Τα γενέθλια του «Human Highlight Film» (videos+photos)

Τα γενέθλια του «Human Highlight Film» (videos+photos)

Ο μεγαλύτερος σταρ του ΝΒΑ που πάτησε ποτέ το πόδι του στην Ελλάδα, ο Ντομινίκ Γουίλκινς, έγινε 55 ετών και το Onsports εύχεται χρόνια πολλά στον πρωταθλητή Ευρώπης του 1996 με τον Παναθηναϊκό!

Όταν στις 12 Ιανουαρίου 1960 ο Τζον Γουίλκινς, που υπηρετούσε στο Παρίσι με την αεροπορία των ΗΠΑ, έμαθε για την... έλευση του γιου του σίγουρα δεν φανταζόταν την εξέλιξη του νεογέννητου μωρού. Μπορεί να είχε... πάρει μια ιδέα για το ύψος του, που έφτασε στα 2,03μ., αλλά σίγουρα δεν φανταζόταν πως αυτός κι η σύζυγός του έφεραν στον κόσμο έναν 9 φορές All Star NBAer, έναν (δις) νικητή του διαγωνισμού καρφωμάτων, ένα... αντίπαλο δέος για τον Μάικλ Τζόρνταν κι έναν άνθρωπο που θα οδηγούσε στην ίδια πόλη (σ.σ. Παρίσι) τον Παναθηναϊκό στην κατάκτηση του πρώτου ευρωπαϊκού στην ιστορία του!

dom1

Ναι, καλά καταλάβατε... Μιλάμε για τον Ντομινίκ Γουίλκινς που έγινε σήμερα (12/01) 55 ετών και έχει γράψε τη δική του ιστορία στα γήπεδα του ΝΒΑ αλλά και της Ευρώπης! Ο «Human Highlight Film», όπως τον αποκαλούσαν στα χρόνια που μεσουρανούσε με τη φανέλα των Χοκς στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού, έκανε... πράγματα και θαύματα και έχει περάσει, από το 2006, στην ιστορία του «μαγικού κόσμου» μπαίνοντας στο Hall of Fame. Ακριβώς 10 χρόνια μετά την κατάκτηση του Ευρωπαϊκού με τον Παναθηναϊκό, ο οποίος αποτέλεσε ξεχωριστό κεφάλαιο στη ζωή του, στο Παρίσι!

Η κόντρα με τον Τζόρνταν

Αν και είχε επιλεγεί στο ντραφτ από τους Τζαζ, ο Ντομινίκ Γουίλκινς αγωνίστηκε στο ΝΒΑ με τους Ατλάντα Χοκς ξεκινώντας από το 1982 με εντυπωσιακά στατιστικά. Στην τεράστια καριέρα του ήταν 9 φορές παρών σε All Star Game, πρώτος σκόρερ το 1986, μέλος της καλύτερης πεντάδας την ίδια χρονιά ενώ κέρδισε τον διαγωνισμό καρφωμάτων το 1985 και το 1990! Ήταν ο άνθρωπος που... κόντραρε στα ίσα τον Air, σε σκοράρισμα και αλτικότητα, με τις... μάχες τους να είναι μυθικές!

dom2

Ο ίδιος ο Τζόρνταν έχει παραδεχθεί πως αν το All Star Game του 1988 δεν γινόταν στο Σικάγο δύσκολα θα είχε καταφέρει να κερδίσει τον Γουίλκινς στα καρφώματα, ενώ παράλληλα ο Ντομινίκ είχε βάλει 57 πόντους στη... μούρη των Μπουλς δυο χρόνια νωρίτερα. Η εν λόγω επίδοση, παραμένει αξεπέραστη ακόμα και σήμερα από τους παίκτες των Χοκς! Ο τότε συμπαίκτης του και νυν προπονητής των Σέλτικς, Ντοκ Ρίβερς, είχε πει σχετικά: «Μακάρι να ήμουν στην κερκίδα για να παρακολουθώ αυτό το παιχνίδι»! Παρά, πάντως, την τεράστια δυναμική του, ο «Nique» δεν έμελλε να συνεχίσει και στο δεύτερο μισό της δεκαετίας του '90 στους Χοκς. Από το 1994 βρέθηκε στους Κλίπερς, ενώ στο τέλος της σεζόν υπέγραψε με το... τριφύλλι, αλλά των Σέλτικς!

Κεφάλαιο Παναθηναϊκός!

Από το καλοκαίρι του 1994, ο Παύλος Γιαννακόπουλος και ο Παναθηναϊκός ήθελαν να... εκτινάξουν την αδρεναλίνη στο ευρωπαϊκό μπάσκετ! Ο Γουίλκινς, όμως, δεν ήταν έτοιμος να δεχθεί την πρόταση από την Ελλάδα. Τελικά, το έκανε ένα χρόνο αργότερα. Το καλοκαίρι του 1995 ο ιστορικός διοικητικός ηγέτης του Παναθηναϊκού, τα καταφέρνει! Οι διαπραγματεύσεις ήταν συνεχείς και κοπιαστικές αλλά στέφθηκαν από απόλυτη επιτυχία. Ηταν όμως τόσο απίστευτη η είδηση της μεταγραφής ενός ονόματος τέτοιου βεληνικούς στο «τριφύλλι», όταν έγινε γνωστή κάνοντας το γύρο όχι μόνο της Ελλάδας αλλά του κόσμου ολόκληρου, που χρειάστηκε ο ίδιος ο Παύλος Γιαννακόπουλος να την επιβεβαιώσει στον Τύπο.

dom3

«Θέλω να σας ενημερώσω ότι ο Παναθηναϊκός απέκτησε τον αθλητή Ντομινίκ Γουίλκινς», ανακοίνωσε ο μεγαλομέτοχος του «τριφυλλιού» και μόνο τότε, όταν βγήκε από τα δικά του χείλη, η είδηση έγινε πιστευτή. Το ηγεμονικό συμβόλαιο (7 εκατ. δολάρια για δυο χρόνια) του Γουίλκινς ήταν πρωτοφανές για τα ευρωπαϊκά δεδομένα, ενώ στις τάξεις των οπαδών επικράτησε... πανζουρλισμός! Περίπου 4.000 παραληρούντες οπαδοί του Παναθηναϊκού έδωσαν το «παρών» στο αεροδόμιο του Ελληνικού για να αποθεώσουν το νέο αστέρι της ομάδας τους. Ηταν τόσο θερμές, μάλιστα, οι εκδηλώσεις τους που μπροστά στον αερολιμένα διεκόπη η κυκλοφορία. Ο ίδιος ο Ντομινίκ αιφνιδιάστηκε τόσο από την υποδοχή που μέσα στον… πανικό και τις αγκαλιές του κόσμου «έχασε» για λίγο τη σύζυγό του Νικόλ στο αεροδρόμιο.

«Θέλω να σας ευχαριστήσω. Δεν έχω ξαναζήσει κάτι τέτοιο και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι θα κάνω ό,τι μπορώ και θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου για τον Παναθηναϊκό», έλεγε ενθουσιασμένος ο σούπερ σταρ του ΝΒΑ λίγο αργότερα. Στην πρώτη προπόνηση του «τριφυλλιού», 7 Σεπτεμβρίου 1995, οι σκηνές λατρείας επαναλήφθηκαν. Ούτε λίγο ούτε πολύ σχεδόν 15.000 οπαδοί του Παναθηναϊκού έδωσαν το παρών σε μια «πρώτη» που είχε το χαρακτήρα γιορτής. Το παρών έδωσαν και οι Παύλος και Θανάσης Γιαννακόπουλος, που παρουσίασαν τον Ντομινίκ εν μέσω αποθέωσης.

dom4

Η συνέχεια είναι γνωστή σε όλους με τον Ντομινίκ να χαρίζει το πρώτο αστέρι στον Παναθηναϊκό κάνοντας έναν συγκλονιστικό ημιτελικό στο φάιναλ φορ του Παρισιού κόντρα στην ΤΣΣΚΑ με 35 πόντους και 11 ριμπάουντ. Στον τελικό ήταν και πάλι ο κορυφαίος (όσο και αν ο Στόγιαν Βράνκοβιτς έκλεψε την… παράσταση με την τάπα στον Μοντέρο) πέτυχε 16 πόντους και κατέκτησε τον τίτλο του MVP της διοργάνωσης.

Επιστροφή και... φινάλε

Τη σεζόν 1996-1997, ο Ντομινίκ επέστρεψε στις ΗΠΑ και το ΝΒΑ. Αγωνίστηκε στουτς Σαν Αντόνιο Σπερς, ενώ το 1997 γύρισε στην Ευρώπη για λογαριασμό της Φορτιτούντο Μπολόνια, όπου όμως στα 37 του δεν ήταν ο ίδιος. Επέστρεψε στο ΝΒΑ και τους Ορλάντο Μάτζικ, με τους οποίους αποσύρθηκε από την ενεργό δράση.

dom5

Στην καριέρα του στο ΝΒΑ, ο Ντομινίκ Γουίλκινς έπαιξε σε 1074 αγώνες και είχε κατά μέσο όρο 24,8 πόντους με 46,1% ποσοστό ευστοχίας. Ο «Νικ» μάζευε 6.7 ριμπάουντ ανά αγώνα, έδινε 2.5 ασίστ ενώ έκανε κι 1.3 κλεψίματα! Συνολικά στην καριέρα του, ο Ντομινίκ πέτυχε 26.668 πόντους στο ΝΒΑ ενώ πήρε 7.169 ριμπάουντ! Στις 13 Ιανουαρίου, μια ημέρα μετά τα γενέθλιά του, του 2001 οι Χοκς απέσυραν τη φανέλα με το 21 προς τιμήν του!

dom6

Πλέον, ο Γουίλκινς είναι αντιπρόεδρος των Ατλάντα Χοκς ενώ από το 2000 είναι ενεργό μέλος οργανώσεων που βοηθούν διαβητικούς - όπως διαγνώστηκε ότι είναι κι ο ίδιος - να ενημερωθούν και να καταπολεμήσουν το πρόβλημα! Στον ελεύθερο χρόνο του, ο Ντομινίκ ασχολείται με την παραγωγή κι εμπορία κρασιού, έχοντας μάλιστα και τη δική του φίρμα με το όνομα «Wilkins Private Reserve Label», ένα... χούι που κόλλησε στον μικρό χρόνο παραμονής του στην Ιταλία!

 

Βίντεο και φωτογραφίες από την καριέρα του Ντομινίκ Γουίλκινς

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Τα γενέθλια του «Human Highlight Film» (videos+photos)



Παναθηναϊκός AKTOR: Αφιέρωσε τη νίκη στον Πάρη ο Αταμάν - «Στο 5ο ματς το ΟΑΚΑ θα είναι φωτιά»
Παναθηναϊκός AKTOR: Αφιέρωσε τη νίκη στον Πάρη ο Αταμάν - «Στο 5ο ματς το ΟΑΚΑ θα είναι φωτιά»
Άστον Βίλα - Ολυμπιακός 2-4: Αφεντικό για τον τελικό στην «OPAP Arena» με τεσσάρα
Άστον Βίλα - Ολυμπιακός 2-4: Αφεντικό για τον τελικό στην «OPAP Arena» με τεσσάρα
Παναθηναϊκός: «Έκλεισε» το… σπίτι της Μακάμπι στο Βελιγράδι και τώρα έχει ΟΑΚΑ
Παναθηναϊκός: «Έκλεισε» το… σπίτι της Μακάμπι στο Βελιγράδι και τώρα έχει ΟΑΚΑ
Άστον Βίλα - Ολυμπιακός 2-4: Live ο ημιτελικός του Europa Conference League
Άστον Βίλα - Ολυμπιακός 2-4: Live ο ημιτελικός του Europa Conference League
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved