Κορονοϊός: Ανησυχία στον ΠΟΥ για την υποπαραλλαγή BA.2 μετά την αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως

Κορονοϊός: Ανησυχία στον ΠΟΥ για την υποπαραλλαγή BA.2 μετά την αύξηση των κρουσμάτων παγκοσμίως

«Το κύμα των μολύνσεων ενισχύεται σε μεγάλο βαθμό από την υποπαραλλαγή BA.2 της μετάλλαξης Όμικρον», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο ΠΟΥ

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων της Covid ανά τον κόσμο, παρόλο που οι άνθρωποι όλο και λιγότερο κάνουν τεστ ανίχνευσης κορονοϊού.

Ο επικεφαλής του διεθνούς οργανισμού Τέντρος Αντανόμ Γκρεμπρεγέσους δήλωσε σήμερα ότι η παγκόσμια αύξηση των κρουσμάτων μπορεί να είναι η κορυφή του παγόβουνου καθώς ορισμένες χώρες επίσης αναφέρουν μείωση στα ποσοστά των τεστ.

«Κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας, διαπιστώσαμε αύξηση κατά 8% των κρουσμάτων που εντοπίστηκαν, με περισσότερα από 11 εκατομμύρια κρούσματα να έχουν αναφερθεί στον ΠΟΥ και αυτό παρά τη σημαντική μείωση των τεστ ανίχνευσης στον κόσμο», δήλωσε η επιδημιολόγος του ΠΟΥ Μαρία Βαν Κέρκοβ σε συνέντευξη Τύπου.

Η Κέρκοβ, που είναι αρμόδια για την καταπολέμηση της Covid-19 στον ΠΟΥ μετά την εμφάνιση της νόσου στα τέλη του 2019, εκτιμά ότι η αύξηση εκ νέου των κρουσμάτων είναι το αποτέλεσμα ενός «συνδυασμού παραγόντων».

Το κύμα των μολύνσεων ενισχύεται σε μεγάλο βαθμό από την υποπαραλλαγή BA.2 της 'Ομικρον, που ήδη υπερισχύει της αδελφής της BA.1 σε ορισμένες χώρες. Αναμφίβολα, η BA.2 «είναι η πιο μεταδοτική παραλλαγή του ιού SARS-CoV-2 που έχουμε δει μέχρι τώρα», επέμεινε η Κέρκοβ.

Σε αυτό έρχεται να προστεθεί η άρση των υγειονομικών μέτρων που είχαν ληφθεί κατά της Covid σε πολλές χώρες, που δίνει στον ιό «την ευκαιρία να εξαπλωθεί», καθώς και μια ημιτελής εμβολιαστική κάλυψη σε πολλές περιοχές του κόσμου.

Τέλος, η ειδική του ΠΟΥ αποδοκιμάζει την παραπληροφόρηση για την Covid-19 που κυκλοφορεί σε πολύ υψηλά επίπεδα: ορισμένοι λένε ότι η Όμικρον είναι καλοήθης και ότι πρόκειται για την τελευταία παραλλαγή την οποία θα αντιμετωπίσει ο πλανήτης, άλλοι ότι η πανδημία τελείωσε... «όλα αυτά προκαλούν μεγάλη σύγχυση», που ωφελεί τον ιό.

«Διαπιστώνουμε συνεπώς αύξηση των κρουσμάτων που εντοπίζονται σε όλο τον κόσμο για έναν ορισμένο αριθμό λόγων. Είναι οι ίδιοι παράγοντες που προκαλούν τη μετάδοση του ιού αυτού από την αρχή της πανδημίας», τόνισε η Κέρκοβ.

Ωστόσο η καλή είδηση, δηλώνει η Κέρκοβ, είναι ότι ο κόσμος διαθέτει τα μέσα για να την αντιμετωπίσει, πριν επαναλάβει: Mάσκα, φυσική απόσταση, εμβόλια, τεστ ανίχνευσης, θεραπείες...

Πηγή: Newsbomb.gr



Στο νοσοκομείο ο Λουτσέσκου
Στο νοσοκομείο ο Λουτσέσκου
Εθνική: Φιλικό κόντρα στην Ουγγαρία στις 31 Μαρτίου
Εθνική: Φιλικό κόντρα στην Ουγγαρία στις 31 Μαρτίου
Ολυμπιακός, μεταγραφές: Μια ανάσα από τον Αντρέ Λουίζ
Ολυμπιακός, μεταγραφές: Μια ανάσα από τον Αντρέ Λουίζ
Βαθμολογία UEFA: Η Ελλάδα ξανά στην 11η θέση και κοιτά πιο ψηλά
Βαθμολογία UEFA: Η Ελλάδα ξανά στην 11η θέση και κοιτά πιο ψηλά
©2011-2026 Onsports.gr - All rights reserved