Άρης: Τραγωδία για Οντουμπάγιο σε ηλικία 13 ετών και η γκολάρα με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (vids)
instagram/moses_28_

Άρης: Τραγωδία για Οντουμπάγιο σε ηλικία 13 ετών και η γκολάρα με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ (vids)

Άρης: Ο Μόουζες Οντουμπάγιο έχασε τη μητέρα του, η οποία προσβλήθηκε από ελονοσία κι έκτοτε έχει αφιερωθεί στη μάχη κατά του ιού και στο ποδόσφαιρο.

Ο Μόουζες Οντουμπάγιο, ο οποίος στις 28 Ιουλίου θα κλείσει τα 29 του χρόνια, έχει συμφωνήσει με τον Άρη κι έρχεται για να τον ενισχύσει στο δεξί άκρο της άμυνας.

Ο Νιγηριανός μπακ γεννήθηκε στο Γκρίνουις της Αγγλίας και σε ηλικία μόλις 13 ετών βίωσε μία οικογενειακή τραγωδία. Τότε που όλα τα παιδιά κάνουν όνειρα για το μέλλον τους, ο ίδιος έχασε τη μητέρα του. Ένα γεγονός που σημάδεψε φυσικά τη ζωή του και τον μετέτρεψε σε έναν μαχητή για την επιβίωση. Τόσο εντός, αλλά κυρίως εκτός αγωνιστικών χώρων.

Ο Μόουζες έχει γίνει πρεσβευτής της οργάνωσης για την καταπολέμηση της ελονοσίας και έχει αναφερθεί στην τραγωδία, με δηλώσεις του στην ιστοσελίδα «malarianomore.org.uk»: «H μαμά μου, η Έσθερ, ήταν μια δυνατή, συμπονετική γυναίκα που μας αγαπούσε όλους πολύ. Πάντα με ενθάρρυνε να είμαι γενναίος, να κάνω το καλύτερό μου και πίστευε πραγματικά σε εμένα. Έέγραψε το πρώτο μου ποδοσφαιρικό βιογραφικό και μάλιστα με φωτογράφιζε με τα τρόπαιά μου, καθώς ήθελε να πλησιάσει όλους τους κορυφαίους συλλόγους! Ήταν υγειονομικός υπάλληλος και τη χάσαμε τραγικά και αναίτια από ελονοσία. Ήταν μια πολύ δύσκολη στιγμή για όλους μας, ειδικά επειδή εκ των υστέρων, γνωρίζουμε ότι ο θάνατός της θα μπορούσε να είχε αποτραπεί τόσο εύκολα».

Η μητέρα του σε ενημερωτικό ταξίδι για την υγεία, στην Γκάνα, κόλλησε την αρρώστια την οποία και πήρε μαζί της στην Αγγλία όταν και γύρισε. Μάλιστα, μετά από λίγο καιρό, η μητέρα του Οντουμπάγιο ταξίδεψε στην Ουγκάντα για να δει έναν γιατρό που της είχαν συστήσει. Δεν την ξαναείδε από τότε.

«Ήμουν 13 και έπαθα σοκ τους πρώτους πέντε μήνες. Δεν θα το ευχόμουν σε κανέναν, να χάσει τον γονιό του σε τόσο μικρή ηλικία. Πάντα έβλεπα τη μαμά μου ως μια τόσο δυνατή γυναίκα, τίποτα δεν θα την επηρέαζε. Ο θάνατος της μαμάς με άλλαξε για λίγο, ήταν σαν να είχε ξεριζωθεί ένα μέρος του εαυτού μου. Έχασα ακόμη και το ενδιαφέρον μου για το ποδόσφαιρο, αλλά ευτυχώς τελικά μετέτρεψα τη θλίψη μου σε κίνητρο για να γίνω επαγγελματίας ποδοσφαιριστής και καλύτερος άνθρωπος και αυτό είναι το επίκεντρό μου από τότε. Είναι η κληρονομιά της μαμάς. Θα χαιρόταν τόσο πολύ να δει που βρίσκομαι τώρα».

Το ποδόσφαιρο

Ο Οντουμπάγιο, λοιπόν, πάλεψε και καθιερώθηκε στο ποδόσφαιρο. Ξεκίνησε από τη Μίλγουολ κι αφού σταμάτησε για ένα διάστημα εξαιτίας του θανάτου της μητέρας του, επέστρεψε στη Μίλγουολ, αλλά απέτυχε να παραμείνει.

Έτσι,  μετακόμισε στη Λέιτον Όριεντ και του προσφέρθηκε υποτροφία από τον διευθυντή της ομάδας Νέων Γουέιν Μπαρνέτ. Ο τελευταίος, όμως, άλλαξε γνώμη, δεν κράτησε τον Νιγηριανό κι αφού έφυγε, ο Οντουμπιάγιο γύρισε στην Λέιτον το καλοκαίρι του 2009 και κέρδισε την εμπιστοσύνη του νέου διευθυντή Άντι Έντουαρντς. Υπέγραψε τελικά μονοετές επαγγελματικό συμβόλαιο με τον σύλλογο στις 29 Απριλίου 2011.

Έκανε το επαγγελματικό του ντεμπούτο στον πρώτο γύρο του League Trophy εναντίον της Ντάγκεναμ. Το ματς πήγε στα πέναλτι, ο ίδιος ευστόχησε σε ένα, αλλά η ομάδα του αποκλείστηκε με 14-13! Στις 25 Ιουνίου 2012, υπέγραψε νέο μονοετές συμβόλαιο με την Λέιτον. Ήταν αναντικατάστατος και μέτρησε 54 συμμετοχές και 3 γκολ τη σεζόν 2012-13!. Υπέγραψε νέο διετές συμβόλαιο και την επόμενη σεζόν είχε 57 ματς! Συνολικά με τη Λέιτον σε τρία χρόνια είχε 116 αγώνες, 16 γκολ και 21 ασίστ.

Ο ίδιος, μάλιστα, κέρδισε το βραβείο του καλύτερου παίκτη του μήνα της Football League για τον Απρίλιο του 2014.

Υπήρξαν, πάντως και μερικοί μικρότεροι σταθμοί. Στις 8 Οκτωβρίου 2010 υπέγραψε στον σύλλογο της Conference Σεντ Όλμπανς και είχε 4 ματς χωρίς γκολ. Στις 13 Ιανουαρίου 2012 πήγε δανεικός στην ομάδα της Σάτον (Conference South) και είχε 3 ματς.

Στις 25 Φεβρουαρίου 2012, πήγε στη Στόρτφορντ (Conference North) και είχε δύο ματς.

Μπρέντφορντ

Στις 27 Ιουνίου 2014, ο Οντουμπάγιο εντάχθηκε στον σύλλογο της Τσάμπιονσιπ Μπρέντφορντ με τριετές συμβόλαιο και το BBC Sport ανέφερε το κόστος ως ρεκόρ για τον σύλλογο ύψους 1 εκατομμυρίου λιρών. Στη Μπρέντφορντ μέτρησε 48 εμφανίσεις και 3 γκολ. 

Χαλ

Στις 7 Αυγούστου 2015 πήγε στην Χαλ (Championship) με τριετές συμβόλαιο έναντι 3,5 εκατομμυρίων λιρών. Ήταν η πρώτη επιλογή του Στιβ Μπρους για το δεξί άκρο της άμυνας και έκανε 53 εμφανίσεις, κατά τη διάρκεια μιας επιτυχημένης σεζόν (2015-16), όπου επιτεύχθηκε η άνοδος στην Πρέμιερ Λιγκ.

Ο τραυματισμός

Στη διάρκεια της προετοιμασίας για τη σεζόν 2016-17, όμως, ο Οντουμπάγιο υπέστη ρήξη χιαστών στο γόνατο. Έλειψε τελικά μέχρι τον Μάρτιο του 2018.

Μπρέντφορντ και Σέφιλντε Γουένσντεϊ

Στις 7 Αυγούστου 2018 επέστρεψε στην Μπρέντφορντ (Championship) με ελεύθερη μεταγραφή και υπέγραψε συμβόλαιο ενός έτους, με οψιόν για ένα ακόμα. Έκανε 35 συμμετοχές στις 11 Ιουλίου 2019 υπέγραψε στη Σέφιλντ Γουένσντεϊ ως ελεύθερος. Εκεί είχε 46 αγώνες και στις 20 Μαϊου 2021 ανακοινώθηκε ότι θα έφευγε από τη Σέφιλντ Γουένσντεϊ στο τέλος της σεζόν, μετά τη λήξη του συμβολαίου του.

ΚΠΡ

Στις 30 Ιουλίου 2021 πήγε στην ΚΠΡ (Championship) και έκανε 33 παιχνίδια με 3 γκολ. Σε ένα φιλικό με τη Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, μάλιστα, πέτυχε ένα απίθανο γκολ με αριστερό σουτ. Αποχώρησε με τη λήξη της σεζόν, λοιπόν κι έρχεται στον Άρη. Είναι η πρώτη φορά που βγαίνει από την Αγγλία, έρχεται πλέον για αρκετά χρόνια και είναι στο χέρι του να πετύχει. Είναι, άλλωστε, μαχητής. Έχει μάθει να επιβιώνει από μικρός. Στην καριέρα του, επίσης, όπως αντλήσαμε από το youtube, έχει σημειώσει γκολάρες, εκτός απ' αυτό με τη Γιουνάιτεντ και μάλιστα με το αριστερό πόδι αν και είναι δεξί μπακ.

Εθνική

Το 2014 ο Οντουμπάγιο προσκλήθηκε από την Κ23 της Νιγηρίας, αλλά δεν πήγε. Έφτασε στην Κ20 της Αγγλίας και είχε 5 συμμετοχές. Οι τέσσερις στο τουρνουά της Τουλόν το 2015.



Stoiximan Super League: Τα ντέρμπι «παίζουν» στην COSMOTE TV
Stoiximan Super League: Τα ντέρμπι «παίζουν» στην COSMOTE TV
Αναβλήθηκε το Παναθηναϊκός AKTOR - Προμηθέας λόγω του ΑΕΚ-Ολυμπιακός
Αναβλήθηκε το Παναθηναϊκός AKTOR - Προμηθέας λόγω του ΑΕΚ-Ολυμπιακός
Οι διαιτητές των playoffs: Σλοβένος στο ΑΕΚ - Ολυμπιακός, Δανός στο Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ
Οι διαιτητές των playoffs: Σλοβένος στο ΑΕΚ - Ολυμπιακός, Δανός στο Παναθηναϊκός - ΠΑΟΚ
Κύπελλο Ελλάδας, Παναθηναϊκός - Άρης: Τελικό με 8.000 κόσμο για κάθε ομάδα θέλει ο Καρυπίδης
Κύπελλο Ελλάδας, Παναθηναϊκός - Άρης: Τελικό με 8.000 κόσμο για κάθε ομάδα θέλει ο Καρυπίδης
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved