Εθνικός ετών 95! (photos+videos)

Εθνικός ετών 95! (photos+videos)

Ο Εθνικός Πειραιώς κλείνει σήμερα 95 χρόνια ζωής.

Σαν σήμερα (21/11) ιδρύεται πριν από 95 χρόνια μια εκ των πλέον γνωστών και ιστορικών ομάδων στον ελληνικό αθλητισμό. Μία ομάδα με 36 συνολικά παρουσίες στην Α’ Εθνική κατηγορία ποδοσφαίρου που όμως ψάχνει τα τελευταία χρόνια τον τρόπο να επανέλθει στα μεγάλα σαλόνια. Ο Εθνικός Πειραιώς.

Μιλάμε άλλωστε για μια ομάδα που κατέκτησε το δεύτερο Κύπελλο Ελλάδος (1932-33) αντιμετωπίζοντας τον Άρη σε διπλά παιχνίδια. Στο πρώτο εκ των δύο στο Χαριλάου (5/2/1933) έμεινε στο 2-2, ενώ στον επαναληπτικό, στις 25/3/1933, στη Λεωφόρο Αλεξάνδρας, επικράτησε με 2-1.

ΕΘΝΙΚΟΣ: Ζαντιώτης, Ζουρντός, Κωσταντουδάκης, Χέλμης Ιωάν., Τσιριτάκης Ι., Χέλμης Ευάγγ., Δεληγιώργης, Αλεξόπουλος, Τσιριτάκης Π., Μπουρλετίδης, Λαπατός.

ΑΡΗΣ: Κουμπλής, Βικελίδης Κ., Πασχαλίδης, Γκικόπουλος, Κατσαούνης, Βικελίδης Νίκ., Βογδάνου, Ιετιών, Κίτσος, Καλτέκης, Αργυριάδης.

 

thnikos

 

Μπορεί ο τίτλος να ήρθε προπολεμικά, ωστόσο η κορυφαία στιγμή της ομάδας ήρθε τη σεζόν 1974-75, τότε που τερμάτισε στην 4η θέση του πρωταθλήματος διεκδικώντας την έξοδο στο Κύπελλο UEFA.

Τη δεκαετία του 90’ εισήχθη σε μία παρατεταμένη περίοδο κρίσης. Παρότι πέτυχε την επιστροφή του στην Α΄ Εθνική τρεις φορές, δεν κατάφερε να παραμείνει για μεγάλο διάστημα. Τελευταία φορά που αγωνίστηκε στην πρώτη εθνική ήταν την περίοδο 1998-99, που τερμάτισε στην τελευταία θέση χωρίς να καταφέρει να πετύχει ούτε μία νίκη. Ακολούθησε αγωνιστικός κατήφορος με τον υποβιβασμό στην Γ’ Εθνική την περίοδο 1999-2000 και τον υποβιβασμό στη Δ’ Εθνική την περίοδο 2002-03.

 

Σπουδαίοι παίκτες που τίμησαν τη φανέλα και… ο Εθνικάρας!

Πολλοί παίκτες φόρεσαν την ιστορική φανέλα της ομάδας του Πειραιά μέχρι σήμερα. Μερικοί από αυτούς είναι ο αείμνηστος Μανταλόζης, ο Θ. Ιντζόγλου, ο Καλκαντέρας, ο Κρεμμύδας, ο Χατζηιωάννογλου, ο Αντωνάκος και πιο πρόσφατα οι Ανδρέας Νινιάδης, Γιάννης Αναστασίου, Δημήτρης Ναλιτζής, Βασίλης Τσιάρτας, Ντανιέλ Μπατίστα, Ζιοβάνι, Φώτης Στρακόσια, Μιχάλης Καψής.

Όταν μιλάμε για προσωπικότητες που έχουν τιμήσει το σύλλογο δεν γίνεται να ξεχάσουμε και τον τρελαμένο με την ομάδα, Εθνικάρα!

 

ethn

 

Ο Γιάννης Μαντζουράνης (γεννηθείς το 1935) είναι ο γνωστότερος οπαδός όχι μόνο ανάμεσα στους φίλους του Εθνικού, αλλά και στους οπαδούς όλων των ομάδων. Αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι στην ιστορία του σωματείου και κατά τα λεγόμενά του από το 1956 έως τις 30 Νοεμβρίου 2014 έχει παρακολουθήσει όλους τους ποδοσφαιρικούς αγώνες του, εκτός από 12. Τον πρώτο το 1973 λόγω του γάμου του και τους υπόλοιπους πολύ πρόσφατα, κατόπιν ρητής απαγόρευσης των γιατρών. Είναι αγαπητός σε όλο το φίλαθλο κοινό για το φίλαθλο πνεύμα του και την γνωστή ιαχή «Εθνικάρα».

 

Η ανακοίνωση για τα 95α γενέθλια

«Σαν σήμερα 21 Νοεμβρίου, 95 χρόνια πριν, ιδρύθηκε ένας εκ των ιστορικότερων συλλόγων της Ελλάδας, με πλούσια συνεισφορά στα δρώμενα του Ελληνικού αθλητισμού.

΄Ενας σύλλογος με πρωταγωνιστικό ρόλο και λαμπρή πορεία που χάραξε την δική του ιδιαίτερη διαδρομή στoν ποδοσφαιρικό χάρτη της χώρας.
Μια ομάδα με ξεχωριστό τρόπο προσέγγισης του ποδοσφαίρου, αφιερωμένη στο αθλητικό ιδεώδες, κρατώντας πάντα αποστάσεις από τις σύγχρονες τάσεις εκφυλισμού των ιδανικών του αθλήματος.

Όντας πάντα ανάμεσα στα Club των «μεγάλων» χωρίς να ταυτίζεται όμως ποτέ με αυτούς, κοιτάζοντας τους κατάματα και ξέροντας πως η παρουσία του τους χαλάει το τράστ.

Οι τρικλοποδιές και οι τιμωρητικές συμπεριφορές πολλές. Από την περίπτωση τιμωρίας του Εθνικού επί εποχής Καρέλλα -που δικαίως χαρακτηρίστηκε ως το μεγαλύτερο ποδοσφαιρικό σκάνδαλο στο ελληνικό ποδόσφαιρο- λίγους μήνες πριν γίνει το άθλημα επαγγελματικό, μέχρι και τις μέρες μας που οι διοικούντες και το κατεστημένο του ποδοσφαίρου αποδεικνύουν ποικιλοτρόπως την εμπάθεια και την αποστροφή τους σε κάθε κίνηση εξυγίανσης, δίκαιης και ίσης μεταχείρισης που πρεσβεύει ο Εθνικός.

Ο Εθνικός Πειραιώς, που έχει δανείσει το όνομα του σε εκατοντάδες ομάδες ανά την επικράτεια αλλά και εκτός των συνόρων. Ένα όνομα που ακόμα και σήμερα προκαλεί σεβασμό και δέος στους γνώστες της αθλητικής ιστορίας.

Αυτό το τεράστιο όνομα, 5 χρόνια πρίν την συμπλήρωση ενός αιώνα από την ίδρυση του, εξακολουθεί να μην έχει δικιά του έδρα και εγκαταστάσεις, φτάνοντας σε σημείο λίγες ημέρες πριν την τέλεση του αγώνα να μην γνωρίζει το που θα αγωνιστεί.

Το νέο ξεκίνημα που έκανε από πέρσι ο Εθνικός, απαλλαγμένος από λάθη και χρέη του παρελθόντος, βρίσκει την ομάδα ποδοσφαίρου να πρωταγωνιστεί στην προσπάθεια επανόδου της στις επαγγελματικές κατηγορίες.

Και το όραμα είναι ένα: Ο εορτασμός για την συμπλήρωση εκατό ετών από την ίδρυση του ΕΘΝΙΚΟΥ Ο.Φ.Π.Φ. να βρεί την ομάδα αγωνιζόμενη στο φυσικό της περιβάλλον, στα σαλόνια της πρώτης τη τάξει επαγγελματικής κατηγορίας, τη S.L.

Ο στόχος μοιάζει πολύ δύσκολος, όχι όμως και απίθανος. Παράλληλα, μια μόνιμη λύση στο θέμα του γηπεδικού θα αποκαταστήσει εν μέρει την μακροχρόνια αδικία που έχει συντελεστεί εις βάρος του μεγάλου Εθνικού.

Χρόνια πολλά ΕΘΝΙΚΕ μου, οι απανταχού Εθνικοί γιορτάζουν μαζί σου».

 

 



Η ΠΑΕ Βόλος κατήγγειλε τηλεφώνημα Θοδωρή Καρυπίδη σε παίκτη της
Η ΠΑΕ Βόλος κατήγγειλε τηλεφώνημα Θοδωρή Καρυπίδη σε παίκτη της
Η Ελλάδα αποχαιρετά την Ολυμπιακή Φλόγα - Το πρόγραμμα της τελετής παράδοσης
Η Ελλάδα αποχαιρετά την Ολυμπιακή Φλόγα - Το πρόγραμμα της τελετής παράδοσης
Μπάσκετ Γυναικών: Εύκολα πήγε τη σειρά σε πέμπτο ματς ο Παναθηναϊκός
Μπάσκετ Γυναικών: Εύκολα πήγε τη σειρά σε πέμπτο ματς ο Παναθηναϊκός
Αργεντινή: Ο Τέβες πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο
Αργεντινή: Ο Τέβες πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved