Ολυμπιακός: Tι ισχύει με την αφαίρεση βαθμών και το επερχόμενο «αιώνιο» ντέρμπι

Ολυμπιακός: Tι ισχύει με την αφαίρεση βαθμών και το επερχόμενο «αιώνιο» ντέρμπι

Η ασάφεια του κανονισμού και το δεδικασμένο που απειλεί τον Ολυμπιακό με βαριά καμπάνα

Από την ώρα που έγιναν τα επεισόδια στην Πάτρα στο παιχνίδι της Παναχαϊκής με τον Ολυμπιακό, η ερώτηση που κυριαρχεί είναι μία: Που θα εφαρμοστεί η ποινή αφαίρεσης βαθμών εάν και εφόσον προκύψει τιμωρία για τους «ερυθρόλευκους». Στο πρωτάθλημα ή στο Κύπελλο το οποίο βρίσκεται στη φάση των ομίλων;

Ανεξάρτητα με το τι θα συμβεί εντέλει, διαπιστώνεται κενό στον πειθαρχικό κώδικα που ενδεχομένως να καλύψει η πειθαρχική επιτροπή της ΕΠΟ με την απόφαση της, αλλά και ασάφεια στον σχετικό κανονισμό για τον οποίο μπορεί να παρέμβει ακόμα και η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας.

Το ζητούμενο πλέον είναι η έκθεση της αστυνομίας. Εάν δηλαδή αναφέρονται σε αυτή φθορές ξένης περιουσίας ή βιαιοπραγία. Σε αυτήν περίπτωση ο Ολυμπιακός κινδυνεύει ξεκάθαρα και με αφαίρεση βαθμών. Πόσο μάλλον από την στιγμή που δόθηκε ήδη ερμηνεία στη έννοια της βιαιοπραγίας στην πρόσφατη υπόθεση της ΑΕΚ.

Η συγκεκριμένη διάταξη αναφέρει: «Εάν η είσοδος των οπαδών στον αγωνιστικό χώρο ή τα επεισόδια στους λοιπούς χώρους του γηπέδου κατά τα ανωτέρω, συνδέονται με σημαντικές φθορές ξένης ιδιοκτησίας, χρηματική ποινή πενήντα χιλιάδων ευρώ 27 (50.000) έως διακοσίων πενήντα χιλιάδων ευρώ (250.000) και ποινή διεξαγωγής αγώνων χωρίς θεατές, δύο (2) έως τέσσερις (4) αγωνιστικές, και εφόσον συνδέεται με βιαιοπραγίες κατά προσώπων επιβάλλεται επιπρόσθετα ποινή αφαίρεσης τριών (3) βαθμών».

Η ασάφεια στον κανονισμό έχει να κάνει με το ότι το παιχνίδι ήταν για τους ομίλους του Κυπέλλου και όπως μπορείτε να δείτε δεν υπάρχει ξεκάθαρη αναφορά για ποινή που εφαρμόζεται αποκλειστικά στο πρωτάθλημα.

Παρόλα αυτά στο άρθρο 43 του ΚΑΠ ο νομοθέτης προβλέπει αφαίρεση βαθμών σε περίπτωση οριστικής διακοπής αγώνα Κυπέλλου που εφαρμόζεται στο πρωτάθλημα:

«Ομάδα που, λόγω επεισοδίων, γίνεται υπαίτια διακοπής αγώνα Κυπέλλου ή του αγώνα Κυπέλλου πρωταθλητών (SUPER CUP) μεταξύ του πρωταθλητή της Α’ Εθνικής και του Κυπελλούχου Ελλάδος, εκτός από τις άλλες συνέπειες που υφίσταται σύμφωνα με το Φ.Α., τιμωρείται με αφαίρεση τριών (3) βαθμών από τον πίνακα της βαθμολογίας του πρωταθλήματος στο οποίο συμμετέχει. Σε κάθε άλλη περίπτωση η υπαίτια διακοπής ομάδα τιμωρείται με τις ποινές που προβλέπονται στο άρθρο 21 του παρόντος».

Οριστική διακοπή στην προκειμένη περίπτωση δεν υπήρξε, αλλά υπάρχουν μια σειρά από δεδικασμένα που είναι κάτι παραπάνω από πιθανό να θέσουν τους «ερυθρόλευκους» σε άμεσο κίνδυνο αφαίρεσης βαθμών.

Για παράδειγμα ο ΠΑΟΚ είχε τιμωρηθεί με αφαίρεση βαθμών στο πρωτάθλημα μετά από καμπάνα που δέχθηκε σε αγώνα Κυπέλλου. Συγκεκριμένα με τον Ολυμπιακό το 2016 στην Τούμπα. Επίσης και στον τελικό του Βόλου όπου έγιναν θλιβερά επεισόδια οι ποινές εφαρμόστηκαν στο πρωτάθλημα και όχι στο Κυπέλλο Ελλάδας ή έστω από τη φάση των ομίλων της επόμενης σεζόν.

Σε κάθε περίπτωση είναι πλέον στην κρίση της πειθαρχικής της ΕΠΟ να ξεκαθαρίσει το θέμα σχετικά με την παράμετρο των ομίλων στο Κυπέλλο, ενώ σε ενδεχόμενο σοβαρής ασάφειας όπως αναφέρει το άρθρο 27 η ΕΕ της Ομοσπονδίας μπορεί να δώσει την αυθεντική ερμηνεία του ΠΚ: «Η αυθεντική ερμηνεία του Πειθαρχικού Κώδικα, ανήκει στα δικαστικά όργανα που τον εφαρμόζουν. Στην περίπτωση σοβαρών ασαφειών ή αντικρουόμενων διατάξεων εντός του Κανονισμού ή με άλλους Κανονισμούς της Ε.Π.Ο., αν επιβάλλεται, αυτές θα διευκρινίζονται με απόφαση της Ε.Ε. της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, η οποία νομότυπα γενόμενη, θα δεσμεύει τα αρμόδια δικαιοδοτικά και δικαστικά όργανα».

Όσο για το «αιώνιο» ντέρμπι Ολυμπιακός-Παναθηναϊκός που έρχεται την επόμενη εβδομάδα, αυτό θα γίνει με κόσμο, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου. Η πειθαρχική της ΕΠΟ συνεδριάζει κάθε Πέμπτη και χρειάζονται πέντε εργάσιμες ημέρες από την ημέρα έκδοσης της ποινής.

 



Παναθηναϊκός AKTOR: “Καθάρισε” το Περιστέρι και “σφράγισε” την πρωτιά με το μυαλό στη Μακάμπι
Παναθηναϊκός AKTOR: “Καθάρισε” το Περιστέρι και “σφράγισε” την πρωτιά με το μυαλό στη Μακάμπι
Ολυμπιακός: To ζεϊμπέκικο του Σωτήρη Αλεξανδρόπουλου (vid)
Ολυμπιακός: To ζεϊμπέκικο του Σωτήρη Αλεξανδρόπουλου (vid)
Τένις: Πρόκριση στα ημιτελικά της Βαρκελώνης για τον Τσιτσιπά
Τένις: Πρόκριση στα ημιτελικά της Βαρκελώνης για τον Τσιτσιπά
Παναθηναϊκός AKTOR: Αυτό είναι το ΟΑΚΑ, αυτός είναι ο κόσμος
Παναθηναϊκός AKTOR: Αυτό είναι το ΟΑΚΑ, αυτός είναι ο κόσμος
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved