ΣΕΓΑΣ επιτιθέμενος
SHARE

ΣΕΓΑΣ επιτιθέμενος

Νέα επιθετική ανακοίνωση της ομοσπονδίας προς τη ΓΓΑ, με την απειλή ότι δε θα κατέβει ομάδα για τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013.

«Το ΔΣ του ΣΕΓΑΣ σύντομα θα ανακοινώσει τις αποφάσεις του». Με αυτή την… υπόσχεση τέλειωνε πρόσφατα την ανακοίνωση διαμαρτυρίας του η ομοσπονδία στίβου με αποδέκτες των έντονων παραπόνων της την Πολιτεία, το υπουργείο Οικονομικών και τη ΓΓΑ, με αφορμή τη δραστική μείωση του προϋπολογισμού.

Σήμερα (26/01), ο ΣΕΓΑΣ… υπερέβαλε εαυτόν και με νέα ανακοίνωση ούτε λίγο ούτε πολύ χιλίων λέξεων, εκφράζει ξανά τους προβληματισμούς τους για το μέλλον του αθλήματος στη χώρας μας, απειλώντας μάλιστα ότι δε θα κατεβάσει ομάδα για τους Μεσογειακούς Αγώνες του 2013.
Πρωταγωνιστής της σχετικής ανακοίνωσης είναι ο γγΑ, Πάνος Μπιτσαξής (αναφέρεται μόνο ως «ο κ. Γενικός»), στον οποίο απευθύνονται πολλαπλά ερωτήματα, όλα ειρωνικής φύσης.

Η ανακοίνωση:
«Ο ΣΕΓΑΣ εκφράζει τη λύπη του για την έκταση των περικοπών που ετοιμάζει ο κ. Γ.Γ.Α. στις τακτικές επιχορηγήσεις των Σωματείων και των Ομοσπονδιών.
Εάν υλοποιηθούν αυτές οι σκέψεις θα οδηγήσουν σε αναστολή και ματαίωση βασικών λειτουργιών της αθλητικής δραστηριότητας και σε μαρασμό το πιο υγιές και παραγωγικό κομμάτι του Ελληνικού Αθλητισμού, που είναι οι φορείς του Ερασιτεχνικού Αθλητισμού.
Μεγάλη σημασία έχει επίσης και ο τρόπος και τα κριτήρια με βάση τα οποία θα γίνουν αυτές οι περικοπές. 
Όπως μας ανακοινώθηκε θα γίνει οριζόντιο «κούρεμα» με μόνο κριτήριο ότι οι μεγάλες περικοπές θα γίνουν στις μεγάλες Ομοσπονδίες. Έτσι πάνε περίπατο οι δημόσιες και γραπτές εξαγγελίες του σημερινού ΓΓΑ, περί αντικειμενικών δομικών και αναπτυξιακών κριτηρίων, στη βάση μάλιστα πενταετούς προγραμματισμού για τη χρηματοδότηση των Αθλητικών Ομοσπονδιών.

Αλλά δεν ήταν μόνο αυτές οι αποφάσεις που μας προκάλεσαν απορίες, απογοήτευση και θυμό.
Μας ανακοινώθηκε ακόμη ότι γίνονται προσπάθειες να εξασφαλισθούν κάποια χρήματα για μια στοιχειώδη προολυμπιακή προετοιμασία, αλλά τα χρήματα θα τα μοιράσει ο κ. Γενικός γιατί εκείνος γνωρίζει ποιοι Αθλητές – Αθλήτριες θα πάρουν τα μετάλλια στου Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου!

Και τα ερωτήματα ανακύπτουν αβίαστα:
• Έμαθε ο κ. Γενικός σε ένα χρόνο, αυτά που εμείς, που  υπηρετούμε επί δεκαετίες στον Αθλητισμό, δεν τολμάμε να πούμε ότι γνωρίζουμε;
• Η θέση «δεν μας ενδιαφέρουν τα μετάλλια» άλλαξε τόσο γρήγορα;
• Ο κ. Γενικός κατήργησε τον θεσμικό και ουσιαστικό ρόλο της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και των Ομοσπονδιών στην εκπόνηση πλαισίου κριτηρίων συγκρότησης της προολυμπιακής ομάδας, αλλά και της διαχείρισης των κονδυλίων που η Πολιτεία διαθέτει, για την καλύτερη προετοιμασία των αθλητών που θα συμπεριληφθούν σε αυτήν;
• Η έννοια της συμμετοχής στους Ολυμπιακούς Αγώνες, βασικό συστατικό κύτταρο των Ολυμπιακών αξιών που πήγε;
• Πιστεύει ο κ. Γενικός ότι μόνο με την εξεύρεση και διάθεση κάποιων κονδυλίων μπορεί να εκπληρωθεί ο στόχος μιας στοιχειώδους Ολυμπιακής προετοιμασίας, ιδιαίτερα για Αθλητές που έχουν σαν στόχο Ολυμπιακά μετάλλια, όταν αυτοί όχι μόνο δεν έχουν διευκολύνσεις από τις υπηρεσίες τους, αλλά τους παρακρατούνται οι αποδοχές και ο χρόνος συνταξιοδοτικής τους ασφάλισης, όταν απουσιάζουν για προπονητική προετοιμασία ή συμμετοχή σε Αγώνες;
• Ενδιαφέρει τον εκπρόσωπο της Πολιτείας η συμμετοχή στο Λονδίνο νέων Αθλητών, οι οποίοι μπορούν να έχουν μια αξιοπρεπή εμφάνιση (π.χ. συμμετοχή σε ένα τελικό ή ημιτελικό) και θα αποτελέσουν τον πυρήνα της Ομάδας, που θα εκπροσωπήσει τη Χώρα στους Ολυμπιακούς του 2016? Αυτούς δεν θα τους ενισχύσουμε;

Με τις εγκαταστάσεις του Αγίου Κοσμά  βασικού προπονητικού κέντρου του ΣΕΓΑΣ τι θα γίνει;
Από το Φθινόπωρο έως σήμερα ο ΣΕΓΑΣ έχει στείλει τέσσερις επιστολές στην Διοίκηση του ΕΑΚΝ Αγίου Κοσμά και στο κ. Γενικό στις οποίες περιγράφει τα προβλήματα και ζητάει τη λύση τους. Μεταξύ αυτών αναφέρονται φθορές στις εγκαταστάσεις, θέματα απρόσκοπτης διεξαγωγής προπονήσεων και Αγώνων, θέματα ασφάλειας των ξενώνων, αλλά και το μεγάλο θέμα της κατάληψης των δωματίων από Αθλητές – Αθλήτριες που έχουν εδώ και χρόνια  σταματήσει τον Αθλητισμό και δεν παραδίδουν τα δωμάτια για να αξιοποιηθούν από νεώτερους και ενεργούς Αθλητές που τα έχουν ανάγκη.
Για όλα αυτά δεν έχουμε καμία απάντηση και καμία λύση μέχρι σήμερα, παρότι έχουμε ενημερώσει και τον κ. Γενικό για απαράδεκτες και επικίνδυνες καταστάσεις που επικρατούν ιδιαίτερα στους ξενώνες.

Η απάντηση που πήραμε, ειδικά για την σοβαρή περίπτωση των ξενώνων, στην τελευταία συνάντηση  με τον κ. Γενικό ήταν «θα το λύσω εντός του 2011».!!
Σχετικά με το ύψος της τακτικής επιχορήγησης του ΣΕΓΑΣ για το 2011, μας ανακοινώθηκε ότι το Υπουργείο Οικονομικών περιέκοψε κατά δεκάδες εκατομμύρια τον προϋπολογισμό της ΓΓΑ, που για το 2011 ανέρχεται στα 129.000.000,00€ και ότι από αυτά θα διατεθούν περίπου 40.000.000,00 για τις Ομοσπονδίες και 2.000.000,00 για τα Σωματεία. Σημειώνουμε ότι το συνολικό ποσό που διατίθεται για τον Ελληνικό Αθλητισμό είναι κατώτερο από το έλλειμμα ενός μόνο Δήμου,  μεταξύ των δεκάδων υπερχρεωμένων, που η πολιτεία αυτόν τον καιρό αναζητεί τρόπους για να τα καλύψει.

Κάνουμε έκκληση στην Πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Πολιτισμού, να επέμβει άμεσα προκειμένου να αντιμετωπιστούν όλα αυτά τα προβλήματα.
Κατανοούμε την οικονομική κατάσταση της Χώρας και την μεγάλη προσπάθεια του Πρωθυπουργού και της Κυβέρνησης να την αντιμετωπίσει.
Αλλά έχουμε την άποψη ότι ο ερασιτεχνικός Αθλητισμός δεν είναι ούτε ελλειμματική και  ζημιογόνα ΔΕΚΟ, ούτε υπερχρεωμένος ΟΤΑ.
Είναι ο πιο ζωντανός και υγιής κοινωνικός χώρος, που δραστηριοποιεί εκατομμύρια νέους στους οποίους προσφέρει χαρά, αισιοδοξία, ανεκτίμητης αξίας παιδαγωγικά και παιδευτικά εφόδια και επιπλέον συμβάλλει σημαντικά στην βελτίωση των δεικτών υγείας, στην ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού και τέλος στο ίδιο το ΑΕΠ της Χώρας.
Έχει σκεφθεί η Κυβέρνηση τι θα γίνει εάν οι Έλληνες αθλητές τους οποίους απαξιώνει τα τελευταία χρόνια, καταργεί τα κίνητρά τους, τη διευκολύνσεις από την εργασία τους,  και  περικόπτει δραστικά  τα χρήματά των οδοιπορικών αλλά και των δαπανών προετοιμασίας τους, μέσω των δραστικών περικοπών του προϋπολογισμού μας,  αρνηθούν να συμμετάσχουν στους Μεσογειακούς Αγώνες;

Ο ΣΕΓΑΣ πάντως είναι αποφασισμένος εάν δεν βρεθούν λύσεις, να μην κατεβάσει Μεσογειακή Ομάδα. Ας γίνουν οι Μεσογειακοί χωρίς του Έλληνες Αθλητές. Έτσι και αλλιώς έχουν καταργηθεί τα κίνητρα της Πολιτείας για διακρίσεις Αθλητών στους Μεσογειακούς Αγώνες.
Τέλος ακόμη ο ΣΕΓΑΣ είναι έτοιμος να καταθέσει πρόταση, που θα αναπληρώνει το οικονομικό και αναπτυξιακό ισοδύναμο που προσδοκούν να εισπράξουν οι παραγωγικές τάξεις και οι επιχειρήσεις της Θεσσαλίας από τους Μεσογειακούς Αγώνες. Η υπόθεση των Μεσογειακών Αγώνων είναι μόνο ένα παράδειγμα των πρωτοβουλιών που καλούνται να πάρουν ο Υπουργός και ο Υφυπουργός Πολιτισμού. Ο αθλητισμός είναι δεκτικός για σειρά θεσμικών, διαρθρωτικών και λειτουργικών αλλαγών, που δεν βλέπουμε να γίνονται σε αντίθεση με τα περισσότερα Υπουργεία που επιχειρούνται βαθιές τομές και αλλαγές. Κάποιες από αυτές ανακοινώθηκαν προ ημερών στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων από τον Υφυπουργό Πολιτισμού. Άργησαν και δεν αρκούν.

Εμείς δηλώνουμε παρόντες για μια τέτοια προσπάθεια.
Κλείνοντας θέλουμε να δηλώσουμε με τον πιο σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι θα είμαστε αλληλέγγυοι σε οποιαδήποτε προσπάθεια της Πολιτείας για να γίνουν οι αναγκαίες αλλαγές στο χώρο του Αθλητισμού αλλά και να σταθούμε απέναντι αν χρειασθεί, σε οποιονδήποτε επιχειρήσει να βάλει τέλος στον ερασιτεχνικό Αθλητισμό.
Άλλωστε ο ΣΕΓΑΣ έχει δείξει, κατά καιρούς, δείγματα γραφής και προς τις δύο κατευθύνσεις.Αναντολού Εφές: Έναρξη προετοιμασίας με τέσσερις παίκτες για τους πρωταθλητές Ευρώπης (photo)
Αναντολού Εφές: Έναρξη προετοιμασίας με τέσσερις παίκτες για τους πρωταθλητές Ευρώπης (photo)
Ευρωπαϊκό υγρού στίβου: Ογδοος ο Μάρκος στα 200μ. ελεύθερο
Ευρωπαϊκό υγρού στίβου: Ογδοος ο Μάρκος στα 200μ. ελεύθερο
O AO Μυκόνου διόρθωσε το λάθος του Ολυμπιακού για τον Πάπας - Προπονείται στο νησί με τον αδερφό του
O AO Μυκόνου διόρθωσε το λάθος του Ολυμπιακού για τον Πάπας - Προπονείται στο νησί με τον αδερφό του
Ευρωπαϊκό υγρού στίβου: Πέμπτη η Ντουντουνάκη στον τελικό των 100μ. πεταλούδα (videos)
Ευρωπαϊκό υγρού στίβου: Πέμπτη η Ντουντουνάκη στον τελικό των 100μ. πεταλούδα (videos)

DPG Network

Καιρός: Επιστροφή στα 40άρια - Ανεβαίνει η θερμοκρασία

Καιρός: Επιστροφή στα 40άρια - Ανεβαίνει η θερμοκρασία

Φωτιά στο Ναύπλιο: Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις στα Πυργιώτικα – Στη «μάχη» Νορβηγοί πυροσβέστες

Φωτιά στο Ναύπλιο: Ενισχύθηκαν οι δυνάμεις στα Πυργιώτικα – Στη «μάχη» Νορβηγοί πυροσβέστες

Χανιά: Μίνι χάος στο αεροδρόμιο - Αεροσκάφος των ΗΠΑ με βλάβη προσγειώθηκε στο «Ι. Δασκαλογιάννης»

Χανιά: Μίνι χάος στο αεροδρόμιο - Αεροσκάφος των ΗΠΑ με βλάβη προσγειώθηκε στο «Ι. Δασκαλογιάννης»

Σανγκάη: «Λουκέτο» λόγω κορονοϊού σε πολυκατάστημα – Σκηνές χάους με κόσμο να τρέχει στις εξόδους

Σανγκάη: «Λουκέτο» λόγω κορονοϊού σε πολυκατάστημα – Σκηνές χάους με κόσμο να τρέχει στις εξόδους

Νορβηγία: Αυτοκίνητα έφυγαν στο κενό – Υποχώρησε γέφυρα σε ποτάμι

Νορβηγία: Αυτοκίνητα έφυγαν στο κενό – Υποχώρησε γέφυρα σε ποτάμι

Η πόλη στην Ισπανία που οι κάτοικοι δεν πάνε στα σπίτια τους, αλλά οι τουρίστες κυκλοφορούν ελεύθερα

Η πόλη στην Ισπανία που οι κάτοικοι δεν πάνε στα σπίτια τους, αλλά οι τουρίστες κυκλοφορούν ελεύθερα

Κορονοϊός: Προ το πυλών η υποπαραλλαγή «Κένταυρος»

Κορονοϊός: Προ το πυλών η υποπαραλλαγή «Κένταυρος»

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου: Οι μέρες κι οι ώρες των τελικών για Τεντόγλου και Στεφανίδη

Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Στίβου: Οι μέρες κι οι ώρες των τελικών για Τεντόγλου και Στεφανίδη