Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014: Αραβική Άνοιξη στη Βραζιλία (videos+photos)

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014: Αραβική Άνοιξη στη Βραζιλία (videos+photos)

Το Μουντιάλ 2014 συνεχίζεται με την Αλγερία να φέρνει ξανά τις αραβικές χώρες στον δρόμο των επιτυχιών και να περιμένει τη δική της ευκαιρία να γράψει ιστορία στον αγώνα της Πέμπτης (26/06) με τη Ρωσία.

Είναι η καλύτερη ομάδα που έχει η παρουσιάσει η Αλγερία στην ιστορία της στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου, σύμφωνα με όσους παρακολουθούν χρόνια της «Αλεπούδες της Ερήμου». Η παρέα του Ματζίντ Μπουγκέρα και του Σοφιάν Φεγκουλί, έρχεται να συμπληρώσει μια σειρά επιτυχιών που έχουν καταγράψει οι αραβικές χώρες στα προηγούμενα 19 Μουντιάλ, καθώς έχουν φτάσει μια ανάσα από το να προκριθούν, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου 2014. Ένα επίτευγμα που έχουν καταφέρει μόλις δυο φορές οι Άραβες στο παρελθόν. Την πρώτη, το 1986 στο Μεξικό με το εντυπωσιακό Μαρόκο, και τη δεύτερη το 1994 στις ΗΠΑ με την έκπληξη της Σαουδικής Αραβίας!

algeria2

Μετά το θαύμα της Χιχόν το 1982, όταν η Αλγερία είχε νικήσει 2-1 τη Δυτική Γερμανία, αυτή η ομάδα που παρουσιάζεται στα γήπεδα της Βραζιλίας από τον Βαχίντ Χαλίλχοτζιτς ίσως να είναι και η καλύτερη όλων των εποχών για τις «Αλεπούδες». Το πρώτο γκολ της Αλγερίας σε αυτό το Παγκόσμιο Κύπελλο, έπειτα από 507 λεπτά ανομβρίας στα Μουντιάλ, ήρθε κόντρα στο Βέλγιο από τον Σοφιάν Φενγκουλί, όμως, τα καλύτερα έμελλε να έρθουν στον αγώνα με την Κορέα, όπου η ομάδα του Χαλίλχοτζιτς έκανε… όργια και νίκησε 4-2 για να αυξήσει στο μέγιστο τις πιθανότητες πρόκρισης. Μάλιστα, η Αλγερία έγινε η πρώτη αραβική ομάδα που κατάφερε να πετύχει τέσσερα τέρματα σε έναν αγώνα Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Στο παρελθόν, είχαν προηγηθεί κι άλλες μεγάλες επιτυχίες αραβικών ομάδων, με πρώτη την εμφατική επικράτηση της Τυνησίας στην Αργεντινή το 1978. Η πιο χαρακτηριστική όλων, βέβαια, ήταν αυτή που προαναφέραμε. Το 1982 στην Ισπανία, η Αλγερία κατάφερε να νικήσει τους πανίσχυρους Γερμανούς, ενώ το Μαρόκο ήταν η πρώτη Αραβική χώρα που πέρασε στα νοκ-άουτ στο Μεξικό το 1986. Η τελευταία μεγάλη επιτυχία των Αράβων, ήρθε στις ΗΠΑ το 1994 και τώρα, 20 χρόνια μετά, η Αλγερία έρχεται να φέρει την… αραβική άνοιξη στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014.

Η πρώτη όλων…

Για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Τυνησία συμμετείχε σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο. Οι «Αετοί της Καρθαγένης» ήθελαν να αποδείξουν πως δίκαια βρέθηκαν στην Αργεντινή το 1978 και ο αγώνας με το έμπειρο και δυνατό Μεξικό, ήταν μια καλή ευκαιρία. Την προηγούμενη χρονιά το Μεξικό είχε κατακτήσει το «Gold Cup», και στο ματς με την Τυνησία κατάφερε να πάρει γρήγορα το προβάδισμα! Στο δεύτερο ημίχρονο, όμως, η Τυνησία έκανε ένα τρομερό come back στο παιχνίδι και νίκησε με φοβερή ανατροπή! Οι Αλί Κααμπί, Ναΐμπ Γκομίντ και Μοκτάρ Ντουϊέμπ πέτυχαν την πρώτη νίκη αραβικής ομάδας σε τελικά Παγκοσμίου Κυπέλλου. Αυτή η νίκη, ήταν η μοναδική της Τυνησίας στις τέσσερις, μέχρι σήμερα, παρουσίες της στα Μουντιάλ.

Το «Θαύμα της Χιχόν»

Ούτε ο πιο αισιόδοξος οπαδός της Αλγερίας δεν περίμενε να καταφέρει να πάρει κάτι η ομάδα του από αυτό το παιχνίδι ομίλων, που έγινε στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 1982 στην Ισπανία. Η Αλγερία αντιμετώπιζε την ήδη δυο φορές Παγκόσμια Πρωταθλήτρια Γερμανία και κατάφερε στο πρώτο ημίχρονο να κρατήσει στο «μηδέν» τα «πάντσερ». Με το ξεκίνημα του δεύτερου ημιχρόνου, ο Ραμπά Μπατζέρ φρόντισε να συστήσει τον εαυτό του στον… πλανήτη ποδόσφαιρο, σκοράροντας το γκολ που έδωσε προβάδισμα στην Αλγερία. Ο Καρλ Χάιντς Ρουμενίνγκε στο 67’ του αγώνα ισοφάρισε για τη Γερμανία, όμως, ο Λακτάρ Μπελουμί κατάφερε να δώσει στην Αλγερία τη νίκη! Η επική νίκη των «Αλεπούδων», παραμένει μέχρι σήμερα η πιο χαρακτηριστική στιγμή αραβικής ομάδας στα Μουντιάλ!

Το όνειρο έγινε πραγματικότητα

Το Μαρόκο έκανε ντεμπούτο στα Μουντιάλ το 1970 και το 1986 επέστρεψε στο Μεξικό, έχοντας καλύτερη ομάδα και περισσότερες φιλοδοξίες. Στα δυο πρώτα παιχνίδια του ομίλου, το Μαρόκο κατάφερε να πάρει ισοπαλίες απέναντι σε Πολωνία και Αγγλία. Ο αγώνας με την Πορτογαλία ήταν «τελικός», αλλά και πολύ δύσκολος. Οι Ίβηρες το 1980 είχαν φτάσει στα ημιτελικά του Euro και έδειχναν μια εξαιρετική ομάδα, έτοιμη να «κόψει» τον δρόμο προς το όνειρο για το Μαρόκο. Ο Αμπντελραζάκ Κχαϊρί πέτυχε δυο τέρματα, ενώ ο Μουσταφά Μερί άλλο ένα, για να καταφέρει το Μαρόκο να πάρει μια εμφατική νίκη, η οποία σηματοδότησε και την πρώτη πρόκριση αραβικής ομάδας από τη φάση των ομίλων σε ένα Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου!

Κόντρα… Αράβων

Χρειάστηκαν 15 Μουντιάλ για να βρεθούν αντιμέτωπες σε έναν αγώνα τελικής φάσης δυο αραβικές χώρες. Αυτό συνέβη το 1994 στις ΗΠΑ, οπου αναμετρήθηκαν Σαουδική Αραβία και Μαρόκο. Αμφότεροι είχαν ηττηθεί, από Ολλανδία και Βέλγιο αντίστοιχα, με τη Σαουδική Αραβία να είναι αυτή που κατάφερε να κερδίσει το ματς και να έχει ελπίδες πρόκρισης! Ο Σάμι Αλ Τζαμπέρ άνοιξε το σκορ, ο Μοχάμεντ Τσαούς ισοφάρισε, αλλά ο Φουάντ Αμίν χάρισε τη νίκη στους Σαουδάραβες, που πλέον ήθελαν τη νίκη απέναντι στο Βέλγιο για να γράψουν ιστορία!

Ο «Μαραντόνα της Αραβίας»

Μετά τη νίκη επί του Μαρόκου, η Σαουδική Αραβία αντιμετώπιζε το Βέλγιο και ήθελε τη νίκη για να περάσει στους «16» του Παγκοσμίου Κυπέλλου και να γράψει ιστορία. Το μοναδικό γκολ του αγώνα, ήρθε πέντε λεπτά μετά την έναρξη. Ο Σαΐντ Αλ Οβαϊράν πήρε τη μπάλα πίσω από τη μεσαία γραμμή, πέρασε τους πάντες και τα πάντα και πλάσαρε εύστοχα, για να πετύχει ένα τρομερό γκολ που θύμισε τον Ντιέγκο Μαραντόνα. Μετά από αυτό το ιστορικό γκολ, ο Οβαϊράν κατάφερε να κερδίσει με το… σπαθί του το προσωνύμιο «Μαραντόνα της Αραβίας».

Το ερώτημα πλέον που γεννάται είναι αν η παρέα των Μπουγκέρα και Φενγκουλί, μπορεί να επαναλάβει έναν τέτοιον άθλο. Θα καταφέρει η Αλγερία να νικήσει τη Ρωσία και να γίνει η τρίτη αραβική ομάδα που θα προκριθεί από τη φάση των ομίλων; Η απάντηση θα έρθει το βράδυ της Πέμπτης. Οι Αλγερινοί έχουν 3 βαθμούς μετά τις δυο πρώτες αγωνιστικές και θέλουν να νικήσουν τη Ρωσία για να προκριθούν αυτοί, αφήνοντας έξω τους παίκτες του Καπέλο.

Η βαθμολογία στον Η’ Όμιλο

Θ.

Ομάδα

Αγ.

Βαθμοί

Ν

Ι

Η

Γκολ

1

Βέλγιο

2

6

2

0

0

3-1

2

Αλγερία

2

3

1

0

1

5-4

3

Ρωσία

2

1

0

1

1

1-2

4

Κορέα

2

1

0

1

1

3-5

Το πρόγραμμα της Αλγερίας στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014

Η' ΟΜΙΛΟΣ

ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ

ΠΟΛΗ

ΑΓΩΝΑΣ

ΩΡΑ/ΣΚΟΡ

17/6

Μπέλο Οριζόντε

Βέλγιο - Αλγερία

2-1

18/6

Κουιάμπα

Ρωσία - Νότια Κορέα

1-1

22/6

Ρίο Ντε Τζανέιρο

Βέλγιο - Ρωσία

1-0

22/6

Πόρτο Αλέγκρε

Νότια Κορέα - Αλγερία

2-4

26/6

Σάο Πάολο

Νότια Κορέα - Βέλγιο

23:00

26/6

Κουριτίμπα

Αλγερία - Ρωσία

23:00

Φωτογραφίες και βίντεο από τις επιτυχίες των Αράβων στα Μουντιάλ

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2014: Αραβική Άνοιξη στη Βραζιλία (videos+photos)



Λίβερπουλ: Θέλει Σλοτ στη θέση του Κλοπ ο Φαν Ντάικ
Λίβερπουλ: Θέλει Σλοτ στη θέση του Κλοπ ο Φαν Ντάικ
Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
Euroleague: Ρεκόρ καριέρας ο... διαστημικός Κώστας Σλούκας - Ένα βήμα πριν το Final 4 η Ρεάλ
Πρώτο εμπόδιο ο Μοντέιρο για τον Τσιτσιπά
Πρώτο εμπόδιο ο Μοντέιρο για τον Τσιτσιπά
Η επιστροφή του Δ. Γιαννακόπουλου στο ΟΑΚΑ – Τα φιλιά στα παιδιά του και η αποθέωση του κόσμου
Η επιστροφή του Δ. Γιαννακόπουλου στο ΟΑΚΑ – Τα φιλιά στα παιδιά του και η αποθέωση του κόσμου
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved