EuroLeague: Ο αποκλεισμός των ρωσικών ομάδων, τα μπάτζετ και οι κλεφτές ματιές προς την Κίνα

EuroLeague: Ο αποκλεισμός των ρωσικών ομάδων, τα μπάτζετ και οι κλεφτές ματιές προς την Κίνα

Το OnSports αναλύει τα δεδομένα που δημιουργεί στην EuroLeague ο αποκλεισμός των ρωσικών ομάδων, εξηγεί τι θα συμβεί με τα μπάτζετ και γιατί ρίχνουν το βλέμμα προς την Κίνα

Νέα δεδομένα στο ευρωπαϊκό μπάσκετ δημιουργεί ο πόλεμος της Ρωσίας με την Ουκρανία, που επηρεάζει ουσιαστικά και δυναμικά την EuroLeague. Το OnSports θα κάνει μια «βουτιά» στα... βαθιά και θα αξιολογήσει όλα τα δεδομένα που υπάρχουν, αλλά και το ποιες είναι οι προοπτικές για τις αποκλεισμένες ως τώρα ρωσικές ομάδες (ΤΣΣΚΑ, Ζενίτ και Ούνικς).

Πρώτα απ’ όλα, ο αποκλεισμός των τριών ρωσικών ομάδων έφερε τα πάνω-κάτω στη φετινή διοργάνωση, η οποία αποδυναμώθηκε σημαντικά, καθώς κυρίως η ΤΣΣΚΑ και η Ζενίτ ήταν από τις ομάδες που είχαν αυξημένες πιθανότητες να φτάσουν ως το τέλος της διαδρομής (Final-4 Βελιγραδίου).

Ένα στοιχείο που επίσης έγινε αντιληπτό με την πρώτη... ματιά ήταν η ελεύθερη πτώση της ποιότητας των αγώνων, καθώς οι τρεις ρωσικές ομάδες διέθεταν παίκτες μεγάλης κλάσης που έμειναν στα... πιτς. Όλο αυτό είχε αντίκτυπο στη διοργάνωση και την ανταγωνιστικότητα.

Τι σημαίνει ο αποκλεισμός των ρωσικών ομάδων

Το πρώτο και κυρίαρχο στοιχείο της... επόμενης ημέρας στην Euroleague, είναι η έλλειψη ενός ποσού 71 εκατομμυρίων ευρώ (40.1 εκατομμύρια για αθλητές), εφόσον οι τρεις ρωσικές ομάδες δεν συμμετάσχουν στη νέα διοργάνωση. Κάτι που με τα τωρινά δεδομένα φαντάζει αδύνατο. Διότι, σύμφωνα με όσα ανακοινώθηκαν στο ξεκίνημα της σεζόν η ΤΣΣΚΑ έχει ένα συνολικό μπάτζετ 33 εκατομμύρια ευρώ (22.1 εκατ. ευρώ για παίκτες), η Ζενίτ έχει 23 εκατομμύρια ευρώ (12 εκατ. ευρώ για παίκτες) και η Ούνικς Καζάν 15 εκατομμύρια ευρώ (6.5 εκατ. ευρώ για παίκτες).

Τα μεγάλα μπάτζετ λοιπόν των ρωσικών ομάδων θα λείψουν και αυτό το στοιχείο αναμένεται να παρασύρει προς τα κάτω τους προϋπολογισμούς ΟΛΩΝ των ομάδων που συμμετέχουν στην Euroleague. Διότι, ως τώρα κυρίως η ΤΣΣΚΑ (και σε δεύτερο χρόνο η Ζενίτ, αλλά και η Ούνικς) ήταν η ομάδα που συμπαρέσυρε σε εξωφρενικά μπάτζετ τα μεγάλα ευρωπαϊκά κλαμπ.

Τα δεδομένα τώρα αλλάζουν, καθώς ελλείψει των χρημάτων από την Ρωσία, οι ομάδες θα υιοθετήσουν ποιο συνετούς προϋπολογισμούς και με μικρότερες υπερβάσεις, προκειμένου να φτάσουν στον στόχο που είναι το τρόπαιο της διοργάνωσης.

Πως θα κινηθεί η EuroLeague

Η EuroLeague είναι λογικό να παρακολουθεί αμήχανα σε πρώτη φάση την εξέλιξη των πραγμάτων, αλλά είναι βέβαιο ότι το επόμενο διάστημα θα κινηθεί δυναμικά, καθώς θα πρέπει να βρει λύσεις, καλύπτοντας τις κενές θέσεις και αυξάνοντας την ανταγωνιστικότητα του πρωταθλήματος.

Η επόμενη ημέρα σε επίπεδο διοίκησης της EuroLeague είναι καθοριστική και από εκεί θα φανεί προς τα που θα πάει το πράγμα. Ο Τζόρντι Μπερτομέου είναι «φευγάτος» και οι μέτοχοι θα κληθούν να πάρουν αποφάσεις για την επόμενη ημέρα.

Ίσως γίνει ένα άνοιγμα στην Ιταλική αγορά, καθώς εγγυημένο συμβόλαιο έχει μόνο η Αρμάνι Μιλάνο, αλλά κι αυτό είναι υπό συζήτηση. Ενώ και στο θέμα της ΤΣΣΚΑ τα πράγματα δεν θα είναι απλά καθώς μιλάμε για κύριο μέτοχο που είναι εκ των ιδρυτών της Λίγκας.

Οι εναλλακτικές λύσεις για τους Ρώσους

Με τα δεδομένα που έχουν διαμορδωθεί ως τώρα οι επιλογές είναι συγκεκριμένες για τις ρωσικές ομάδες στην περίπτωση που επισήμως αποκλειστούν από την EuroLeague της επόμενης χρονιάς. Είτε θα προσπαθήσουν να ενισχύσουν με κάποιο τρόπο την VTB League και να αγωνίζονται μόνο εκεί, είτε να στραφούν στην αγορά της Κίνας και να συμμετάσχουν σ’ ένα διευρυμένο πρωτάθλημα. Δεν είναι απλό να ταξιδεύουν οι ρωσικές ομάδες στην Κίνα για να αγωνιστούν είτε σε άλλες ασιατικές χώρες, αλλά δεν υπάρχει και λάλλη επιλογή εάν θέλουν να αγωνιστούν και σε άλλη διοργάνωση.

Εφόσον δεν συμμετάσχουν στην EuroLeague της νέας σεζόν οι Ρώσοι, είναι κάτι παραπάνω από σίγουρο πως θα μειώσουν και τα μπάτζετ τους, ειδικά τώρα με τα δεδομένα που δημιουργεί ο πόλεμος στην Ουκρανία και η οικονομική κατάσταση στο εσωτερικό της Ρωσίας.

Κοντολογίς, ο επικείμενος αποκλεισμός των ρωσικών ομάδων θα προκαλέσει «ζημιά» τόσο στη EuroLeague, όσο και στα ίδια τα κλαμπ τα οποία θα αναπροσαρμόσουν την στρατηγική τους...

 



Τι ισχύει με τις νέες ταυτότητες
Τι ισχύει με τις νέες ταυτότητες
Λίβερπουλ: Θέλει Σλοτ στη θέση του Κλοπ ο Φαν Ντάικ
Λίβερπουλ: Θέλει Σλοτ στη θέση του Κλοπ ο Φαν Ντάικ
Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
Πρώτο εμπόδιο ο Μοντέιρο για τον Τσιτσιπά
Πρώτο εμπόδιο ο Μοντέιρο για τον Τσιτσιπά
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved