Δώνης: «Είμαστε μέσα στους στόχους μας»
SHARE

Δώνης: «Είμαστε μέσα στους στόχους μας»

Με σπουδαστές Αθλητικής Δημοσιογραφίας του ΙΕΚ ΞΥΝΗ τα είπαν οι Γκερμάν Τσιστιακόφ και Γιώργος Δώνης, με τον τεχνικό του ΠΑΟΚ να απαντά σε ερωτήσεις για την καριέρα του και το μέλλον του.

Διαβάστε την ενδιαφέρουσα συνέντευξη του Δώνη, που μίλησε για τους στόχους του ΠΑΟΚ, το ελληνικό πρωτάθλημα και την ΑΕΚ.

Σε ερώτηση για το αν μπορεί να αλλάξει η άσχημη κατάσταση που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο, ο Γιώργος Δώνης απάντησε:

«Είναι δύσκολη η απάντηση. Το ποδόσφαιρο είναι κομμάτι της κοινωνίας. Είναι θέμα που αφορά το πώς είναι το ελληνικό κράτος σήμερα, και πως επηρεάζονται  όλα τα κομμάτια της ελληνικής κοινωνίας. Στο κράτος που εγώ μεγάλωσα, έβλεπα στο γήπεδο σεβασμό, μικρούς και μεγάλους να χειροκροτούν την προσπάθεια. Η επιλογή ως ποδοσφαιριστής να πάω στην Αγγλία με βοήθησε πολύ. Και εγώ ως άνθρωπος δυστυχώς πολλές φορές ξεφεύγω από τα όρια. Θα πρέπει να δείξω διαφορετικό πρόσωπο. Μακάρι οι επόμενες γενιές να τα καταφέρουν».

Για το θέμα της επένδυσης στις ακαδημίες παιχτών, ο προπονητής του ΠΑΟΚ σχολίασε:

«Όταν η επένδυση στις ακαδημίες γίνεται από ανάγκη, γίνεται λάθος. Στην Ελλάδα η στροφή των ομάδων στις ακαδημίες έγινε από ανάγκη, και λόγω της οικονομικής κρίσης. Παιδιά που δεν είναι έτοιμα βρέθηκαν να παίζουν ως βασικοί στην Α΄ ομάδα. Βλέπω τι γίνεται με τον γιο μου στην Juventus. Από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το βράδυ ασχολείται με το ποδόσφαιρο, μέσα από τις προπονήσεις, την εκγύμναση, την συνάντηση με τον ψυχολόγο. Εκεί χτίζουν τον χαρακτήρα και τον αθλητή. Όταν οι Ελληνικές ομάδες είχαν χρήματα, δεν επένδυσαν στις ακαδημίες. Στην ομάδα μας σήμερα υπάρχει η οικονομική σταθερότητα, ώστε να δουλέψουμε τις ακαδημίες σωστά. Θαυμάζω ομάδες όπως η Porto, που αναπτύσσουν παίχτες και στη συνέχεια τους πουλάνε για 30 & 40 εκατομμύρια ευρώ».

Ο Γιώργος Δώνης ρωτήθηκε ποιοι από τους νέους παίχτες του ΠΑΟΚ είναι πιο έτοιμοι:

«Δεν με ενδιαφέρει ποιος είναι πιο έτοιμος, με ενδιαφέρει ποιος έχει ταλέντο. Γιατί μπορεί κάποιος  στα 17 να έχει τα σωματικά προσόντα, ενώ κάποιος συνομήλικός του να έχει το ταλέντο, αλλά σωματικά να είναι έτοιμος στα 19. Σημαντικό είναι να μην τον χάσουμε αυτό τον παίχτη. Ο Πόποβιτς για παράδειγμα μπορεί να παίρνει λιγότερες ευκαιρίες από κάποιους άλλους νέους παίχτες στον ΠΑΟΚ, αλλά στα 20 του να είναι έτοιμος».

Σπουδαστής ανέφερε τα λόγια που είχε πει ο Ριβάλντο για τον Γιώργο  Δώνη, ότι είναι ο μόνος Έλληνας προπονητής που θα μπορούσε να σταθεί στο αγγλικό πρωτάθλημα,  και το συσχέτισε με πιθανές αρνητικές αντιδράσεις που θα συναντήσει ο Δώνης σε περίπτωση που πχ. χαθεί το κύπελλο. Ο Γιώργος Δώνης απάντησε:

«Έχω μαλώσει με ποδοσφαιριστές, τους έχω στεναχωρήσει, ή τους έχω κάνει χαρούμενους. Όταν είσαι ο προπονητής πρέπει να κοιτάξεις το σύνολο. Η δήλωση του Ριβάλντο για εμένα είναι τιμητική. Από εκεί και πέρα, δεν σκέφτομαι πιθανή απώλεια του κυπέλλου. Πιστεύω ότι θα το κατακτήσουμε. Το ποδόσφαιρο είναι απρόβλεπτο. Οι προπονητές και οι ποδοσφαιριστές δεν πρέπει να κρίνονται με βάση τα αποτελέσματα και τους τίτλους, αλλά μέσα από την καθημερινή τους δράση και πρόοδο».
 
Για τον υποβιβασμό της ΑΕΚ ο Γιώργος Δώνης σχολίασε:
 
«Είναι πολύ σκληρό γενικά για το ελληνικό ποδόσφαιρο, να χάνεται για ένα χρονικό διάστημα, μια ομάδα με τόσο λαό. Δεν έχουμε αυτή την πολυτέλεια. Είναι μεγάλη απώλεια σε πολλά επίπεδα. Δεν έχει σημασία ποια ομάδα υποστηρίζει κανείς. Είναι λυπηρό».

Σπουδαστής ρώτησε τον Γιώργο Δώνη αν είναι ευχαριστημένος από τον εαυτό του, και ποιο πιστεύει πως είναι το λάθος του.

«Δεν υπάρχει άνθρωπος που δεν κάνει λάθη. Είναι καλή η σκληρή αυτοκριτική, αλλά δεν είναι απαραίτητο να γίνεται δημόσια. Οι δικοί μου άνθρωποι ξέρουν πόσο σκληρός είμαι με τον εαυτό μου. Υπάρχουν παιχνίδια που κερδίσαμε, και όταν κάθισα και τα ξαναείδα αργότερα, κατάλαβα πως κάναμε λάθη. Υπάρχουν και παιχνίδια που χάσαμε και πιστεύω ότι είχαμε σωστή απόδοση. Ένα λάθος είναι ο αγώνας με την Ραπίντ Βιέννης. Δεν ξέρω ποιο ήταν το λάθος, αν έφταιγαν οι απουσίες που είχαμε ή κάτι άλλο, αλλά το λάθος ήταν ο αποκλεισμός από την Ευρώπη».

Ο Γιώργος Δώνης κλήθηκε να επιλέξει την πιο σημαντική στιγμή στη ζωή του ως προπονητής και ως ποδοσφαιριστής:

«Ως ποδοσφαιριστής ήταν η μεταγραφή μου στην Αγγλία. Πρέπει να πως ότι την μεταγραφή την είχα κλείσει πριν την κούρσα μου στον αγώνα με τον Άγιαξ. Είχα ήδη πολλές προτάσεις από ομάδες του εξωτερικού.  Ως προπονητής, η κατάκτηση του κυπέλλου με την Λάρισα. Στην καριέρα μου ανέβηκα σκαλί σκαλί. Θα μπορούσα από την αρχή να πάω σε ομάδα μεγάλης κατηγορίας. Εγώ προτίμησα να ξεκινήσω από την Δ’ εθνική. Και θέλω να προσθέσω ότι κανείς προπονητής δεν μπορεί χωρίς άξιους συνεργάτες. Η παρουσία των συνεργατών μου είναι απαράβατος κανόνας».

Για την παρουσία του στους πάγκους μεγάλων ομάδων όπως η ΑΕΚ και ο ΠΑΟΚ, ο Γιώργος Δώνης είπε:

«Η κάθε ομάδα που δουλεύω, είναι στο μυαλό μου μεγάλη ομάδα. Στην ΑΕΚ είχαμε εσωτερικό πρόβλημα. Εδώ στον ΠΑΟΚ η ατμόσφαιρα μέσα στην ομάδα είναι καταπληκτική, ίσως η καλύτερη που έχω ζήσει. Υπάρχει μια διαφορετικότητα μόνο στον κόσμο, έξω από την ομάδα. Όμως απαιτείται συσπείρωση. Δεν έχει να κάνει με τον Δώνη, αλλά με τον θεσμό του προπονητή. Στην Ελλάδα, ο προπονητής γίνεται εύκολα στόχος, είδαμε τι αντιμετώπισαν και γνωστοί ξένοι προπονητές όπως ο Μαλεζάνι και ο Φερέιρα. Όλοι οι ξένοι που έρχονται στην Ελλάδα μας θεωρούν δύσκολους, και είναι αλήθεια ότι είμαστε απαιτητικό κοινό. Τον Έλληνα τον θεωρούμε πιο οικείο και είναι πιο εύκολο να του «τα χώσουμε». Στον ξένο δίνουμε ευκαιρίες να προσαρμοστεί. Σε όλες τις δουλειές υπάρχουν καλοί, μέτριοι και κακοί. Θα πρέπει ως αυριανοί δημοσιογράφοι να μην κάνετε σύγκριση λόγω εθνικότητας, αλλά λόγω ικανότητας. Μελετήστε πως δουλεύει ο κάθε προπονητής. Η κριτική είναι εύκολη».

Σε ερώτηση αν έχει σκεφτεί την παραίτηση, απάντησε:

«Στη Λάρισα αντιμετώπιζα το ίδιο όπως και στον ΠΑΟΚ. Έστηνα μια νέα ομάδα από την αρχή, και τα άκουγα από τον κόσμο. Με την εμπειρία όμως έμαθα. Όταν πιστεύεις στη δουλειά σου δεν πηδάς από το καράβι».

Ο Γιώργος Δώνης κλήθηκε ξανά να απαντήσει για το θέμα με τον Πάμπλο Γκαρσία:

«Όταν ένα θέμα δεν έχει την κατάληξη που θέλεις, προβληματίζεσαι. Δεν έχω διεκδικήσει το αλάθητο. Όμως πάντα για όλους ο εύκολος στόχος είναι ο προπονητής. Εγώ θεωρώ πως ό,τι πέρναγε από το χέρι μου το έκανα, προς την καλή κατεύθυνση».

Οι σπουδαστές ρώτησαν τον Γιώργο Δώνη, για την προοπτική να παραμείνουν στον ΠΑΟΚ οι δανεικοί παίχτες που έχει στη διάθεση της η ομάδα.

«Αυτή τη στιγμή είμαστε μέσα και στους δύο στόχους μας, δηλαδή την κατάκτηση του κυπέλλου και την έξοδο στους προκριματικούς του Champions League. Συγχρόνως γίνεται δουλειά από όλους μέσα στην ομάδα για την επόμενη σαιζόν. Δεν θέλουμε να περάσουμε ότι περάσαμε το προηγούμενο καλοκαίρι, που η ομάδα ήταν ανέτοιμη. Η  προσπάθειά μας αυτή γίνεται όχι μόνο για το ελληνικό πρωτάθλημα που είναι υποβαθμισμένο, αλλά για καλή πορεία στην Ευρώπη».Ολυμπιακοί Αγώνες - Μπάσκετ Ανδρών: Τα highlights της επικής αναμέτρησης, ΗΠΑ - Ισπανία (video)
Ολυμπιακοί Αγώνες - Μπάσκετ Ανδρών: Τα highlights της επικής αναμέτρησης, ΗΠΑ - Ισπανία (video)
Πρώτο βήμα για την πρόκριση ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ
Πρώτο βήμα για την πρόκριση ο Ολυμπιακός και ο ΠΑΟΚ
ΑΕΚ: Τρελαμένος με Ελλάδα ο Ελίασον - Το μήνυμά του στη Νιμ (photos)
ΑΕΚ: Τρελαμένος με Ελλάδα ο Ελίασον - Το μήνυμά του στη Νιμ (photos)
Ολυμπιακοί Αγώνες: Εκτός κούρσας μεταλλίων Τσουλφά και Σπανάκη
Ολυμπιακοί Αγώνες: Εκτός κούρσας μεταλλίων Τσουλφά και Σπανάκη

Καιρός: Ιστορικός καύσωνας σαρώνει τη χώρα - Η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 45 βαθμούς

Καιρός: Ιστορικός καύσωνας σαρώνει τη χώρα - Η θερμοκρασία θα ξεπεράσει τους 45 βαθμούς

Ελήφθησαν κρίσιμες αποφάσεις στο Μαξίμου για την αποφυγή νέου lockdown

Ελήφθησαν κρίσιμες αποφάσεις στο Μαξίμου για την αποφυγή νέου lockdown

Καπραβέλος στο Newsbomb.gr: Με τα σημερινά δεδομένα πάμε σε ένα 4ο κύμα πολύ χειρότερο από το 3ο

Καπραβέλος στο Newsbomb.gr: Με τα σημερινά δεδομένα πάμε σε ένα 4ο κύμα πολύ χειρότερο από το 3ο

ΑΑΔΕ: 48ωρα λουκέτα σε Σαντορίνη, Πάρο και Ίο

ΑΑΔΕ: 48ωρα λουκέτα σε Σαντορίνη, Πάρο και Ίο

Καύσωνας: Ποια ήταν τα ρεκόρ θερμοκρασίας τη Δευτέρα

Καύσωνας: Ποια ήταν τα ρεκόρ θερμοκρασίας τη Δευτέρα

Ελληνοτουρκικά: ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Ε.Ε. κάνουν ότι δεν βλέπουν τίποτα

Ελληνοτουρκικά: ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και Ε.Ε. κάνουν ότι δεν βλέπουν τίποτα

Πέτρος Φιλιππίδης: Ποιος πήγε στο πρώτο επισκεπτήριο για τον ηθοποιό - Τι ζητά ο δικηγόρος του

Πέτρος Φιλιππίδης: Ποιος πήγε στο πρώτο επισκεπτήριο για τον ηθοποιό - Τι ζητά ο δικηγόρος του

Κορονοϊός: Με…καρότο και μαστίγιο ενθαρρύνουν τον εμβολιασμό οι κυβερνήσεις -Τι συμβαίνει στον κόσμο

Κορονοϊός: Με…καρότο και μαστίγιο ενθαρρύνουν τον εμβολιασμό οι κυβερνήσεις -Τι συμβαίνει στον κόσμο