Ινδονησία: Οι μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές τραγωδίες που συγκλόνισαν τον πλανήτη (videos)
Firdaus Wajidi/Anadolu Agency via Getty Images, Ideal Images

Ινδονησία: Οι μεγαλύτερες ποδοσφαιρικές τραγωδίες που συγκλόνισαν τον πλανήτη (videos)

Πριν το μακελειό στην Ινδονησία σημειώθηκαν πολλές τραγωδίες σε ποδοσφαιρικά γήπεδα.

Αυτό που συνέβη στην Ινδονησία δεν το χωράει ανθρώπινος νους.

Σε ένα παιχνίδι, όπως ακριβώς είναι η λέξη, που θα έπρεπε να είναι χαρά, επίσημα έχασαν τη ζωή τους 125 άνθρωποι, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι τα θύματα είναι 174.

Στην Ελλάδα υπάρχει σε ποδοσφαιρικό γήπεδο, η τραγωδία της θύρας 7 το 1981, στο ντέρμπι του Ολυμπιακού με την ΑΕΚ.

Ας δούμε τις μεγαλύτερες τραγωδίες σε γήπεδα ποδοσφαίρου στο εξωτερικό:

Μάρτιος 1946, Αγγλία

Μέρος της κερκίδαες υποχώρησε στο ματς Μπόλτον-Στόουκ για το κύπελλο Αγγλίας και σκοτώθηκαν 33 θεατές.

Μάιος 1964, Περού

Στο 88’ σε αγώνα με την Αργεντινή ακυρώθηκε γκολ του Περού, ο κόσμος εξαγριώθηκε και στα γεγονότα που ακολούθησαν με τις θύρες να είναι κλειστές, σκοτώθηκαν 318 άνθρωποι.

Ιούνιος 1968, Αργεντινή

Στο Μονουμεντάλ, στο ντέρμπι Ρίβερ Πλέιτ-Μπόκα Τζούνιορς, 71 άνθρωποι πέθαναν από ασφυξία όταν επιχείρησαν να βγουν, ενώ οι θύρες ήταν κλειστές.

Σεπτέμβριος 1968, Τουρκία

Στον αγώνα Καϊσερίσπορ-Σίβασπορ 44 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επεισόδια με ρόπαλα, μαχαίρια και άλλα αυτοσχέδια όπλα, στις συγκρούσεις των οπαδεών των δύο ομάδων.

Ιανουάριος 1971, Σκωτία

Στο ντέρμπι Ρέιντζερς-Σέλτικ σκοτώθηκαν 66 άνθρωποι. Φίλοι της Ρέιντζερς αποχωρούσαν ενώ η ομάδα τους έχανε, ισοφάρισε στο τέλος κι όταν προσπάθησαν ορισμένοι να γυρίσουν ποδοπατήθηκαν και πέθαναν 66 άνθρωποι.

Οκτώβριος 1982 Ρωσία

Στον αγώνα για το Κύπελλο UEFA μεταξύ της Σπαρτάκ και της ολλανδικής Χάρλεμ στο στάδιο «Λουζνίκι» της Μόσχας, αξιωματούχοι από την πρώην Σοβιετική Ένωση αποκάλυψαν έπειτα από μερικά χρόνια ότι 66 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους, αφού ποδοπατήθηκαν κατά την έξοδο από το γήπεδο.  

Μάιος 1985, Αγγλία

Στις εξέδρες του σταδίου «Βάλεϊ Παρέιντ» στο Μπράντφορντ, κατά τη διάρκεια αγώνα της τρίτης κατηγορίας με τη Λίνκολν Σίτι, 56 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 200 τραυματίστηκαν, όταν ξέσπασε πυρκαγιά.

Μάιος 1985, Βέλγιο

Πριν από τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών ανάμεσα στη Γιουβέντους και τη Λίβερπουλ στο στάδιο «Χέιζελ» των Βρυξελλών, 39 οπαδοί έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 600 τραυματίστηκαν σε βίαια επεισόδια, έπειτα από επίθεση των φίλων της Λίβερπουλ στους Ιταλούς.

Μάρτιος 1988, Νεπάλ

Περισσότεροι από 90 οπαδοί σκοτώθηκαν στο εθνικό στάδιο στο Κατμαντού, όταν στριμώχθηκαν, στις θύρες εξαιτίας ισχυρής χαλαζόπτωσης.

Απρίλιος 1989, Βρετανία

Πριν από τον ημιτελικό του Κυπέλλου Αγγλίας μεταξύ της Λίβερπουλ και της Νότιγχαμ Φόρεστ , 96 οπαδοί της Λίβερπουλ συνεθλίβησαν στο στάδιο «Χίλσμπορο» του Σέφιλντ.

Ιανουάριος 1991, Νότια Αφρική

Στη διάρκεια αγώνα στο στάδιο «Οπενχάιμερ» στην πόλη Όρκνεϊ μεταξύ Κάιζερς Τσιφς και Ορλάντο Πάιρετς, 42 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε επεισόδια.

Μάιος 1992, Γαλλία

Στο στάδιο «Φουριανί» της Μπαστιά πριν από τον ημιτελικό του Κυπέλλου Γαλλίας με τη Μαρσέιγ κατέρρευσε εξέδρα και σκοτώθηκαν 18 άνθρωποι.

Οκτώβριος 1996, Γουατεμάλα

Σε αγώνα ανάμεσα στη Γουατεμάλα και την Κόστα Ρίκα για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου, σκοτώθηκαν 82 άνθρωποι και 147 τραυματίστηκαν, όταν υποχώρησε τμήμα εξέδρας.

Απρίλιος 2001, Νότια Αφρική

Στο ντέρμπι των ίδιων ομάδων, τουλάχιστον 43 άνθρωποι πέθαναν όταν θεατές επιχείρησαν να μπουν στο γήπεδο «Έλις Παρκ» του Γιοχάνεσμπουργκ στη διάρκεια του αγώνα.

Μάιος 2001, Γκάνα

Σε γήπεδο στην Άκρα η αστυνομία απάντησε με ρίψη δακρυγόνων σε οπαδούς που είχαν ξεσηκωθεί και 126 άνθρωποι σκοτώθηκαν στα επεισόδια.

Μάρτιος 2009, Ακτή Ελεφαντοστού

Έχασαν τη ζωή τους 19 άνθρωποι στη διάρκεια επεισοδίων στο στάδιο «Φελίξ Ουφουέτ-Μπουανί» του Αμπιτζάν, πριν από αγώνα με το Μαλάουι για τα προκριματικά του Μουντιάλ.

Φεβρουάριος 2012, Αίγυπτος

Οπαδοί ξεσηκώθηκαν στο τέλος του αγώνα Αλ Μαρσί-Αλ Αχλί στην πόλη του Πορτ Σάιντ και 73 άνθρωποι σκοτώθηκαν. Περισσότεροι από 1.000 τραυματίστηκαν και το πρωτάθλημα διεκόπη για δύο χρόνια.

Ιανουάριος 2022, Καμερούν

Στο στάδιο «Ολεμπέ» της πρωτεύουσας Γιαουντέ, πριν από τον αγώνα του Καμερούν με τις Κομόρες για τη φάση των «16» του Κυπέλλου Εθνών Αφρικής, 8 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 38 τραυματίστηκαν σε επεισόδια.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τραγωδία στην Ινδονησία: Μεσίστιες οι σημαίες στη FIFA – Το μήνυμα του Τζιάνι Ινφαντίνο

Τραγωδία στην Ινδονησία: Μεσίστιες οι σημαίες στη FIFA – Το μήνυμα του Τζιάνι Ινφαντίνο

Ινδονησία: Ανεξάρτητη επιτροπή θα διερευνήσει τα αίτια της ανείπωτης τραγωδίας με τους 174 νεκρούς

Ινδονησία: Ανεξάρτητη επιτροπή θα διερευνήσει τα αίτια της ανείπωτης τραγωδίας με τους 174 νεκρούς

Γλιτώνει τη χρεοκοπία ο Μπόρις Μπέκερ
Γλιτώνει τη χρεοκοπία ο Μπόρις Μπέκερ
Μπαίνει στο χειρουργείο ο Έντσο Φερνάντες
Μπαίνει στο χειρουργείο ο Έντσο Φερνάντες
ΑΕΚ: «Συμπεριφορές προβοκατόρων προκαλούν ανυπολόγιστη ζημιά στην ομάδα μας»
ΑΕΚ: «Συμπεριφορές προβοκατόρων προκαλούν ανυπολόγιστη ζημιά στην ομάδα μας»
Euroleague, Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 77-69: Έμεινε από ενέργεια και η Μπάρτσα έκανε το 1-1
Euroleague, Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 77-69: Έμεινε από ενέργεια και η Μπάρτσα έκανε το 1-1
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved