Μαρινάκης: «Οδηγός για μένα οι αρχές του Νταϊφά»
SHARE

Μαρινάκης: «Οδηγός για μένα οι αρχές του Νταϊφά»

Άνθρωπος ακέραιος, με τιμή, που κρατούσε το λόγο του, μερικά από τα λόγια του προέδρου του Ολυμπιακού για τον εκλιπόντα

Ο τρόπος που ο Σταύρος Νταϊφάς διοικούσε αποτέλεσε παράδειγμα τον Βαγγέλη Μαρινάκη, όπου τόνισε ο δεύτερος στον επικήδειό του για τον εκλιπόντα. Ο πρόεδρος των «ερυθρόλευκων» επεσήμανε πως ο Νταϊφάς του έμαθε πολλά τόσο για τη διοίκηση της ομάδας όσο και για την γενικότερη εικόνα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Αναλυτικά ανέφερε: «Αισθάνομαι τυχερός που από τα παιδικά μου χρόνια, δίπλα στον πατέρα μου Μιλτιάδη είχα τη χαρά να περάσω πάρα πολύ χρόνο και να είμαι φίλος πραγματικός με τον Σταύρο Νταϊφά. Έναν σπουδαίο άνθρωπο. Έναν άρχοντα της ζωής και της θάλασσας. Έναν σπουδαίο εφοπλιστή, ένα δεινό διαπραγματευτή, έναν άνθρωπο ακέραιο που ήξερε τι σημαίνει τιμή, τι σημάνει να κρατάει το λόγο του.

Και ο λόγος του Σταύρου Νταϊφά ήταν πιο σημαντικός και πιο στέρεος από κάθε συμβόλαιο. Αρκούσε μια κουβέντα του για να γίνει μια συμφωνία εκατομμυρίων, για την αγορά ενός βαποριού ή μια συμφωνία για έναν απλό μισθό. Ό,τι έλεγε, η δέσμευσή του, ήταν συμβόλαιο, ισχυρότερο από κάθε νομικό χαρτί. Η φράση "συμφώνησα με τον Σταύρο" ήταν αρκετή και σεβαστή σε όλη τη ναυτιλιακή κοινότητα, σε όλη την πιάτσα, χωρίς πολλές κουβέντες.

Η ικανότητά του να δημιουργεί και να διαπραγματεύεται ήταν ζηλευτή. Έμεινε στην ιστορία ως αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Εφοπλιστών για τις διαπραγματεύσεις στις συλλογικές συμβάσεις εργασίας με την Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία (ΠΝΟ). Μια ακόμη απόδειξη ότι είχε τον σεβασμό και την εμπιστοσύνη όλων. Από το ναύτη έως τον καπετάνιο, από τους συνδικαλιστές, από τους μεγάλους τραπεζίτες, τους ναυλωτές, μέχρι και τον ίδιο τον πρωθυπουργό.

Στο ποδόσφαιρο, ο Σταύρο Νταϊφάς μπήκε έχοντας όραμα και αποφασισμένος να επενδύσει χρήμα και χρόνο στον Ολυμπιακό, όπως και οι φίλοι του εφοπλιστές που ήταν μαζί του. Και το έκανε. Θυσίασε τον χρόνο του, ήταν πάντα καλοπληρωτής, έφερε σπουδαίους ποδοσφαιριστές στον Ολυμπιακό, έδωσε στην ομάδα τίτλους, έγραψε χρυσές σελίδες στην Ιστορία του Συλλόγου.

Όπως συνήθιζε να λέει "αυτό που μετράει είναι το ταμείο, όχι πόσα βαπόρια ή πόσα εργοστάσια έχεις". Ήξερε ότι για να φροντίζεις αυτό που αγαπάς, εν προκειμένω τον Ολυμπιακό μας δεν έπρεπε να τον φορτώνεις με χρέη και να βάζεις σε κίνδυνο το μέλλον του. Και στο λεξιλόγιό του δεν υπήρχε η λέξη "τσάμπα". Σαν γνήσιος άρχοντας, ήξερε ότι για να έχεις λόγο και να μπορείς να κάνεις αυτά που θέλεις χτίζοντας και όχι γκρεμίζοντας, πρέπει να πληρώσεις και να επενδύσεις.

Δεν του χαρίστηκε τίποτα από κανέναν, ούτε από την Πολιτεία. Και δεν ήθελε να του χαριστεί. Η επιμονή του και η στρατηγική του, η πίστη του στο όραμα και η αγάπη του για τον Ολυμπιακό, αρκούσαν για να κερδίσει τίμια και όμορφα. Και έχτιζε καθημερινά έναν δυνατό Ολυμπιακό, έναν Ολυμπιακό ΝΙΚΗΤΗ. Και όταν έβλεπε να κάνουν το άσπρο μαύρο όταν διαπίστωνε ότι κάποιοι κάνουν κακό στον Ολυμπιακό, εντός ή εκτός αγωνιστικού χώρου, τότε ήταν έτοιμος να τα βάλει με όλους και με όλα.

Ακόμη και αν στεκόταν μόνος απέναντι σε όλους. Και μερικές φορές, τις περισσότερες θα έλεγα, έχει μεγαλύτερη αξία και ομορφιά να παλεύεις μόνος. Έτσι εκτιμάς και αντιλαμβάνεσαι καλύτερα όλα όσα συμβαίνουν γύρω σου και βλέπεις τα πράγματα στις πραγματικές τους διαστάσεις. Δεν θα ξεχάσει ποτέ κανείς τη δυναμική του αντίδραση σε όσα συνέβαιναν στην εποχή του εις βάρος του Ολυμπιακού. Δεν θα ξεχάσει ποτέ κανείς του τη συγκλονιστική φράση που είπε στους εχθρούς της ομάδας: "Είστε ΝΑΝΟΙ μπροστά στον Ολυμπιακό και τον κόσμου του", είχε βροντοφωνάξει.

Και για αυτή την ομάδα, για αυτό τον κόσμο, ο Σταύρος Νταϊφάς τα έδινε όλα. Και έβαζε τον Ολυμπιακό πάνω από τις επιχειρήσεις του, πάνω ακόμη και από το χρόνο που θα έπρεπε να έχει με την οικογένειά του. Κράταγε στα χέρια του τη μοίρα του Ολυμπιακού και τιμούσε αυτό τον ρόλο με κάθε θυσία.
Η σοφία του και ο τρόπος που έβλεπε τα πράγματα και τους κάθε λογής "εξυγιαντές", "νταβατζήδες" και τζαμπατζήδες του ποδοσφαίρου, με έμαθαν πολλά.

Ο τρόπος που ο Σταύρος Νταϊφάς διοικούσε, η αξιοπρέπεια, οι αρχές και η μαχητικότητα του ίδιου και των συνεργατών του, ήταν για εμένα οδηγός όταν ανέλαβα τον Ολυμπιακό. Με έκαναν φανατικό Ολυμπιακό και γίνομαι ακόμη πιο φανατικός τις στιγμές που βλέπω να θίγουν ύπουλα κάποιοι το καλό της μεγαλύτερης ελληνικής ομάδας και της μεγαλύτερης ελληνικής οικογένειας. Της οικογένειας του Θρύλου. Ως Πρόεδρος της ομάδας, της Μεγάλης Ιδέας, δεν θα προδώσω ποτέ αυτές τις αρχές που έχουν ριζωθεί βαθιά μέσα μου.

Θέλω ως άνθρωπος, να ευχαριστήσω τον Σταύρο Νταϊφά για το μοναδικό προνόμιο που είχα να ταξιδέψω μαζί του. Στο Καραϊσκάκη, στη Ναυτική Λέσχη, στο Ναυλομεσιτικό Γραφείο δίπλα στα γραφεία του, στο σπίτι του στον Πειραιά, στο Λονδίνο, όπου και αν βρεθήκαμε, το ταξίδι ήταν συναρπαστικό. Θέλω ως Πρόεδρος του Ολυμπιακού να του εκφράσω την ευγνωμοσύνη των Ολυμπιακών από όλες τις γωνιές του κόσμου για την τεράστια προσφορά του στον Σύλλογο και ως ελάχιστο φόρο τιμής να του αφιερώσω συμβολικά το 41ο Πρωτάθλημα της ομάδας μας και μέρος της εφετινής φιέστας.

Θέλω επίσης να υποσχεθώ σε αυτό το μεγάλο Άνθρωπο, τον Ηγέτη, τον Φίλο, τον ΑΣΥΜΒΙΒΑΣΤΟ ΝΙΚΗΤΗ, τον μεγάλο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ, ότι θα κάνω τα πάντα ώστε στα χρόνια που έρχονται ο ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ μας να μεγαλώνει και είναι συνεπής στην πορεία της δόξας που εκείνος χάραξε. Και όλη η παρέα, που βρίσκεται στις αιώνιες θάλασσες των ουρανών, θα βλέπει και θα χαμογελά υπερήφανα την ερυθρόλευκη να κυματίζει, και στο λατρεμένο τους Καραϊσκάκη, αλλά και σε όλα τα γήπεδα της Ελλάδας και της Ευρώπης, στον πιο ψηλό ιστό… Καλές Θάλασσες Πρόεδρε».

Δείτε αποκλειστικά βίντεο στο Onsports TV

Ολυμπιακός: Η δύσκολη στιγμή του Χασάν (photo)
Ολυμπιακός: Η δύσκολη στιγμή του Χασάν (photo)
Απίθανη Ολλανδία ισοφάρισε τη Γερμανία στο 90' και πέρασε στο Final Four του Nations League (videos)
Απίθανη Ολλανδία ισοφάρισε τη Γερμανία στο 90' και πέρασε στο Final Four του Nations League (videos)
Οι… αντίπαλοι στη διεκδίκηση του Μουντιάλ 2030
Οι… αντίπαλοι στη διεκδίκηση του Μουντιάλ 2030
Volleyleague Γυναικών: Κορυφαία η Άντερσον
Volleyleague Γυναικών: Κορυφαία η Άντερσον

 • Δευτέρα, 19 Νοεμβρίου 2018
 • Τένις: Τσεχία - ΗΠΑ
  23:05Fed Cup 2018 by BNP Paribas. Τελικός. Αγώνας Μονού. Περιγραφή: Χρήστος Βασιλείου.
 • GP Confidential 2018 E23
  23:40Στιγμιότυπα.
 • Bundesliga 2018-19 - Στιγμιότυπα
  23:4511η αγωνιστική.
 • Τρίτη, 20 Νοεμβρίου 2018
 • Μπάσκετ: Ιντιάνα Πέισερς - Γιούτα Τζαζ (Ζ)
  00:00NBA 2018 - 2019. Κανονική περίοδος. Περιγραφή: Ρήγας Δάρδαλης.
 • Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Πλαγιολίσθησης 2018
  00:25Μαραθώνας. 3ος αγώνας. Στιγμιότυπα.
 • Ποδόσφαιρο: Νυρεμβέργη - Στουτγκάρδη
  00:45Γερμανικό Πρωτάθλημα 2018 - 2019. 11η αγωνιστική. Περιγραφή: Τόλης Χριστοφοράκης.
 • Ο Κόσμος του Αγγλικού Πρωταθλήματος 2018-19
  01:3514η αγωνιστική. Κατά τη διάρκεια της σεζόν, η εκπομπή παρουσιάζει όλες τις τελευταίες τροποποιήσεις των ποδοσφαιρικών ομάδων καθώς και συνεντεύξεις με παίκτες και προπονητές. Δείτε επίσης, ρεπορτάζ και ανασκοπήσεις σε πρώην και νυν αθλητές από όλο τον κόσμο.
 • Μηχανοκίνητα: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας 2018
  01:40Μέγαρα. 6ος αγώνας. Στιγμιότυπα.
 • Πυγμαχία: KOTV 2018 E46
  02:05Στιγμιότυπα.
 • Τένις: Next Gen ATP Finals 2018
  02:45Μιλάνο. Στιγμιότυπα.
 • GP Confidential 2018 E23
  04:00Στιγμιότυπα.
 • Μηχανοκίνητα: NASCAR Cup Series 2018
  04:30Homestead Miami Ford EcoBoost 400. Περιγραφή: Βιδιάνος Ρούσσος, Χρήστος Βασιλείου.
 • Ποδόσφαιρο: ΟΦΗ - Νίκη Βόλου
  04:45Κύπελλο Ελλάδας 2018-2019. 4η φάση. 2η αγωνιστική. Περιγραφή: Τάσος Κολλίντζας.
 • Sports Classics: XTERRA European Tour 2018 E4
  05:30Outdoor Specials.
 • COSMOTE SPORT 9HD
  06:00Απολαύστε συναρπαστικούς LIVE αγώνες από τις κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις που έχει εξασφαλίσει αποκλειστικά για εσάς η COSMOTE TV, και πάντα σε ποιότητα High Definition.
 • Μπάσκετ: Μαϊάμι Χιτ - Λ. Α. Λέικερς
  06:15NBA 2018 - 2019. Κανονική περίοδος. Περιγραφή: Γιάννης Μέγας.
 • Ποδόσφαιρο: Νυρεμβέργη - Στουτγκάρδη
  07:00Γερμανικό Πρωτάθλημα 2018 - 2019. 11η αγωνιστική. Περιγραφή: Τόλης Χριστοφοράκης.
 • Τένις: Next Gen ATP Finals 2018
  07:30Μιλάνο. Στιγμιότυπα.
 • Μηχανοκίνητα: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας 2018
  08:30Μέγαρα. 5ος αγώνας. Στιγμιότυπα.
 • Topspin
  08:45Η μοναδική εκπομπή για το τένις, φιλοξενεί πλούσια αγωνιστική επικαιρότητα και θεματολογία από το χώρο του τένις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
 • Μπάσκετ: Ιντιάνα Πέισερς - Γιούτα Τζαζ
  09:00NBA 2018 - 2019. Κανονική περίοδος. Περιγραφή: Ρήγας Δάρδαλης.
 • Ποδόσφαιρο: Μπόχουμ - Ντάρμσταντ
  09:15Γερμανικό Πρωτάθλημα 2η Κατηγορία 2018 - 2019. 13η αγωνιστική. Περιγραφή: Πάρης Τσελεπίδης.
 • Υδάτινα Σπορ: Ο Κόσμος της Ιστιοπλοΐας 2018 E10
  10:15Η ιστιοπλοΐα είναι ένα πολύ ξεχωριστό άθλημα. Η εκπομπή παρουσιάζει την καρδιά της ιστιοπλοΐας, από την κομψότητα και το πρεστίζ των εκπληκτικών γιοτ μέχρι την αντοχή που χρειάζεται στους αγώνες και τον σκληρό κόσμο των αγώνων dinghy και του kite surfing.
 • Μηχανοκίνητα: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας 2018
  10:45Μέγαρα. 6ος αγώνας. Στιγμιότυπα.
 • Τένις: Γαλλία - Ισπανία
  11:00Davis Cup 2018 by BNP Paribas. Ημιτελικοί. Αγώνας Διπλού. Περιγραφή: Γιάννης Κυφωνίδης.
 • Ποδόσφαιρο: Απόλλων Λάρισας - ΑΕΚ
  11:30Κύπελλο Ελλάδας 2018-2019. 4η φάση. 2η αγωνιστική. Περιγραφή: Μιχάλης Τσόχος.
 • NBA Daily
  11:45Η καθημερινή σας ενημέρωση με όλα τα τελευταία νέα από το μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.
 • Μπάσκετ: Μινεσότα Τίμπεργουλβς - Μέμφις Γκρίζλις
  12:30NBA 2018 - 2019. Κανονική περίοδος. Περιγραφή: Κυριάκος Κουρουτσαβούρης.
 • WRC 2018
  13:00Αυστραλία. Τα καλύτερα στιγμιότυπα.
 • Topspin
  13:45Η μοναδική εκπομπή για το τένις, φιλοξενεί πλούσια αγωνιστική επικαιρότητα και θεματολογία από το χώρο του τένις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
 • Moto3 2018
  14:00Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana. Αγώνας. Περιγραφή: Νίκος Μπλούνας.
 • Μπάσκετ: Παναθηναϊκός ΟΠΑΠ - Ολυμπιακός
  15:10Betshop Basket League 2018-19. 6η αγωνιστική. Περιγραφή: Βασίλης Σκουντής.
 • Βόλεϊ: United Volley Φρανκφούρτης - ΠΑΟΚ
  15:15CEV Champions League Ανδρών 2018-19. 3ος γύρος. 2ος αγώνας. Περιγραφή: Αριάνα Παπαγιάννη.
 • Moto2 2018
  15:20Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana. Αγώνας. Περιγραφή: Νίκος Μπλούνας.
 • La Liga Specials - Docs E2
  16:00Στιγμιότυπα.
 • MotoGP 2018
  16:40Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana. Αγώνας. Περιγραφή: Δημήτρης Διατσίδης.
 • Bundesliga 2018-19 - Στιγμιότυπα E8
  17:00Αφιέρωμα.
 • NBA Action 2018-19 E2807
  17:25H αθλητική εκπομπή μεταφέρει στους Έλληνες φιλάθλους όλα τα νέα για το μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, με συνεντεύξεις και αφιερώματα.
 • Ποδόσφαιρο: Χόφενχαϊμ - Άουγκσμπουργκ
  17:30Γερμανικό Πρωτάθλημα 2018 - 2019. 11η αγωνιστική. Περιγραφή: Αποστόλης Πάνος.
 • Χάντμπολ: VELUX EHF Champions League 2018-19
  17:508η αγωνιστική. Στιγμιότυπα.
 • Pick n' Roll (Ζ)
  18:00Πλούσια θεματολογία, ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις και σούπερ θέαμα κάθε εβδομάδα στην μπασκετική εκπομπή Pick n' Roll.
 • Μηχανοκίνητα: NASCAR Cup Series 2018
  18:30Homestead Miami Ford EcoBoost 400. Στιγμιότυπα.
 • Sports Classics: 2018 Outdoor Specials
  18:35XTERRA Pan-Am Championship.
 • Ποδόσφαιρο: Αλβανία - Ουαλία (Ζ)
  19:00Διεθνής Φιλικός Αγώνας 2018.Περιγραφή: Κώστας Γιαλιτάκης.
 • Ποδόσφαιρο: Σερβία - Λιθουανία (Ζ)
  19:45UEFA Nations League 2018-19. Φάση ομίλων. 6η αγωνιστική. Όμιλος C4. Περιγραφή: Τόλης Χριστοφοράκης.
 • Ποδόσφαιρο: Γαλλία - Ουρουγουάη (Ζ)
  20:00Διεθνής Φιλικός Αγώνας 2018.Περιγραφή: Σωτήρης Κωσταβάρας.
 • Μπάσκετ: Ιντιάνα Πέισερς - Γιούτα Τζαζ
  20:20NBA 2018 - 2019. Κανονική περίοδος. Περιγραφή: Ρήγας Δάρδαλης.
 • COSMOTE SPORT 9HD
  21:00Απολαύστε συναρπαστικούς LIVE αγώνες από τις κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις που έχει εξασφαλίσει αποκλειστικά για εσάς η COSMOTE TV, και πάντα σε ποιότητα High Definition.
 • WRC 2018
  21:45SS21 Wedding Bells 1, Αυστραλία. Περιγραφή: Γιάννης Μάριος Παπαδόπουλος.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies