Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο Πάουντ απαντά για τη βιντεοκλήση της ΔΟΕ με την Σουάϊ Πενγκ

Χειμερινοί Ολυμπιακοί Αγώνες: Ο Πάουντ απαντά για τη βιντεοκλήση της ΔΟΕ με την Σουάϊ Πενγκ

Το ανώτερο μέλος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, Ντικ Πάουντ αρνήθηκε την Τρίτη ότι η ΔΟΕ, εγγυήθηκε την ασφάλεια της Κινέζας τενίστριας, Σουάϊ Πενγκ, μόνο και μόνο για να αποφύγει την οργή του Πεκίνου, που θα φιλοξενήσει τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς αγώνες το 2022.

Το πού βρισκόταν η Πενγκ, πρώην επικεφαλής στην παγκόσμια κατάταξη στο διπλό, έγινε θέμα διεθνούς ανησυχίας για σχεδόν τρεις εβδομάδες αφού δημοσίευσε ένα μήνυμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ισχυριζόμενη ότι ο πρώην αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Κίνας, Γκαολί Ζανγκ της είχε επιτεθεί σεξουαλικά.

Στις 21 Νοεμβρίου, ο πρόεδρος της ΔΟΕ Τόμας Μπαχ είχε μια βιντεοκλήση διάρκειας 30 λεπτών με την Πενγκ -για την οποία ορισμένοι υποστηρίζουν ότι μπορεί να βρίσκεται υπό πολιτική πίεση- κατά την διάρκεια της οποίας του, είπε ότι ήταν ασφαλής και με την οικογένεια και τους φίλους της.

Αλλά το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είπε ότι το ενδιαφέρον της ΔΟΕ φαινόταν να είναι η εξασφάλιση της ομαλής διεξαγωγής των Αγώνων και όχι η ευημερία των αθλητών, μια άποψη που ο Πάουντ αρνήθηκε κατηγορηματικά.

«Αυτό είναι πλήρης ανοησία. Υπήρχε γενικευμένη ανησυχία για το τι μπορεί ή όχι να της συνέβη», είπε ο Πάουντ, το μακροβιότερο μέλος της ΔΟΕ, σε τηλεφωνική συνέντευξη με το Ρόιτερς.

«Έτσι, αυτό που έκανε η ΔΟΕ ήταν πολύ αθόρυβα να δημιουργήσει ένα Ολυμπιακό δίκτυο μαζί με τον πρόεδρό μας, τον πρόεδρο της Επιτροπής Αθλητών μας κι ένα από τα ανώτερα μέλη μας στην Κίνα και να έλθουν σε επαφή μαζί της. Και ήταν χαρούμενη που έγινε αυτή η επικοινωνία».

Η διευθύντρια του Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κίνας, Σόφι Ρίτσαρντσον, σε μια ενημέρωση την περασμένη εβδομάδα, επέκρινε τον Μπαχ επειδή απέτυχε να ξεκαθαρίσει δημόσια εάν είχε ρωτήσει την Πενγκ για το εάν είχε πρόσβαση σε δικηγόρο ή ήθελε να καταθέσει κατηγορίες για σοβαρές αξιώσεις σεξουαλικής επίθεσης.

«Από Ολυμπιακή σκοπιά, επετεύχθη ο στόχος, που ήταν να την ρωτήσουν εάν είναι καλά. Το συλλογικό συμπέρασμα, είναι ότι ήταν καλά και δεν βρισκόταν υπό πίεση. Και αυτό θέλαμε να μάθουμε», είπε ο Πάουντ.

«Τώρα οι άλλοι λένε όλοι «θα έπρεπε να είχατε λύσει το πρόβλημα της παρενόχλησης». Σε ένα τηλεφώνημα 30 λεπτών; Αυτά τα πράγματα χρειάζονται χρόνια για να λυθούν ανεξάρτητα σε ποια χώρα βρίσκεστε».

Ο Πάουντ, ο οποίος είπε ότι ο Μπαχ σκοπεύει να συναντηθεί ξανά με την Πενγκ όταν φτάσει στο Πεκίνο τον Ιανουάριο, ένιωσε επίσης ότι οι επικριτές της ΔΟΕ φαινόταν να εκφράζουν τις ανησυχίες τους με τη βιντεοκλήση επειδή δεν κατάφεραν οι ίδιοι α επικοινωνήσουν με την Πενγκ.

«Αυτό που φάνηκε να αλλάζει μετά από αυτή την κλήση ήταν όλοι αυτοί που δεν μπορούσαν να έρθουν σε επαφή μαζί της είπαν "καλά η ΔΟΕ τα έκανε μαντάρα" και "όλα αυτά οργανώθηκαν από τους Κινέζους" και ούτω καθ΄εξής», είπε ο Πάουντ.

«Πρόκειται για τρεις φορές Ολυμπιονίκη, οπότε φυσικά η οικογένεια των Ολυμπιακών Αγώνων ανησυχεί γι' αυτήν. Υποθέτω ότι η κινεζική κυβέρνηση κατάλαβε ότι θα μπορούσε να δημιουργηθεί πραγματικό πρόβλημα, οπότε δεν φάνηκε να παρεμβαίνει στην κλήση ή κάτι τέτοιο».

Η περίπτωση της Πενγκ έχει αυξήσει τις εκκλήσεις για διπλωματικό μποϊκοτάζ των Αγώνων από ομάδες ανθρωπίνων δικαιωμάτων και άλλες που ήδη επικρίνουν το Πεκίνο σχετικά με τις πολιτικές του στο Χονγκ Κονγκ και τη μεταχείριση των μουσουλμανικών μειονοτήτων, κάτι που οι Ηνωμένες Πολιτείες λένε ότι ισοδυναμεί με γενοκτονία.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, είπε ότι η Ουάσιγκτον εξετάζει ένα τέτοιο μποϊκοτάζ, βάσει του οποίου οι αμερικανοί αξιωματούχοι δεν θα παρευρεθούν στις τελετές έναρξης ή λήξης.

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Πεκίνο είναι προγραμματισμένοι να διεξαχθούν από τις 4 έως τις 20 Φεβρουαρίου.

Πηγή: ΑΠΕ



Super League: Ο Γερμανός Σρέντερ ορίστηκε στο ΠΑΟΚ - ΑΕΚ | Οι διαιτητές της αγωνιστικής
Super League: Ο Γερμανός Σρέντερ ορίστηκε στο ΠΑΟΚ - ΑΕΚ | Οι διαιτητές της αγωνιστικής
Μαρία Σάκκαρη: Πρόκριση στη Μαδρίτη με κυριαρχική εμφάνιση
Μαρία Σάκκαρη: Πρόκριση στη Μαδρίτη με κυριαρχική εμφάνιση
Γιαννακόπουλος: Mην υπάρξουν αντιδράσεις για τη διαιτησία - Δική μου δουλειά να διασφαλίσω το 50-50
Γιαννακόπουλος: Mην υπάρξουν αντιδράσεις για τη διαιτησία - Δική μου δουλειά να διασφαλίσω το 50-50
Μακάμπι Τελ Αβίβ: Αλλαγή έδρας για τα ματς με τον Παναθηναϊκό AKTOR και με περισσότερους φιλάθλους
Μακάμπι Τελ Αβίβ: Αλλαγή έδρας για τα ματς με τον Παναθηναϊκό AKTOR και με περισσότερους φιλάθλους
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved