Στην Λεωφόρο του 60%

Στην Λεωφόρο του 60%

Οι αριθμοί αποδεικνύουν το γιατί ο Μαρίνος Ουζουνίδης ήθελε «Απόστολος Νικολαϊδης» στα επερχόμενα ντέρμπι!

Ένα σημαντικό ερώτημα των περασμένων ημερών για τον Παναθηναϊκό, αφορούσε την έδρα που θα χρησιμοποιήσουν οι «πράσινοι» στα ντέρμπι με Ολυμπιακό και ΑΕΚ. Αναμετρήσεις που είναι προγραμματισμένες για τις 28 Οκτώβρη και 19 Νοέμβρη αντίστοιχα (9η και 11η αγωνιστική).

Ο βασικός λόγος για να υπάρχει αυτή η σκέψη και το συγκεκριμένο ερώτημα, έχει να κάνει με τα τραγικά οικονομικά της ΠΑΕ. Αυτό έφερε στο μυαλό όλων το ενδεχόμενο να πάει εκτάκτως η ομάδα στο ΟΑΚΑ για να «κόψει» περισσότερα εισιτήρια, να αυξηθούν τα έσοδα και να πάρει μια… ανάσα. Αλλά τελικά η αμφιβολία και οι δυσκολίες (να συμφωνήσεις με την διοίκηση του ΟΑΚΑ, να τα βρεις με την ΑΕΚ, να είσαι σίγουρος πως θα μαζέψεις κόσμο καθώς τα έξοδα διεξαγωγής αγώνα είναι σαφώς μεγαλύτερα) έκαναν τους «πράσινους» να αποφασίσουν να μείνουν στην Λεωφόρο.

Πέρα απ’ το οικονομικό κομμάτι, βέβαια, υπάρχει και το αγωνιστικό. Εκεί ο Μαρίνος Ουζουνίδης δεν ήθελε να φύγει η ομάδα απ’ το «Απόστολος Νικολαϊδης». Ο τεχνικός των «πράσινων» ξεκάθαρα προτιμά να δώσει εκεί τα ντέρμπι ο Παναθηναϊκός, κάτι που τελικά θα γίνει.

Για να φύγουμε λίγο απ’ την οικονομική… μιζέρια του «τριφυλλιού», το Onsports.gr έψαξε και βρήκε ενδιαφέροντα στοιχεία αναφορικά με τις επιδόσεις των «πράσινων» στα ντέρμπι πρωταθλήματος στην Λεωφόρο και στο ΟΑΚΑ. Τι έχει κάνει ο Παναθηναϊκός όταν υποδέχεται Ολυμπιακό, ΑΕΚ, ΠΑΟΚ είτε στους Αμπελόκηπους είτε στο Μαρούσι. Με τον χρόνο να… μετρά απ’ το 1984 και μετά, όταν δηλαδή και μπήκε στην ζωή του «τριφυλλιού» το Ολυμπιακό Στάδιο. Οι αριθμοί δίχως άλλο αποδεικνύουν το γιατί ο Ουζουνίδης ήθελε την φυσική έδρα των «πράσινων».

Δεν… λυγίζει!

Απ’ την περίοδο 1984-85 όταν ο Παναθηναϊκός πρωτοπήγε στο ΟΑΚΑ, υπήρξαν αρκετές επιστροφές του στην Λεωφόρο. Η αρχή έγινε το 2000 όταν ανακατασκευάστηκε το «Απόστολος Νικολαϊδης», μια και τα έργα στο ΟΑΚΑ ενόψει Ολυμπιακών Αγώνων (2004) δεν επέτρεπαν την παραμονή της ομάδας εκεί. Μέχρι το 2005 οι «πράσινοι» έμειναν στην φυσική τους έδρας. Γύρισαν ξανά τη σεζόν 2007-08 και τελευταία επιστροφή ήταν αυτή του καλοκαιριού του 2013. Σε αυτές τις περιόδους λοιπόν, ο Παναθηναϊκός έχει δώσει συνολικά 33 μεγάλα παιχνίδια ως γηπεδούχος για το πρωτάθλημα (κανονική διάρκεια ή πλέι οφ). Είτε αιώνια ντέρμπι με τον Ολυμπιακό, είτε Αθηναϊκά ντέρμπι με την ΑΕΚ, είτε μεγάλα ματς με τον ΠΑΟΚ.

Απ’ αυτά τα 33 παιχνίδια οι «πράσινοι» έχουν κερδίσει τα 20. Ισόπαλα ολοκληρώθηκαν 10 ματς, ενώ μόλις 3 φορές το «τριφύλλι» γνώρισε την ήττα. Μάλιστα πρόκειται για 1 ήττα από κάθε αντίπαλο. Το 2000-01 η ΑΕΚ επικράτησε σε αδιάφορο ματς 0-1. Μια σεζόν μετά ο ΠΑΟΚ επιβλήθηκε 1-2, σε μια αναμέτρηση που όλοι την θυμούνται διότι ήταν το τελευταίο παιχνίδι που κάθισε στον πάγκο του «τριφυλλιού» ο αείμνηστος Γιάννης Κυράστας. Όσο για τον Ολυμπιακό, επικράτησε στην Λεωφόρο για το πρωτάθλημα το 2013-14 με σκορ 0-1, σε μια αναμέτρηση που οι «πράσινοι» ήταν καλύτεροι.

Τα ντέρμπι του ΠΑΟ στην Λεωφόρο:

60% Νίκες
31% Ισοπαλίες
9% Ήττες

Γκολ Υπέρ: 53 (1,6 ανά αγώνα)
Γκολ Κατά: 25 (0,7 ανά αγώνα)

2016-17 Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 1-0:

 2001-02 Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 2-0:

2015-16 Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 4-3:

Πτώση

Πάμε στα μεγάλα ματς του ΟΑΚΑ τώρα. Σαφώς περισσότεροι αγώνες απ’ το 1984-85 μέχρι σήμερα, μια και περισσότερες σεζόν έπαιξε εκεί το «τριφύλλι». Κόντρα σε Ολυμπιακό, ΑΕΚ και ΠΑΟΚ, διεξήχθησαν συνολικά 75 αναμετρήσεις. Απ’ αυτές οι «πράσινοι» νίκησαν τις 37, ήρθαν ισόπαλοι σε 19 ματς ενώ ηττήθηκαν σε 17. Το χειρότερο στην προκειμένη περίπτωση, έχει να κάνει με τα ντέρμπι αιωνίων. Εκεί το «τριφύλλι» επικράτησε σε 6 ματς, 7 ήταν οι ισοπαλίες, ενώ έχασε 10 ματς. Η μοναδική περίπτωση που συναντάμε αρνητικό πρόσημο σε επίπεδο αποτελεσμάτων για τον Παναθηναϊκό.

Τα ντέρμπι του ΠΑΟ στο ΟΑΚΑ:

49% Νίκες
29% Ισοπαλίες
22% Ήττες

Γκολ Υπέρ: 114 (1,5 ανά αγώνα)
Γκολ Κατά: 61 (0,8 ανά αγώνα)

1991-92 Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός 3-0:

2011-12 Παναθηναϊκός-ΑΕΚ 3-2:

2009-10 Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ 2-1:

Μεγαλώνει η διαφορά

Αν αφαιρέσουμε τις αναμετρήσεις με τον ΠΑΟΚ, αφήνοντας μόνο τις πιο παραδοσιακές κόντρες με Ολυμπιακό (πρωτίστως) και ΑΕΚ, τότε η διαφορά γίνεται ακόμη μεγαλύτερη. Βλέπετε οι επιδόσεις κόντρα στην ομάδα της Θεσσαλονίκης σε επίπεδο νικών αλλά και τερμάτων, είναι σημαντικά υπέρ των «πράσινων» στην Αθήνα. Οπότε αλλάζουν οι ισορροπίες αν μείνουν μόνο τα εντός έδρας ντέρμπι πρωταθλήματος με ΟΣΦΠ και Ένωση.

Στο «Απόστολος Νικολαϊδης», λοιπόν, έχουν διεξαχθεί 20 παιχνίδια απέναντι σε Ολυμπιακό και ΑΕΚ. Τα 11 τα νίκησε ο Παναθηναϊκός, 7 έληξαν ισόπαλα και έχασε μόλις τα 2 (ποσοστό νικών 55%, ποσοστό ηττών 10%). Τα τέρματα συνολικά ήταν 26 υπέρ (1,3 ανά αγώνα) και 12 κατά (0,6 ανά αγώνα).

Στο ΟΑΚΑ, τώρα, τα ποσοστά είναι σαφώς πιο κοντά. Στοιχείο άκρως αρνητικό για τον Παναθηναϊκό σε επίπεδο αποτελεσμάτων. Σε 48 αγώνες με αντιπάλους «ερυθρόλευκους» και «κιτρινόμαυρους», 18 νίκες, 16 ισοπαλίες και 14 ήττες. Δηλαδή ποσοστιαία 37,5% οι νίκες και 29% ήττες. Σε επίπεδο τερμάτων, επίσης παρατηρείται σχεδόν μια ισορροπία που δίχως άλλο δεν είναι καλή για τον Παναθηναϊκό. 59 γκολ υπέρ (1,2 ανά αγώνα) και 48 κατά (1 ανά αγώνα).

*Δεν έχουν υπολογιστεί τα ματς που κρίθηκαν στα… χαρτιά. Το Παναθηναϊκός-Ολυμπιακός της περιόδου 2015-16 που δεν ξεκίνησε ποτέ (το πήρε ο ΟΣΦΠ χωρίς αγώνα) και το Παναθηναϊκός-ΠΑΟΚ για τα πλέι οφ της περασμένης σεζόν, όπου οι «πράσινοι» ήταν μπροστά στο σκορ όταν διεκόπη ο αγώνας και τελικά η αθλητική δικαιοσύνη έκρινε πως το κερδίζει στα χαρτιά η ομάδα της Θεσσαλονίκης.



Κριστιάνο Ρονάλντο: Ο λόγος που κοιμάται 5 με 6 φορές τη μέρα
Κριστιάνο Ρονάλντο: Ο λόγος που κοιμάται 5 με 6 φορές τη μέρα
Super League: Ο Γερμανός Σρέντερ ορίστηκε στο ΠΑΟΚ - ΑΕΚ | Οι διαιτητές της αγωνιστικής
Super League: Ο Γερμανός Σρέντερ ορίστηκε στο ΠΑΟΚ - ΑΕΚ | Οι διαιτητές της αγωνιστικής
Μαρία Σάκκαρη: Πρόκριση στη Μαδρίτη με κυριαρχική εμφάνιση
Μαρία Σάκκαρη: Πρόκριση στη Μαδρίτη με κυριαρχική εμφάνιση
Γιαννακόπουλος: Mην υπάρξουν αντιδράσεις για τη διαιτησία - Δική μου δουλειά να διασφαλίσω το 50-50
Γιαννακόπουλος: Mην υπάρξουν αντιδράσεις για τη διαιτησία - Δική μου δουλειά να διασφαλίσω το 50-50
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved