Μαραθώνιος Αθήνας: Έργα αναβάθμισης της αφετηρίας στο Μαραθώνα ζητούν οι διοργανωτές

Μαραθώνιος Αθήνας: Έργα αναβάθμισης της αφετηρίας στο Μαραθώνα ζητούν οι διοργανωτές

Στα νέα ρεκόρ που σημειώνει κι εφέτος ο 35ος διεθνής Μαραθώνιος της Αθήνας, την καλή μεταξύ τους συνεργασία για την άρτια διοργάνωση, αλλά και τους στόχους που υπάρχουν για την αναβάθμιση και βελτίωση του χώρου της αφετηρίας του αγώνα στο Μαραθώνα, εξέφρασαν οι διοργανωτές σε συνέντευξη Τύπου η οποία πραγματοποιήθηκε σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας.

Παρούσα ήταν η διοίκηση του ΣΕΓΑΣ εκπροσωπούμενη στο πάνελ από τον πρόεδρο Κώστα Παναγόπουλο και τον αντιπρόεδρο και επικεφαλής της οργανωτικής επιτροπής Παναγιώτη Δημάκο, ενώ παραβρέθηκαν και μίλησαν, οι Δήμαρχοι Αθήνας και Μαραθώνα Γιώργος Καμίνης και Ηλίας Ψινάκης αντίστοιχα, ο εντεταλμένος σύμβουλος της Περιφέρειας Αττικής, Σπύρος Πάντζας, η γενική διευθύντρια του ΕΟΤ Αθηνά Σπακουρή, ο επικεφαλής του αθλητικού τμήματος της ΕΡΤ Γιώργος Λυκουρόπουλος και εκ μέρους του μεγάλου χορηγού του αγώνα, της ΟΠΑΠ ΑΕ, το παρών έδωσε ο γενικός διευθυντής Μάρκετινγκ, Πετρ Ματεχόφσκι.

Ο κ Παναγόπουλος, αφού εξέφρασε τη θλίψη του για τον απροσδόκητο θάνατο του παλιού σπουδαίου αθλητή των 400μ και 400μ εμπόδια, Θανάση Καλογιάννη, ανέφερε τα πολλά ρεκόρ (51.000 δρομείς, 18.500 στην κλασική διαδρομή, ρεκόρ θεατών και συμμετοχής στην έκθεση EXPO) που καταρρίπτει κι εφέτος ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας ο οποίος θα διεξαχθεί την Κυριακή 12 Νοεμβρίου, ενώ τόνισε ότι η Πολιτεία πρέπει να εντάξει τη διοργάνωση στις άμεσες προτεραιότητές της για την πραγματοποίηση έργων βελτίωσης (διαπλάτυνση, απαλλοτριώσεις κλπ) της αφετηρίας του αγώνα στο Μαραθώνα.

«Είναι αλήθεια ότι η οικογένεια του στίβου είχε μια δυσάρεστη είδηση. Ένας μεγάλος αθλητής, εξαιρετικός άνθρωπος, μόλις 52 ετών, ο Θανάσης Καλογιάννης έφυγε από τη ζωή. Μεγάλα ρεκόρ, σπουδαίο παιδί, με ήθος και αξιοπρέπεια. Θα τον θυμόμαστε πάντα με αγάπη και σεβασμό», δήλωσε αρχικά ο πρόεδρος του ΣΕΓΑΣ Κώστας Παναγόπουλος κάνοντας αναφορά στο ξαφνικό θάνατο του Θανάση Καλογιάννη.
Συνεχίζοντας για τον Μαραθώνιο της Αθήνας ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους και είπε: «Καταφέρνουμε να καταρρίπτουμε κάποια ρεκόρ. Φέτος έχουμε το ρεκόρ συμμετοχών, με 51.000 δρομείς, στον Μαραθώνιο, όπου βρισκόμαστε στις 18 χιλιάδες, ρεκόρ ξένων δρομέων, αναμένουμε ρεκόρ προσέλευσης στην ΕΧPO και ρεκόρ θεατών στη διάρκεια της μαραθώνιας διαδρομής.
Θέλουμε όμως δύο άλλα ρεκόρ να πετύχουμε, αρχικά το ρεκόρ ενδιαφέροντος από την ελληνική Πολιτεία. Με βάση μελέτες, στην αφετηρία μπορούμε να υποδεχτούμε 18.500 δρομείς. Τον αριθμό αυτό τον καλύψαμε φέτος. Αν θέλουμε να υποδεχθεί περισσότερους, όπως του αξίζει, τότε η Πολιτεία πρέπει να τον εντάξει στις προτεραιότητες, γιατί απαιτούνται έργα υποδομής. Από και προς την πόλη του Μαραθώνα. Είναι καιρός να ανταποκριθεί η Πολιτεία στην πρωτοβουλία της Περιφέρειας και του ΣΕΓΑΣ. Είναι κρίμα για την ιστορία του Μαραθωνίου.
Το δεύτερο είναι το ρεκόρ κοινωνικής αλληλεγγύης. Έχει εξελιχθεί με αλματώδης ρυθμούς. Χάρη στους διάφορους φορείς και κυρίως, του Μεγάλου Χορηγού μας του ΟΠΑΠ. Στόχος είναι το ποσό που θα συγκεντρωθεί από όλες τις δράσεις να είναι μεγάλο. Θα ήθελα να ζητήσω από τα ΜΜΕ να μας βοηθήσετε... να παρακινήσετε τους Αθηναίους να πάρουν μέρος, αν όχι σαν δρομείς, σαν θεατές. Να τους παρακινήσετε να συμμετέχουν και συνεισφέρουν στο κοινωνικό πρόγραμμα». Για το αγωνιστικό κομμάτι της διοργάνωσης τέλος είπε: «Θα έχουμε τη συμμετοχή και ελίτ αθλητών, αλλά αυτό που θέλουμε εμείς είναι να υπάρχει περισσότερος κόσμος κατά μήκος της διαδρομής του αγώνα που θα εμψυχώνει τους αθλητές».

Ο κ. Καμίνης από την πλευρά του εξέφρασε την ικανοποίησή του που η γιγάντωση του αγώνα επιτεύχθηκε από κοινού με τον ΣΕΓΑΣ και κατά την διάρκεια της δικής του θητείας στο Δήμο, ενώ για το γεγονός ότι την ίδια ημέρα του αγώνα θα διεξαχθούν και οι εκλογές για την ανάδειξη του νέου ηγέτη του ενιαίου φορέα της κεντροαριστεράς, είπε για τη συμμετοχή του: «Θα τρέξω και στα δύο. Είναι γεγονός πάντως ότι δεν ευνοείται η διεξαγωγή των εκλογών από την σύμπτωση ταύτισης της ημέρας διεξαγωγής τους με τον Μαραθώνιο, αλλά πιστεύω ότι ο κόσμος θα έρθει για να ψηφίσει».
Ο κ Καμίνης είπε επίσης ότι «Κάναμε το πρώτο ζέσταμα για τον Μαραθώνιο με τον Γύρο της Αθήνας, με μεγάλη συμμετοχή Αθηναίων. Το ζητούμενο για Δήμο είναι γίνονται τέτοια γεγονότα παγκόσμιας εμβέλειας στην πόλη μας, την Αθήνα μας. Κάθε χρόνο η συμμετοχή ανεβαίνει στο Μαραθώνιο και αυτό για την Αθήνα είναι πάρα πολύ σημαντικό καθώς προσπαθούμε να επιμηκύνουμε την τουριστική περίοδο, με γεγονότα πριν και μετά το καλοκαίρι.
Ο Μαραθώνιος για μας είναι ένα σταθερό σημείο αναφοράς καθώς μας βοηθά να φέρνουμε κόσμο στην Αθήνα ως τον Νοέμβριο και μαζί με τον Ημιμαραθώνιο φέρνουν κόσμο εκτός καλοκαιριού, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό. Μαζί με τον ΣΕΓΑΣ, την Περιφέρεια Αττικής, τον Πολιτιστικό και Αθλητικό μας Οργανισμό στο Δήμο και με το Δήμο Μαραθώνα, είμαστε χαρούμενοι που συμμετέχουμε σε αυτή την προσπάθεια. Είμαι όμως και υπερήφανος γιατί κατά τη διάρκεια της θητείας μου στο Δήμο ο Μαραθώνιος γιγαντώθηκε και είναι μία διοργάνωση που θα μείνει για την πόλη, ακόμα και όταν εγώ θα φύγω…»

Ο κ. Ψινάκης μίλησε επίσης για τη ανάγκη εργασιών αναβάθμισης της αφετηρίας των αγώνων και ευχαρίστησε για το λόγο αυτό την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου που έχει προσφερθεί να βοηθήσει και να συντονίσει τα υπουργεία, αλλά όπως τόνισε, «σε κάθε περίπτωση είμαστε έτοιμοι με τον ΣΕΓΑΣ να αναβαθμίσουμε ποιοτικά και αισθητικά την αφετηρία». Μάλιστα όπως είπαν μαζί με τον κ. Παναγόπουλο, τα προσωρινά έργα αναβάθμισης θα μπορούσαν να ξεκινήσουν στην αφετηρία αμέσως μετά το τέλος της εφετινής διοργάνωσης.
«Μαραθώνας, Μαραθώνιος, Μαραθώνια Κληρονομιά, μάχη του Μαραθώνα. Πολιτισμός, Αθλητισμός, Τουρισμός, όλα αυτά έχουν γίνει αλληλένδετα, λόγω του Μαραθωνίου. Όλος ο πλανήτης, χώρες απομακρυσμένες μπορεί να μη ξέρουν την Αθήνα, μπορεί να μην ξέρουν την Ελλάδα, αλλά γνωρίζουν όλοι τον Μαραθώνα, από τον Μαραθώνιο.
Στόχος μας είναι να εκμεταλλευθούμε αυτόν τον αγώνα για να διαδώσουμε τον πολιτισμό μας, ο οποίος εξομοιώνεται με τον τουρισμό. Ο κ. Παναγόπουλος με τους συνεργάτες του, τα τελευταία χρόνια, τουλάχιστον τα 3,5 που είμαι εγώ Δήμαρχος, έχουν εκτινάξει τον Μαραθώνιο και το ένα ρεκόρ σπάει μετά το άλλο. Κάθε χρόνο, τα ρεκόρ μας σπάνε και αυτό ως ένα σημείο είναι δυσάρεστο, γιατί έχουμε πολλές αιτήσεις συμμετοχών, που δεν μπορούμε να εξυπηρετήσουμε. Ο αγώνας του Μαραθωνίου, είναι μια τεράστια επιχείρηση στημένη με πολλούς τομείς και φορείς, ξένους που μετέχουν. Αυτό μας οδηγεί στο ότι πρέπει να αναπτύξουμε τις υποδομές μας. Ο κάθε Μαραθώνιος, κάθε χρόνο, αφήνει στη χώρα μας, για μόλις λίγες ημέρες, 15 με 20 εκατομμύρια ευρώ», τόνισε ο Δήμαρχος Μαραθώνα.

Την αμέριστη συμπαράσταση στους διοργανωτές για την διεξαγωγή του αγώνα υποσχέθηκαν τόσο ο κ Πάντζας όσο και η κ Σπακουρή, αφού ο Μαραθώνιος με τους χιλιάδες δρομείς και επισκέπτες μέσα στο Νοέμβριο βοηθά στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου.

«Η Περιφέρεια χαιρετίζει την διοργάνωση, τις τετραήμερες εκδηλώσεις που κορυφώνονται με τον αυθεντικό αγώνα. Η Αττική έχει το προνόμιο να αποτελεί τον τόπο διεξαγωγής ενός γεγονότος παγκόσμιας εμβέλειας, μνήμης και πολιτισμού. Είναι ένας αγώνας στα χνάρια του Λαμπράκη, ο μαραθώνιος αποτελεί γιορτή του αθλητισμού με συμμετοχή δρομέων από κάθε γωνιά της γης και στέλνει μήνυμα για την ειρήνη και τη δημοκρατία. Συμβάλλει στην προβολή της Αττικής σε μια εποχή που ο τουρισμός αποτελεί κινητήρια δύναμη για την οικονομία της χώρας. Η Περιφέρεια στέκεται αρωγός της προσπάθειας αυτής, στο πλαίσιο του μνημονίου στηρίζει τη διοργάνωση και τις παράλληλες εκδηλώσεις της ΑΙΜS με το ποσό των 239.000 ευρώ. Το επόμενο διάστημα, σε συνεργασία με την ομοσπονδία θα ξεκινήσει η υλοποίηση του προγράμματος Kids athletics στο Πεδίο του Άρεως και το πρόγραμμα «οι μαθητές συναντούν το στίβο», είπε ο κ. Πάντζας και αναφέρθηκε και στην προσπάθεια που γίνεται για τα έργα στον Μαραθώνα. «Με τον πρόεδρο του ΣΕΓΑΣ και σε συνεργασία με τον Δήμο Μαραθώνα προχωράμε την προσπάθεια για την αναβάθμιση στην αφετηρία. Έχουμε αποφασίσει να πιέσουμε τα υπουργεία και να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που υπάρχουν».

Η κ Σπακουρή είπε: «Ο Ελληνικός Οργανισμός Τουρισμού στηρίζει το σπουδαιότερο ετήσιο αθλητικό πολιτιστικό και τουριστικό γεγονός της χρονιάς που είναι ο Αυθεντικό Μαραθώνιο της Αθήνας. Ο ΕΟΤ μαζί με τον ΣΕΓΑΣ στην προβολή και προώθηση του Ημιμαραθωνίου, ο οποίος είναι προάγγελος του Μαραθωνίου με όλο και περισσότερους συμμετέχοντες. Παράλληλα, ο ΕΟΤ συμμετέχει στο συνέδριο της ΑIMS το οποίο αναπτύσσεται κάθε χρόνο.

Φυσικά, δεν θα μπορούσε να απουσιάζει από τον Αυθεντικό Μαραθώνιο, τη μεγάλη γιορτή της Αθήνας και της Ελλάδας. Ένα γεγονός Παγκόσμιας εμβέλειας στο οποίο εκατομμύρια αθλητές από όλο τον κόσμο ονειρεύονται να συμμετάσχουν βιώνοντας παράλληλα την ελληνική φιλοξενία».

Ο κ Ματεχόφσκι δήλωσε ότι στον ΟΠΑΠ «είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που αποτελούμε κομμάτι του Μαραθωνίου τα τελευταία οκτώ χρόνια» και μίλησε για το πρόγραμμα ανακαίνισης στα νοσοκομεία Παιδων, «Αγία Σοφία» και «Παναγ. & Αγλαϊας Κυριακού», ενώ ο κ Λυκουρόπουλος εκ μέρους της ΕΡΤ υποσχέθηκε την άρτια τηλεοπτική κάλυψη των εκδηλώσεων του Μαραθωνίου.

Αναλυτικά η δήλωση του κ Ματεχόφσκι: «Εκ μέρους όλους στον ΟΠΑΠ θα ήθελα να σας πω ότι είμαστε χαρούμενοι που αποτελούμε κομμάτι του ΑΜΑ τα τελευταία οκτώ χρόνια και να ευχαριστήσω τον ΣΕΓΑΣ για την εξαιρετική συνεργασία που μας γεμίζει τιμή και ιστορική ευθύνη. Ο ΑΜΑ για εμάς είναι κάτι παραπάνω από μια συναρπαστική και παγκόσμια γνωστή διοργάνωση αφού αντιπροσωπεύει τις σημαντικότερες προσπάθειες του ανθρώπου κατά τις οποίες το σώμα ο νους και η ψυχή του αθλητή συμπράττουν για να φτάσουν στη γραμμή του τερματισμού.

Από το 2014 έχουμε προσδώσει μία κοινωνική διάσταση σε αυτή τη διοργάνωση δίνοντας την ευκαιρία σε χιλιάδες δρομείς και εμείς να συμμετέχουν σε κάτι μεγαλύτερο. Να γιορτάσουν και να φτάσουν ένα κοινό στόχο. Συγκεκριμένα στον ΟΠΑΠ καλούμε όλους να συμμετάσχουν στις πρωτοβουλίες ανακαίνισης των δύο μεγαλύτερων παιδιατρικών νοσοκομείων του ``Αγία Σοφία`` και του ```Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού``. Συνολικά πάνω από 340.000 έχουν ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας. Η συμμετοχή και η στήριξη τους καθώς και η δική μας δέσμευση να προσφέρουμε κάτι καλύτερο στα παιδιά μας αποτελούν τις θεμέλιες λίθους αυτού μας του έργου και έχουν φέρει σημαντικά αποτελέσματα. Για να είμαστε ακριβείς οι περσινές μας ενέργειες οδήγησαν στην ανακαίνιση του 6ου ορόφου του ``Αγία Σοφία`` και του 4ου του ``Παναγιώτη και Αγλαΐας Κυριακού``. Ο ΟΠΑΠ έχει ανακαινίσει το 40% και από τα δύο νοσοκομεία και συνεχίζει με στόχο την πλήρη ανακαίνιση και των δύο νοσοκομείων».

Ο κ Λυκουρόπουλος είπε: «Ο Μαραθώνιος είναι ένα μεγάλο γεγονός και η ΕΡΤ έχει μεγάλη παράδοση στην κάλυψη αθλητικών γεγονότων. Ο Μαραθώνιος έχει οικουμενικότητα και είναι τιμή μας να εργαζόμαστε για τη συγκεκριμένη διοργάνωση. Οι έμπειροι και άρτια καταρτισμένοι τεχνικοί και δημοσιογράφοι της ΕΡΤ θα καλύψουν τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά τα γεγονότα από την Παρασκευή ως την Κυριακή ενώ μέσω live streaming θα μπορεί κάποιος να δει τον αγώνα ανεξαρτήτως με το αν βρίσκεται εντός ή εκτός Ελλάδας ή αν βρίσκεται μπροστά σε τηλεοπτική οθόνη. Είναι ιδιαιτέρως σημαντικό το ότι έχουμε την ίδια κουλτούρα και αγάπη για το αντικείμενο με τους διοργανωτές».

Τέλος ο κ Δημάκος έκανε αναφορά σε λεπτομέρειες της διεξαγωγής του αγώνα, όπως στην μεταφορά των αθλητών από την Αθήνα στο Μαραθώνα, λέγοντας ότι θα χρειαστούν 300 λεωφορεία τα οποία θα αναπτυχθούν σε μια εθιεία διαδρομή 10 χλμ, μίλησε για το «ποτάμι των δρομέων» που θα καλύψει 13 χλμ μετά τις εκκινήσεις, τους επτά συνολικά αγώνες που θα διεξαχθούν καθώς και τη νέα διοργάνωση των 3 χλμ, με την συμμετοχή των 20 πρώτων δρομέων από κάθε αγώνα (7 συνολικά) του Run Greece.

Χορηγός Επικοινωνίας του 35ου Αυθεντικού Μαραθωνίου της Αθήνας είναι το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ).



Γιώργος Λυγγερίδης: Τι περιλαμβάνει η δικογραφία - Η πορεία του «μαύρου» χρήματος
Γιώργος Λυγγερίδης: Τι περιλαμβάνει η δικογραφία - Η πορεία του «μαύρου» χρήματος
Μακάμπι: Χαλάρωμα και πανέτοιμη για τον Παναθηναϊκό AKTOR
Μακάμπι: Χαλάρωμα και πανέτοιμη για τον Παναθηναϊκό AKTOR
Σαν ηφαίστειο που… ξυπνά!
Σαν ηφαίστειο που… ξυπνά!
ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR: «Ακόμα 100 εισιτήρια λόγω ακυρώσεων»
ΚΑΕ Παναθηναϊκός AKTOR: «Ακόμα 100 εισιτήρια λόγω ακυρώσεων»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved