Ροντρίγκεζ στο Onsports: «Ο Μπέργκ αλλάζει τα πάντα στον Παναθηναϊκό» (photos)

Ροντρίγκεζ στο Onsports: «Ο Μπέργκ αλλάζει τα πάντα στον Παναθηναϊκό» (photos)

Ο ανερχόμενος Ισπανός προπονητής, πρώην της Ρεάλ Μαδρίτης και βοηθός του Φρανκ Ράικαρντ, Ρικάρντο Ροντρίγκεζ, κάνει στο Onsports την τακτική ανάλυση της αναμέτρησης του Παναθηναϊκού με την Αϊντχόφεν για το Γιουρόπα Λιγκ και εστιάζει στον Μάρκους Μπεργκ.

Ο 40χρονος τεχνικός που πριν από μία εβδομάδα κατέκτησε την 5η θέση με τη Ρατσαμπούρι, μια μικρή, θεωρητικά, ομάδα, στο πρωτάθλημα της Ταϊλάνδης, αναλύει στο Onsports τον τρόπο παιχνιδιού των δύο ομάδων και πώς πρέπει να παίξουν για να φτάσουν στη νίκη, σε ένα κρίσιμο, για την πρόκριση, παιχνίδι.

Έχει διατελέσει πρώτος προπονητής στις ομάδες της Ρεάλ στο Μεξικό την περίοδο 2005/06, της Χιρόνα (την ανέβασε στη Σεγούντα Β το 2006/07 και την προπόνησε το 2013 στην ίδια κατηγορία) και φέτος στον ταϊλανδέζικο σύλλογο.

Έχει υπάρξει βοηθός προπονητή στην πορεία της Μάλαγα για την Πριμέρα Ντεβιζιόν το 2007/08, αθλητικός διευθυντής των Ανδαλουσιανών το 2008/09 (8οι στην Πριμέρα Ντεβιζιόν) και στην εθνική Σαουδικής Αραβίας, στο πλευρό του διάσημου Ολλανδού κόουτς, Φρανκ Ράικαρντ (2011 και 2012).

Ο Παναθηναϊκός κατάφερε να εξασφαλίσει την ισοπαλία στην Ολλανδία εναντίον της Αϊντχόφεν. Τώρα το ματς είναι στην Αθήνα. Πώς πιστεύετε ότι πρέπει να παίξουν οι δύο ομάδες για να κερδίσουν;

«Νομίζω ότι η Αϊντχόφεν πρέπει να παίξει με το δικό της στιλ. Είναι πρωτοπόροι στην Ερεντιβίζιε και αυτό σημαίνει ότι η ομάδα του Κοκού παίζει καλά και έχει ένα καλό και ελκυστικό στιλ ποδοσφαίρου. Από την άλλη, ο Παναθηναϊκός δεν είναι στην καλύτερή του στιγμή στο εγχώριο πρωτάθλημα, αλλά αν μπορέσει να έχει τη βοήθεια του Μπεργκ, όλα μπορούν να αλλάξουν. Σκόραρε στο Κύπελλο Ελλάδας πριν από μερικές μέρες. Είναι ένας πολύ σημαντικός παίκτης για τον Παναθηναϊκό και πιστεύω ότι δεν είναι εύκολο για την Αϊντχόφεν να παίξει άνετα στην εξαιρετική ατμόσφαιρα της Λεωφόρου. Νομίζω ότι ο Παναθηναϊκός χρειάζεται να εφαρμόσει ένα γρήγορο επιθετικό στιλ και σέντρες στην περιοχή ψάχνοντας για τον Μπεργκ και ενέργειες από πίσω, από παίκτες από τη δεύτερη γραμμή».

Τις τελευταίες μέρες ο Παναθηναϊκός έχει τον Μάρκους Μπεργκ ξανά μετά από την επιστροφή του από τον τραυματισμό του. Πώς μπορεί αυτό να διορθώσει την εικόνα του Παναθηναϊκού;

«Μόνο ένας ποδοσφαιριστής όπως ο Μπεργκ μπορεί να αλλάξει τα πάντα στον Παναθηναϊκό. Έχει ένα πολύ δυνατό ένστικτο να βρίσκει δίχτυα. Στην περιοχή, είναι ένας παίκτης που μπορεί να πετύχει τέρματα με διαφορετικούς τρόπους και είναι πολύ σημαντικός για τον Παναθηναϊκό. Όταν μια ομάδα δημιουργεί ευκαιρίες και έχει έναν επιθετικό που ολοκληρώνει τέτοιες ενέργειες στα γκολ, όλα είναι διαφορετικά. Κατά τη γνώμη μου, ο Μπεργκ και ο Ντεπάι, θα είναι οι ποδοσφαιριστές – κλειδιά του αγώνα».

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα του παιχνιδιού του Παναθηναϊκού και της Αϊντχόφεν;

«Το ατού της Αϊντχόφεν είναι η ικανότητα να κρατά την μπάλα και να πραγματοποιεί μεγάλες επιθέσεις κατοχής. Έχουν μεσοεπιθετικούς με ενδιαφέρον, όπως ο Μέμφις Ντεπάι, ο οποίος έχει πολύ καλή ικανότητα στο ένας εναντίον ενός και να σκοράρει τέρματα. Θα προσπαθήσουν να παίξουν ανάμεσα στις γραμμές για να κερδίσουν τα μπακ της άμυνας του Παναθηναϊκού με βαθιές πάσες. Ένα μειονέκτημα της Αϊντχόφεν είναι ότι όταν χάνει την μπάλα, η αμυντική γραμμή είναι πολύ προωθημένη και αυτό δημιουργεί πολύ χώρο πίσω από τους αμυντικούς. Ο Παναθηναϊκός μπορεί να το εκμεταλλευτεί αυτό, παρόλο που δεν έχει γρήγορους παίκτες μπροστά. Για αυτό το λόγο, θεωρώ ότι ο Παναθηναϊκός πρέπει να χρησιμοποιήσει ένα γρήγορο επιθετικό στιλ με μικρές πάσες, επειδή αν θέλει να επιτεθεί με μεγάλες κατοχές δεν έχει το είδος των παικτών για να εκπλήξει την Αϊντχόφεν όταν αυτή είναι συμπαγής στην άμυνα. Οι σέντρες στην περιοχή για τον Μπεργκ θα ήταν μια άλλη επιλογή σκοραρίσματος εναντίον της Αϊντχόφεν, αλλά πιστεύω ότι οι γρήγορες επιθέσεις θα είναι ο καλύτερος τρόπος για να πάρει τους τρεις αυτούς σημαντικούς βαθμούς».

Εδώ στην Ελλάδα, κάποιοι λένε ότι ο Παναθηναϊκός δεν έχει παίκτες ποιότητας στο ρόστερ του. Ποια είναι η γνώμη σας;

«Ίσως ο Παναθηναϊκός χρειάζεται ποδοσφαιριστές στο κέντρο, με μεγαλύτερη ικανότητα να παίζουν επιθετικά με περισσότερη ταχύτητα. Όλες οι μεταβιβάσεις είναι λίγο αργές και νομίζω ότι πρέπει να χρησιμοποιήσουν διαφορετικό στιλ έτσι ώστε να είναι περισσότερο ανταγωνιστικοί και να κερδίσουν αγώνες. Η ομάδα χρησιμοποιεί συμπαγή άμυνα κι όταν ο αντίπαλος κάνει το ίδιο, χρειάζεται δημιουργικότητα που κάποιες φορές είναι δύσκολο να βρεις στο τωρινό ρόστερ».

Ποια είναι η εκτίμησή σας για το τι μπορεί να συμβεί στο παιχνίδι, είτε εντός αγωνιστικού χώρο, είτε από το αποτέλεσμα;

«Σήμερα είναι η τελευταία ευκαιρία του Παναθηναϊκού να συνεχίσει να είναι ζωντανός στο γκρουπ του. Όταν οι παίκτες έχουν μια τελευταία ευκαιρία, όπως σήμερα, είμαι σίγουρος ότι ψυχολογικά αυτός ο παράγοντας θα είναι πιο σημαντικός από τις τακτικές. Είναι αλήθεια ότι ίσως η Αϊντχόφεν να έχει παίκτες με περισσότερη ποιότητα, αλλά μερικές φορές αυτό δεν είναι καθοριστικό αν ο Παναθηναϊκός παίξει σαν ομάδα, με υψηλή ένταση και έχει την υποστήριξη της εξαιρετικής ατμόσφαιρας που θα υπάρχει σήμερα στο γήπεδο. Πιστεύω ότι μπορούν να νικήσουν το ματς παρόλο που η Αϊντχόφεν είναι το φαβορί για αυτό».

Μπορείτε να συγκρίνετε τον τρόπο που παίζουν οι δύο ομάδες και τι συμπεράσματα βγαίνουν για το ελληνικό και το ολλανδικό ποδόσφαιρο;

«Ξέρουμε ότι οι ολλανδικοί σύλλογοι έχουν ένα συγκεκριμένο τρόπο παιχνιδιού. Χρησιμοποιούν ένα συνδυαστικό στιλ με πολλές πάσες και μια επιθετική νοοτροπία. Από την άλλη, οι ελληνικές ομάδες τείνουν να είναι πολύ επιθετικές και παίζουν με μεγάλη ένταση σε όλες τις ενέργειές τους. Είναι πολύ δυνατές στην άμυνα και ίσως με λιγότερη ικανότητα για να δημιουργούν επιθετικό ποδόσφαιρο όταν συγκρίνονται με τις ολλανδικές. Προσπαθούν να κερδίσουν παιχνίδια με άλλους τρόπους, όπως οι αντεπιθέσεις, τα στημένα ή άλλο άμεσο στιλ ποδοσφαίρου. Και οι δύο τρόποι είναι χρήσιμοι και εξαρτάται από τους παίκτες που κάθε ομάδα έχει στο ρόστερ».

Δείτε τις φωτογραφίες:



Απολαμβάνει την πίεση ο Μίλτος Τεντόγλου
Απολαμβάνει την πίεση ο Μίλτος Τεντόγλου
Αταμάν: «100% στο Final Four Σλούκας και Χουάντσο»!
Αταμάν: «100% στο Final Four Σλούκας και Χουάντσο»!
Άρσεναλ: Ανανέωσε για ένα χρόνο ο Ζορζίνιο
Άρσεναλ: Ανανέωσε για ένα χρόνο ο Ζορζίνιο
ΠΑΟΚ: Αμφίβολος ο Ντεσπόντοφ για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό
ΠΑΟΚ: Αμφίβολος ο Ντεσπόντοφ για το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved