ΕΠΟ: «Τινάζει στον αέρα το ποδόσφαιρο»
SHARE

ΕΠΟ: «Τινάζει στον αέρα το ποδόσφαιρο»

Η ΕΠΟ με ανακοίνωσή της τα έβαλε ξανά με τον Σταύρο Κοντονή για τις κινήσεις του.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα η φίλαθλη κοινή γνώμη παρακολουθεί έκπληκτη τη δραστηριότητα του Υφυπουργού Αθλητισμού και διαπιστώνει με θλίψη τον τρόπο με τον οποίο αυτός αντιλαμβάνεται τον θεσμικό του ρόλο σε σχέση με το άθλημα του ποδοσφαίρου στη χώρα μας. Γίναμε, δυστυχώς, πάλι - για δεύτερη φορά μέσα σε διάστημα μικρότερο του έτους-  μάρτυρες μίας σειράς απερίσκεπτων ενεργειών και δηλώσεών του, που με αποκλειστική, δική του ευθύνη δημιούργησαν και κλιμάκωσαν ξανά μία τεραστίων διαστάσεων  κρίση στις σχέσεις της χώρας μας με τις διεθνείς ποδοσφαιρικές αρχές, η οποία πλέον απειλεί να τινάξει στον αέρα όλο το ελληνικό ποδοσφαιρικό οικοδόμημα.

Η συνολική συμπεριφορά του μαρτυρά πλήρη άγνοια της φύσης και της ιδιαιτερότητας του οργανωμένου ποδοσφαίρου, όπως αυτό έχει διαμορφωθεί με βάση το ισχύον διεθνές νομικό πλαίσιο και γίνεται σεβαστό σε παγκόσμιο επίπεδο, σε συνδυασμό με ένα μόνιμο ανεπίτρεπτο παρεμβατισμό σε ουσιώδη εσωτερικά ποδοσφαιρικά ζητήματα, χωρίς καμία διάθεση σεβασμού θεμελιωδών δικαιωμάτων και ελευθεριών που αναγνωρίζονται από την έννομη τάξη και θα έπρεπε ο ίδιος, ως μέλος της Ελληνικής Κυβέρνησης, να εγγυάται και να προστατεύει.  

Η FIFA και η UEFA με την από 21/3/2016 κοινή επιστολή τους, κάλεσαν τον Υφυπουργό Αθλητισμού να αναθεωρήσει, έως την 1η Απριλίου 2016, την απόφαση οριστικής  διακοπής του Κυπέλλου Ελλάδας, διότι ήταν εμφανώς δυσανάλογη των γεγονότων που είχαν συμβεί στον αγώνα ΠΑΟΚ-ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ και συγχρόνως συνιστούσε  απαράδεκτη παρέμβαση στα εσωτερικά θέματα του ποδοσφαίρου, κατά παράβαση των σχετικών διατάξεων του Καταστατικού της FIFA. Του κατέστησαν σαφές ότι, σε αντίθετη περίπτωση, θα εξέταζαν το ενδεχόμενο επιβολής κυρώσεων σε βάρος του ελληνικού ποδοσφαίρου, μεταξύ των οποίων και την αποβολή του από την διεθνή ποδοσφαιρική κοινότητα. Ο Υφυπουργός ισχυρίστηκε ότι  έπρεπε να λάβει αυτή την απόφαση προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της βίας, προφασιζόμενος γενικά και αόριστα λόγους δημόσιας τάξης και ασφάλειας.

Στις 31/3/2016 ακολούθησε επίσκεψη κοινής αντιπροσωπείας εκπροσώπων των διεθνών και τοπικών ποδοσφαιρικών αρχών  στον Υφυπουργό Αθλητισμού, ο οποίος, προς κατάπληξη όλων των παρευρισκομένων, έθεσε ως όρους διεξαγωγής του Κυπέλλου, όχι κάποιο μέτρο αντιμετώπισης της βίας, αλλά την αποχώρηση από την Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία όλων των πρόσωπων που μετέχουν στην διοίκηση αυτής και εμπλέκονται σε ποινικές υποθέσεις καθώς και την αντικατάσταση των μελών της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας της Ομοσπονδίας.

Με τον τρόπο αυτό, η αυλαία του δήθεν ειλικρινούς ενδιαφέροντος  του Υφυπουργού για τη δημόσια τάξη και την αντιμετώπιση της βίας, σηκώθηκε, αποκαλύπτοντας το πραγματικό θεατρικό έργο που θα παρακολουθούσαμε στη συνέχεια: Την πραξικοπηματική απόπειρα ανατροπής της νόμιμα εκλεγμένης διοίκησης της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας από τον Υφυπουργό με στόχο τον πλήρη έλεγχο από τον ίδιο και κάποιους άλλους του ελληνικού ποδοσφαίρου.  Το έργο αυτό, το οποίο έγραψε, σκηνοθετεί και πρωταγωνιστεί ο Υφυπουργός, δυστυχώς τελειώνει με την καταστροφή του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Οι εκπρόσωποι των FIFA και UEFA άκουσαν με προσοχή τις απαιτήσεις του Υφυπουργού. Του κατέστησαν σαφές ότι οι όροι που έθετε συνιστούσαν στην πραγματικότητα νέες, ευθείες κυβερνητικές παρεμβάσεις στα εσωτερικά ζητήματα του ποδοσφαίρου.  Ότι δεν είχαν απολύτως καμία σχέση με το φαινόμενο της βίας ως απειλής για την δημόσια τάξη και ασφάλεια, λόγο για τον οποίο είχε υποτίθεται διακόψει οριστικά το Κύπελλο. Του πρότειναν εναλλακτικούς τρόπους συνέχισης και ολοκλήρωσης του διακοπέντος θεσμού, που θα απέκλειαν πλήρως την τέλεση βιαίων συμβάντων (αγώνες χωρίς θεατές, με παιδιά κλπ). Ο Υφυπουργός απέρριψε τις προτάσεις αυτές, απαξιώντας να εξηγήσει τον λόγο. Κατά την αποχώρηση τους οι εκπρόσωποι του επανέλαβαν, κατά τρόπο που δεν κατέλειπε πλέον κανένα περιθώριο παρανόησης, ότι η συγκεκριμένη παρεμβατική του ενέργεια, εάν δεν αρθεί,  θα έχει ως μοναδική συνέπεια τον διεθνή αποκλεισμό του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Με την απόφαση της Επιτροπής Εκτάκτων Θεμάτων της FIFA, που εστάλη προσωπικά στον Υφυπουργό στις 5/4/2016, επαναλήφθηκε η παραπάνω αυστηρή προειδοποίηση. Του δόθηκε επιπλέον τελική προθεσμία έως τις 15/4/2016 για την ανάκληση της απόφασης οριστικής διακοπής του Κυπέλλου Ελλάδας, ειδάλλως το ελληνικό ποδόσφαιρο θα ετίθετο αυτόματα εκτός της παγκόσμιας ποδοσφαιρικής κοινότητας, με ανυπολόγιστες καταστροφικές συνέπειες, που ο καθένας εύκολα μπορεί να αντιληφθεί.

Ο νόμος, στην αστική κοινοβουλευτική δημοκρατία, προσδιορίζει με σαφήνεια τόσο το περιεχόμενο όσο και το εύρος των αρμοδιοτήτων του Υφυπουργού. Οι περιορισμοί στο δικαίωμα του εκλέγεσθαι στην Διοίκηση της Ομοσπονδίας καθώς και η έκπτωση από το σχετικό αξίωμα νόμιμα εκλεγμένων μελών  είναι συγκεκριμένοι και προκύπτουν μόνο σε περιοριστικά αναφερόμενες περιπτώσεις, είτε με βάση διάταξη νόμου, είτε – το σημαντικότερο- με βάση διατάξεις του καταστατικού της Ε.Π.Ο., αλλά σίγουρα όχι σύμφωνα με τις εκβιαστικά διατυπωμένες επιθυμίες του Υφυπουργού.

Ο Υφυπουργός κατασκευάζει εκ των προτέρων ενόχους προκαταλαμβάνοντας τις αποφάσεις των αρμοδίων δικαστηρίων, τα οποία και με τον τρόπο αυτό επιχειρεί απροκάλυπτα να επηρεάσει παραβιάζοντας βάναυσα την αρχή της διάκρισης των εξουσιών, που αποτελεί θεμέλιο λίθο του κράτους δικαίου.

Σε καμία  σύγχρονη δημοκρατική κοινωνία δεν μπορεί να αποτελέσει ηθικά ή θεσμικά αποδεκτή κυβερνητική πρακτική η εξώθηση σε παραίτηση κάποιου που έχει εκλεγεί νόμιμα, απλώς και μόνο επειδή έχει ασκηθεί εις βάρος του ποινική δίωξη, πριν δηλαδή αυτός δικαστεί ( αν δικαστεί) για την πράξη που κατηγορείται από τον φυσικό του δικαστή. Το τεκμήριο αθωότητας ( άρθρο 6 παρ. 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου) δεν αποτελεί απλά ένα ευχολόγιο, αλλά θεμελιώδη κανόνα ουσιαστικού δικαίου και μία από τις μέγιστες κατακτήσεις του ευρωπαϊκού νομικού πολιτισμού στον χώρο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οι προβλεπόμενες για το επόμενο χρονικό διάστημα εξελίξεις στο ελληνικό ποδόσφαιρο είναι εξαιρετικά δυσοίωνες με αποκλειστικό υπεύθυνο, όπως σαφώς η FIFA και η UEFA τον κατέστησαν τόσο στη διάρκεια της συνάντησης όσο και με την επιστολή τους, τον Υφυπουργό.

Από τις δικές του αποκλειστικά πράξεις θα κριθεί το μέλλον του ελληνικού ποδοσφαίρου και ίσως και του ελληνικού αθλητισμού, ως ενεργού και ισότιμου μέλους της παγκόσμιας αθλητικής οικογένειας».

Παναθηναϊκός: Επισκέφθηκαν τη Θύρα 13 Χανίων Κολοβέτσιος και Θεοχάρης (photos)
Παναθηναϊκός: Επισκέφθηκαν τη Θύρα 13 Χανίων Κολοβέτσιος και Θεοχάρης (photos)
Ολυμπιακός: Έτσι πέρασε από τη Βαρκελώνη με... οδοστρωτήρα Μιλουτίνοφ! (video)
Ολυμπιακός: Έτσι πέρασε από τη Βαρκελώνη με... οδοστρωτήρα Μιλουτίνοφ! (video)
Basketball Champions League: Αυτή είναι η βαθμολογία μετά τα ματς Προμηθέα και ΠΑΟΚ
Basketball Champions League: Αυτή είναι η βαθμολογία μετά τα ματς Προμηθέα και ΠΑΟΚ
Ολυμπιακός: Ρεκόρ καριέρας κι από τον Μπόγρη
Ολυμπιακός: Ρεκόρ καριέρας κι από τον Μπόγρη

 • Τρίτη, 18 Δεκεμβρίου 2018
 • Μπάσκετ: Πρίνστον - Ντιούκ Μπλου Ντέβιλς (Ζ)
  23:00NCAA 2018 - 2019. Η φετινή σεζόν κολεγιακού μπάσκετ - κορυφαία αγωνιστική δράση από τους καλύτερους παίκτες των πανεπιστημίων. Περιγραφή: Ρήγας Δάρδαλης.
 • Μηχανοκίνητα: IDEMITSUI Asia Talent Cup 2018
  23:20WorldSBK Ταϊλάνδης. 2ος αγώνας. Περιγραφή: Γιάννης-Μάριος Παπαδόπουλος.
 • Ποδόσφαιρο: Ιεράπετρα ΟΦ - Παναιτωλικός
  23:30Κύπελλο Ελλάδας 2018-2019. 4η φάση. 3η αγωνιστική. Περιγραφή: Λάμπρος Μπαλάφας.
 • Ποδόσφαιρο: Γουότφορντ - Κάρντιφ Σίτι
  23:55Αγγλικό Πρωτάθλημα 2018 - 2019. 17η αγωνιστική. Περιγραφή: Βασίλης Παπαδόπουλος.
 • Τετάρτη, 19 Δεκεμβρίου 2018
 • Red Bull Air Race World Championship 2018
  00:20Τσίμπα, Ιαπωνία. Αγώνας. Περιγραφή: Χρήστος Βασιλείου.
 • Ποδόσφαιρο: Χετάφε - Ρεάλ Σοσιεδάδ
  00:25Ισπανικό Πρωτάθλημα 2018 - 2019. 16η αγωνιστική. Περιγραφή: Λάμπρος Μπαλάφας.
 • Μπάσκετ: Μπρούκλιν Νετς - Λ. Α. Λέικερς (Ζ)
  00:30NBA 2018 - 2019. Κανονική περίοδος. Περιγραφή: Άρης Μπάρκας.
 • COSMOTE SPORT 9HD
  01:30Απολαύστε συναρπαστικούς LIVE αγώνες από τις κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις που έχει εξασφαλίσει αποκλειστικά για εσάς η COSMOTE TV, και πάντα σε ποιότητα High Definition.
 • UEFA Champions League Magazine 2018-19 E15
  01:50Μια σειρά εκπομπών αφιερωμένη στο UEFA Champions League με συνεντεύξεις παικτών και προπονητών, παρουσίαση προφίλ των ομάδων και αποκλειστικά πλάνα από την κορυφαία διοργάνωση.
 • Ποδόσφαιρο: Βόλφσμπουργκ - Στουτγκάρδη
  02:20Γερμανικό Πρωτάθλημα 2018 - 2019. 16η αγωνιστική. Περιγραφή: Γιώργος Θαναηλάκης.
 • WRC 2018
  02:45Ανασκόπηση της σεζόν.
 • Χάντμπολ: VELUX EHF Champions League 2018-19
  03:1510η αγωνιστική. Στιγμιότυπα.
 • Μπάσκετ: ΑΕΚ - Λαύριο Aegean Cargo
  03:30Betshop Basket League 2018-19. 9η αγωνιστική. Περιγραφή: Βασίλης Σκουντής.
 • Μηχανοκίνητα: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας 2018
  04:00Σέρρες. 3ος αγώνας. Στιγμιότυπα.
 • Ποδόσφαιρο: Γκλάντμπαχ - Νυρεμβέργη
  04:15Γερμανικό Πρωτάθλημα 2018 - 2019. 16η αγωνιστική. Περιγραφή: Κώστας Ψάρρας.
 • Μπάσκετ: Μάλαγα - Μπαρτσελόνα
  05:30Πρωτάθλημα ACB Ισπανίας 2018 - 2019. 12η αγωνιστική. Περιγραφή: Κώστας Κατέβας.
 • Βόλεϊ: United Volley Φρανκφούρτης - Χάλκμπανκ
  05:45CEV Champions League Ανδρών 2018-19. League Round. 1ος αγώνας. Περιγραφή: Αριάνα Παπαγιάννη.
 • WRC 2018
  05:55Αυστραλία. Τα καλύτερα στιγμιότυπα.
 • COSMOTE SPORT 9HD
  06:00Απολαύστε συναρπαστικούς LIVE αγώνες από τις κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις που έχει εξασφαλίσει αποκλειστικά για εσάς η COSMOTE TV, και πάντα σε ποιότητα High Definition.
 • Ποδόσφαιρο: Ηρόδοτος Π.Α.Σ.Α. - Πανιώνιος ΓΣΣ
  06:30Κύπελλο Ελλάδας 2018-2019. 4η φάση. 3η αγωνιστική. Περιγραφή: Τάσος Κολλίντζας.
 • Μηχανοκίνητα: NASCAR Cup Series 2018
  07:10Atlanta Folds of Honor Quik Trip 500. Περιγραφή: Βιδιάνος Ρούσσος.
 • Pick n' Roll
  07:45Πλούσια θεματολογία, ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις και σούπερ θέαμα κάθε εβδομάδα στην μπασκετική εκπομπή Pick n' Roll.
 • Sports Classics: The Outdoor Sports Show 2018 E12
  08:20Αθλητική εκπομπή.
 • Ποδόσφαιρο: Χέρτα Βερολίνου - Άουγκσμπουργκ
  08:45Γερμανικό Πρωτάθλημα 2018 - 2019. 16η αγωνιστική. Περιγραφή: Δημήτρης Σπηλιόπουλος.
 • Τένις: Davis Cup 2018 by BNP Paribas
  09:05Γαλλία-Κροατία, Τελικός. Στιγμιότυπα.
 • Μπάσκετ: Μπρούκλιν Νετς - Λ. Α. Λέικερς
  09:30NBA 2018 - 2019. Κανονική περίοδος. Περιγραφή: Άρης Μπάρκας.
 • Χάντμπολ: Φούξε Βερολίνου - Ράιν Νέκαρ
  10:20Γερμανικό Κύπελλο 2018-19. Προημιτελικός. Περιγραφή: Χρήστος Βασιλείου.
 • Red Bull Air Race World Championship 2018
  11:00Βουδαπέστη, Ουγγαρία. Αγώνας. Περιγραφή: Χρήστος Βασιλείου.
 • Βόλεϊ: United Volley Φρανκφούρτης - Χάλκμπανκ
  12:05CEV Champions League Ανδρών 2018-19. League Round. 1ος αγώνας. Περιγραφή: Αριάνα Παπαγιάννη.
 • NBA Daily
  12:15Η καθημερινή σας ενημέρωση με όλα τα τελευταία νέα από το μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.
 • Pick n' Roll
  13:00Πλούσια θεματολογία, ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις και σούπερ θέαμα κάθε εβδομάδα στην μπασκετική εκπομπή Pick n' Roll.
 • Ποδόσφαιρο: Κισσαμικός - Παναθηναϊκός (Ζ)
  13:30Κύπελλο Ελλάδας 2018-2019. 4η φάση. 3η αγωνιστική. Περιγραφή: Τάσος Κολλίντζας.
 • COSMOTE SPORT 9HD
  14:00Απολαύστε συναρπαστικούς LIVE αγώνες από τις κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις που έχει εξασφαλίσει αποκλειστικά για εσάς η COSMOTE TV, και πάντα σε ποιότητα High Definition.
 • Τένις: Σιμόνα Χάλεπ - Κίκι Μπέρτενς
  14:35WTA 2018. Τελικός. Περιγραφή: Πάνος Λούτας.
 • Μπάσκετ: Χιούστον Ρόκετς - Γιούτα Τζαζ
  14:45NBA 2018 - 2019. Κανονική περίοδος. Περιγραφή: Γιάννης Μέγας.
 • Ποδόσφαιρο: Φορτούνα Ντίσελντορφ - Ντόρτμουντ
  15:00Γερμανικό Πρωτάθλημα 2018 - 2019. 16η αγωνιστική. Περιγραφή: Άλκης Τσαβδαράς.
 • Ποδόσφαιρο: Θύελλα Καμαρίου - Ατρόμητος Αθηνών (Ζ)
  15:15Κύπελλο Ελλάδας 2018-2019. 4η φάση. 3η αγωνιστική. Περιγραφή: Στέφανος Αβραμίδης.
 • Dirt Games 2018 - Στιγμιότυπα
  15:30Μαρκόπουλο.
 • WRC 2018
  15:55SS18 Bosenberg Power Stage, Γερμανία. Περιγραφή: Βιδιάνος Ρούσσος.
 • Bundesliga 2018-19 - Στιγμιότυπα E10
  17:00Αφιέρωμα.
 • NBA Daily
  17:15Η καθημερινή σας ενημέρωση με όλα τα τελευταία νέα από το μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.
 • Ποδόσφαιρο: Απόλλων Πόντου - ΑΕΛ (Ζ)
  17:30Κύπελλο Ελλάδας 2018-2019. 4η φάση. 3η αγωνιστική. Περιγραφή: Μιχάλης Μελισσίδης.
 • WRC 2018
  17:45Γερμανία. Τα καλύτερα στιγμιότυπα.
 • Ισπανικό Πρωτάθλημα 2018-19 - 5η Περίοδος E11
  18:00Στιγμιότυπα.
 • FIBA: Ο Κόσμος του Μπάσκετ E675
  18:30Στιγμιότυπα.
 • MotoGP Ανασκόπηση 2018
  19:00Παρακολουθήστε σε επανάληψη τις καλύτερες στιγμές του φετινού πρωταθλήματος MotoGP και την κατάκτηση του τίτλου από τον Μαρκ Μαρκέθ για 3η συνεχόμενη χρονιά. (Gran Premio Octo di San Marino e Della Riviera di Rimin).
 • NBA Daily
  19:30Η καθημερινή σας ενημέρωση με όλα τα τελευταία νέα από το μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.
 • MotoGP Ανασκόπηση 2018
  20:00Παρακολουθήστε σε επανάληψη τις καλύτερες στιγμές του φετινού πρωταθλήματος MotoGP και την κατάκτηση του τίτλου από τον Μαρκ Μαρκέθ για 3η συνεχόμενη χρονιά. (Gran Premio Movistar de Aragon).
 • Μπάσκετ: Μπρούκλιν Νετς - Λ. Α. Λέικερς
  20:05NBA 2018 - 2019. Κανονική περίοδος. Περιγραφή: Άρης Μπάρκας.
 • Υδάτινα Σπορ: Ο Κόσμος της Ιστιοπλοΐας 2018 E11
  20:15Η ιστιοπλοΐα είναι ένα πολύ ξεχωριστό άθλημα. Η εκπομπή παρουσιάζει την καρδιά της ιστιοπλοΐας, από την κομψότητα και το πρεστίζ των εκπληκτικών γιοτ μέχρι την αντοχή που χρειάζεται στους αγώνες και τον σκληρό κόσμο των αγώνων dinghy και του kite surfing.
 • Αφιέρωμα: UFC The Ultimate Fighter E2805
  21:00Παρακολουθήστε τις σημαντικότερες στιγμές του φετινού TUF μέχρι και τον μεγάλο τελικό ανάμεσα στον Rafael Dos Anjos και τον Kamaru Usman.
 • WRC 2018
  21:05Αυστραλία. Τα καλύτερα στιγμιότυπα.
 • COSMOTE SPORT 9HD
  21:30Απολαύστε συναρπαστικούς LIVE αγώνες από τις κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις που έχει εξασφαλίσει αποκλειστικά για εσάς η COSMOTE TV, και πάντα σε ποιότητα High Definition.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies