Φέγενορντ: Δώδεκα χρόνια πριν απειλούνταν με αφανισμό, τώρα διεκδικεί ευρωπαϊκό τίτλο! (Videos)

Φέγενορντ: Δώδεκα χρόνια πριν απειλούνταν με αφανισμό, τώρα διεκδικεί ευρωπαϊκό τίτλο! (Videos)

Φέγενορντ: Η αναγέννηση από τις στάχτες για την ομάδα του Ρότερνταμ με το ένθερμο κοινό και την λαμπρή ιστορία – Το ποδόσφαιρο που δεν πρόδωσε στην πορεία μέχρι τον τελικό του Conference League.

Ιούλιος 1908. Η πόλη που όταν στο Άμστερνταμ κάνουν σχέδια, αυτή δουλεύει, δημιούργησε το μεγάλο της καμάρι. Φέγενορντ. Το Ρότερνταμ, το μεγάλο λιμάνι της Ολλανδίας, είχε πλέον αγαπημένη. Στην πορεία των ετών, μία απ’ τις κορυφαίες ομάδες της χώρας, απ’ τις πλέον αναγνωρίσιμες της Ευρώπης και του πλανήτη.

Απ’ τις χαρακτηριστικότερες φανέλες, χωρισμένη ακριβώς στη μέση, μισή κόκκινη, μισή λευκή. Όπως ακριβώς και το έμβλημά της με το τεράστιο «F». Ο κόσμος την αγκάλιασε, την αγάπησε, τη λάτρεψε. Δικαίως χαρακτηρίζεται ως ένα απ’ τα σωματεία με το πιο πιστό κοινό στον κόσμο. Χωρίς να υπολογίζει χαρές ή λύπες, τίτλους ή κατάσταση αγωνιστική. Πάντα εκεί.

Παρά την παρουσία της PSV, η Φέγενορντ πάντα θα είναι το αντίπαλο δέος του Άγιαξ στη χώρα. Το μεγάλο ντέρμπι της Ολλανδίας. «Μάχη» δύο κόσμων. Αυτός της εργατιάς, της φτώχειας, της δουλειάς, κλήθηκε μάλιστα να σώσει το καμάρι του μόλις πριν από 12 χρόνια.

Η πρώτη Ολλανδική ομάδα που κατέκτησε κύπελλο Πρωταθλητριών (1970), το 2010 έφτασε στο χείλος της καταστροφής. Με χρέος 50 εκ. ευρώ, έχοντας ηττηθεί απ’ την Αϊντχόφεν 10-0 και με ρόστερ νεανικό. Υπήρχαν μόλις λίγες μέρες περιθώριο για να συμμαζευτεί η κατάσταση.

Τότε ανέλαβε πρωτοβουλία ο κόσμος. Γέμισε το θρυλικό «Ντε Κάιπ». Μαζεύτηκε ένας σημαντικός αριθμός υποστηρικτών με οικονομική άνεση και συγκέντρωσε 30 εκ. ευρώ. Αγοράζοντας το 49,9% της Φέγενορντ (το μέγιστο ποσοστό που μπορεί να κατέχει κάποιος στην Ολλανδία).

Η κίνηση των οπαδών, στηρίχτηκε σε νέα παιδιά απ’ τις ακαδημίες. Για τέσσερα χρόνια οι όποιες μεταγραφές ήταν μόνο δανεισμοί και ελεύθεροι παίκτες, ούτε μία αγορά. Κάθε ταλέντο που «ξεπεταγόταν» το πουλούσε για να έρθει η ώρα να ξεχρεώσει η Φέγενορντ. Με μπροστάρηδες ανθρώπους που αγαπούσαν την ομάδα, όπως ο Κούμαν και ο Φαν Μπρόκχορστ.

Πέρασαν τρία χρόνια για να τελειώσει οριστικά ο εφιάλτης της χρεοκοπίας. Του αφανισμού. Ο κόσμος της Φέγενορντ είχε κερδίσει. Πλέον η καμπύλη του ιστορικού κλαμπ, ήταν στην ανοδική της πορεία. Ανηφορική μεν, ευχάριστη δε.

Το 2016 ήρθε το Κύπελλο. Ένα χρόνο μετά το Πρωτάθλημα. Η Φέγενορντ ήταν ξανά εκεί που πρέπει. Η Ευρώπη την καλωσόρισε ξανά στις διοργανώσεις της. Στρώνοντας χαλί, γιατί της αξίζει. 1 Κύπελλο Πρωταθλητριών, 2 Κύπελλα UEFA, 1 Διηπειρωτικό, 15 Πρωταθλήματα Ολλανδίας, 13 Κύπελλα Ολλανδίας, 4 Super Cup στη χώρα. Ένα βήμα απ’ τον αφανισμό, αλλά αυτοί που τη λατρεύουν, την κράτησαν όρθια!

Η επιβράβευση της αναμονής, έφτασε. Ο Άρνε Σλοτ και οι παίκτες του, πιστοί στις Ολλανδικές ποδοσφαιρικές αρχές, πιστοί στην επιθετική φιλοσοφία, έφτασαν το ταξίδι μέχρι τέλους. Ένα ταξίδι που άρχισε 22 Ιουλίου 2021, απ’ τον β’ προκριματικό γύρο.

Η πορεία της Φέγενορντ μέχρι τον τελικό

To Conference League άνοιξε την αγκαλιά του στην ομάδα απ’ το Ρότερνταμ, αρκετά νωρίς. Στον β’ προκριματικό για την ακρίβεια. Η κλήρωση με την Ντρίτα απ’ το Κόσοβο έμοιαζε εύκολη, δεν ήταν όμως. 0-0 εκτός έδρας, νίκη 2-1 στην Ολλανδία και πρόκριση.

Γ’ προκριματικός και Play Offs, αποδείχτηκαν εύκολη διαδικασία. Με τη Λουκέρνη απ’ την Ελβετία και την Έλφσμποργκ απ’ τη Σουηδία, να μην κοντράρουν ουσιαστικά τη Φέγενορντ.

Ο 5ος όμιλος, ήταν απ’ τους ισχυρότερους στη διοργάνωση. Οι Ολλανδοί κληρώθηκαν με την Σλάβια Πράγας (Τσεχία), την Ουνιόν Βερολίνου (Γερμανία) και την Μακάμπι Χάιφα (Ισραήλ). Εξαιρετική παρουσία για τη Φέγενορντ και πρώτη θέση μετρώντας 4 νίκες και 2 ισοπαλίες στην αήττητη πορεία της.

Μια ήττα που δεν ήρθε ποτέ και στις φάσεις νοκ άουτ (μοναδική ήττα σε όλη τη διοργάνωση για τη Φέγενορντ, το 3-1 απ’ την Έλφσμποργκ ενώ είχε νικήσει 5-0 το πρώτο ματς). Παρτιζάν, Σλάβια Πράγας και Μαρσέιγ, ήταν οι τρεις αντίπαλοι που πήγαν «σπίτι» τους για να φτάσει περήφανα το καμάρι του Ρότερνταμ στον τελικό του πρώτου Conference League.

Β’ προκριματικός

Ντρίτα-Φέγενορντ 0-0

Φέγενορντ-Ντρίτα 3-2 (Τιλ 3 – Σιμονόφσκι, Φαζίλου)

 

Γ’ προκριματικός

Λουκέρνη-Φέγενορντ 0-3 (Τιλ 2, Σινιστέρα)

 
Φέγενορντ-Λουκέρνη 3-0 (Γιάχανμπαχς 2, Σινιστέρα)
 
 

Play Offs

Φέγενορντ-Έλφσμποργκ 5-0 (Σινιστέρα 3, Γιάχανμπαχς, Λϊνσεν)

 
Έλφσμποργκ-Φέγενορντ 3-1 (Λάρσον, Μπέρνχαρντσον, Εντιονέ – Τιλ)
 
 

Ε Όμιλος

Μακάμπι Χάιφα-Φέγενορντ 0-0

 

Φέγενορντ-Σλάβια Πράγας 2-1 (Κοκτσού, Λίνσεν – Χόλες)

 

Φέγενορντ-Ουνιόν Βερολίνου 3-1 (Γιάχανμπαχς, Λίνσεν, Σινιστέρα – Αβονίγι)

 

Ουνιόν Βερολίνου-Φέγενορντ 1-2 (Τρίμελ – Σινιστέρα, Ντέσερς)

 

Σλάβια Πράγας-Φέγενορντ 2-2 (Ολαγίνκα, Κούχτα – Ντέσερς 2)

Φέγενορντ-Μακάμπι Χάιφα 2-1 (Ντέσερς, Νέλσον – Νταβίντ)

ΒΑΘΜΟΛΟΓΙΑ

Φέγενορντ 14
Σλάβια Πράγας 8
Ουνιόν Βερολίνου 7
Μακάμπι Χάιφα 4

Φάση των «16»

Παρτιζάν-Φέγενορντ 2-5 (Νάτχο, Γιόβιτς – Τόρνστρα 2, Ντέσερς, Γκερτρουίντα)

 

Φέγενορντ-Παρτιζάν 3-1 (Ντέσερς, Νέλσον, Νίλσεν – Γκόμες)

 

Προημιτελικά

Φέγενορντ-Σλάβια Πράγας 3-3 (Σινιστέρα, Σένεσι, Κοκτσού – Ολαγίνκα, Σορ, Τραορέ)

 

Σλάβια Πράγας-Φέγενορντ 1-3 (Τραορέ – Ντέσερς 2, Σινιστέρα)

 

Ημιτελικά

Φέγενορντ-Μαρσέιγ 3-2 (Ντέσερς 2, Σινιστέρα – Ντιένγκ, Ζέρσον)

 

Μαρσέιγ-Φέγενορντ 0-0

 

 

 
 


Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: Ξεκίνημα με «break» οι «ερυθρόλευκοι» | «Διπλό» και για τη Φενέρ
Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: Ξεκίνημα με «break» οι «ερυθρόλευκοι» | «Διπλό» και για τη Φενέρ
Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι
Ένα 24ωρο με τη Μαρίνα Σάττι
Μακάμπι Τελ Αβίβ: Χωρίς Μπάλντγουϊν στο Game 2 με τον Παναθηναϊκό
Μακάμπι Τελ Αβίβ: Χωρίς Μπάλντγουϊν στο Game 2 με τον Παναθηναϊκό
Super League: "Αγκαλιά" με τον τίτλο η ΑΕΚ!
Super League: "Αγκαλιά" με τον τίτλο η ΑΕΚ!
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved