Παναιτωλικός: Ήρθε κύριος, φεύγει κύριος έπειτα από 16 και πλέον χρόνια ο Φώτης Κωστούλας

Παναιτωλικός: Ήρθε κύριος, φεύγει κύριος έπειτα από 16 και πλέον χρόνια ο Φώτης Κωστούλας

Παναιτωλικός: Ο Φώτης Κωστούλας που καθιέρωσε τους Αγρινιώτες ως μία παραδοσιακή δύναμη της περιφέρειας αποχωρεί, αφού συμφώνησε για την πώληση της ΠΑΕ στον Αμερικανό επιχειρηματία Μάτσιεκ Καμίνσκι.

Ο Φώτης Κωστούλας ανέλαβε τον Παναιτωλικό σε δύσκολες εποχές.

Από το 2006 ήταν πρόεδρος και κυρίως μεγαλομέτοχος στην ομάδα του Αγρινίου. Την καθιέρωσε ως μία παραδοσιακή δύναμη στην περιφέρεια. Είχε αρκετές πίκρες με υποβιβασμούς, ενώ μόλις την περασμένη σεζόν υπήρξε κίνδυνος με στοιχηματισμό αγώνα, όπου ενεπλάκη μέλος του συλλόγου. Αρκετές φορές ήρθε και σε ρήξη με οπαδούς, αλλά όλοι αναγνώριζαν ότι είχε διαφορετική νοοτροπία από τα ελληνικά δεδομένα.

Ποιος, όμως, είναι ο Φώτης Κωστούλας, ο οποίος αποχωρεί πλέον από το ελληνικό ποδόσφαιρο, αφού πούλησε την ΠΑΕ στον Αμερικανό Μάτσιεκ Καμίνσκι; Συνάντησε πολλά που δεν του άρεσαν κι αρκετές φορές είχε εκφράσει την επιθυμία ν’ αποχωρήσει. Τώρα το έκανε πράξη. Αφού πρώτα σουλούπωσε το γήπεδο κι έφτιαξε ένα πολύ καλό αθλητικό κέντρο.

Στη Σουηδία

Ο Κωστούλας είχε σπουδάσει δημοσιογράφος. Πήγε από το Αγρίνιο στην Αθήνα για να γραφτεί στη Σχολή. Όταν τελείωσε τη στρατιωτική του θητεία κι έψαξε για δουλειά. Ο ίδιος είπε «δεν μπορούσα να βρω κάτι και η στάμπα μου ως αριστερού κάθε άλλο παρά διευκόλυνε την κατάσταση». Ήταν η περίοδος της Χούντας. Ο Φώτης Κωστούλας, παιδί φτωχικής οικογένειας, πήγε να ψάξει την τύχη του στη Σουηδία γιατί ένας παλιός του φίλος από το Αγρίνιο, του είχε γράψει ότι εκεί οι συνθήκες είναι καλύτερες.

Βρέθηκε στην Ουψάλα και σπούδασε γεωλόγος, ενώ εργαζόταν και σε εργοστάσιο χαρτοποιίας. Το επάγγελμα δεν το εξάσκησε ποτέ. Κι αυτό γιατί το επιχειρηματικό του ένστικτο τον έκανε να ασχοληθεί (από το 1982) με τις τουριστικές επιχειρήσεις και να οργανώνει εκδρομές στην Ελλάδα, αναδεικνύοντας και προορισμούς που τότε στη Σκανδιναβία δεν ήταν δημοφιλείς, όπως η Λευκάδα.

Το τουριστικό γραφείο άρχισε να γίνεται από τα μεγαλύτερα στη Σουηδία. Το 1995 εξυπηρετούσε, με πτήσεις τσάρτερ, 550.000 ταξιδιώτες. Το 2006, το οικονομικό έντυπο «Dagens», κατέταξε τον Κωστούλα στη δεύτερη θέση των οικονομικά επιφανέστερων ξένων επιχειρηματιών στη Σουηδία. Για να αντιληφθεί κανείς το μέγεθος της αναγνώρισης που απολάμβανε, το 2001 στις αναφορές της σουηδικής εφορίας κατατασσόταν 18ος στη χώρα σε απόδοση φόρων, μια απόδοση που έφτανε τα 68 εκατομμύρια κορώνες! Από το 1982 που η εταιρία Apollo που έφτιαξε με τον αείμνηστο Γιώργο Χατζή και ασχολούνταν με την πώληση πακέτων εισιτηρίων, την πούλησε το 2001 στον κολοσσό που λέγεται Kouni.

Ποτέ, όμως, δεν ξέχασε τον Παναιτωλικό. Στο περιοδικό «Ρίζα Αγρινιωτών» είχε δηλώσει: «Δουλεύαμε όλη την εβδομάδα στο μυαλό μας τρόπους για να μπούμε κρυφά και να μην μας πιάσει ο φύλακας. Το γήπεδο δεν είχε τοίχους. Μόνο κάγκελα και σύρματα. Δεν είχαμε λεφτά και έτσι εφευρίσκαμε άλλες μεθόδους. Σκάβαμε και περνούσαμε κάτω από τα σύρματα».

 Το 2005 ο Παναιτωλικός μαράζωνε. Είχαν προηγηθεί δύο σεζόν στη Δ’ Εθνική, είχε ανεβεί στη Γ’ και είχε τερματίσει στις χαμηλές θέσεις. Την τελευταία στιγμή είχε κρατηθεί στην κατηγορία. Τότε, στην Επιτροπή Σωτηρίας, ήταν ένας άλλος Αγρινιώτης της Σουηδίας, ο Σωκράτης Τσιάρας που προσέγγισε τον Κωστούλα.

Από τα δύο του παιδιά,  την Αιμιλία και τον Λεωνίδα και τα αρχικά των ονομάτων έχει δώσει την επωνυμία «EMILEON» στο έργο πνοής που έχει κάνει, το προπονητικό κέντρο που έχει ο Παναιτωλικός και που έχει εξελιχθεί σε πολυχώρο διαφόρων δράσεων.

 Όχι σε δανεισμούς

Στο ελληνικό ποδόσφαιρο χάραξε τη δική του πορεία. Δεν δέχτηκε ποτέ να πάρει στον Παναιτωλικό δανεικό από άλλη ομάδα. Η ζωή του μοιραζόταν ανάμεσα σε Αγρίνιο, Σουηδία (εκεί όπου βρίσκονται τα παιδιά του, η οικογένειά του, τα εγγόνια του) και Αίγινα, όπου έχει σπίτι. Παντρεύτηκε τη Σουηδή, δημοσιογράφο Lalli Svedling. Το ζεύγος μάλιστα παραχώρησε ένα νεοκλασικό κτήριο στην Αθήνα, στην Πλάκα, για τη μεταστέγαση της σουηδικής εκκλησίας «Svenska Kyrkan», διατηρώντας πάντα, έντονους δεσμούς, και με τις δύο χώρες.



Euroleague: Ενός λεπτού σιγή πριν το Παρτιζάν-Ολυμπιακός
Euroleague: Ενός λεπτού σιγή πριν το Παρτιζάν-Ολυμπιακός
Η ΠΑΕ ΑΕΚ ζήτησε απ' τον κόσμο της να προσέχει πιθανές προκλήσεις
Η ΠΑΕ ΑΕΚ ζήτησε απ' τον κόσμο της να προσέχει πιθανές προκλήσεις
Ολυμπιακοί Αγώνες: Εκτός από το μεγάλο «ραντεβού» ο Μάτι Λι
Ολυμπιακοί Αγώνες: Εκτός από το μεγάλο «ραντεβού» ο Μάτι Λι
Το ξεχωριστό μήνυμα της Εθνικής ομάδας
Το ξεχωριστό μήνυμα της Εθνικής ομάδας
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved