Εξαγορά πλασματικών ετών: Πόσα πρέπει να πληρώσετε για να βγείτε πιο γρήγορα σε σύνταξη

Εξαγορά πλασματικών ετών: Πόσα πρέπει να πληρώσετε για να βγείτε πιο γρήγορα σε σύνταξη

Να εξαγοράσουν πλασματικά έτη μπορούν ελεύθεροι επαγγελματίες, μισθωτοί και αγρότες, αντίστοιχα, για να βγουν πιο γρήγορα στη σύνταξη το 2021.

Το κόστος στις αναγνωρίσεις έχει αλλάξει από 1ης/1/2020, καθώς με το νόμο 4670/2020 ο υπολογισμός των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αγρότες αποσυνδέθηκε από το δηλωθέν εισόδημα και καθιερώθηκε το νέο σύστημα των ασφαλιστικών κατηγοριών.

Ως εκ τούτου, άλλαξε και ο τρόπος υπολογισμού της εισφοράς εξαγοράς αναγνωριζόμενων χρόνων για μη μισθωτούς ασφαλισμένους, με αίτηση από 1ης/1/2020, και πλέον θα καταβάλλουν ως μηνιαίο ποσό εξαγοράς την αντίστοιχη μηνιαία εισφορά που έχουν επιλέξει κατά το έτος υποβολής αίτησης αναγνώρισης, σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο.

Για τους μισθωτούς δεν έχει επέλθει αλλαγή και η αναγνώριση πλασματικού χρόνου είναι όπως και πριν, δηλαδή με την εισφορά 20% επί του μικτού μηνιαίου μισθού. Το ελάχιστο ποσό για το κόστος εξαγοράς όσον αφορά τους μισθωτούς διαμορφώνεται στα 130 ευρώ το μήνα με βάση τον κατώτατο μισθό των 650 ευρώ (650 x 20% = 130).

Για τους επαγγελματίες ο κάθε μήνας αναγνώρισης κοστίζει κατ’ ελάχιστον 155 ευρώ, που είναι η εισφορά της πρώτης κατηγορίας, ενώ για τους αγρότες ο κάθε μήνας αναγνώρισης πλασματικού χρόνου ασφάλισης για το 2021 κοστίζει 89 ευρώ.

Ο ΕΦΚΑ, με νέα εγκύκλιο που εξέδωσε ενημερώνει τις Υπηρεσίες του για τις αλλαγές και τις καλεί να υπολογίζουν το κόστος στις αναγνωρίσεις σύμφωνα με τις νέες εισφορές για τις αιτήσεις των ασφαλισμένων που έχουν υποβληθεί από 1ης/1/2020 και είναι σε εκκρεμότητα.

 

Διαβάστε περισσότερα στο Cnn.gr



Σήκωσε το γαλλικό Super Cup η Παρί Σ.Ζ. μετά από τελικό «θρίλερ» με την Μαρσέιγ
Σήκωσε το γαλλικό Super Cup η Παρί Σ.Ζ. μετά από τελικό «θρίλερ» με την Μαρσέιγ
Παναθηναϊκός AKTOR - Βίρτους Μπολόνια 84-71: Η "πράσινη" αντεπίθεση ξεκίνησε
Παναθηναϊκός AKTOR - Βίρτους Μπολόνια 84-71: Η "πράσινη" αντεπίθεση ξεκίνησε
Κηφισιά: Ανακοίνωσε την απόκτηση του Ουμάρ Κονατέ
Κηφισιά: Ανακοίνωσε την απόκτηση του Ουμάρ Κονατέ
ΠΑΟΚ: Τριπλή επιστροφή ενόψει Παναιτωλικού
ΠΑΟΚ: Τριπλή επιστροφή ενόψει Παναιτωλικού
©2011-2026 Onsports.gr - All rights reserved