Politico: Η Σαουδική Αραβία πληρώνει υποδομές στην Ελλάδα για να αγοράσει το Παγκόσμιο Κύπελλο

Politico: Η Σαουδική Αραβία πληρώνει υποδομές στην Ελλάδα για να αγοράσει το Παγκόσμιο Κύπελλο

Με τίτλο «Το μυστικό σχέδιο της Σαουδικής Αραβίας για την αγορά του Μουντιάλ», το Politico αποκαλύπτει τις κινήσεις που έχει κάνει η αραβική χώρα σε συνεργασία με την Ελλάδα, έτσι ώστε να ενισχυθεί ο κοινός φάκελος της υποψηφιότητας για τη διοργάνωση του Παγκοσμίου Κυπέλλου 2030.

Μόλις δύο μήνες μετά το τέλος του Παγκοσμίου Κυπέλλου του Κατάρ, του πρώτου που διεξήχθη σε αραβική χώρα και σε χειμερινό μήνα, έρχονται στην επιφάνεια αποκαλύψεις για το πώς η Σαουδική Αραβία, μέσω της Ελλάδας, έχει «λοκάρει» την ανάληψη της διοργάνωσης του 2030. Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Politico, ο διάδοχος του θρόνου της Σαουδικής Αραβίας έχει ήδη υποσχεθεί στην Αθήνα να πληρώσει για όλες τις υποδομές στην Ελλάδα, έτσι ώστε η χώρα να πει το «ναι» και να υπογράψει την κοινή υποψηφιότητα, στην οποία περιλαμβάνεται και η Αίγυπτος.

«Η Σαουδική Αραβία προσφέρθηκε να πληρώσει για νέα αθλητικά γήπεδα στην Ελλάδα και την Αίγυπτο, εάν συμφωνούσαν να συνεργαστούν με τον πλούσιο σε πετρέλαιο βαρέων βαρών του Κόλπου σε μια κοινή προσπάθεια να φιλοξενήσει το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου το 2030», γράφει χαρακτηριστικά το Politico.

Η ίδια ιστοσελίδα αναφέρει ότι η προσφορά, που υπολογίζεται ότι ανέρχεται σε δισεκατομμύρια ευρώ, συζητήθηκε σε ιδιωτική συνομιλία του Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, με τον Έλληνα πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, το περασμένο καλοκαίρι. «Δεν είναι σαφές εάν η προσφορά έγινε δεκτή. Αλλά οι τρεις χώρες εργάζονται τώρα σε μια κοινή πρόταση για τη διοργάνωση του τουρνουά του 2030, μια κίνηση που έχει προκαλέσει αντιδράσεις κατά της Ελλάδας», αναφέρει το Politico.

Σύμφωνα με το ίδιο άρθρο, η ανάληψη του Μουντιάλ του 2030 θα ήταν το αποκορύφωμα της στρατηγικής της Σαουδικής Αραβίας να προβληθεί μέσα από μεγάλα αθλητικά γεγονότα. «Η Σαουδική Αραβία προσπαθεί στρατηγικά να τοποθετηθεί ως αφροευρασιατικός κόμβος - το κέντρο μιας νέας παγκόσμιας τάξης», δήλωσε ο Simon Chadwick, καθηγητής αθλητισμού και γεωπολιτικής οικονομίας στο Skema Business School στο Παρίσι, σχετικά με την υποψηφιότητα της Σαουδικής Αραβίας. «Αυτή η τοποθέτηση θα επιτρέψει στη Σαουδική Αραβία να ασκήσει σημαντική δύναμη και επιρροή σε μια τεράστια γεωγραφική περιοχή, την οποία επιδιώκει να επιτύχει με την οικοδόμηση σχέσεων με βασικούς εταίρους».

«Η πολυπολική διοργάνωση ενός Παγκοσμίου Κυπέλλου με την Αίγυπτο και την Ελλάδα δεν θα ήταν ούτε αλτρουισμός ούτε μεγαλομανία. Αντίθετα, θα αποτελούσε μέρος ενός ευρύτερου σχεδίου, το οποίο η κυβέρνηση στο Ριάντ επιτρέπει μέσω της πιθανής δωρεάς γηπέδων», πρόσθεσε.

Την ίδια ώρα, οι αναφορές για την Ελλάδα, εστιάζονται στο ότι οι αθλητικές υποδομές είναι ένα ευαίσθητο θέμα και τα έργα που έγιναν για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004 προφανώς και αποτελούν την «κορωνίδα» της κριτικής κατά της χώρας. «Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά την υπερβολή των Ολυμπιακών Αγώνων, πολλοί από τους 30 χώρους παραμένουν αχρησιμοποίητοι, ενώ κάποιοι έχουν κατεδαφιστεί», αναφέρει το Politico.

Στο άρθρο σημειώνεται ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη έχει επιχειρήσει να εμβαθύνει τους δεσμούς με τους Σαουδάραβες και τις χώρες του Κόλπου, ως απάντηση στην πολιτική της Τουρκίας στην ευρύτερη περιοχή. «Ο Μητσοτάκης έχει επισκεφθεί πολλές φορές το Ριάντ, η Ελλάδα έχει παραδώσει στρατιωτικό εξοπλισμό και στρατιώτες στη Σαουδική Αραβία και, τον περασμένο Ιούλιο, η Αθήνα έγινε η πρώτη πρωτεύουσα της ΕΕ που επισκέφθηκε ο Μπιν Σαλμάν από τότε που ενέκρινε προσωπικά, σύμφωνα με τις αποχαρακτηρισμένες αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών, τη δολοφονία του δημοσιογράφου της Washington Post, Τζαμάλ Κασόγκι», αναφέρει το άρθρο.

Πηγή: Newsbomb.gr



Ολυμπιακός: To ζεϊμπέκικο του Σωτήρη Αλεξανδρόπουλου (vid)
Ολυμπιακός: To ζεϊμπέκικο του Σωτήρη Αλεξανδρόπουλου (vid)
Τένις: Πρόκριση στα ημιτελικά της Βαρκελώνης για τον Τσιτσιπά
Τένις: Πρόκριση στα ημιτελικά της Βαρκελώνης για τον Τσιτσιπά
Παναθηναϊκός AKTOR: Αυτό είναι το ΟΑΚΑ, αυτός είναι ο κόσμος
Παναθηναϊκός AKTOR: Αυτό είναι το ΟΑΚΑ, αυτός είναι ο κόσμος
Άρσεναλ: Πέθανε ο πρώην πρόεδρος των «κανονιέρηδων», Σερ Τσιπς Κέσγουικ
Άρσεναλ: Πέθανε ο πρώην πρόεδρος των «κανονιέρηδων», Σερ Τσιπς Κέσγουικ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved