Νόρντζελαντ: Οι «τίγρεις» αγρίεψαν

Νόρντζελαντ: Οι «τίγρεις» αγρίεψαν

Η Νόρντζελαντ επικρατώντας 3-0 της Χόρσενς το βράδυ της Τετάρτης, κατέκτησε το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της, κάνοντας τη μεγαλύτερη έκπληξη στο δανέζικο ποδόσφαιρο.

Βρισκόμαστε στην 30η αγωνιστική της Superleague. Ο Αστέρας Τρίπολης βρίσκεται στην κορυφή του πρωταθλήματος έχοντας απόστασε δύο βαθμών από τον δεύτερο Ολυμπιακό και φιλοξενεί την τελευταία αγωνιστική τον Λεβαδειακό στο Δημοτικό Στάδιο της Τρίπολης. Με νίκη κατακτά το πρώτο του πρωτάθλημα στην ιστορία του.

Μετά το τέλος του αγώνα, έχει πάρει τη νίκη με 3-0 και έχει προκαλέσει έκπληξη σε όλους τους ποδοσφαιρόφιλους της χώρας. Αδύνατο; Μάλλον. Ωστόσο στη Δανία, η κατάκτηση του πρωταθλήματος από τη Νόρντζελαντ θα μπορούσε άνετα να παρομοιαστεί με την παραπάνω ιστορία.

Η ομάδα από το «Φάρουμ» που ιδρύθηκε το 2003 κατάφερε σε διάστημα λίγων ετών να βρεθεί στην κορυφή του πρωταθλήματος κατακτώντας το πρώτο πρωτάθλημα της ιστορίας της! Πλέον, την επόμενη σεζόν θα γίνει γνωστή σε όλη την Ευρώπη. Η πρωτιά, εξασφαλίζει μία θέση στους ομίλους του Champions League και η μικρή ομάδα από το περίχωρο της Κοπεγχάγης θα αγωνιστεί στα… σαλόνια της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης της Ευρώπης.

Η ίδρυση

Η ομάδα Φάρουμ στις αρχές της δεκαετίας του 2000 αντιμετώπιζε πάρα πολλά οικονομικά προβλήματα. Η βιωσιμότητά της έμοιαζε ανέφικτη. Κάπου εκεί, ήρθε ο κύριος Άλαν Πέντερσεν να αγοράσει τις μετοχές του συλλόγου και να της αλλάξει την ιστορία μία για πάντα. Αλλάζοντας αρχικά όνομα κάνοντάς το Νόρντζελαντ, δημιούργησε μία ομάδα από την αρχή.

Το όνομα του συλλόγου επιλέχθηκε από το όνομα της πόλης, Ζέλαντ για να δείξει πως αντιπροσωπεύει ολόκληρη την περιοχή. Η αρχή, έγινε μέσω της εκμετάλλευσης των νεαρών ταλέντων τω γύρω περιοχών. Συγκεκριμένα υπήρχαν 56 σύλλογοι που έδιναν ποδοσφαιριστές στην ομάδα εξασφαλίζοντας το μέλλον του συλλόγου.

Οι ακαδημίες της ομάδας, είναι από τις καλύτερες της Ευρώπης, καθώς αρκετοί είναι οι ποδοσφαιριστές που έχουν ξεκινήσει από εκεί την καριέρα τους και πλέον είναι διάσημοι.

Η ανάπτυξη

Τα πρώτα τέσσερα χρόνια, κύλισαν χωρίς ιδιαίτερες συγκινήσεις στο σύλλογο. Εκείνη την περίοδο η διοίκηση αποφάσισε να δώσει τα κλειδιά της ομάδας στον Μόρντεν Βίενγκχορστ. Με τον Δανό τεχνικό στον πάγκο της, η Νόρντζελαντ κατάφερε να πάρει τις πρώτες της Ευρωπαϊκές εξόδους, όπου αντιμετώπισε μεταξύ άλλων τους Πανιώνιο και Ολυμπιακό, με τις ελληνικές ομάδες να παίρνουν και την πρόκριση.

Η πρώτη μεγάλη επιτυχία του συλλόγου, ήρθε μόλις πριν από δύο χρόνια. Το 2010, έκανε πολύ καλή πορεία στο Κύπελλο Δανίας, φτάνοντας στον τελικό απέναντι στη Μίντιλαντ. Η νίκη της, σήμανε και τα πανηγύρια για τον πρώτο τίτλο στην ιστορία του συλλόγου που δεν είχε γευτεί ξανά τη χαρά της νίκης. Την αμέσως επόμενη χρονιά, έγινε η μοναδική ομάδα στη Δανία από το 1991 και μετά που το πρωτάθλημα έγινε επαγγελματικό που κατέκτησε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά το Κύπελλο της χώρας.

Ύστερα από τις δύο κατακτήσεις, ο κύκλος του Βίενγκχορστ έκλεισε στον σύλλογο, με τον Κάσπερ Χιούλμαντ να αναλαμβάνει τις τύχες της ομάδας. Ο νεαρός τεχνικός φαίνεται πως έδωσε το κάτι παραπάνω στην ομάδα και κατάφερε να την οδηγήσει στην κατάκτηση του τίτλου.

Η Κοπεγχάγη ήταν στην κορυφή από το ξεκίνημα του πρωταθλήματος, μέχρι και πριν από δύο αγωνιστικές. Τότε, κάνοντας ένα σερί με τέσσερα παιχνίδια χωρίς νίκη, έδωσε το δικαίωμα στις «τίγρεις» να βρεθούν για πρώτη φορά στην πρώτη θέση της κατάταξης. Το μόνο που έμεινε, ήταν δύο νίκες απέναντι σε Μπρόντμπι και Χόρσενς για να ολοκληρωθεί το θαύμα. Αυτό συνέβη ίσως πιο εύκολα από όσο θα περίμενε και η ίδια η ομάδα, και πλέον ετοιμάζει τις βαλίτσες της για το Champions League όπου θα αγωνιστεί για πρώτη φορά στην ιστορία της.

Το μέλλον προμηνύεται λαμπρό για τη μικρή ομάδα του προαστίου της Κοπεγχάγης, η οποία είχε το θράσος να μπει ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις του δανέζικου ποδοσφαίρου και αν δικαιωθεί. 

Νόρντζελαντ: Οι «τίγρεις» αγρίεψαν



Ολυμπιακός – ΑΕΚ: «Μέσα» ο Καμπράλ, εκτός οι Μασούρας και Ναβάρο – Η αποστολή του Μεντιλίμπαρ
Ολυμπιακός – ΑΕΚ: «Μέσα» ο Καμπράλ, εκτός οι Μασούρας και Ναβάρο – Η αποστολή του Μεντιλίμπαρ
Ολυμπιακός – ΑΕΚ: «Είμαστε πρώτοι, δεν υπάρχουν δικαιολογίες» - Οι δηλώσεις Αλμέιδα για το ντέρμπι
Ολυμπιακός – ΑΕΚ: «Είμαστε πρώτοι, δεν υπάρχουν δικαιολογίες» - Οι δηλώσεις Αλμέιδα για το ντέρμπι
Στέφανος Τσιτσιπάς: Με «καταιγιστικό» τρόπο στα προημιτελικά της Ρώμης - Έχασε μόλις τρία games!
Στέφανος Τσιτσιπάς: Με «καταιγιστικό» τρόπο στα προημιτελικά της Ρώμης - Έχασε μόλις τρία games!
Super League 2: Ισοπαλία… θρίλερ στο ΠΑΟΚ Β’ - Ηρακλής | Η βαθμολογία
Super League 2: Ισοπαλία… θρίλερ στο ΠΑΟΚ Β’ - Ηρακλής | Η βαθμολογία
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved