Οι συνέπειες ενός ποδοσφαιρικού Grexit

Οι συνέπειες ενός ποδοσφαιρικού Grexit

Αν το αθλητικό νομοσχέδιο ψηφιστεί, η FIFA και η UEFA ενημέρωσαν πως θα πετάξουν έξω από το διεθνές ποδόσφαιρο την ΕΠΟ και το Onsports σας μεταφέρει τις πιθανές συνέπειες…

Σε οικονομικό μαρασμό, ανυποληψία και ένα ανελέητο… πλιάτσικο θα εκπέσει το ελληνικό ποδόσφαιρο αν συνεχιστεί η κόντρα που έχει ξεσπάσει μεταξύ πολιτείας – ΕΠΟ και κατ’ επέκταση με τη FIFA και την UEFA. Μπορεί ο Σταύρος Κοντονής να υπογραμμίζει σε όλους τους τόνους πως το νομοσχέδιο που έχει καταθέσει προς ψήφιση δεν παραβιάζει το αυτοδιοίκητο, όμως, η FIFA και η UEFA σε συνεργασία με την ΕΠΟ έχουν διαφορετική άποψη κι ετοιμάζουν την… ταφόπλακα του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Σε γενικές γραμμές είναι γνωστές οι συνέπειες που θα υπάρξουν σε ένα ενδεχόμενο ποδοσφαιρικό Grexit. Αποκλεισμός όλων των εθνικών ομάδων και των ελληνικών συλλόγων από όλες τις διεθνείς διοργανώσεις και μη αναγνώριση της ΕΠΟ από τις δυο κορυφαίες ποδοσφαιρικές αρχές του πλανήτη. Το τελευταίο είναι και το χειρότερο όλων, αφού θα επιφέρει τεράστιες οικονομικές συνέπειες στους ελληνικούς συλλόγους που δύσκολα θα καταφέρουν στη συνέχεια να είναι… επαγγελματικοί. Κι αυτό γιατί, όλοι οι ξένοι ποδοσφαιριστές τους την ώρα της ανακοίνωσης ενός πιθανού Grexit αυτόματα θα μείνουν ελεύθεροι, ενώ παράλληλα κι οι Έλληνες βλέποντας αυτές τις εξελίξεις πιθανόν να θελήσουν να φύγουν πριν συμβεί το… μοιραίο!

Γιατί θα μείνουν ελεύθεροι οι ξένοι

Από τη στιγμή που η FIFA και η UEFA δεν θα αναγνωρίζουν την ΕΠΟ ως μέλος τους, την επόμενη στιγμή από την ανακοίνωση ενός Grexit όλοι οι ξένοι ποδοσφαιριστές που έχουν συμβόλαια στην Ελλάδα, θα είναι ελεύθεροι. Αν το επιθυμούν, μπορούν να φύγουν από τους συλλόγους τους στην Ελλάδα διότι δεν αναγνωρίζονται από πουθενά τα συμβόλαιά τους. Αν το επιθυμούν και θέλουν να παραμείνουν, θα πρέπει να υπογράψουν ιδιωτικά συμφωνητικά με τους συλλόγους τους.

Από εκεί και πέρα, βέβαια, θα υπάρχουν αρνητικά και για τους ποδοσφαιριστές από το εξωτερικό που αγωνίζονται στην Ελλάδα. Διότι από τη στιγμή που το ελληνικό ποδόσφαιρο δεν θα υπάγεται σε FIFA και UEFA, κανείς δεν θα μπορεί να προσφύγει σε αυτές για να διεκδικήσει δεδουλευμένα. Όσο για το αν μπορούν να γίνουν μεταγραφές; Σαφώς και θα μπορούν, αν καταφέρει κάποια ελληνική ομάδα να πείσει τον οποιονδήποτε ξένο να υπογράψει ιδιωτικό συμφωνητικό και να παίζει στο παντελώς υποβαθμισμένο ελληνικό πρωτάθλημα.

Αλλά ακόμα κι αν το καταφέρει αυτό η οποιαδήποτε ομάδα, θα έχει πάντα τον κίνδυνο να χάσει σε μια στιγμή τον παίκτη, αν αυτός αποφασίσει να «σπάσει» το συμφωνητικό και να πάει σε ένα καλύτερο πρωτάθλημα. Κι αν ο παίκτης το κάνει αυτό, τότε θα μπορεί η ομάδα να τον «κυνηγήσει» δικαστικά μόνο στα ελληνικά δικαστήρια και όχι στη FIFA και την UEFA που δεν θα αναγνωρίζουν ως ποδοσφαιρικό κράτος την Ελλάδα…

Κανένα «παραθυράκι»

Κάποιοι μπορεί να σκεφτούν πως το Grexit μπορεί να είναι πρόσκαιρο για το ποδόσφαιρο και πως μπορεί μετά από μια ή δυο σεζόν οι ελληνικές ομάδες, εθνικές και μη, να επιστρέψουν στο διεθνές στερέωμα με την αναγνώριση της ΕΠΟ εκ νέου από FIFA και UEFA. Αν αυτό συμβεί, μπορεί να αναρωτηθεί κανείς εύλογα γιατί να μην δανείσουν οι ελληνικές ομάδες τους καλούς ξένους σε συλλόγους του εξωτερικού κι έπειτα να τους πάρουν πίσω. Πολύ απλά δεν μπορούν να κάνουν κάτι τέτοιο διότι δεν θα αναγνωρίζεται η ΕΠΟ και δεν θα μπορεί να στέλνει τη λεγόμενη «μπλε κάρτα» των παικτών σε άλλες ομοσπονδίες. Το ίδιο ισχύει και αντίστροφα, δηλαδή δεν θα μπορούν οι ελληνικές ομάδες να πάρουν δανεικούς ποδοσφαιριστές.

Συνεπώς, αν επαληθευτούν οι προβλέψεις για Grexit, θα πει κανείς πως είναι… επιβεβλημένο για τις ελληνικές ομάδες να… πουλήσουν όσο είναι καιρός τα «βαριά χαρτιά» που μπορούν να τους φέρουν χρήματα στα ταμεία. Όμως, γιατί κάποια ευρωπαϊκή ή άλλη ομάδα από το εξωτερικό να πληρώσει, από τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν πως με την αποβολή της Ελλάδας από το διεθνές ποδόσφαιρο θα μπορούν να πάρουν… εντελώς τζάμπα όποιον παίκτη επιθυμούν; Όλα αυτά, δείχνουν ξεκάθαρα τις τραγικές συνέπειες ενός ποδοσφαιρικού Grexit για την Ελλάδα. Κι οι συνέπειες, δείχνουν γιατί FIFA και UEFA το χρησιμοποιούν ευθέως ως προειδοποίηση για να προασπίσουν τα δικά τους συμφέρονται και δεν… αστειεύονται!

Οι επιπτώσεις στις Εθνικές

Εκτός όλων των προαναφερόμενων, θα υπάρξουν βέβαια όπως υπογραμμίσαμε και επιπτώσεις στις Εθνικές ομάδες. Εξυπακούεται πως η Εθνική Ανδρών θα σταματήσει άμεσα να συμμετέχει στα προκριματικά του Euro 2016. Επίσης, οι Εθνικές Νέων και Παίδων δεν θα πάρουν μέρος στις τελικές φάσεις των Euro όπου έχουν ήδη προκριθεί. Μάλιστα, η διοργάνωση του Euro των Νέων γίνεται στη Λάρισα και προφανώς θα ανατεθεί κάπου αλλού η διοργάνωση.

Παράλληλα, γίνεται προφανές πως κανένα μέλος της ΕΠΟ δεν θα συμμετέχει σε καμία επιτροπή από τη στιγμή που δεν αναγνωρίζεται η ομοσπονδία, ενώ την ίδια στιγμή θα κοπούν και όλες οι εισροές χρημάτων από FIFA και UEFA. Η… κατρακύλα των ελληνικών ομάδων, κυρίως των Εθνικών, θα φέρει φυσικά και την αποχώρηση χορηγών που δεν θα έχουν κανένα κέρδος να διαφημίζονται πλέον σε ομάδες που δεν θα αποφέρουν τα αντίστοιχα έσοδα…



«Τέλος» από τον Πανσερραϊκό ο Ουάρντα
«Τέλος» από τον Πανσερραϊκό ο Ουάρντα
ΝΒΑ: Οι Λέικερς απέλυσαν τον προπονητή Ντάρβιν Χαμ
ΝΒΑ: Οι Λέικερς απέλυσαν τον προπονητή Ντάρβιν Χαμ
Προπονητής κατηγορείται για σεξουλική κακοποίηση έξι ανηλίκων – Σοκάρουν οι ενέργειές του
Προπονητής κατηγορείται για σεξουλική κακοποίηση έξι ανηλίκων – Σοκάρουν οι ενέργειές του
Παραμένει και τη σεζόν 2024/25 στη Νεπτούνας ο Βόβορας
Παραμένει και τη σεζόν 2024/25 στη Νεπτούνας ο Βόβορας
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved