Μπερτομέου: «Η Euroleague θα αρχίσει ξανά, μόνο όταν δεν θα υπάρχει ρίσκο»

Μπερτομέου: «Η Euroleague θα αρχίσει ξανά, μόνο όταν δεν θα υπάρχει ρίσκο»

Ο Τζόρντι Μπερτομέου παραχώρησε διαδικτυακή συνέντευξη στην οποία αναφέρθηκε στο πότε είναι πιθανό να αρχίσει ξανά η Euroleague και στις επιπτώσεις που θα έχει σε αυτή η κρίση του κορονοϊού.

Άνοιξε τα… χαρτιά του ο CEO της Euroleague, Τζόρντι Μπερτομέου, σε διαδικτυακή συνέντευξη που παραχώρησε τη Μεγάλη Πέμπτη. Ένα μήνα μετά τη διακοπή της δράσης στη διοργάνωση, που προφανώς δεν ήταν η μόνη αφού ο κορονοϊός σταμάτησε τα πάντα, πέρα από τις ανακοινώσεις και τις διεργασίες που έγιναν όλο αυτό το διάστημα, ήρθε η τοποθέτηση και του επικεφαλής της διοργανώτριας αρχής για το τι θα γίνει από εδώ και πέρα. Τόσο με την τρέχουσα σεζόν που έχει μείνει στη μέση όσο και με το προϊόν γενικότερα, που δεδομένα θα επηρεαστεί από την κρίση που δημιουργεί η πανδημία.

Ο Τζόρντι Μπερτομέου ξεκαθάρισε πως η σεζόν θα αρχίσει και πάλι μόνο εάν και εφόσον υπάρχει το «ΟΚ» από πλευράς ασφάλειας. Συνεπώς όσο η πανδημία μαίνεται, δεν υπάρχει περίπτωση να δούμε Euroleague. Κι αυτό, σύμφωνα με όσα επιβεβαίωσε στις δηλώσεις του ο CEO της λίγκας, φέρνει και την πιθανότητα να ολοκληρωθεί – αν αυτό συμβεί και δεν υπάρξει οριστική διακοπή – η σεζόν με διαφορετικό φορμάτ από αυτό που ξέραμε. Δεδομένα δεν πρόκειται να γίνει Final-4 στην Κολωνία τον Μάιο αφού δεν «βγαίνουν» οι ημερομηνίες ακόμα και… σήμερα να άρχιζε ξανά η δράση, ενώ ο Μπερτομέου αναφέρθηκε και στο πως θα επηρεαστούν οικονομικά οι ομάδες και η διοργάνωση.

«Αναζητάμε μια βιώσιμη λύση»

«Σας ευχαριστώ που είστε εδώ, σας εύχομαι να είστε καλά και υγιείς σ' αυτές τις δύσκολες στιγμές. Έχει περάσει ένας μήνας από όταν σταμάτησε η διοργάνωση. Δεν είχαμε την ευκαιρία να σας μιλήσουμε, όπως κάνω συνήθως όταν έχουμε αγώνες. Είναι ώρες να μοιραστώ μαζί σας σκέψεις και ιδέες», είπε αρχικά ο Μπερτομέου και πρόσθεσε:

«Προφανώς, είμαστε σε μία κατάσταση δυσκολίας για όλους, μια κατάσταση πρωτόγνωρη. Δεν πρέπει να σκεφτόμαστε τους εαυτούς μας, αλλά την υγεία όλων. Πρέπει να περιμένουμε να δούμε την εξέλιξη της πανδημίας. Αναγκαστήκαμε να σταματήσαμε τις διοργανώσεις μας στις 12 Μάρτιου. Το κάναμε μερικές ώρες πριν γίνει γνωστό το κρούσμα στη Ρεάλ και νωρίτερα από πολλές άλλες διοργανώσεις. Έκτοτε μιλάμε για την επίδραση αυτής της πανδημίας. Έχουμε κάνει δύο Συμβούλια, έχουμε βρεθεί σε σταθερή επαφή με προπονητές και παίκτες ώστε να βρεθεί βιώσιμη λύση. Προσδοκούμε να έχουμε σύντομα κάποια αποτελέσματα. Μαζί με την IMG εκτιμούμε την επίδραση της διακοπής στα οικονομικά μας στοιχεία, αλλά είναι νωρίς για οριστικά συμπεράσματα, αφού δεν ξέρουμε αν η σεζόν θα τελειώσει και με ποιον τρόπο».

Στη συνέχεια, ανέφερε: «Ευχαριστώ τους συνεργάτες μας για την κατανόηση και την υποστήριξη. Σκεφτόμαστε τους φιλάθλους και πιστεύουμε ότι σκοπός της διοργάνωσης είναι να δίνει μπάσκετ υψηλότατου επιπέδου. Και θέλουμε να αρχίσουμε ξανά τη διοργάνωση. Ίσως ο κόσμος να μην μπορεί να είναι στο γήπεδο, αλλά τα media θα τον βοηθούν να το κάνει. Δεν θα βάλουμε κανέναν σε κίνδυνο. Όταν θα ξέρουμε ότι δεν υπάρχει ρίσκο, θα επανεκκινήσουμε τη σεζόν. Και θέλουμε να τελειώσουμε τη σεζόν με αυτό το φορμάτ. Κι έχουμε ένα πρωτόκολλο που περιλαμβάνει κάποιες μέρες για επιστροφή των παικτών στις χώρες των ομάδων, δύο εβδομάδες καραντίνας και τουλάχιστον δύο εβδομάδες προετοιμασίας. Προφανώς το F4 δεν θα διεξαχθεί τον Μάιο στην Κολωνία, αλλά είμαστε σε διαρκή επικοινωνία για να βρεθούν άλλες ημερομηνίες».

«Μπορεί να αλλάξουμε φορμάτ, πιθανό το Final-8»

Ο Τζόρντι Μπερτομέου είπε ακόμα ότι: «Είναι πιθανό να μην μπορέσουμε να κρατήσουμε το τρέχον φορμάτ. Δουλεύουμε σε εναλλακτικά πλάνα, όπως το να ολοκληρωθεί η σεζόν σε μία χώρα και το να διεξαχθεί Final 8 αντί για Final 4. Προφανώς, δουλεύουμε και σε πλάνα για το Eurocup. Υπάρχουν μόνο οκτώ ομάδες εκεί. Δουλεύουμε σε σενάρια, όπως αυτό για τη λήξη σε μία χώρα. Μιλάμε καθημερινά με άλλες διοργανώσεις, ώστε να καθιερώσουμε υψηλού επιπέδου περίθαλψη για όλους. Θέλουμε να παρέχουμε ένα περιβάλλον ασφαλείας. Δουλεύουμε για όλα αυτά, αλλά σήμερα δεν μπορούν να υπάρξουν αποφάσεις. Υπάρχει αβεβαιότητα παντού, αλλά έχουμε αφοσίωση από τους φιλάθλους. Θέλω επίσης να ευχαριστήσω όλους τους εμπλεκόμενους για τη στήριξη που παρέχουν. Σκεφτόμαστε επίσης το μέλλον. Η αθλητική βιομηχανία θα έχει προφανώς επιπτώσεις. Ξέρουμε ότι πρέπει να βγούμε από αυτή την κρίση προετοιμασμένοι, με ξεκάθαρες ιδέες και πιστεύω ότι αυτή η κρίση θα μας δώσει επιχειρήματα, ώστε να συνεχίσουμε τα projects μας. Έχουμε όμως χρόνο να μιλήσουμε για όλα αυτά».

Σχετικά με το αν υπάρχει κάποια πόλη που θα μπορεί να φιλοξενήσει ένα πιθανό Final-8, σχολίασε: «Όχι ακόμη. Υπάρχουν κάποια προαπαιτούμενα που αποκλείουν πόλεις. Θα χρειαστούμε γήπεδα που αυτή τη στιγμή είναι έτοιμα να υποδεχθούν αγώνες της Euroleague. Επίσης, πρέπει να δούμε ποιες περιοχές έχουν πληγεί περισσότερο από τον ιό. Είναι αδύνατο να πούμε κάτι από τώρα. Υπάρχουν πολλές επιλογές και είναι πολύ νωρίς για υποθέσεις».

Ενώ  για το πώς θα αντιμετωπιστεί ο φόβος που υπάρχει, απάντησε: «Πρέπει να σεβαστούμε όλες τις απόψεις. Ασφαλώς κατανοούμε την ανησυχία όλων. Δεν σκοπεύουμε να αρχίσουμε ξανά τη διοργάνωση, αν δεν έχουμε λάβει εγγυήσεις για την ασφάλεια παικτών, προπονητών κι όλων των υπόλοιπων. Είναι προφανές αυτό. Το ερώτημα είναι πώς να τους πείσουμε. Μόνο με ειλικρίνεια μπορεί να γίνει αυτό. Θα τους δώσουμε την ευκαιρία να κατανοήσουν αυτό που σκοπεύουμε να κάνουμε. Θα κάνω ο,τι είναι δυνατόν ώστε όλοι να νιώσουν άνετα με την απόφαση. Θα είμαστε απόλυτα διαυγείς σχετικά με μέτρα που θα λάβουμε αν αρχίσει ξανά η σεζόν».

«Δεν μπορούμε να πάμε μετά το τέλος Ιουλίου»

Ο Τζόρντι Μπερτομέου ρωτήθηκε για τα δομικά ζητήματα της διοργάνωσης για να απαντήσει: «Νομίζω ότι υπάρχουν θέματα που όλοι καταλαβαίνουν. Η λίγκα είναι συνέχεια μια διαρκούς προόδου που έχει γίνει από τα κλαμπ όλα τα χρόνια. Δεν κάνουμε τίποτα στην τύχη. Έχουν υπάρξει βελτιώσεις τα τελευταία χρόνια. Πιστεύω ότι υπάρχουν πολλά δομικά θέματα, που συζητάμε μεταξύ μας διαρκώς. Θα πρέπει να υπάρχει μια στόχευση σε χώρες - μεγάλες αγορές όπως έχουμε κάνει ήδη. Κάποιες χώρες που είναι τώρα για εμάς προτεραιότητα, όπως η Γερμανία, δεν ήταν δίπλα μας όταν αρχίσαμε πριν από 20 χρόνια. Ίσως τώρα να έχουμε την ευκαιρία να αναλύσουμε περαιτέρω την πολιτική μας σχετικά με αυτό. Θα χρειαστούμε τη βοήθεια των ανθρώπων των business ώστε οι ομάδες να παραμείνουν βιώσιμες και να γίνει η λίγκα καλύτερη».

Σχετικά με το αν υπάρχει καταληκτική ημερομηνία που θα μπορούν να γίνουν αγώνες, υποστήριξε: «Είναι καλό αυτό για να ξεκαθαρίσουμε τις εναλλακτικές. Πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να πάμε μετά το τέλος Ιουλίου. Είμαστε αντίθετοι στο να παίξουμε αγώνες τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο, γιατί αυτό θα δημιουργήσει θέματα στην επόμενη σεζόν. Πρέπει να αποφύγουμε κάτι τέτοιο. Αν παίξουμε τον Σεπτέμβριο, θα υπάρχουν θέματα στην επόμενη σεζόν».

Όσο για  το θέμα με τα συμβόλαια των παικτών, επεσήμανε: «Συζητήσαμε για μία κοινή γραμμή που να μπορούμε να ακολουθήσουμε. Οι ομάδες θα έχουν απώλειες από τον κορονοϊό. Πιστεύουμε -και συμφωνούν οι παίκτες- ότι πρέπει να είναι μέρος της λύσης σε όλο αυτό. Εκτιμώ τις απόψεις της Ενωσης Παικτών, γιατί καταλαβαίνουν ότι πρέπει να βοηθήσουν από τη μεριά τους τις ομάδες, ώστε να παραμείνουν υγιείς. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με τις Ενώσεις Παικτών και Προπονητών, ανάλογα με το ποιο σενάριο για τη συνέχιση ή μη της διοργάνωσης θα εφαρμοστεί τελικά. Θα προσπαθήσουμε να σιγουρέψουμε ότι δεν θα υπάρχουν οφειλές. Πρέπει να καταλάβουμε ότι αυτό που θα κάνει την λίγκα βιώσιμη είναι το να υπάρχει ξεκάθαρη σχέση ανάμεσα σε όλες τις πλευρές. Περιμένω σύντομα να βρεθεί μία συμφωνία».

«Δεν μπορούν οι ομάδες να υπογράψουν νέους παίκτες»

Ο Τζόρντι Μπερτομέου ρωτήθηκε για το πώς θα παραταχθούν ομάδες στην Euroleague και το Eurocup, ενώ έχουν ήδη αφήσει παίκτες να φύγουν, για να απαντήσει: «Δεν μπορώ να δώσω μία ακριβή απάντηση. Αν οι ομάδες διέκοψαν συμβόλαια, είναι δικό τους θέμα. Εμείς προτείναμε στις ομάδες να ζητήσουν από τους παίκτες να παραμείνουν στις χώρες. Οι παίκτες είναι επαγγελματίες. Φυσικά, οι ομάδες δεν μπορούν να υπογράψουν νέους παίκτες απλά και μόνο για να τελειώσουν τη σεζόν, αν έχουν αποδεσμεύσει τους φετινούς του ρόστερ».

Επίσης, για το αν υπάρχει σχέδιο για να δοθούν wild cards επειδή κάποια πρωταθλήματα δεν θα τελειώσουν, είπε: «Μεγαλώνει το επίπεδο των υποθέσεων με αυτή την ερώτηση. Δεν το σκεφτόμαστε καν αυτό. Μας νοιάζει να τελειώσουμε τις φετινές διοργανώσεις. Οι wild cards δεν είναι στο μυαλό μας αυτή τη στιγμή. Αν οι διοργανώσεις τελειώσουν, τότε υπάρχουν ξεκάθαρες διαδικασίες. Το μόνο πρόβλημα που θα έχουμε είναι ότι κάποιες χώρες ακύρωσαν ήδη τη σεζόν κι αυτό θα είναι δύσκολο για να προκύψουν οι ομάδες του επόμενου Eurocup, που βασίζονται σε βαθμολογικά κριτήρια. Οσον αφορά στην Euroleague, δεν υπάρχει λόγος να φοβόμαστε για κάτι».

Η συζήτηση πέρασε και στο κομμάτι των τηλεοπτικών και τι ρόλο θα παίξουν τα κανάλια, με τον Μπερτομέου να λέει ότι: «Προφανώς εμπλέκονται όλες οι πλευρές σε αυτή την κατάσταση και όλοι θέλουν να προστατεύσουν τα συμφέροντά τους. Είμαστε σε διαρκείς επαφές με όλους τους συνεργάτες μας σχετικά με όσα σκεφτόμαστε για το μέλλον της διοργάνωσης. Ακούμε την άποψη όλων. Δεν μπορούμε να προβλέψουμε πώς θα τελειώσει όλο αυτό. Είμαι αισιόδοξος, με βάση την καλή επικοινωνία που υπάρχει, ότι όλοι πιστεύουν πως είναι καλύτερο να τελειώσει κανονικά η σεζόν. Όταν ξέρουμε κάτι γι' αυτό, θα μπορούμε να πούμε και κάτι παραπάνω γι' αυτό το θέμα. Δεν πρόκειται φυσικά να βάλουμε κανέναν παίκτη σε κίνδυνο, μόνο και μόνο επειδή τα τηλεοπτικά δίκτυα θέλουν να τελειώσουμε τη σεζόν».

«Υπάρχουν περιορισμοί, εξετάζουμε αρκετές πόλεις»

Αναφορικά με τις συνεχείς αναβολές στο πρωτάθλημα της Κίνας, είπε: «Φυσικά βλέπουμε τι συμβαίνει σε όλες τις χώρες του κόσμου. Κοιτάζουμε τις προσεγγίσεις όλων, γιατί μπορούμε να μαθαίνουμε καθημερινά πράγματα από άλλους. Δεν μπορώ να γνωρίζω 100% τα πράγματα για την απόφαση της Κίνας. Δεν θα προτείνω καμία ρισκαδόρικη λύση, το επαναλαμβάνω. Αν χρειαστεί να ακυρώσω τη σεζόν, θα το κάνω».

Ενώ για τους διαφορετικούς περιορισμούς για τον κορονοϊό σε κάθε χώρα, απάντησε: «Αν η ερώτηση είναι σχετικά με τη συνέχιση της Euroleague με το ήδη υπάρχον φορμάτ, προφανώς, μιλάμε για κάτι που είναι δύσκολο να δούμε. Υπάρχουν περιορισμοί από τις αεροπορικές εταιρείες και το γνωρίζουμε, τα λαμβάνουμε όλα υπ' όψη. Αν η ερώτηση είναι σχετικά με τα εναλλακτικά πλάνα, πρέπει να επιλέξουμε μία χώρα που μπορεί να διοργανώσει κάτι τέτοιο, που θα πληροί όλα τα κριτήρια που θα θέσουμε για την ασφάλεια όλων. Εξετάζουμε διάφορες πόλεις και τις προδιαγραφές τους. Είναι κάτι δύσκολο. Υπάρχουν χώρες που μαστίζονται περισσότερο κι άλλες που μαστίζονται λιγότερο».

Ο Μπερτομέου ρωτήθηκε και για το αν είναι περιοριστικό ένα Final-8 επειδή είναι αρκετές ομάδες κοντά στην όγδοη θέση, για να πει ότι: «Δεν μου αρέσουν πολύ οι υποθέσεις. Από την 6η μέχρι την 15η θέση υπάρχουν ομάδες με πιθανότητες να βρεθούν στα πλέι οφ, αν δεν κάνω λάθος. Οποιαδήποτε λύση αποκλείσει τις ομάδες, θα είναι άδικη. Και δεν μας αρέσουν άδικες λύσεις».

«Θα υπάρχει αντίκτυπος στην επόμενη σεζόν»

Σχετικά με τη συνεργασία της Euroleague με την Turkish Airlines, ο Μπερτομέου απάντησε: «Έπειτα από 10 χρόνια συνεργασίας, υπάρχει μεγάλη κατανόηση ανάμεσά μας. Πριν από ένα μήνα, συμφωνήσαμε ότι θέλουμε και οι δύο πλευρές να συνεχίσουμε τη συνεργασία μας. Καταλαβαίνω ότι υπάρχουν δυσκολίες για τις αεροπορικές εταιρείες, αλλά ελπίζω ότι αυτό θα είναι κάτι προσωρινό. Οι συμφωνίες μας μαζί της είναι πάντα με μακροπρόθεσμο ορίζοντα και είμαι αισιόδοξος πως θα συνεχίσουμε μαζί».

Ενώ για το πόσοι παίκτες εκπροσωπούνται από την ELPA, σχολίασε: «Ίσως είναι καλύτερο να απαντήσουν οι ίδιοι. Νομίζω ότι εκπροσωπούνται τα 2/3 των παικτών της διοργάνωσης. Αυτό που θέλω όμως να πω είναι ότι ξέρουμε και πιστεύουμε πως είναι ο κατάλληλος συνεργάτης. Είναι πολύ σημαντικός ο ρόλος της Ένωσης σε αυτή την κατάσταση, γιατί είναι ο μόνος συνομιλητής που μπορούμε να έχουμε σχετικά με τη σχέση μας με τους παίκτες».

Σε ερώτηση για το πώς θα επηρεαστεί η επόμενη σεζόν, υπογράμμισε: «Το πιθανότερο είναι ότι θα υπάρχει αντίκτυπος και στην επόμενη σεζόν, αλλά δεν μπορούμε να ξέρουμε ποιος ακριβός θα είναι αυτός. Πρέπει να μη βασιζόμαστε όμως στο ένστικτό μας. Αυτή τη στιγμή, όλοι -και είναι φυσικό- σκέφτονται το μέλλον και πώς θα είναι σε όλους τους τομείς. Ακόμη και σ' αυτό όμως χρειάζεται μία ακριβής κατανόηση για το πώς θα τελειώσουμε απ' αυτή την κατάσταση. Όταν ξέρουμε για πόσο καιρό δεν θα μπορούμε να έχουμε κόσμο στις εξέδρες, θα μπορούμε να πούμε περισσότερα και για το θέμα των εισιτηρίων. Αυτή τη στιγμή είμαι επικεντρωμένος στην τρέχουσα σεζόν, αν και ήδη λαμβάνουμε feedback για τις επόμενες».

«Ευθύνη των παικτών να είναι στις ομάδες τους»

Ο Τζόρντι Μπερτομέου ρωτήθηκε για το αν θα χρειαστεί έξτρα χρόνος ειδικά για τους Αμερικανούς παίκτες, και τόνισε: «Δεν μπορούμε να πάρουμε την ευθύνη για μία απόφαση που δεν αφορά εμάς. Είχαμε στείλει το μήνυμα στις ομάδες και ήξεραν ποιο περίπου θα είναι το πλάνο μας. Πήραν αποφάσεις με βάση τις δικές τους επιλογές. Αν ένας παίκτης δεν μπορεί να συμμετάσχει σε ένα ματς, αυτό είναι κάτι που βαραίνει μία ομάδα. Εμείς κατανοήσαμε τη θέση των παικτών, που ήθελαν να επιστρέψουν, και το σεβόμαστε αλλά προτείναμε στις ομάδες να τους κρατήσουν κοντά τους. Θα είναι δική τους ευθύνη να είναι μαζί με τις ομάδες τους ξανά, όταν εκείνες τους χρειαστούν».

Ο Μπερτομέου σχολίασε για το αν είναι η χειρότερη κρίση που έχει βιώσει λέγοντας: «Είναι η χειρότερη κρίση που έχω βιώσει και ως άνθρωπος, όχι μόνο ως υπεύθυνος της Euroleague. Νομίζω ότι όλοι έχουμε το ίδιο συναίσθημα. Δεν έχω βιώσει κάτι αντίστοιχο. Αν αυτό θα έχει και τις χειρότερες συνέπειες στη λίγκα, είναι κάτι που θα το δούμε μελλοντικά».

«Πρέπει να αποφασίσουμε μέσα στον Μάιο»

Ενώ για την επίδραση στα οικονομικά, είπε: «Μιλάμε κάθε μέρα με την IMG. Δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας, γιατί όλες οι εταιρείες βιώνουν δυσκολίες. Ακόμη και εμείς η Euroleague έχουμε προβεί σε αλλαγές στην εταιρεία μας λόγω αυτής της κρίσης. Η IMG είναι ένα πολύ μεγάλο γκρουπ, με συμφέροντα παγκοσμίως σε πολλά αθλήματα. Δεν έχουμε όμως λόγους να φοβόμαστε για το μέλλον. Ίσως υπάρξουν κάποιες προσαρμογές βραχυπρόθεσμα, αλλά δεν πρέπει ανησυχούμε».

Σχετικά με το αν υπάρχει deadline για τη λήψη οριστικής απόφασης, υπογράμμισε: «Όπως είπα, πρέπει να αποφασίσουμε μες στον Μάιο. Όχι νωρίτερα από τα μέσα Μαΐου. Αυτός είναι ο προγραμματισμός που έχουμε. Σε αυτές τις συνθήκες, όμως, συμβαίνουν πολλά και τα χρονοδιαγράμματα μπορεί να αλλάξουν, γιατί εξετάζουμε τα δεδομένα από όλες τις χώρες που διαφέρουν μεταξύ τους».

Τέλος, αναφορικά με το αν θα υπάρξουν φίλαθλοι σε ένα ενδεχόμενο Final-8, ο Μπερτομέου είπε: «Νομίζω πως θα γίνει κεκλεισμένων των θυρών. Αυτό είναι το πιο ρεαλιστικό σενάριο. Για αυτό και θα επιστρέψουμε τα χρήματα σε όλους όσοι είχαν προμηθευτεί εισιτήρια για το Final Four. Ελπίζω όμως ότι τα παιχνίδια της επόμενης σεζόν θα διεξαχθούν με κόσμο».Σουβλάκι και πίτσα από «χρυσάφι» - Πόσο πωλούνται μετά τις ανατιμήσεις
Σουβλάκι και πίτσα από «χρυσάφι» - Πόσο πωλούνται μετά τις ανατιμήσεις
ΔΟΕ: Απορρίπτει την κριτική της Ουκρανίας
ΔΟΕ: Απορρίπτει την κριτική της Ουκρανίας
Survivor All Star: Αυτοί κέρδισαν στα Παιχνίδια της Καραϊβικής - Το έπαθλο που «ένωσε» τους παίκτες
Survivor All Star: Αυτοί κέρδισαν στα Παιχνίδια της Καραϊβικής - Το έπαθλο που «ένωσε» τους παίκτες
Βαλένθια: Παρελθόν ο Γκατούζο
Βαλένθια: Παρελθόν ο Γκατούζο