Η απόφαση του CAS: Μόνο ο ΠΑΟΚ παίρνει πίσω τους 7 βαθμούς (photo)

Η απόφαση του CAS: Μόνο ο ΠΑΟΚ παίρνει πίσω τους 7 βαθμούς (photo)

Παραμένει η ποινή της Ξάνθης, ενώ και επίσημα στον ΠΑΟΚ επιστρέφουν οι 7 βαθμοί.

Tο CAS έδωσε στη δημοσιότητα την απόφασή της για την υπόθεση της πολυϊδιοκτησίας. Σύμφωνα με το έγγραφο του Ανώτατου Διαιτητικού Δικαστηρίου ο ΠΑΟΚ παίρνει οριστικά πίσω τους 7 βαθμούς που του είχαν αφαιρεθεί, ωστόσο, δεν ισχύει το ίδιο και για την Ξάνθη.

Όπως τονίζεται εντός του εγγράφου, από την στιγμή που οι ακρίτες δεν είχαν κάνει έφεση στο CAS οι 7 βαθμοί δεν της επιστρέφονται. Παράλληλα όπως είναι ήδη γνωστό επιστρέφει την απόφαση στα ελληνικά δικαστήρια και στην Εφέσεων της ΕΠΟ ώστε να εκδικαστεί από μηδενική βάση.

«Η επιτροπή του CAS διέταξε να αναιρεθεί η αφαίρεση των επτά βαθμών στον ΠΑΟΚ και η υπόθεση θα επιστρέψει στην ελληνική δικαιοσύνη για να δικαστεί. Από τη στιγμή που η Ξάνθη δεν άσκησε έφεση για την αφαίρεση των επτά βαθμών προς αυτή, η ποινή παραμένει», αναφέρει μεταξύ άλλων η απόφαση του CAS.

Παράλληλα, στην ανακοίνωση τονίζεται πως ήταν λάθος των δικαστών της ΕΠΟ να μην μπουν στην ουσία της υπόθεσης και να θεωρήσουν δεσμευτικό το πόρισμα της ΕΕΑ.

Αναλυτικά τα όσα αναφέρει η σχετική ανακοίνωση του CAS:

«Λωζάνη, 10 Ιουλίου 2020, το Αθλητικό Δικαστήριο ανακοίνωσε την απόφασή του αναφορικά με τις θέσεις που κατατέθηκαν από τα ελληνικά ποδοσφαιρικά σωματεία ΠΑΕ Ολυμπιακός και ΠΑΕ ΠΑΟΚ Θεσσαλονίκης εναντίον της απόφασης που πάρθηκε από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ στις 14 Απριλίου 2020, η οποία επικύρωσε την απόφαση της Πειθαρχικής Επιτροπής να επιβάλλει ποινή αφαίρεσης εφτά βαθμών τόσο στην ΠΑΕ ΠΑΟΚ όσο και στην ΠΑΕ Ξάνθη για παράβαση των εφαρμοσμένων νόμων περί απαγόρευσης πολυιδιοκτησίας ομάδων.

Τόσο ο Ολυμπιακός όσο και ο ΠΑΟΚ αιτήθηκαν την ακύρωση της απόφασης της Επιτροπής Εφέσεων της ΕΠΟ, ο Ολυμπιακός ζήτησε αυστηρότερες κυρώσεις να επιβληθούν στον ΠΑΟΚ και την Ξάνθη και ο ΠΑΟΚ αιτήθηκε να μην επιβληθούν κυρώσεις. Αυτές οι προσφυγές συνεκδικάστηκαν στο CAS και παρουσιάστηκαν στο ίδιο πάνελ διαιτητών: κ.κ.Manfred Nan (Ολλανδία, πρόεδρος) κ κ. Ulrich Haas (Γερμανία) και κ.κ. Luigi Fumagalli (Ιταλία). To CAS ξεκίνησε τα διαδικαστικά στις αρχές Μαϊου 2020 και η ακρόαση έγινε παρουσία όλων των πλευρών στις 6 Ιουλίου 2020.

Η επιτροπή του CAS διέταξε η αφαίρεση των εφτά βαθμών που είχε επιβληθεί στον ΠΑΟΚ να παραλειφθεί και το ζήτημα να παραπεμφθεί πίσω για επανεκδίκαση από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Από τη στιγμή που η ΠΑΕ Ξάνθη δεν άσκησε έφεση εναντίον της απόφασης για αφαίρεση εφτά βαθμών που της επιβλήθηκε, αυτή η κύρωση δεν παραλείπεται.

Οι δικαστικές επιτροπές της ΕΠΟ λανθασμένα υπέθεσαν ότι η απόφαση της ΕΕΑ στην Ελλάδα με ημερομηνία 27/1/2020 ήταν δεσμευτική και ως εκ τούτου δεν μπήκαν στην ουσία της υπόθεσης. Απούσης της ουσίας και χωρίς την πρέπουσα έγκριση των συμπερασμάτων της έκθεσης της ΕΕΑ, η έκθεση δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί από τα δικαιοδοτικά όργανα της ΕΠΟ ως εναρκτήρια βάση για την ποινή που επιβλήθηκε στον ΠΑΟΚ.

Το CAS διαπίστωσε ότι παρά την εξουσία της Επιτροπής του να αποφασίσει το ίδιο για την υπόθεση καθ΄αυτή, δεν ήταν πρέπον να εκδώσει μια τελική και δεσμευτική απόφαση κάτω από αυτές τις συνθήκες με σημαντικές επιπτώσεις για το ελληνικό ποδόσφαιρο. Η Επιτροπή τονίζει ότι τα δικαιοδοτικά όργανα της ΕΠΟ δεν πρέπει να υπεκφεύγουν των καθηκόντων τους να προσεγγίζουν σύνθετα θέματα που περιέρχονται στην έκθεση της ΕΕΑ, η ουσία της οποίας δεν έχει πλήρως αξιολογηθεί ούτε σε πρώτο βαθμό ούτε σε δεύτερο από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ. Επιπλέον, το CAS θεώρησε ότι ο ΠΑΟΚ δεν πρέπει να στερηθεί του δικαιώματός του να εκδικαστεί με βάση το εθνικό δίκαιο. Συνεπώς και οι δυο προσφυγές έγιναν εν μέρει δεκτές και το ζήτημα παραπέμπεται στον προηγούμενο βαθμό, εν προκειμένω στην Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ»

Δείτε το σχετικό έγγραφο:



ΣΕΓΑΣ: Με 28 μετάλλια και διακρίσεις οι πρώτες 70 μέρες του 2024 για τον ελληνικό στίβο
ΣΕΓΑΣ: Με 28 μετάλλια και διακρίσεις οι πρώτες 70 μέρες του 2024 για τον ελληνικό στίβο
Βέροια: Ο Πρόδρομος Κουτσούκης ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα
Βέροια: Ο Πρόδρομος Κουτσούκης ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα
Συνεχίζεται η άνοδος της τιμής του ελαιόλαδου
Συνεχίζεται η άνοδος της τιμής του ελαιόλαδου
ATP: Ο Τζόκοβιτς στην κορυφή για 417η εβδομάδα, στο Νο11 ο Τσιτσιπάς
ATP: Ο Τζόκοβιτς στην κορυφή για 417η εβδομάδα, στο Νο11 ο Τσιτσιπάς
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved