Παναθηναϊκός: Δεν είναι… των άκρων! (photos)

Παναθηναϊκός: Δεν είναι… των άκρων! (photos)

Παναθηναϊκός: Το τεράστιο πρόβλημα του «τριφυλλιού» που κατόρθωσε με περισσότερα λεφτά να είναι χειρότερος στις πλευρές!

Ο προγραμματισμός που είχε ο Παναθηναϊκός το περασμένο καλοκαίρι, βασίστηκε σε κάποιους βασικούς άξονες. Με απόφαση της ομάδας (τεχνικού διευθυντή για την ακρίβεια) πέρα απ’ το τέλος της συνεργασίας με τον Γιώργο Δώνη, δεν ανανεώθηκαν τα συμβόλαια δύο παικτών που ήταν σημαντικοί για το «τριφύλλι» την τελευταία τριετία. Ματίας Γιόχανσον και Εμάνουελ Ινσούα. Ο πρώτος θεωρήθηκε ακριβός και δεν έγινε έστω προσπάθεια, ενώ με τον Αργεντινό που παρακαλούσε να μείνει με τα ίδια λεφτά, ο Τσάβι Ρόκα έθεσε θέμα συμπεριφοράς ουσιαστικά για κάποιες δηλώσεις που είχε κάνει ο νυν παίκτης της ΑΕΚ. Σε όλα αυτά προσθέστε και τη φυγή των νεαρών Αποστολάκη-Βαγιαννίδη που δεν ανανεώθηκαν τα συμβόλαιά τους (του πρώτου λόγω μικρής πρότασης και του δεύτερου λόγω επιθυμίας του να πάει στο εξωτερικό).

Την ίδια ώρα, η ανάγκη για ενίσχυση στα άκρα της μεσοεπιθετικής γραμμής, ήταν πιο ξεκάθαρη κι απ’ τους πάγους στην Ανταρκτική. Μολό και Μπεκ… πέρασαν και δεν ακούμπησαν την πρώτη τους σεζόν, ο Νάγκι που είχε έρθει δανεικός κρίθηκε πως δεν μπορεί να βοηθήσει άρα δεν έγινε προσπάθεια απόκτησής του ή έστω ανανέωσης του δανεισμού του. Αυτόματα λοιπόν στα άκρα έμενε μόνο ο Χατζηγιοβάνης ως «καθαρό» εξτρέμ, συν τον Εμμανουηλίδη που γύρισε απ’ το δανεισμό του.

Οι πλέον κομβικές κινήσεις για τον Παναθηναϊκό λοιπόν, ήταν αυτές στα άκρα. Αμυντικά και μεσοεπιθετικά. Όχι πως οι προσθήκες στον άξονα πήγαιναν πίσω, όμως οι μεγάλες και άμεσες ανάγκες ήταν στα «φτερά»! Με το Πρωτάθλημα να έχει φτάσει ήδη στη διακοπή του Νοέμβρη, έχοντας διανύσει περίπου το 1/3 της κανονικής διάρκειας στη Super League, υπάρχει μια ξεκάθαρη εικόνα των δεδομένων. Ας δούμε λοιπόν τι γίνεται θέση προς θέση στις πτέρυγες…

ΔΕΞΙ ΜΠΑΚ:

Η πρώτη επιλογή ήταν αυτού του Φακούντο Σάντσες. Ο Αργεντινός ήρθε ως ελεύθερος και χωρίς να έχει παίξει ποδόσφαιρο απ’ τον περασμένο Φλεβάρη. Μην έχοντας κι ομάδα, οι προπονήσεις του δεν ήταν το ίδιο δυνατές, οπότε χρειαζόταν χρόνο για να προσαρμοστεί. Βγαίνοντας μάλιστα και πρώτη φορά στην καριέρα του εκτός Αργεντινής! Η πρώτη του εικόνα ήταν απογοητευτική. Λες και… δεν μπορούσε να πάρει τα πόδια του. Εύκολα έκανε φάουλ κι έβλεπε κάρτες, δημιουργικά δεν έκανε το παραμικρό. Όσο περνούν οι εβδομάδες δείχνει να ανεβαίνει. Χωρίς να έχει φτάσει στο καλύτερο δυνατό επίπεδο βέβαια, καθώς ο Παναθηναϊκός θέλει πολλά απ’ τον μπακ του. Με απλά λόγια, αν την ίδια ακριβώς απόδοση είχε ο Γιόχανσον, ουδείς θα μιλούσε για «καλή παρουσία». Πάντως ο χρόνος δείχνει να ευνοεί τον Αργεντινό που σαφώς έχει τη δικαιολογία της προσαρμογής, του ρυθμού και της ετοιμότητας.

Πέρα απ’ τον Σάντσες, θεωρητικά ήρθε για να αντικαταστήσει τις άλλες απώλειες στη συγκεκριμένη θέση (Αποστολάκης, Βαγιαννίδης) ο Αντονίτο. Ισπανός, έμπειρος, απ’ τους μεγαλύτερους σε ηλικία στην ομάδα. Με προϋπηρεσία στην Primera Division. Κάπου εκεί σταματούν οι αναφορές σε αυτόν. Με το ζόρι έχει κάνει ορισμένες προπονήσεις, καθώς το μεγαλύτερο διάστημά του στον Παναθηναϊκό το πέρασε κλινήρης και δίχως να προπονείται έστω. Κάποια στιγμή η λογική λέει πως θα τον δούμε να αγωνίζεται. Μέχρι τότε χρειάστηκε να επιστρατευτεί ως δεξί μπακ κι ο μέχρι πριν κάποιες εβδομάδες «κομμένος» Γιοάν Μολό! Με τον Μπόλονι να προορίζει τον Γάλλο ως έξτρα λύση στη θέση του δεξιού μπακ, ακριβώς λόγω των θεμάτων του Αντονίτο!

ΑΡΙΣΤΕΡΟ ΜΠΑΚ:

Με… τυμπανοκρουσίες αποκτήθηκε ο Χουάνκαρ. Ο παίκτης που θα κάνει τους Παναθηναϊκούς να ξεχάσουν τον Ινσούα. Ο Ισπανός είναι έμπειρος, με βεβαρημένο ιατρικό ιστορικό, αλλά δεδομένα με ποδοσφαιρική ποιότητα. Ξεκίνησε την καριέρα του ως εξτρέμ και τον γύρισαν πιο πίσω, κάτι που δείχνει και το αγωνιστικό του στυλ. Άκρως επιθετικό μπακ, σε σημείο να αντιμετωπίζει θέματα ανασταλτικά. Έχει παίξει ελάχιστα καθώς έβγαλε τραυματισμούς ή ήταν ανέτοιμος σε κάποιες περιπτώσεις. Ήρθε στην Ελλάδα λίγες μέρες πριν την πρεμιέρα του Πρωταθλήματος. Έκανε ντεμπούτο στην Λάρισα όπου ήταν θετικός, ενώ κακός ήταν με τον Άρη όπου και ανασταλτικά κόστισε στην ομάδα. Έχει να αγωνιστεί αρκετό καιρό και σαφώς είναι πρόβλημα για τον Παναθηναϊκό το γεγονός πως… στρίβει το κέρμα κάθε εβδομάδα για να δει αν θα τον έχει διαθέσιμο.

Δεύτερη λύση πίσω απ’ τον Χουάνκαρ, ο Ηλίας Χατζηθεοδωρίδης. Σε αυτή τη σεζόν δεν έχει κατορθώσει ακόμη να προπονηθεί. Τραυματίστηκε στις 8 Ιουλίου στην αναμέτρηση με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα για τα πλέι οφ. Λίγες μέρες μετά υποβλήθηκε σε επέμβαση για να ξεπεράσει τη ρήξη του δελτοειδούς συνδέσμου και της κνημοπερονιαίας συνδέσμωσης. Ο αρχικός στόχος ήταν να προλάβει το τελευταίο κομμάτι της προετοιμασίας. Παρ’ όλα αυτά, έχουν περάσει ήδη 8 αγωνιστικές στο Πρωτάθλημα, είμαστε μέσα Νοέμβρη και ο νεαρός ακραίος αμυντικός δεν έχει ακολουθήσει ακόμη το κανονικό πρόγραμμα της ομάδας. Άρα θα χρειαστεί λίγο καιρό για να είναι έτοιμος, επιστρέφοντας με σαφώς μεγάλη καθυστέρηση συγκριτικά με αυτό που αναμενόταν αρχικά.

Έτσι, έμεινε ο Βασίλης Ζαγαρίτης από τρίτη λύση να γίνεται βασικός! Αρχικά έγιναν πειράματα με τον Μαυρομμάτη, μέχρι και τον Πούγγουρα στη θέση αυτή, τα οποία κόστισαν στον Παναθηναϊκό. Ο Ζαγαρίτης μονιμοποιήθηκε λόγω της απουσίας άλλης λύσης, όμως κι ο νεαρός δεν έχει κατορθώσει να κάνει το βήμα παραπάνω εκμεταλλευόμενος την ευκαιρία που του δόθηκε. Χωρίς να σημαίνει πως είναι δική του ευθύνη το… χάλι του Παναθηναϊκού σε καμία περίπτωση.

ΕΞΤΡΕΜ:

Εδώ δε θα γίνει διαχωρισμός σε δεξιά κι αριστερή πλευρά. Άλλωστε μεσοεπιθετικά οι ακραίοι επιλέγονται πολλές φορές να παίξουν με αντίθετα πόδια, ή να αλλάζουν πτέρυγες.

Ο παίκτης που ήρθε για να… κάνει τη διαφορά, είναι ο Αϊτορ Κανταλαπιέδρα. Ο Ισπανός θεωρητικά θα ανέβαζε επίπεδο το «τριφύλλι». Αντί γι’ αυτό οι πάντες έχουν να θυμούνται το πρώτο του διάστημα στην ομάδα, για τη χαμένη ευκαιρία στην κενή εστία κόντρα στον Άρη! Δίχως την απαιτούμενη φαντασία στο παιχνίδι του, δίχως την ικανότητα στο ένας με έναν, δίχως να μπορεί να ανοίξει χώρους. Μετρά 5 συμμετοχές με 1 ασίστ (στη Λάρισα για το γκολ του Μακέντα) αλλά σε καμία περίπτωση δεν είναι ο παίκτης που θα κάνει τη διαφορά. Ούτε καν μπορεί να προσθέσει πράγματα στην ομάδα ερχόμενος απ’ τον πάγκο μέχρι στιγμής! Ο χαρακτηρισμός «σε ρηχά νερά» μάλλον θα είναι και φιλικός για τον Αϊτορ!

Μία απ’ τα ίδια και για τον Αντόνιο Σαβιέρ. Με τον Πορτογάλο να έχει ελαφρυντικά βέβαια, καθώς δεν ήρθε για να κάνει τη διαφορά, αλλά για να προσθέσει μία λύση σε αυτές τις θέσεις. Ήταν κινητικός κόντρα στη Λαμία εκτός και στο πρώτο ημίχρονο απέναντι στον Ατρόμητο. Από εκεί και πέρα… τίποτα. Δίχως τα στοιχεία που απαιτούνται για να ξεχωρίσει ένας ακραίος που καλείται να ανοίξει την αντίπαλη άμυνα, να δημιουργήσει κινδύνους, να κάνει το απρόβλεπτο!

Μένει λοιπόν και πάλι ο Τάσος Χατζηγιοβάνης ως… βαρύ χαρτί στα άκρα της μεσοεπιθετικής γραμμής. Στην αρχή της σεζόν φάνηκε να είναι αναπληρωματικός (προτιμούσε ο Πογιάτος τον Καρλίτος ακραίο και στην άλλη πλευρά τον Αϊτορ ή τον Σαβιέρ). Παρ’ όλα αυτά η αγωνιστική συνεισφορά των Ιβήρων, έκανε εύκολη την απόφαση για να πάρει φανέλα βασικού και να μην την αφήσει ο διεθνής Έλληνας άσος! Η αποτυχία του Παναθηναϊκού βέβαια, είναι πως μετά από αύξηση μπάτζετ, μετά από κινήσεις στοχευμένες υποτίθεται, βρέθηκε εκ νέου να έχει καλύτερο εξτρέμ τον Χατζηγιοβάνη! Ο οποίος είναι τεράστιο κεφάλαιο για το «τριφύλλι» αλλά θέλει συμπαράσταση και δεν μπορούν οι «πράσινοι» να τα περιμένουν όλα απ’ αυτόν.

Ο Δημήτρης Εμμανουηλίδης είναι η τελευταία περίπτωση ακραίου επιθετικού. Έχει αγωνιστεί για μισό ημίχρονο στην Κρήτη με τον ΟΦΗ. Από εκεί και πέρα τίποτα. Απλά συμπεριλήφθηκε στην αποστολή σε κάποια ματς κι έμεινε στον πάγκο. Με την εικόνα του Αϊτορ κυρίως, αλλά και του Σαβιέρ, μοιάζει άδικο πως δεν έχει χρησιμοποιηθεί περισσότερο ο νεαρός άσος.

Κατά τα άλλα, πρέπει να φανεί και τι θα κάνει ο Μπόλονι με τους Βιγιαφάνιες-Μπουζούκη. Αμφότεροι δεν είναι εξτρέμ, αλλά έχουν παίξει στη θέση του δεξιού ακραίου μεσοεπιθετικού. Χωρίς να μπορούν να κινηθούν στη γραμμή, αλλά με ικανότητες που τους έκαναν να σταθούν σε αυτή τη θέση. Ίσως λοιπόν να δούμε κάποιον εξ αυτών (κυρίως Βιγιαφάνιες) στα άκρα ξανά. Στοιχείο που σαφώς καταδεικνύει πόσο λάθος ήταν ο προγραμματισμός του Παναθηναϊκού που ήδη πρέπει να ψάχνει για εξτρέμ που θα κάνουν τη διαφορά!



Μαρινάκης: «Όλοι να εργαστούν για να διοργανώσει η Ελλάδα λαμπρό τελικό»
Μαρινάκης: «Όλοι να εργαστούν για να διοργανώσει η Ελλάδα λαμπρό τελικό»
Το ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ αποκλειστικά στην COSMOTE TV
Το ντέρμπι Ολυμπιακός-ΑΕΚ αποκλειστικά στην COSMOTE TV
Flash Bets αποκλειστικά στη Novibet!
Flash Bets αποκλειστικά στη Novibet!
Diamond League: Το απόγευμα αγωνίζονται Τεντόγλου-Στεφανίδη
Diamond League: Το απόγευμα αγωνίζονται Τεντόγλου-Στεφανίδη
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved