Η «θυσία» στη Λεωφόρο και το απόλυτο πλάνο Μαρτίνς

Η «θυσία» στη Λεωφόρο και το απόλυτο πλάνο Μαρτίνς

Ο Ολυμπιακός έκανε το πρώτο βήμα για την πρόκριση στους «16» του Europa League διότι ο Πέδρο Μαρτίνς δημιούργησε και ακολούθησε το απόλυτο πλάνο, αλλά αναγκάστηκε να… θυσιαστεί το ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό.

Η αλήθεια είναι πως στο ποδόσφαιρο η απόσταση από την Κόλαση προς τον Παράδεισο και αντίστροφα είναι ελάχιστη και χωρίς ενδιάμεσες… στάσεις. Το βράδυ της Κυριακής, οι «ερυθρόλευκοι» ήταν στον… χείλος του γκρεμού μετά την ήττα στο «αιώνιο» ντέρμπι, ωστόσο, μέσα σε λίγες μόνο μέρες και ένα 90λεπτο μετά, βρίσκονται στην… κορυφή του Ολύμπου ως… θεοί.

Είναι η στιγμή που ο μέσος φίλος της ομάδας θα διερωτάται γιατί οι παίκτες του Πέδρο Μαρτίνς δεν έκαναν την ίδια εμφάνιση και απέναντι στον Παναθηναϊκό και αν διαλέγουν παιχνίδια ή γιατί ο Πορτογάλος δεν είχε πάρει τις ίδιες αποφάσεις στο ντέρμπι μ’ αυτές κόντρα στην Αϊντχόφεν. Και κάπου εκεί η λογική και η επιστήμη θα σηκώσουν τα χέρια… ψηλά.

Ο τεχνικός ηγέτης του Ολυμπιακού έχει να διαχειριστεί ένα σύνολο, το οποίο ουδέποτε κατάφερε να… ηρεμήσει μετά το ξέσπασμα της πανδημίας του κορονοϊού, αφού την στιγμή που οι άλλοι έκαναν διακοπές ή προετοιμασία αυτός ετοίμαζε την ομάδα του για τον επαναληπτικό με την Γουλβς και τον… περιβόητο τελικό του Βόλου με την ΑΕΚ.

Αν λάβουμε υπόψη πως οι «ερυθρόλευκοι» είναι η μοναδική ελληνική ομάδα που βρίσκεται μέσα και στους τρεις στόχους που έχει θέσει από την αρχή της σεζόν, ίσως και να καταλάβουμε τον λόγο που ο Πέδρο Μαρτίνς καλείται να πάρει μερικές αποφάσεις που μπορεί να μην μοιάζουν… λογικές, αλλά ανήκουν στο πλάνο που έχει διαμορφώσει. Και στην προκειμένη περίπτωση, ήταν το απόλυτο πλάνο για να μπορέσει η ομάδα του να βγάλει μία σειρά από δύσκολα και απαιτητικά παιχνίδια, χωρίς να χάσει κάποιο… καρπούζι από την μασχάλη.

Ο Πορτογάλος αποφάσισε να παρουσιάσει τον Ολυμπιακό στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό με πολλές αλλαγές ή να μην ξεκινήσει με τα καλύτερα… όπλα που είχε στην φαρέτρα του. Όμως, η αλήθεια είναι πως όλα έγιναν βάσει σχεδίου. Ο Πέδρο Μαρτίνς αναγκάστηκε να προχωρήσει σε αλλαγή στο κεντρικό αμυντικό δίδυμο, που προκάλεσε και τα προβλήματα στα πρώτα λεπτά και επέτρεψαν στους «πράσινους» να προηγηθούν.

Βλέπετε, ο Σωκράτης Παπασταθόπουλος χρειαζόταν λεπτά συμμετοχής στα πόδια του, καθώς ακολουθούσε το ματς με την Αϊντχόφεν. Κόντρα στους Ολλανδούς, ο Έλληνας κεντρικός αμυντικός έδειχνε, όσο περνούσε η ώρα και μεγάλωνε η αυτοπεποίθησή του στο χορτάρι, πως μπορεί να αποτελέσει μία αξιόπιστη λύση στα μετόπισθεν.

Στην μεσαία γραμμή, ο Γιαν Εμβιλά αναγκάστηκε να μείνει εκτός, λόγω ενοχλήσεων και ο Πέδρο Μαρτίνς πήρε την απόφαση να μην… σκεφτεί να τον πιέσει, μια και ακολουθούσε ο αγώνας με την PSV. Ο Γάλλος είχε τον χρόνο, μπήκε και ήταν εξαιρετικός για το διάστημα που είχε δυνάμεις μέχρι να αντικατασταθεί, σημειώνοντας και ένα γκολ.

Στο ντέρμπι, οι Μαντί Καμαρά και Ανδρέας Μπουχαλάκης χρειάστηκε να μείνουν πιο πίσω και ο Ολυμπιακός έχασε σε μεγάλο βαθμό την πίεση, που έπρεπε να είχε προς την αντίπαλη περιοχή, ειδικά στα πρώτα λεπτά, ούτως ώστε να απορροφήσει αυτόματα την πίεση προς την άμυνά του. Την Πέμπτη, αμφότεροι έδειξαν πιο απελευθερωμένοι, με την σιγουριά του Εμβιλά μπροστά από τα στόπερ.

Την Κυριακή, οι Γιουσέφ Ελ Αραμπί και Ματιέ Βαλμπουενά είδαν το πρώτο μέρος από τον πάγκο. Ήταν η δύσκολη απόφαση από τον Πέδρο Μαρτίνς να τους… θυσιάσει, ακόμα και για ένα μέρος του ντέρμπι, μια και ακολουθούσε το ματς με την Αϊντχόφεν. Αμφότεροι έχουν περάσει τα πρώτα… άντα και χρειάζονται ειδική διαχείριση. Τα αποτελέσματα φάνηκαν στο «Γ. Καραϊσκάκης» στην πρώτη «μάχη» των «32» του Europa League.

Ακόμα και η κίνηση με την γρήγορη αλλαγή του Κώστα Φορτούνη κόντρα στον Παναθηναϊκό και την παραμονή του Τιάγκο Σίλβα είχε σημασία από τον Πορτογάλο. Στα πρώτα λεπτά του δεύτερου μέρους, ο Έλληνας μέσος συνυπήρξε με τον Ματιέ Βαλμπουενά στη Λεωφόρο, χωρίς ωστόσο να αλλάξει άρδην η κατάσταση για τον Ολυμπιακό. Ήταν το σημείο που ο κόουτς των «ερυθρόλευκων» αποφάσισε να αποσύρει τον Τρικαλινό μέσο, θέλοντας να του δώσει ανάσες. Αντίθετα, ο συμπατριώτης του μπορούσε να μείνει μέχρι τέλους, αφού δεν είχε… υποχρεώσεις στην Ευρώπη.

Λίγες μέρες αργότερα, ο Κώστας Φορτούνης μπήκε στον αγωνιστικό χώρο σ’ ένα σημείο που ο Ολυμπιακός δεχόταν ισχυρή πίεση από τους Ολλανδούς. Έκανε αυτό που ξέρει καλύτερα, κράτησε μπάλες, μοίρασε το ματς και με την προσθήκη των «φρέσκων» ποδιών από Βρουσάι, Μασούρα και Χασάν, έκαναν σμπαράλια την PSV που δεν πρόλαβε να καταλάβει πως από εκεί που πάλευε να ισοφαρίσει, βρέθηκε με την πλάτη στα σχοινιά.

Βέβαια, στο ποδόσφαιρο όλα κρίνονται από τα αποτελέσματα και η ιστορία δεν γράφεται με τα… αν. Όμως, για φανταστείτε στο ντέρμπι με τον Παναθηναϊκό, όπου όλα πήγαν στραβά για τους Πειραιώτες, ΑΝ ο Θανάσης Ανδρούτσος ή ο Γιώργος Μασούρας δεν είχαν σπαταλήσει ΜΟΝΑΔΙΚΕΣ ευκαιρίες για την ισοφάριση και είχε σκοράρει ένας από τους δύο, πόσο διαφορετικά θα είχαν κυλήσει τα πράγματα και πόσο τέλεια θα είχε βγει το απόλυτο πλάνο του Πέδρο Μαρτίνς.

Αλλά είπαμε πως στο ποδόσφαιρο δεν υπάρχουν… αν. Ο Πορτογάλος αποφάσισε να ακολουθήσει πιστά το πλάνο του. Η τελική εικόνα δείχνει πως ίσως ο κόουτς των Νταμπλούχων «θυσίασε» το ντέρμπι ή όπως αναφέρει και ένα ρητό… είχε περισσότερο το μυαλό του στο ματς με την Αϊντχόφεν. Όμως, η αλήθεια είναι πως όλα ήταν μέρος ενός πλάνου.

Και αυτό το πλάνο θα ήταν το απόλυτο για μερικά εκατοστά. Όσα δηλαδή ήταν και τα εκατοστά δίπλα από το δοκάρι του Διούδη στο σουτ του Ανδρούτσου και τα εκατοστά από το σώμα του Έλληνα μέσου μέχρι τα δίχτυα στην προσπάθεια του Μασούρα.

Ίσως τότε να είχαν πάει περίπατο και οι υπερβολές για το… πορτοφόλι που πήρε ο Μπόλονι. Διότι δεν γίνεται ένας προπονητής να το έχει καταφέρει αυτό και την ίδια στιγμή η ομάδα του να υποφέρει στον αγωνιστικό χώρο, ο αντίπαλος να χάνει τεράστιες ευκαιρίες και να παρουσιάζονται τόσα… τραβήγματα στους παίκτες του για να κυλήσει ο χρόνος. Χωρίς αυτό να μειώνει την επιτυχία της ομάδας του. Ειδικά σ’ ένα ντέρμπι.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ολυμπιακός-Αϊντχόφεν 4-2: Προβάδισμα με τεσσάρα (photos+videos)

Ολυμπιακός-Αϊντχόφεν 4-2: Προβάδισμα με τεσσάρα (photos+videos)

Μαρτίνς: «Κρίμα που δεν είχε κόσμο να το απολαύσει»

Μαρτίνς: «Κρίμα που δεν είχε κόσμο να το απολαύσει»

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.



Ολυμπιακός: Επική Marca! Έκανε δαφνοστεφανωμένο τον Μεντιλίμπαρ (pic)
Ολυμπιακός: Επική Marca! Έκανε δαφνοστεφανωμένο τον Μεντιλίμπαρ (pic)
Ολυμπιακός, Μεντιλίμπαρ: «Εδώ που έχουμε φτάσει θέλουμε τον τελικό» (vid)
Ολυμπιακός, Μεντιλίμπαρ: «Εδώ που έχουμε φτάσει θέλουμε τον τελικό» (vid)
Ολυμπιακός: Η πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League φέρνει αναβολή στη Super League
Ολυμπιακός: Η πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League φέρνει αναβολή στη Super League
Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός: Οι τρεις μεγάλες επεμβάσεις του Τζολάκη στα πέναλτι
Conference League, Φενέρμπαχτσε - Ολυμπιακός: Οι τρεις μεγάλες επεμβάσεις του Τζολάκη στα πέναλτι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved