Γιαννίκος: «Οι ελληνικές ομάδες θα μείνουν εκτός Ευρώπης»

Γιαννίκος: «Οι ελληνικές ομάδες θα μείνουν εκτός Ευρώπης»

Ο Θεόδωρος Γιαννίκος υποστήριξε πως αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί, τότε οι ελληνικές ομάδες θα μείνουν εκτός Ευρώπης.

Ο νομικός εκπρόσωπος του Ολυμπιακού που παράλληλα είναι και μέλος των δύο υπερεθνικών ποδοσφαιρικών οργανισμών, μίλησε για το ενδεχόμενο  ψήφισης του νέου αθλητικού νομοσχεδίου, χωρίς να είναι ιδιαίτερα αισιόδοξος.

Αναλυτικά τα όσα είπε στον NOVA ΣΠΟΡ FM για:

-το αν υπάρχει ουσιαστικός κίνδυνος αποκλεισμού της Ελλάδας: «Αν το νομοσχέδιο ψηφιστεί, δεν θα είναι απλός κίνδυνος, αλλά θα είναι πραγματικότητα. Οι ελληνικές ομάδες θα μείνουν εκτός Ευρώπης. Προσωπικά δεν αισιοδοξώ, γιατί δεν βλέπω μια λογική προσέγγιση».

-τη δήλωση του κ. Κοντονή πως δεν έχει δεχτεί τέτοια απειλή: «Δεν είναι θέμα φόβου ή απειλών. Τουλάχιστον από άποψη δεοντολογίας αν δει κανείς, η UEFA και η FIFA δεν απειλούν κανέναν. Οι δυο τους διοργανώνουν το ποδόσφαιρο με τον τρόπο που έχουν αποφασίσει. Έχουν εσωτερικούς κανονισμούς. Όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει έρθει το αντίστροφο, να προσαρμόσουν δηλαδή τους κανονισμούς τους στα κράτη-μέλη. Το ποδόσφαιρο, όπως κι όλα τα αθλήματα, δεν είναι δημοσίου συμφέροντος. Μόνο συγκεκριμένες πτυχές του είναι. Ο τρόπος που διεξάγεται ένα πρωτάθλημα, που τιμωρούνται οι πρωταγωνιστές κλπ, είναι τελείως εσωτερικό θέμα. Η διαφορά ποια είναι; Η FIFA και η UEFA δεν θα έρθουν για να πουν να νομοθετήσουμε έτσι. Ο κ. υπουργός πήγε εκεί και τους ζήτησε να γνωμοδοτήσουν. Είπε ότι δεν απειλείται, αλλά δεν τον απειλεί κανείς. Αν η Ελλάδα ή η Βόρεια Κορέα αποφασίσει πως δεν θα παίζει στη FIFA και την UEFA, πολύ απλά δεν θα παίζει».

-τα πρακτικά προβλήματα που δημιουργεί ο νέος αθλητικός νόμος: «Φανταστείτε ότι γίνονται επεισόδια σε κάποιον αγώνα και αποφασίζει ο κ. υπουργός να μην παίξει καμία ελληνική ομάδα στην Ευρώπη, Σεπτέμβριο μήνα. Πιστεύετε ότι η UEFA θα δεχτεί να τον καταστρέψει έτσι ένας συμμέτοχος, να κάνει άνω-κάτω τη διοργάνωση και τα τηλεοπτικά δικαιώματα; Όλο το οικοδόμημα του Financial Fair Play και της αδειοδότησης έχει γίνει ώστε η συμμετοχή των ομάδων να μη γίνεται με άλλα κριτήρια και ο κ. υπουργός θέλει να μετατρέψει σε νόμο τη δική του βούληση».

-την ψήφιση του νόμου πριν τη συνάντηση με την UEFA και τη FIFA: «Από ό,τι καταλαβαίνω, ο υπουργός έχει πάρει φόρα για να δημιουργήσει ένα νόμο που αριθμεί 15-16 σελίδες, έχει φτιαχτεί σε χρόνο ρεκόρ και έχουν πεταχτεί τα πάντα μέσα για να καλυφθούν όλες οι ανάγκες και να δημιουργηθεί επικοινωνιακό ενδιαφέρον. Έχει προαναγγείλει την παρουσία του απόψε σε μια εκπομπή που αποτελεί τη διακωμώδηση του αθλητικού δικαίου και αποφασίζει να απευθύνει τον όποιο πειστικό του λόγο από αυτή την εκπομπή. Δεν υπάρχει δυνατότητα διαβούλευσης έτσι».

-τη διαφωνία Κοντονή-ΕΠΟ για τους τακτικούς δικαστές: «Ο κ. Κοντονής επιθυμεί να έχει τακτικούς δικαστές στα όργανα. Δεν καταλαβαίνει, γιατί ο ίδιος είναι νεόκοπος στη θέση, δεν έχει εμπειρία και ακούει τους συμβούλους του, ότι η θέσπιση τακτικού δικαστή είναι αστεία, για το λόγο ότι σε τελευταίο βαθμό οι αποφάσεις κρίνονται στο CAS κι εκεί δικάζουν απλοί δικηγόροι. Μπορεί κάλλιστα, λοιπόν, αν μια ομάδα προσφύγει στην απόφαση που υπάρχει σε πρώτο ή δεύτερο βαθμό, να πάει στο CAS και να αποφασίσουν απλοί δικηγόροι. Το δέχεται αυτό η ελληνική δικαιοσύνη; Δέχεται οι αποφάσεις των αθλητικών δικαστών να ανατρέπονται από διαιτητικά όργανα;».

-το τι θεωρεί ο ίδιος πραγματικό πρόβλημα του ποδοσφαίρου: «Αν ήθελε κάποιος να κάνει τομές στο ελληνικό ποδόσφαιρο, υπάρχει λαμπρό πεδίο που αγνοείται: η πραγματική επιχειρηματική δυνατότητα των ΠΑΕ. Σήμερα φτάνει να υποβιβάζεται ΠΑΕ και οι πιστωτές της βρίσκουν μόνο τη σκόνη από τα παπούτσια των παικτών τους. Οι ελληνικές ΠΑΕ δεν έχουν περιουσιακή δομή. Οι ομάδες έχουν τεράστια περιουσιακή αξία, που δεν αντικατοπτρίζεται. Αυτό είναι πραγματικό θέμα κι όχι αν ο δικαστής θα κρίνει για κάρτες ή για δυσφήμιση του ποδοσφαίρου».

Άρης: Επαφές διοίκησης με Αγγέλου
Άρης: Επαφές διοίκησης με Αγγέλου
Tα βρήκε με Σρνα ο ΠΑΟΚ
Tα βρήκε με Σρνα ο ΠΑΟΚ
30χρονος αδερφός ΑΡΝΕΙΤΑΙ να φύγει από το πατρικό και οι γονείς του τον τρέχουν στα Δικαστήρια
30χρονος αδερφός ΑΡΝΕΙΤΑΙ να φύγει από το πατρικό και οι γονείς του τον τρέχουν στα Δικαστήρια
Έμερι: «Ευχαριστώ τον Βενγκέρ για την κληρονομιά στην Άρσεναλ»
Έμερι: «Ευχαριστώ τον Βενγκέρ για την κληρονομιά στην Άρσεναλ»

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης