Γιοβάνοβιτς στο Onsports: «Κατώτερη η Σταντάρ, με ήθελαν οι αιώνιοι» (audio+photos+videos)

Γιοβάνοβιτς στο Onsports: «Κατώτερη η Σταντάρ, με ήθελαν οι αιώνιοι» (audio+photos+videos)

Ένας από τους πιο σημαντικούς παίκτες στην ιστορία της Σταντάρ Λιέγης, ο Μίλαν Γιοβάνοβιτς, μιλάει στο Onsports για τα ματς του Παναθηναϊκού με τους Βέλγους, την απόφασή του να αποσυρθεί στα 33 του και αποκαλύπτει προτάσεις από το «τριφύλλι» και τον Ολυμπιακό.

Ο Σέρβος επιθετικός είχε αγωνιστεί στις δύο πρώτες συναντήσεις του Παναθηναϊκού με τη Σταντάρ  για τη φάση των 16 του Γιουρόπα Λιγκ τη σεζόν 2009/2010 και μάλιστα είχε σκοράρει εναντίον των «πρασίνων» στην πρόκριση της ομάδας του, όπως και κατά του Ολυμπιακού νωρίτερα εκείνη τη χρονιά στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ.

Κάποιους μήνες μετά από αυτούς τους αγώνες, το καλοκαίρι του 2010, δέχθηκε προσφορές και από τους δύο «αιώνιους», αλλά αποφάσισε να πάρει μεταγραφή στη Λίβερπουλ τη στιγμή που το 2009 είχε αρνηθεί να πάει στη Ρεάλ Μαδρίτης, καθώς δεν είχε μείνει ικανοποιημένος με τους όρους της συμφωνίας.

Έχει παίξει ακόμα στη σερβική Βοϊβοντίνα, την ουκρανική Σαχτάρ Ντόνετσκ, τη ρωσική Λοκομοτίβ Μόσχας και την επίσης βελγική Άντερλεχτ. Υπήρξε βασικό στέλεχος της εθνικής Σερβίας που έλαβε μέρος στο Μουντιάλ του 2010 στη Νότια Αφρική, βάζοντας το πρώτο γκολ της χώρας στη διοργάνωση και χαρίζοντάς της την πρώτη της νίκη στο θεσμό, στο 1-0 επί της σημερινής παγκόσμιας πρωταθλήτριας Γερμανίας.

Έχοντας διανύσει μια καριέρα, με την οποία είναι ικανοποιημένος για όσα έζησε, αισθάνθηκε την ανάγκη να «κρεμάσει» τα ποδοσφαιρικά του παπούτσια όντας σε εξαιρετική φόρμα, μετά από έναν χρόνο απραξίας, αλλά να το αποφασίζει λόγω του πνευματικού κορεσμού που ένιωσε. Μάλιστα, εμφανίζεται συγκινημένος αναπολώντας στο Onsports τις μεγάλες ποδοσφαιρικές στιγμές που βίωσε.

Θα ξεκινήσω με τα πιο πρόσφατα νέα. Αποσύρθηκες από την ενεργό δράση στα 33 σου τη στιγμή που πολλοί θα μπορούσαν να θεωρήσουν ότι έχεις ακόμα μπροστά σου χρόνια για να παίξεις ποδόσφαιρο. Βλέπουμε ποδοσφαιριστές να αγωνίζονται στα 36, τα 37, τα 38. Πώς πήρες αυτή την απόφαση;

«Σταμάτησα να παίζω από πέρσι όταν ήμουν σε φανταστική κατάσταση σωματικά. Αλλά, πνευματικά είχα κορεστεί. Βάσει κατάστασης σώματος θα μπορούσα να παίζω πολλά περισσότερα χρόνια ακόμα, τουλάχιστον 3-4. Ωστόσο, αποφάσισα να αποσυρθώ γιατί ένιωσα κορεσμό πνευματικά».

Είχε αυτό να κάνει καθόλου με τις προτάσεις που είχες; Ίσως να μην σε ενδιέφεραν πολύ για να σου δώσουν το κίνητρο να συνεχίσεις την μπάλα;

«Όχι, ειλικρινά. Είχα φανταστικές προτάσεις για να συνεχίσω να παίζω ποδόσφαιρο, αλλά όπως είπα, αποφάσισα να επιστρέψω στο Νόβι Σαντ, επειδή ο μεγαλύτερος γιος μου ξεκίνησε να πηγαίνει σχολείο στην πρώτη τάξη. Και το να αλλάζει συνέχεια σχολεία είναι δύσκολο. Οπότε αποφάσισα να ζήσω εκεί με την οικογένειά μου».

Το όνομά σου είχε ακουστεί πολλές φορές για ελληνικές ομάδες. Τι συνέβη στην πραγματικότητα με τις προτάσεις που φερόταν να έχεις από συλλόγους από την Ελλάδα;

«Ναι, είχα πρόταση από την Ελλάδα όταν ήμουν στην Σταντάρ, αλλά αποφάσισα να υπογράψω στη Λίβερπουλ. Αυτός είναι ο λόγος που ποτέ δεν έπαιξα για ελληνική ομάδα».

Ήταν από τον Ολυμπιακό που είχε ακουστεί και περισσότερο;

«Ναι, ήταν από τον Ολυμπιακό και επίσης από έναν άλλον μεγάλο σύλλογο της Αθήνας».

Από Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό;

«Ναι, με κάλεσαν επίσης από τον Παναθηναϊκό, υπήρξαν επίσημες επαφές, αλλά αποφάσισα να πάω στη Λίβερπουλ. Η Λίβερπουλ είναι Λίβερπουλ».

Το όνομά σου είχε ακουστεί και πέρσι για την Ελλάδα. Υπήρχε κάτι τότε;

«Πέρσι είχα προτάσεις να συνεχίσω το ποδόσφαιρο. Σοβαρές προτάσεις, αλλά τώρα δεν είναι σημαντικό γιατί η απόφασή μου είναι να σταματήσω να παίζω και δεν μπορώ να πω τι θα μπορούσε να είχε γίνει πέρσι».

Το γκολ που θα σου μείνει αξέχαστο στην πορεία σου στο ποδόσφαιρο ποιο είναι;

«Ποτέ δεν θα ξεχάσω το τέρμα εναντίον της Γερμανίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Νοτίου Αφρικής το 2010 με τη Σερβία. Ήταν ένα πολύ σημαντικό γκολ για τη χώρα μου, πολύ σημαντική νίκη κόντρα ίσως στη μεγαλύτερη ομάδα στον κόσμο. Ήταν μια νίκη απέναντι στη Γερμανία μετά από 37 χρόνια επίσημων αγώνων. Η πρώτη νίκη της πατρίδας μου κόντρα στη Γερμανία και το πρώτο γκολ για τη Σερβία, με τη σημερινή της ονομασία, σε Μουντιάλ».

Μια άλλη μεγάλη στιγμή της καριέρας σου ήταν η πρόταση από τη Ρεάλ Μαδρίτης κάποια χρόνια πριν. Είχες πει όχι, κάτι σπάνιο για έναν παίκτη να αρνηθεί αυτή την ομάδα. Το έχεις μετανιώσει;

«Ήταν η σωστή απόφαση. Γιατί είχα μια πρόταση για όχι μεγάλης διάρκειας συμβόλαιο. Για έναν χρόνο με οψιόν ανανέωσης, κάτι που δεν δέχθηκα τότε. Είχα την ευκαιρία και από άλλους μεγάλους συλλόγους επίσης. Οπότε, μετά από αυτό, υπέγραψα συμβόλαιο με τη Λίβερπουλ για τρία χρόνια. Άρα, ήταν η σωστή απόφαση».

Το ότι δεν έπαιξες ποδόσφαιρο στην Ελλάδα το έχεις μετανιώσει;

«Ίσως. Μου αρέσει η Ελλάδα, ο κόσμος και η ατμόσφαιρα στα γήπεδα, όπου οι οπαδοί είναι εξαιρετικοί. Υποστηρίζουν την αγαπημένη τους ομάδα πολύ ζεστά και κάνουν πολύ θόρυβο. Ίσως. Δεν είμαι απογοητευμένος γιατί είμαι χαρούμενος με ό, τι έκανα στην καριέρα και τη ζωή μου. Αλλά είχα την ευκαιρία να παίξω στην Ελλάδα και δεν έπαιξα. Οπότε τι να πω τώρα; Ίσως ήταν λάθος, αλλά ξέρεις, το 90% των ποδοσφαιριστών αποδέχονται μια πρόταση της Λίβερπουλ».

Τώρα που αποσύρθηκες τι θα κάνεις;

«Τώρα, εδώ και έξι μήνες έχω ξεκινήσει το σκάουτινγκ στη Σερβία και επίσης στη Βοσνία και Ερζεγοβίνη. Ψάχνω για νεαρά μεγάλα ταλέντα, όπως και πιο μεγάλους σε ηλικία παίκτες. Είμαι ακόμα στην αρχή. Έχω πολύ χρόνο μπροστά μου, οπότε ελπίζω ότι πραγματικά μπορώ να κάνω αυτή τη δουλειά πολύ σοβαρά. Αυτή τη στιγμή είμαι πολύ απασχολημένος, παρακολουθώ πολλά ματς, πολλούς ποδοσφαιριστές, αλλά κάθε μέρα αποκτώ μεγάλη εμπειρία. Αυτό είναι που κάνω τώρα».

Τη σεζόν 2009/10 ήσουν μέλος της Σταντάρ Λιέγης που αντιμετώπισε τον Παναθηναϊκό στο Γιουρόπα Λιγκ και τον Ολυμπιακό στο Τσάμπιονς Λιγκ. Μάλιστα, σκόραρες εναντίον και των δύο ελληνικών ομάδων. Τι θυμάσαι από αυτά τα παιχνίδια;

«Στην Ελλάδα θυμάμαι την ατμόσφαιρα του γηπέδου. Νομίζω ότι προπονητής του Ολυμπιακού ήταν ο Ζίκο, ήταν ένα φανταστικό ματς, χάσαμε 2-1 και έβγαλα την ασίστ για τον Ντε Καμάργκο. Επίσης, η Σταντάρ έχασε πολλές ευκαιρίες σε αυτόν τον αγώνα. Ήμασταν κοντά στο να κερδίσουμε αυτή την αναμέτρηση, αλλά δεχθήκαμε δύο γκολ, ένα στο τέλος του πρώτου ημιχρόνου και ένα στα τελευταία λεπτά του δεύτερου. Στη Λιέγη κερδίσαμε 2-0. Απέναντι στον Παναθηναϊκό νικήσαμε δύο φορές, 3-1 στην Αθήνα και 1-0 στη Λιέγη. Επίσης έχω παίξει εναντίον της ΑΕΚ με την Άντερλεχτ».

Ναι, τη χρονιά 2011/12.

«Ήταν 4-1 στις Βρυξέλλες και 2-1 στην Αθήνα. Σκόραρα στις Βρυξέλλες το δεύτερο τέρμα».

Ναι, έχεις βρει δίχτυα εναντίον τριών ελληνικών ομάδων!

«Αλλά έχασα από την ελληνική εθνική ομάδα στο Βελιγράδι με τη Σερβία, 1-0 σε φιλικό αγώνα. Ήταν τέσσερα χρόνια πριν μετά από το Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010. Ο φίλος μου ο Σότο (Σωτήρης) Κυργιάκος είχε αγωνιστεί σε εκείνο το παιχνίδι επίσης. Ήμασταν συμπαίκτες στη Λίβερπουλ».

Ο μόνος φίλος σου ποδοσφαιριστής από την Ελλάδα είναι ο Κυργιάκος ή έχεις και άλλους που είναι φίλοι σου;

«Ο Κυργιάκος είναι ο μοναδικός Έλληνας που έπαιξε μαζί μου στην καριέρα μου. Προσπαθώ να θυμηθώ ακόμη έναν, αλλά νομίζω ότι ο Κυργιάκος είναι ο μοναδικός».

Φέτος, έχουμε τη δεύτερη συνάντηση Παναθηναϊκού και Σταντάρ Λιέγης στην ιστορία των δύο ομάδων. Το γνωρίζεις αυτό; Ξέρεις ότι παίζουν για την πρόκριση στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ;

«Όχι, είναι είδηση για εμένα, αλλά δεν μπορώ να γνωρίζω τίποτα γιατί δεν ξέρω αρκετά την ποιότητα του Παναθηναϊκού. Η Σταντάρ είχε καλή σεζόν πέρσι, αλλά πούλησαν 2-3 παίκτες και δεν είμαι σίγουρος αν είναι το ίδιο δυνατοί όπως την περασμένη περίοδο. Οπότε δεν έχω αυτή τη στιγμή γνώμη για το τελικό σκορ».

Ωστόσο, από τα παιχνίδια που έγιναν τη σεζόν 2009/10 με τον Παναθηναϊκό πιστεύεις ότι η Σταντάρ είναι καλύτερη ομάδα τώρα ή τότε;

«Η Σταντάρ ήταν ειλικρινά πολύ καλύτερη ομάδα τότε. Δεν μπορεί να συγκριθεί εκείνη η ομάδα με τώρα. Υπήρχαν 9-10 παίκτες που τώρα παίζουν σε κορυφαίο ευρωπαϊκό επίπεδο. Ντάντε, Ντεφούρ, Βίτσε, Μπεντέκε, Ντε Καμάργκο, Ονιέγου, Φελαϊνί, Μάνγκαλα, Καρσέλα. Κορυφαία ομάδα. Εκείνη η Σταντάρ του 2010 αν μπορώ να συγκρίνω ήταν πολύ καλύτερη ομάδα από ό, τι είναι τώρα. Συν του ότι τώρα έχει χάσει 2-3 σημαντικούς ποδοσφαιριστές».

Οπότε, θα μπορούσες να πεις ότι ο Παναθηναϊκός έχει πολλές πιθανότητες να περάσει;

«Ο Παναθηναϊκός έχει πολλές πιθανότητες αν είναι αρκετά δυνατός. Δεν ξέρω τίποτα για τον τωρινό Παναθηναϊκό. Μόνο για τον Ολυμπιακό, πολλά, επειδή παρακολουθώ τον Ολυμπιακό στο Τσάμπιονς Λιγκ. Χάρηκα όταν πήγαν καλά στο Τσάμπιονς Λιγκ. Πολλοί άνθρωποι από τη Σερβία ήταν χαρούμενοι που ο Ολυμπιακός νίκησε πολλά ματς και έφτασε κοντά στα προημιτελικά. Ήταν μεγάλη επιτυχία. Επίσης, πολλοί Σέρβοι υποστήριζαν την Ελλάδα στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Την Ελλάδα και τη Ρωσία. Το ξέρεις αυτό; Πολλοί άνθρωποι!»

Εμείς είδαμε τον Σέρβο τενίστα Νόβακ Τζόκοβιτς να πανηγυρίζει για την πρόκριση της Ελλάδας και καταλάβαμε ότι οι Σέρβοι υποστηρίζουν την Ελλάδα.

«Μπορώ να το επιβεβαιώσω αυτό, όπως σου είπα ήδη για τον κόσμο στη Σερβία, ο οποίος συμπαθεί πολύ την Ελλάδα, τους Έλληνες και τις ελληνικές ομάδες. Δεν είναι κάτι καινούριο».

Ποια ομάδα θα έλεγες ότι υποστηρίζεις στην Ελλάδα; Ίσως τον Ολυμπιακό που είπες ότι παρακολουθείς την πορεία του στην Ευρώπη;

«Ναι, αλλά και τον Παναθηναϊκό στην Ευρώπη. Όχι όμως τώρα που είμαι με τη Σταντάρ επειδή έπαιζα εκεί. Αλλά εκτός από τη Σταντάρ και την Άντερλεχτ είμαι πάντα οπαδός και του Παναθηναϊκού και του Ολυμπιακού, όπως και ρωσικών ομάδων σε όλες τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις».

Εκτός από τη χρονιά 2009/10 όπως είπες πριν, είχες και άλλη σεζόν πρόταση από Ελλάδα;

«Αν επέλεγα να αγωνιστώ στην Ελλάδα τα προηγούμενα χρόνια όταν είχα τη δυνατότητα να το κάνω, θα το έκανα μόνο για τον Ολυμπιακό».

Παρόλο που είχες πρόταση και από τον Παναθηναϊκό;

«Είχα, αλλά όπως είπα ο Ολυμπιακός παίζει στο Τσάμπιονς Λιγκ και είναι πολύ καλύτερη ομάδα τα τελευταία 10-15 χρόνια. Αν αποφάσιζα 3-4 χρόνια πριν,  να υπογράψω σε κάποιον από αυτούς τους συλλόγους, θα το έκανα μόνο για τον Ολυμπιακό».

Και δεν το μετάνιωσες όπως είπες και πριν.

«Δεν το μετάνιωσα γιατί είχα τη Λίβερπουλ».

Δείτε τα βίντεο και τις φωτογραφίες από την καριέρα του Γιοβάνοβιτς και τις αναμετρήσεις του με τις ελληνικές ομάδες και το ηχητικό της συνέντευξής του στο Onsports:

Γιοβάνοβιτς στο Onsports: «Κατώτερη η Σταντάρ, με ήθελαν οι αιώνιοι» (audio+photos+videos)



Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
Σερέλης: "Θέλουμε να κρατήσουμε την έδρα μας και να πάμε στο Βερολίνο"
Σερέλης: "Θέλουμε να κρατήσουμε την έδρα μας και να πάμε στο Βερολίνο"
Σπανούλης: "Είμαι περήφανος για τους παίκτες μου"
Σπανούλης: "Είμαι περήφανος για τους παίκτες μου"
Παναθηναϊκός AKTOR: “Καθάρισε” το Περιστέρι και “σφράγισε” την πρωτιά με το μυαλό στη Μακάμπι
Παναθηναϊκός AKTOR: “Καθάρισε” το Περιστέρι και “σφράγισε” την πρωτιά με το μυαλό στη Μακάμπι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved