Αφιέρωμα στην Ευρωλίγκα: Ταξίδι στον χρόνο - Όλες οι «μάχες» των Final Four μέχρι σήμερα (videos)

Αφιέρωμα στην Ευρωλίγκα: Ταξίδι στον χρόνο - Όλες οι «μάχες» των Final Four μέχρι σήμερα (videos)

Λίγες ημέρες πριν τη γιορτή του ευρωπαϊκού μπάσκετ το OnSports σας ταξιδεύει στον χρόνο, για να θυμηθούμε όλα τα Final Four στη σύγχρονη Ευρωλίγκα

Ολυμπιακός, Εφές, Ρεάλ και Μπαρτσελόνα διασταυρώνουν τα ξίφη τους 19 με 21 Μαΐου στην Stark Arena του Βελιγραδίου. Λίγες ημέρες πριν το ευρωπαϊκό ταξίδι το OnSports κάνει μία αναδρομή στον χρόνο και σας παρουσιάζει όλες τις «μονομαχίες» σε Final Four από την εποχή της σύγχρονης Euroleague.

Στον Παναθηναϊκό έλαχε η μοίρα να σηκώσει την πρώτη Ευρωλίγκα την αυγή της νέας χιλιετίας (2000), δίνοντας συνέχεια στην επιτυχημένη εποχή Ομπράντοβιτς στους «πρασίνους» (είχε προηγηθεί και η κατάκτηση του Κυπέλλου πρωταθλητριών το 1996).   

Το 2000 μέχρι το 2004-05 επήλθε ρήξη ανάμεσα στη νεοϊδρυθείσα τότε εταιρεία Euroleague Basketball, η οποία εκπροσωπούσε τις περισσότερες μεγάλες ομάδες, και της FIBA που εκπροσωπούσε κυρίως τις εθνικές ομοσπονδίες. Ως αποτέλεσμα της σύγκρουσης, την περίοδο 2000–01 διεξήχθησαν δύο διοργανώσεις: μία υπό την αιγίδα της πρώτης (Ευρωλίγκα, νικήτρια η Βίρτους Μπολόνια) και μία υπό την αιγίδα της δεύτερης (Σουπρολίγκα, νικήτρια η Μακάμπι Τελ Αβίβ). Αμφότερες θεωρούνται ισότιμα πρωταθλήτριες Ευρώπης για το 2001.Τελικά όμως το 2004-05 έως το 2010-11 η διοργάνωση ανήκε ιδιωτικά στην FIBA EUROPE. 

Από το 2002 ο Παναθηναϊκός με 4 κατακτήσεις και ο Ολυμπιακός με 2, επιβεβαιώνουν την κυριαρχία του ελληνικού μπάσκετ σε συλλογικό επίπεδο στην Ευρώπη. Η Μπαρτσελόνα αποτίναξε τη ρετσινιά του «αποτυχημένου», η ΤΣΣΚΑ επανεμφανίσθηκε δυναμικά στο προσκήνιο με πακτωλό χρημάτων και η Μακάμπι διατηρήθηκε στις κορυφαίες θέσεις του ευρωπαϊκού μπάσκετ. 

Ας κάνουμε ένα ταξίδι στον χρόνο όμως και να θυμηθούμε όλες τις «μάχες» των Final Four στην εποχή της Ευρωλίγκας... 

  • 1999-2000 Παναθηναϊκός - Μακάμπι Ελίτ Τελ Αβίβ 73-67 (Παναθηναϊκός) 

Το Final Four της διοργάνωσης διεξήχθη στο PAOK Sports Arena της Θεσσαλονίκης, με τον Παναθηναϊκό να νικάει τη Maccabi Elite Τελ Αβίβ στον τελικό της EuroLeague, μπροστά σε 8.500 θεατές. Η Εφές Πίλσεν τερμάτισε στην τρίτη θέση και η Μπαρτσελόνα τερμάτισε τέταρτη. 

 

Την περίοδο 2000–01 διεξήχθησαν δύο διοργανώσεις: μία υπό την αιγίδα της πρώτης (Ευρωλίγκα, νικήτρια η Βίρτους Μπολόνια) και μία υπό την αιγίδα της δεύτερης (Σουπρολίγκα, νικήτρια η Μακάμπι Τελ Αβίβ). Αμφότερες θεωρούνται ισότιμα πρωταθλήτριες Ευρώπης για το 2001. 

  • 2000-2001 Μακάμπι Τελ Αβίβ- Παναθηναϊκός 81-67 (Παρίσι) 

Η Μακάμπι επέστρεψε στην κορυφή της Ευρώπης μετά από 20 χρόνια, παίρνοντας παράλληλα εκδίκηση από τον Παναθηναϊκό που έναν χρόνο νωρίτερα της είχε στερήσει τον τίτλο. Ο Άριελ Μακ Ντόναλντ ήταν ο MVP της «μάχης» στο Παλέ Ντε Μπερσί. Στο Παρίσι, εκτός από την Μακάμπι και τον Παναθηναϊκό, η Εφές Πίλσεν και η ΤΣΣΚΑ Μόσχας αναμετρήθηκαν στον μικρό τελικό με την τουρκική ομάδα να κατακτά την τρίτη θέση. 

 

  • 2000-2001 Βίρτους Μπολόνια-Τάου Κεράμικα 82-74 (Μπολόνια) 

Οι Τελικοί της Ευρωλίγκας του 2001 ήταν τα τελικά πλέι οφ για τον τίτλο. Μετά από πέντε αγώνες (65-78, 94-73, 60-80, 96-79, 82-74), η Βίρτους Μπολόνια πέτυχε τον δεύτερο τίτλο της κόντρα στην Τάου Κεράμικα. Ο Αργεντινός Μάνου Τζινόμπιλι αναδείχθηκε MVP των Τελικών.  

 

  • 2001-2002 Βίρτους Μπολόνια-Παναθηναϊκός 83-89 (Μπολόνια) 

Στην Μπολόνια ο Παναθηναϊκός πέτυχε κάτι μοναδικό στη σύγχρονη ιστορία της Ευρωλίγκα. Έγινε η πρώτη ομάδα που νίκησε την οικοδέσποινα του Final Four και πανηγύρισε μέσα στο σπίτι της την κατάκτηση του τροπαίου. Στα ημιτελικά οι «πράσινοι» είχαν αποκλείσει τη Μακάμπι, ενώ η Κίντερ Μπολόνια ξεπέρασε το εμπόδιο της Τρεβίζο σε ιταλικό «εμφύλιο». 

 

  • 2002-2003 Μπαρτσελόνα-Μπένετον Τρεβίζο 76-65 (Βαρκελώνη) 

Στο Palau Sant Jordi στη Βαρκελώνη της Ισπανίας η Μπαρτσελόνα κέρδισε τον πρώτο της τίτλο στη διοργάνωση στη γενέτειρά της, αφού κέρδισε τον Μοντεπάσκι Σιένα στον ημιτελικό και αργότερα την Τρεβίζο στον μεγάλο τελικό. Η ηττημένη Τρεβίζο είχε αποκλείσει στην προηγούμενη φάση την ΤΣΣΚΑ Μόσχας που τερμάτισε στην τέταρτη θέση του Final Four μετά από ήττα και από την Σιένα στον μικρό τελικό. 

 

  • 2003-2004 Μακάμπι Τελ Αβίβ-Φορτιτούντο Μπολόνια 118-74 (Τελ Αβίβ) 

Το 2004 η Μακάμπι επέστρεψε εμφατικά στην κορυφή της Ευρωλίγκας. Η οικοδέσποινα του Final Four διέλυσε στον μεγάλο τελικό την Μπολόνια, αφού προηγουμένως είχε επικρατήσει και της ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Τέταρτη τερμάτισε η Σιένα και τρίτη η ρωσική ομάδα, παίρνοντας «εκδίκηση» για τον μικρό τελικό της προηγούμενης χρονιάς. 

 

  • 2004-2005 Μακάμπι Τελ Αβίβ-Τάου Κεράμικα 90-78 (Μόσχα) 

Η ομάδα του «λαού» έκανε το back to back με φόρα από την προηγούμενη σεζόν και έκανε σκόνη την Τάου Κεράμικα στον τελικό στη Μόσχα. Στους ημιτελικούς ο Παναθηναϊκός γνώρισε την ήττα από τους περσινούς πρωταθλητές αλλά επικράτησε της ΤΣΣΚΑ και τερμάτισε τρίτος στον μικρό τελικό.  

 

  • 2005-2006 ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Μακάμπι Τελ Αβίβ 73-69 (Πράγα) 

Το 2005 ήταν σειρά της ΤΣΣΚΑ να ανέβει στην κορυφή της Ευρωλίγκας μετά από μία σειρά εμφανίσεων σε Final Four, χωρίς ωστόσο να έχει πετύχει τον σκοπό της. Οι Μοσχοβίτες επικράτησαν της Μακάμπι Ελίτ σε ένα ματς «θρίλερ». Οι Ισραηλινοί έφτασαν στον τελικό μετά από νίκη επί της Τάου Κεράμικα, ενώ οι Ρώσοι επί της Μπαρτσελόνα. Στον μικρό τελικό με άρωμα ισπανικού εμφυλίου η Τάου κέρδισε την ομάδα της Βαρκελώνης και τερμάτισε τρίτη. 

 

  • 2006-2007 Παναθηναϊκός-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 93-91 (Αθήνα) 

Την πιο ανατρεπτική κατάκτηση Ευρωλίγκας πέτυχε ο Παναθηναϊκός το 2007 στην πόλη του επικρατώντας σε έναν τελικό γεμάτο σασπένς της ΤΣΣΚΑ με 93-91. Οι «πράσινοι» είχαν ξεπεράσει εύκολα το εμπόδιο της Τάου. Η ΤΣΣΚΑ είχε επικρατήσει της Ουνικάχα Μάλαγα, η οποία τερμάτισε τρίτη επικρατώντας της εμπειρότερης Τάου στον μικρό τελικό. 

 

  • 2007-2008 ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Μακάμπι Τελ Αβίβ 91-77 (Μαδρίτη) 

Συνέχεια στους τίτλους της έδωσε η ΤΣΣΚΑ το 2008 σηκώνοντας την κούπα μέσα στη Μαδρίτη με νίκη επί της Μακάμπι. Εκείνη τη χρονιά η ρωσική αρκούδα πέτυχε νέο ρεκόρ για την εποχή της EuroLeague, με την έκτη συνεχόμενη εμφάνιση της σε Final Four και τρίτη συνεχόμενη εμφάνιση στον τελικό. Ο τίτλος, ο έκτος τους συνολικά, τους έβαλε δεύτερους σε ευρωπαϊκούς τίτλους όλων των εποχών μετά τη Ρεάλ Μαδρίτης. Στους ημιτελικούς οι φιναλίστ είχαν κατατροπώσει της Σιένα και Μπασκόνια, οι οποίες αναμετρήθηκαν στον μικρό τελικό με νικήτρια την ιταλική Σιένα. 

 

  • 2008-2009 Παναθηναϊκός-ΤΣΣΚΑ Μόσχας 73-71 (Βερολίνο)  

Στο γήπεδο «O2 World» του Βερολίνου πρωταθλητής αναδείχτηκε ο Παναθηναϊκός για πέμπτη φορά στην ιστορία του επικρατώντας της ΤΣΣΚΑ σε ένα πραγματικό ντέρμπι. Οι «πράσινοι» είχαν αποκλείσει τον Ολυμπιακό στον ημιτελικό και οι Μοσχοβίτες της Μπαρτσελόνα. Στον μικρό τελικό οι Ισπανοί επικράτησαν του Ολυμπιακού που τερμάτισε στην τέταρτη θέση.

 

  • 2009-2010 Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 86-68 (Παρίσι) 

Ο Ολυμπιακός το 2010 έφτασε μέχρι την πηγή αλλά δεν ήπιε νερό, αφού οι Καταλανοί τον διέλυσαν στον μεγάλο τελικό στο Παρίσι με 86-68. Στα ημιτελικά οι «ερυθρόλευκοι» είχαν ξεπεράσει το εμπόδιο της Παρτιζάν, ενώ οι πρωταθλητές είχαν επικρατήσει άνετα της ΤΣΣΚΑ. Στον μικρό τελικό η ρωσική ομάδα βγήκε νικήτρια σε ένα πραγματικό ντέρμπι και τερμάτισε τρίτη. 

 

  • 2010-2011 Παναθηναϊκός – Μακάμπι Τελ Αβίβ 78-70 (Βαρκελώνη) 

Επιστροφή στην κορυφή για τον Παναθηναϊκό μετά από έναν χρόνο απουσίας από Final Four, για να ράψει το 6ο αστέρι στη φανέλα του. Το «τριφύλλι» επικράτησε της Μακάμπι στην Βαρκελώνη, έχοντας αποκλείσει στον ημιτελικό την ιταλική Σιένα. Για τους Ισραηλινούς η ήττα ήρθε μετά από νίκη επί τη Ρεάλ, η οποία ηττήθηκε και στον μικρό τελικό και τερμάτισε τέταρτη. 

 

  • 2011-2012 Ολυμπιακός – ΤΣΣΚΑ Μόσχας 62-61 (Κωνσταντινούπολη) 

Στην Πόλη ο Ολυμπιακός επέστρεψε σε ευρωπαϊκούς τίτλους μετά το 1997! Ο τίτλος που θα μπορούσε να έχει δίπλα το όνομα του Γιώργου Πρίντεζη ήρθε μετά από νίκη επί της Μπαρτσελόνα, ενώ οι Ρώσοι είχαν αποκλείσει τον Παναθηναϊκό στον ημιτελικό, για να ηττηθεί και στον μικρό τελικό από τους Ισπανούς και να τερματίσει τέταρτος. 

 

  • 2012-2013 Ολυμπιακός-Ρεάλ Μαδρίτης 100-88 (Λονδίνο) 

Τον πιο «εύκολο» τίτλο στην πορεία του στην Ευρωλίγκα πήρε ο Ολυμπιακός στο Λονδίνο κάνοντας το back to back με νίκη επί της Ρεάλ Μαδρίτης. Στους ημιτελικούς οι «ερυθρόλευκοι» είχαν ξεπεράσει εύκολα το εμπόδιο της ΤΣΣΚΑ, ενώ οι Ισπανοί είχαν αποκλείσει την Μπαρτσελόνα. Στον μικρό τελικό οι Ρώσοι ήταν εκείνοι που κατέλαβαν την τρίτη θέση. 

 

  • 2013-2014 Μακάμπι Τελ Αβίβ-Ρεάλ Μαδρίτης 98-86 (παράταση) (Μιλάνο) 

Επιστροφή στους τίτλους για την Μακάμπι το 2014, όταν στο Μιλάνο συνέθλιψε στην παράταση τη «Βασίλισσα». Στο Μεδιολάνουμ Φόρουμ η Ρεάλ είχε αποκλείσει ξανά την Μπαρτσελόνα στον ημιτελικό, ενώ οι Ισραηλινοί δυσκολεύτηκαν αλλά επικράτησαν τελικά της ΤΣΣΚΑ. Στον μικρό τελικό οι Ισπανοί τερμάτισαν τρίτοι. 

 

 

  • 2014-2015 Ρεάλ Μαδρίτης-Ολυμπιακός 78-59 (Μαδρίτη) 

Εκδίκηση πήρε η Ρεάλ για το Final Four του Λονδίνου πετυχαίνοντας συντριπτική νίκη επί του Ολυμπιακού μέσα στο σπίτι της. Οι Μαδριλένοι είχαν βάλει πλώρη για την κούπα έχοντας νικήσει εξίσου εκκωφαντικά και τη Φενέρ στα ημιτελικά. Ο Ολυμπιακός είχε ξεφύγει από την ΤΣΣΚΑ, η οποία στον μικρό τελικό κέρδισε τους Τούρκος και έφυγε από την Ισπανία έχοντας κατακτήσει την τρίτη θέση. 

 

  • 2015-2016 ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Φενέρμπαχτσε 101-96 (Βερολίνο) 

Οι Ρώσοι έκαναν την επανεμφάνιση τους σε τελικό του Final Four μετά από συνεχομένους αποκλεισμούς σε ημιτελικά για να κατακτήσουν και πάλι την κορυφή. H Φενέρ είχε νικήσει την Κούτσα Λαμποράλ (Μπασκόνια) στον ημιτελικό, ενώ η ΤΣΣΚΑ επικράτησε πρώτα της Λοκομοτίβ, η οποία ήταν και η νικήτρια του μικρού τελικού. 

 

  • 2016-2017 Φενέρμπαχτσε-Ολυμπιακός 80-64 (Κωνσταντινούπολη) 

Η Φενέρ ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου το 2017 μετά από διασυρμό του Ολυμπιακού στον μεγάλο τελικό. Ρεάλ και ΤΣΣΚΑ ήταν οι ηττημένοι των ημιτελικών, με τη δεύτερη να επικρατεί στον μικρό τελικο για την τρίτη θέση. 

 

  • 2017-2018 Ρεάλ Μαδρίτης-Φενερμπαχτσέ 85-80 (Βελιγράδι) 

Εκεί που ο Ολυμπιακός αντιμετωπίζει σε λίγες ημέρες της Εφές, σήκωσε η Ρεάλ την κούπα με νίκη επί της περσινής πρωταθλήτριας Φενέρ. Η ΤΣΣΚΑ ηττήθηκε στον ημιτελικό από τον εν τέλει πρωταθλητή, ενώ η Ζαλγκίρις γνώρισε την ήττα από τους Τούρκους. Στον μικρό τελικό η χωρίς καθόλου εμπειρία Ζαλγκίρις υπέταξε την ΤΣΣΚΑ και την υποχρέωσε στην τέταρτη θέση. 

 

  • 2018-2019 ΤΣΣΚΑ Μόσχας-Αναντολού Εφές 91-83 (Βιτόρια) 

Η Εφές επέστρεψε μετά από πολυετή απουσία σε Final Four της Ευρωλίγκας, ωστόσο δεν κατάφερε να φύγει νικήτρια από την Βιτόρια και χάρισε τον τίτλο στην πολυνίκη ΤΣΣΚΑ. Η Εφές είχε κερδίσει προηγουμένως στον τουρκικό εμφύλιο την Φενέρ, ενώ η ΤΣΣΚΑ βγήκε αλώβητη στην μάχη με τη Ρεάλ, η οποία στον μικρό τελικό τερμάτισε τρίτη. 

 

  • 2019-2020 Χωρίς νικητή  

(Η σεζόν δεν ολοκληρώθηκε λόγω της πανδημίας του κορονοϊού) 

  • 2020-2021 Μπαρτσελόνα-Αναντολού Εφές 81-86 (Κολωνία) 

Η ομάδα του Εργκίν Αταμάν ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου επικρατώντας επί γερμανικού εδάφους της Μπαρτσελόνα. Οι Καταλανοί είχαν ξεπεράσει το εμπόδιο της Αρμάνι στον ημιτελικό, ενώ οι Τούρκοι είχαν νικήσει την ΤΣΣΚΑ Μόσχας. Οι ηττημένοι διασταύρωσαν τα ξίφη τους στον μικρό τελικό με την ιταλική ομάδα να τερματίζει στην τρίτη θέση. 

 

Στο Βελιγράδι θα γραφτεί ακόμη μία σελίδα στην ιστορία της διοργάνωσης. Ποιος θα είναι ο μεγάλος νικητής θα το δείξει ο χρόνος...



Super League 2: Ισοπαλία… θρίλερ στο ΠΑΟΚ Β’ - Ηρακλής | Η βαθμολογία
Super League 2: Ισοπαλία… θρίλερ στο ΠΑΟΚ Β’ - Ηρακλής | Η βαθμολογία
Άρσεναλ: Επικό fail οπαδών της - Πήγαν σε ξενοδοχείο να ενοχλήσουν τη Σίτι αλλά έλειπε η αποστολή
Άρσεναλ: Επικό fail οπαδών της - Πήγαν σε ξενοδοχείο να ενοχλήσουν τη Σίτι αλλά έλειπε η αποστολή
Τελικός Conference League, Ολυμπιακός – Φιορεντίνα: «Αν σκοράρω δεν θα πανηγυρίσω», είπε ο Γιόβετιτς
Τελικός Conference League, Ολυμπιακός – Φιορεντίνα: «Αν σκοράρω δεν θα πανηγυρίσω», είπε ο Γιόβετιτς
Ολυμπιακός - Φιορεντίνα: Δρακόντια μέτρα στην OPAP Arena - Πώς θα μετακινηθούν οι φίλαθλοι
Ολυμπιακός - Φιορεντίνα: Δρακόντια μέτρα στην OPAP Arena - Πώς θα μετακινηθούν οι φίλαθλοι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved