Το πρωτάθλημα της Καταλονίας! (photos+videos)

Το πρωτάθλημα της Καταλονίας! (photos+videos)

Μπαρτσελόνα κι Εσπανιόλ κινδυνεύουν με αποβολή από την Primera Division αν ανεξαρτητοποιηθεί η Καταλονία και το Onsports σας παρουσιάζει τους… πιθανούς αντιπάλους τους σε ένα πρωτάθλημα της νέας χώρας.

Η μορφή που έχει το ισπανικό κράτος έχει επιτρέψει στην Καταλονία να είναι, επί της ουσίας, αυτόνομη και να εξαρτάται μόνο για πολύ σοβαρά και οικονομικά ζητήματα από την κεντρική διαχείριση της Μαδρίτης. Οι Καταλανοί, που πάντα θεωρούσαν τον εαυτό τους κάτι διαφορετικό από τους υπόλοιπους Ισπανούς, έχουν οργανωθεί σε όλα και φυσικά το λατρεμένο τους ποδόσφαιρο δεν θα αποτελούσε εξαίρεση.

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Καταλονίας ιδρύθηκε, μάλιστα, το 1900. Στις 11 Νοεμβρίου 1900 έγινε μάλιστα η πρώτη ομοσπονδία ποδοσφαίρου που ιδρύθηκε στην Ισπανία. Πρώτος πρόεδρος ήταν ο Έντουαρντ Άλεσον και ιδρυτικά μέλη ήταν οι Μπαρτσελόνα, Καταλά, Χισπάνια και Εσπανιόλ.

catalonia1

Αξίζει να σημειωθεί πως η καταλανική ομοσπονδία ποδοσφαίρου, έχει και το... know how στη διοργάνωση πρωταθλημάτων. Ήταν άλλωστε η πρώτη που διοργάνωσε πρωτάθλημα στην Ισπανία, από το 1903 ως και το 1940. Σήμερα, διοργανώνει ακόμα το Κόπα Καταλούνια, περιφερειακά πρωταθλήματα στην περιοχή και την Πριμέρα Καταλάνα, υπό την αιγίδα της ισπανικής ομοσπονδίας ωστόσο.

Τι θα γίνει, όμως, αν η ισπανική ομοσπονδία και η ισπανική λίγκα αποφασίσουν να μην δεχθούν τις ομάδες από την Καταλονία, σε περίπτωση που επέλθει η ανεξαρτησία; Είναι σε θέση η ομοσπονδία της Καταλονίας να φτιάξει το δικό της πρωτάθλημα; Κι αν είναι σε θέση, ποιες θα είναι οι ομάδες – εκτός από Μπαρτσελόνα κι Εσπανιόλ που όλοι γνωρίζουμε – οι οποίες θα απαρτίζουν τη νέα αυτή διοργάνωση;

Το Onsports, παρουσιάζει τις 29 ομάδες που έχει υπό τη σκέπη της η καταλανική ομοσπονδία, από τις 61 που υπάρχουν ή υπήρξαν συνολικά στην περιοχή που επιχειρεί να γίνει νέα χώρα και να φύγει από την Ισπανία, σε διοικητικό και οικονομικό επίπεδο.

Οι… γνωστές

Όπως αναφέραμε, σε αυτό το «φανταστικό» πρωτάθλημα Καταλονίας, θα έπαιρναν μέρος φυσικά Μπαρτσελόνα κι Εσπανιόλ. Είναι κι οι μοναδικές από τις επτά ομάδες της Καταλονίας που έχουν καταφέρει να παίξουν στην Primera Division με τους «μπλαουγκράνα» να έχουν πάρει 22 φορές το πρωτάθλημα. Η Εσπανιόλ από την πλευρά της, δεν έχει… σηκώσει το πρωτάθλημα αλλά έχει πάρει τέσσερις φορές το Κύπελλο. Μαζί με τη Μπαρτσελόνα, είναι οι δυο ομάδες από την Καταλονία που έχουν παίξει σε ευρωπαϊκές διοργανώσεις με τη «μπάρτσα» να μετρά και κατακτήσεις σε αντίθεση με την Εσπανιόλ που έχει μόνο δυο παρουσίες σε τελικό UEFA.

catalonia2

Στην κατηγορία των… γνωστών ομάδων από την Καταλονία, μπορούν να μπουν κι αυτές που έχουν καταγράψει κάποιες σεζόν στην Primera Division κι έχουν περάσει στη συνείδηση των φιλάθλων. Μια από αυτές, είναι η Σαμπαντέλ που είχε 14 παρουσίες στην Primera Division με τελευταία αυτή το 1987, ενώ πλέον είναι από τις σταθερές δυνάμεις της Segunda Division. Από τις πιο… παράξενες περιπτώσεις, η Γέιδα. Η ομάδα που υπήρχε από τις αρχές του προηγούμενου αιώνα και έφτασε το 1993 στην Primera Division, διαλύθηκε το 2011 και δημιουργήθηκε από την αρχή! Σε αυτή είχε αγωνιστεί ως ποδοσφαιριστές ο αείμνηστος Τίτο Βιλανόβα, ενώ την είχε προπονήσει ο γνωστός μας, από το πέρασμά του στον Παναθηναϊκό, Βίκτορ Μουνιόθ.

Με τη δική τους ιστορία

Αξίζει να σημειωθεί πως οι περισσότερες από τις ομάδες της Καταλονίας, έχουν ιστορία δεκαετιών στην… πλάτη τους. Πολλές από αυτές, έχουν ιστορία που ξεπερνά και τα 100 χρόνια! Μια από τις πιο ιστορικές ομάδες, είναι η Ταραγόνα. Αποκαλείται και Ναστίκ, από τους Καταλανούς, από το «Χιμναστίκ ντε Ταραγόνα», και υπάρχει από το 1886! Έπαιξε τέσσερις φορές στην ιστορία της στην Primera Division, με τελευταία αυτή της περιόδου 2006/2007 όταν και υποβιβάστηκε στη Σεγούντα.

catalonia3

Επίσης ιστορική είναι και η Εουρόπα. Ήταν μια από τις τρεις καταλανικές ομάδες που πήραν μέρος στο πρώτο πρωτάθλημα Ισπανίας που διοργανώθηκε το 1929. Συμμετείχε για τρεις σεζόν στην Πριμέρα Ντιβιζιόν και έκτοτε… άρχισε η κατρακύλα προς τις χαμηλότερες κατηγορίες, στις οποίες περιπλανιέται μέχρι σήμερα.

Με… ελληνικό χρώμα

Στην Καταλονία, υπό την αιγίδα της τοπικής ομοσπονδίας, υπάρχουν και δυο ακόμα ομάδες που «συνδέονται» κατά κάποιο τρόπο και με το ελληνικό ποδόσφαιρο. Όπως η Γέιδα που είχε προπονητή τον Μουνιόθ, έτσι και η Μανγιέ είχε κάποτε στον πάγκο της τον… απίθανο Φάμπρι που πέρασε πρόπερσι από τον Παναθηναϊκό! Επίσης, στην Τεράσα είχε αγωνιστεί ο Αρούνα Μπαμπανγκίτα που βρέθηκε για ένα διάστημα στον Ολυμπιακό.

catalonia4

Επίσης, υπάρχουν ομάδες που έχουν ιδρυθεί πριν από ελάχιστα χρόνια. Αν βάλει κανείς και τη «νέα» Γέιδα σε αυτή την κατηγορία, τότε είναι η… μικρότερη από όλες. Υπάρχει και η Ασκό που ιδρύθηκε το 2010 και η Σερντανιόλα που ιδρύθηκε το 2006.

Οι ομάδες της καταλανικής… λίγκας

Μπαρτσελόνα, Εσπανιόλ, Χιρόνα, Γιαγκοστέρα, Σαμπαντέλ, Μπανταλόνα, Κορνεγιά, Οσπιταλέτ, Γέιδα, Ολότ, Ρέους, Σαντ Αντρέου, Ναστίκ, Ασκό, Καστελντεφέλς, Σερντανιόλα ντελ Βαγιές, Εουρόπα, Φιγκερές, Γκαβά, Μασνού, Μανγιέ, Μαρτινένκ, Μοντανιέσα, Παλαμός, Περαλάδα, Πόμπλα δε Μαφουμέτ, Πρατ, Ρουμπί, Σαντφελιουένκ, Τεράσα, Βιλαφράνκα

Βίντεο και φωτογραφίες των καταλανικών ομάδων

Το πρωτάθλημα της Καταλονίας! (photos+videos)



Γλιτώνει τη χρεοκοπία ο Μπόρις Μπέκερ
Γλιτώνει τη χρεοκοπία ο Μπόρις Μπέκερ
Μπαίνει στο χειρουργείο ο Έντσο Φερνάντες
Μπαίνει στο χειρουργείο ο Έντσο Φερνάντες
ΑΕΚ: «Συμπεριφορές προβοκατόρων προκαλούν ανυπολόγιστη ζημιά στην ομάδα μας»
ΑΕΚ: «Συμπεριφορές προβοκατόρων προκαλούν ανυπολόγιστη ζημιά στην ομάδα μας»
Euroleague, Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 77-69: Έμεινε από ενέργεια και η Μπάρτσα έκανε το 1-1
Euroleague, Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 77-69: Έμεινε από ενέργεια και η Μπάρτσα έκανε το 1-1
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved