Ζούντε στο Onsports: «Cool... στο γκολ ο Μήτρογλου!» (photos+video)

Ζούντε στο Onsports: «Cool... στο γκολ ο Μήτρογλου!» (photos+video)

Ο προπονητής του Κώστα Μήτρογλου στην Γκλάντμπαχ, Ούλι Ζούντε, μιλάει στο Onsports για τον Έλληνα επιθετικό που έχει… τρελάνει όλη την Ευρώπη με τα γκολ του και θυμάται ιστορίες που έζησε μαζί του.

Ο 25χρονος φορ του Ολυμπιακού ήταν στους Νέους της Γκλάντμπαχ τη σεζόν 2005-2006 και την επόμενη μεταπήδησε στη δεύτερη ομάδα, με τους Πειραιώτες να τον αποκτούν το 2007. Ο Ζούντε ήταν προπονητής στη Νέων της Γκλάντμπαχ από το 2001 μέχρι το 2008, γνωρίζει πολύ καλά τον διεθνή άσο και μοιράζεται στο Onsports τις αναμνήσεις του από αυτόν.

Από το 2008 μέχρι σήμερα, ο 57χρονος κόουτς, ο οποίος ήταν παίκτης της Γκλάντμπαχ από το 1976 μέχρι το 1987, είναι σκάουτερ στη γερμανική ομάδα και δεν μας κρύβει ότι παρακολουθεί τον Μήτρογλου και του έχει κάνει μεγάλη εντύπωση η εξέλιξή του αν και, όπως μας λέει, πάντα τον πίστευε...

Ούλι Ζούντε, όταν ακούτε το όνομα Κώστας Μήτρογλου, ποια είναι η πρώτη σκέψη που σας έρχεται στο μυαλό;

«Επιθετικός! Έχω προπονήσει πολλούς εξαιρετικούς παίκτες, αλλά δεν έχω δει ποτέ κανέναν που να είναι τόσο... cool στο γκολ όσο αυτός. Ήταν τόσο ήρεμος και επιβλητικός. Θυμάμαι όταν ήρθε στη δοκιμαστική προπόνηση: Είχε ήδη κάνει τεστ σε κάποιες άλλες ομάδες εδώ στη Γερμανία και εγώ ήμουν σκεπτικός επίσης επειδή ήταν υπέρβαρος. Αλλά μετά του έδωσα 40 σέντρες από τα αριστερά και 40 από τα δεξιά και σκόραρε 72 φορές. Μετά συνειδητοποίησα: Πρέπει να επενδύσεις σε αυτό το παιδί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ακόμη με εντυπωσιάζει ο Κώστας».

Τι έκανε στην Μπουντεσλίγκα Κ-19;

«Ήταν ο πρώτος σκόρερ της ομάδας. Όταν ο Κώστας ήταν εδώ, ήξερε ότι όλα θα μπορούσαν να συμβούν. Θυμάμαι στο Κύπελλο Νέων ένα ματς εναντίον της Ντούισμπουργκ, το οποίο θα έχανε επειδή ήταν άρρωστος. Η ομάδα ήξερε ότι θα ήταν πολύ δύσκολο να κερδίσει την Ντούισμπουργκ χωρίς αυτόν. Αλλά ξαφνικά έφτασε στα αποδυτήρια και είπε: "Θα προσπαθήσω". Δεν είχα άλλη επιλογή από το να τον βάλω βασικό στο ματς. Στο 89ο λεπτό ο Κώστας σκόραρε παρά την αδιαθεσία του. Η ομάδα πάντα στεκόταν καλά όταν ήταν στο γήπεδο. Αυτό συνέβαινε στα παλιά χρόνια της Μπορούσια με τον Γιουπ Χάινκες ή τον Άλαν Σίμονσεν -τέτοιοι παίκτες κάνουν την ομάδα να έχει μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση».

Περιμένατε ότι θα γίνει τόσο καλός παίκτης;

«Ναι, πάντα πίστευα σε αυτόν. Ήμουν εναντίον του να πάει στη δεύτερη ομάδα μετά από μόλις ένα έτος στην Κ-19. Ήμουν πεπεισμένος ότι μπορεί να γίνει επαγγελματίας. Σαν ο αρχηγός της ομάδας ήθελα να τον ανεβάσω επίπεδο, έτσι ώστε να έχει μεγαλύτερες ευθύνες. Πάντα συμπεριφερόταν καλά και ζούσε για το ποδόσφαιρο. Όταν τελείωσε το σχολείο του είπα ότι θα έπρεπε να έρθει στην προπόνηση το πρωί. Μετά από αυτό με ρώτησε πώς να έρθει από το Ντούισμπουργκ στο Μένχενγκλαντμπαχ. Οπότε τον ρώτησα: "Θέλεις να γίνεις επαγγελματίας, έτσι δεν είναι;".

Ήξερα πως να τα πηγαίνω καλά μαζί του. Όταν έφυγε από την Μπορούσια μου είπε: "Κύριε Ζούντε, είστε ο μόνος που εμπιστεύομαι, αλλά δεν με επαινέσατε ποτέ". Πάντα απαντούσα ότι θα τον επαινέσω όταν κάνει 100 συμμετοχές στην Μπουντεσλίγκα. Επειδή, τι είναι κάποιος που σκοράρει στα περισσότερα ματς Νέων; Τελικά, πήγε στη δεύτερη ομάδα, έγινε βασικός, αλλά μετά από κάποια παιχνίδια έγινε αναπληρωματικός. Τον πήρα πίσω στην ομάδα μου, όπου σκόραρε περίπου 15 γκολ ξανά. Ήταν πολύ ευγνώμων, αλλά άφησε την Μπορούσια και υπέγραψε συμβόλαιο στην Ελλάδα με τον Ολυμπιακό. Τον λάτρευα και μου άρεσε πάρα πολύ».

Τι του διδάξατε;

«Πρώτα από όλα, του ξεκαθάρισα να γίνει πιο υπεύθυνος για τον εαυτό του και την ομάδα. Αυτό είναι βασικό στο ποδόσφαιρο. Μπορούσε να βάλει γκολ από την πρώτη μέρα, δεν ήταν απαραίτητο να τον προπονήσω εκεί. Όταν τον μετέγραψα στην Μπορούσια, οι περισσότεροι άνθρωποι ήταν πολύ σκεπτικοί. Μετά από λίγο καιρό, τον αγάπησαν όλοι».

Γιατί δεν τον κρατήσατε στην ομάδα σας και πήγε στον Ολυμπιακό το 2007;

«Αυτή ήταν μια πραγματικά δύσκολη ιστορία. Ο πατέρας του ήταν πολύ δύσκολος, οπότε έφτασα στα όριά μου. Του μίλησα και του ζήτησα να αφήσει χώρο να ακούσει επειδή ήταν ο μόνος που μιλούσε. Ποτέ δεν του μίλησα ξανά και θεωρώ ότι ήταν αυτός που αποφάσισε ο Κώστας να πωληθεί στον Ολυμπιακό».

Καλή κεφαλιά, ντρίμπλες, σουτ με τα δύο πόδια... Είχε και τότε αυτά τα χαρακτηριστικά στο παιχνίδι του;

«Μπορούσε να προστατεύσει την μπάλα, να φέρνει το σώμα του ανάμεσα στην μπάλα και τον αμυντικό. Ήταν πάντα ικανός να παίξει και να κρατήσει την μπάλα. Οι κεφαλιές του ήταν εξαιρετικές, σκόραρε γκολ με βολέ με το αριστερό και το δεξί πόδι. Μέσα και έξω από τη μεγάλη περιοχή - αυτό ήταν το σπίτι του. Έβαζε τέρματα με τόσο αυτονόητο τρόπο όπως οι άλλοι εκτελούν ένα στημένο».

Τι έχετε να πείτε για τον χαρακτήρα του Μήτρογλου εκτός αγωνιστικού χώρου;

«Ήταν ένα πολύ καλό παιδί. Μου αρέσει όταν οι παίκτες μεταφέρουν τη χαρά της ζωής. Αλλά αυτό είναι μια λεπτή γραμμή. Τα πάρτι και το ποδόσφαιρο πρέπει πάντα να είναι διαφορετικά πράγματα. Ελπίζω ότι δεν θα το ξεχάσει αυτό».

Μετά τις εξαιρετικές εμφανίσεις του Μήτρογλου με τον Ολυμπιακό στην Ελλάδα, το Τσάμπιονς Λιγκ και την Εθνική ομάδα, ακούγεται ότι πολλές μεγάλες ομάδες τον θέλουν, όπως η Άρσεναλ, η Λίβερπουλ και η Ίντερ. Θεωρείτε ότι μπορεί να πετύχει στο υψηλότερο επίπεδο;

«Γνωρίζω ότι έχει την ποιότητα να γίνει ένας απόλυτα εξαιρετικός επιθετικός. Αλλά είναι σημαντικό να κρατήσει στο κεφάλι του να είναι υπεύθυνος. Η ποιότητά του είναι αδιαμφισβήτητη, χρειάζεται μόνο να παραμείνει καθαρός στο κεφάλι του».

Ποια είναι η άποψή σας για τις φετινές εμφανίσεις του;

«Έχω μελετήσει την εξέλιξή του όλα τα χρόνια. Όταν αλλάζει σύλλογο πάντα κοιτάω το ποσοστό επιτυχίας του στο σκοράρισμα και συνειδητοποιώ: Σκόραρε πολλά γκολ σε όλους τους συλλόγους του».

Δείτε βίντεο και φωτογραφίες με τον Σούντε και τον Μήτρογλου:

Ζούντε στο Onsports: «Cool... στο γκολ ο Μήτρογλου!» (photos+video)



Σερέλης: "Θέλουμε να κρατήσουμε την έδρα μας και να πάμε στο Βερολίνο"
Σερέλης: "Θέλουμε να κρατήσουμε την έδρα μας και να πάμε στο Βερολίνο"
Σπανούλης: "Είμαι περήφανος για τους παίκτες μου"
Σπανούλης: "Είμαι περήφανος για τους παίκτες μου"
Παναθηναϊκός AKTOR: “Καθάρισε” το Περιστέρι και “σφράγισε” την πρωτιά με το μυαλό στη Μακάμπι
Παναθηναϊκός AKTOR: “Καθάρισε” το Περιστέρι και “σφράγισε” την πρωτιά με το μυαλό στη Μακάμπι
Ολυμπιακός: To ζεϊμπέκικο του Σωτήρη Αλεξανδρόπουλου (vid)
Ολυμπιακός: To ζεϊμπέκικο του Σωτήρη Αλεξανδρόπουλου (vid)
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved