλ Μακρόν να μιλήσει για την υποψηφιότητα του Παρισιού. Η τελική πάντως παρουσίαση έχει προγραμματιστεί για τον Σεπτέμβριο στη Λίμα.

Αυτό που επιθυμεί η ΔΟΕ είναι να μείνουν στο παιχνίδι της διοργάνωσης και οι δύο πόλεις, τις υποψηφιότητες των οποίων θεωρεί εξαιρετικές, κάτι που αν συμβεί θα επιφέρει μεγάλη ανακούφιση στη Λοζάνη, αφού θα έχει σχεδιάσει το μέλλον των Ολυμπιακών Αγώνων για την επόμενη δεκαετία.

Το Λος Άντζελες και το Παρίσι έχουν ήδη διοργανώσει από δύο φορές Ολυμπιακούς Αγώνες, το πρώτο το 1932 και το 1984 και το δεύτερο το 1900 και το 1924. Πάντως η γαλλική πρωτεύουσα υπέστη τρεις ήττες τα τελευταία χρόνια στην προσπάθειά της να αναλάβει και μία νέα διοργάνωση, με τελευταία αυτή στην ψηφοφορία του 2005 στη Σιγκαπούρη, όταν τους Αγώνες του 2012 ανέλαβε το Λονδίνο.

ΑΠΕ-ΜΠΕ


ΑΕΚ: Το σχέδιο για να κρατήσει Πόνσε
ΑΕΚ: Το σχέδιο για να κρατήσει Πόνσε
Παναθηναϊκός: Γκαντεμιά… χωρίς τέλος!
Παναθηναϊκός: Γκαντεμιά… χωρίς τέλος!
Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (17/01)
Οι αθλητικές μεταδόσεις της ημέρας (17/01)
Το ρεκόρ, η αφιέρωση και η φωτογραφία του Κριστιάνο Ρονάλντο από τα αποδυτήρια!
Το ρεκόρ, η αφιέρωση και η φωτογραφία του Κριστιάνο Ρονάλντο από τα αποδυτήρια!

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies