Τα «ανθρώπινα λάθη» και οι απάνθρωποι διαιτητές

Τα «ανθρώπινα λάθη» και οι απάνθρωποι διαιτητές

Πόση αξία έχει η «συγνώμη» του Γκεστράνιους;

«Έκανα λάθος». «Είμαι ντεφορμέ». «Δεν έχω σφυρίξει πολλά παιχνίδια μέσα στο 2021 και δεν έχω ρυθμό». Αυτά είπε ή τέλος πάντων μάθαμε ότι είπε ο γίγαντας Γκεστράνιους, μετά από μια γκάφα που μπορεί να στοιχίσει στο τέλος των play-offs ακόμα και το ευρωπαϊκό εισιτήριο στον Παναθηναϊκό. Οπότε η «συγνώμη» του, είναι απλά ένα πατσαβούρι που το παίρνουμε και το πετάμε στα σκουπίδια – όπως ελπίζω και τον ίδιο τον Φινλανδό. Διότι και η περσινή του διαιτησία στο «Καραϊσκάκης», τότε που δεν είδε δυο πέναλτι υπέρ του Παναθηναϊκού, μας δείχνει ότι δεν είναι θέμα «ατυχίας» ή «έλλειψης ρυθμού», αλλά ανικανότητας – για να μην πω τίποτα χειρότερο.

Πολύ απλά, ο Γκεστράνιους έκανε το μόνο πράγμα που θα μπορούσε να «σβήσει», να τελειώσει τη φάση: σφύριξε. Κι άπαξ και σφυρίξει ο διαιτητής, δεν υπάρχει κανένα VAR και καμία περίπτωση «διόρθωσης» μιας λανθασμένης απόφασης. Γι’ αυτό ακριβώς υπάρχει και σαφής οδηγία προς διαιτητές και βοηθούς: ΜΗΝ σφυρίζετε, ΜΗΝ σηκώνετε σημαιάκι, αφήστε τη φάση να εξελιχθεί και στη συνέχεια έχετε τη δυνατότητα με ηρεμία και τη βοήθεια της τεχνολογίας να διορθώσετε τα πράγματα. Στα δικά μου μάτια, αυτή ήταν μια πανεύκολη φάση για έναν μέσο διαιτητή: την αφήνεις να εξελιχθεί, αν μπει γκολ, μπήκε, αν δεν μπει τη γυρνάς πίσω και δίνεις φάουλ και κίτρινη. Ο Γκεστράνιους όμως μπερδεύτηκε...

Κι επειδή μαζεύονται πολλά «μπερδέματα» τον τελευταίο καιρό, όλως τυχαίως εις βάρος του Παναθηναϊκού, τα «ανθρώπινα λάθη» μοιάζουν ολοένα και λιγότερο αθώα: με τον Ολυμπιακό ο Κροάτης ρέφερι δεν πέτυχε ΟΥΤΕ ΜΙΑ δύσκολη φάση – αν δεν είχε τη βοήθεια του VAR, θα μιλούσαμε για εγκλήματα. Με τον Άρη, ο διαιτητής δίνει ένα πέναλτι που δεν υπάρχει και μια κίτρινη για διαμαρτυρία στον Μαουρίσιο που στην εξέλιξη του παιχνιδιού αποδεικνύεται καθοριστική. Και σε όλα αυτά που γίνονται, με ένα σωρό λάθη σε βάρος του Παναθηναϊκού ολόκληρη τη χρονιά και με έναν Παναθηναϊκό να μη χαλάει τον κόσμο, να μην ανεβάζει τους τόνους, να μην απειλεί ή τραμπουκίζει κανέναν στη φυσούνα ή τα αποδυτήρια, βρίσκεται και «χρεωμένος» επειδή τόλμησε να μιλήσει!

Θα ήταν πολύ «αντρικό» να βγει ο ΠΑΟΚ και να πει «ναι, έκανε λάθος ο διαιτητής στη φάση του 75’ και αδίκησε τον Παναθηναϊκό. Ούτε σε εμάς άρεσε, αλλά μπάλα είναι, συμβαίνουν αυτά» και να πάμε παρακάτω. Αντιθέτως, για μια ακόμα αφορά, κάποιοι (λίγοι) προσπαθούν να βγάλουν όλους εμάς (τους πολλούς) τρελούς, υιοθετώντας τη γνωστή αστεία επικοινωνιακή πολιτική της «τρελίτσας». Για εσωτερική τους κατανάλωση προφανώς, που δεν αγγίζει και δεν αφορά σε κανέναν άλλον. Θα ήταν «αντρικό», όπως «αντρικά» και ξάστερα οι ρεπόρτερ του Παναθηναϊκού και οι άνθρωποι που χειρίζονται το επικοινωνιακό κομμάτι, λένε αυτό που βλέπουν και όχι αυτό που δεν υπάρχει: η ομάδα δεν παίζει καλά, έχει πρόβλημα στην ανάπτυξη και τη δημιουργία, κάνει λιγοστές φάσεις, οπισθοχωρεί αδικαιολόγητα όταν προηγείται και πολύ συχνά υποφέρει στο τέλος των αγώνων όταν ο αντίπαλος ασκεί πίεση.

Αυτό όμως με τον ΠΑΟΚ στην Τούμπα δεν συνέβη, όπως ασφαλώς δεν συνέβη και στο 3-0 της Λεωφόρου. Και σε τελική ανάλυση ακόμα κι αν δεν παίζεις καλά ή δεν παράγεις πολλές φάσεις, έχεις κάθε δικαίωμα να κερδίσεις ένα παιχνίδι αν σταθείς ικανός ή τυχερός σε μια φάση και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να σου στερήσει τη νίκη επειδή «δεν έχει παίξει πολλά ματς το 2021 και δεν έχει ρυθμό». Και για να τελειώνουμε κάποια στιγμή, κανένας δεν έχει δικαίωμα να σε ειρωνεύεται κι από πάνω ή να σε επικρίνει, επειδή βγήκες να μιλήσεις για μια αδικία που είδε ολόκληρη η Ελλάδα (εκτός από τους ίδιους) και που παραδέχτηκε ο ίδιος ο διαιτητής.


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Επιβεβαίωσε το έγκλημα Γκεστράνιους ο Κλάτενμπεργκ – «Κανένα πέναλτι σε Κρμέντσικ» (video+photos)

Επιβεβαίωσε το έγκλημα Γκεστράνιους ο Κλάτενμπεργκ – «Κανένα πέναλτι σε Κρμέντσικ» (video+photos)

Παναθηναϊκός: ΓΣ για το γήπεδο στον Βοτανικό στις 17 Ιουνίου!

Παναθηναϊκός: ΓΣ για το γήπεδο στον Βοτανικό στις 17 Ιουνίου!

Το παρόν διαδικτυακό μέσο ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει περί των επωνύμων ή ανωνύμων σχολίων που φιλοξενεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών, επικοινωνήστε μέσω της φόρμας επικοινωνίας έτσι ώστε να αφαιρεθεί.



Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: Ξεκίνημα με «break» οι «ερυθρόλευκοι» | «Διπλό» και για τη Φενέρ
Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: Ξεκίνημα με «break» οι «ερυθρόλευκοι» | «Διπλό» και για τη Φενέρ
Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι
Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι
Μακάμπι Τελ Αβίβ: Χωρίς Μπάλντγουϊν στο Game 2 με τον Παναθηναϊκό
Μακάμπι Τελ Αβίβ: Χωρίς Μπάλντγουϊν στο Game 2 με τον Παναθηναϊκό
Super League: "Αγκαλιά" με τον τίτλο η ΑΕΚ!
Super League: "Αγκαλιά" με τον τίτλο η ΑΕΚ!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved