Αυγενάκης: «Η μεγάλη πλειοψηφία είναι χαρούμενη, μπαίνει μία τάξη στον χώρο του αθλητισμού»

Αυγενάκης: «Η μεγάλη πλειοψηφία είναι χαρούμενη, μπαίνει μία τάξη στον χώρο του αθλητισμού»

Στην αθλητική μεταρρύθμιση και το νέο αθλητικό νόμο που ψηφίστηκε την περασμένη εβδομάδα, αναφέρθηκε ο υφυπουργός Αθλητισμού, Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνέντευξή του στον ραδιοφωνικό σταθμό «Team FM» του Ρεθύμνου.

Ο κ. Αυγενάκης έκανε εκτενή αναφορά στις αλλαγές που πρόκειται να εφαρμοστούν με το νέο νόμο, τη διοικητική ανανέωση και την παροχή λόγου και ψήφου στους αθλητές, αλλά και στις αντιδράσεις που υπήρξαν, τις οποίες απέδωσε σε «ελάχιστους παράγοντες ... με μία αυξημένη αντίληψη ιδιοκτησίας στις ομοσπονδίες».

«Δεν έχει τόσο σημασία τι λέω εγώ, αλλά τι λένε όλοι οι εμπλεκόμενοι. Τι λένε οι Ολυμπιονίκες, οι κορυφαίοι αθλητές μας, παράγοντες, γονείς, αθλητές, προπονητές, άνθρωποι δηλαδή που αποτελούν την αθλητική οικογένεια της χώρας μας, πλην ελαχίστων. Αυτοί είναι οι παράγοντες οι διοικητικοί, που για μία μακρά περίοδο βρίσκονται στο ίδιο μέρος, στα ίδια πόστα, με τις ίδιες αρμοδιότητες και με μια αυξημένη αντίληψη ιδιοκτησίας στις ομοσπονδίες και τους αθλητές. Αυτοί έχουν ενοχληθεί. Όμως η μεγάλη πλειοψηφία είναι χαρούμενη και αντιλαμβάνεται ότι μπαίνει μία τάξη στον χώρο του αθλητικού οικοδομήματος της χώρας μας» δήλωσε ο κ. Αυγενάκης και συνέχισε:

«Έχουμε 49 αθλητικές ομοσπονδίες στην Ελλάδα. Μαζί και οι ομοσπονδίες των ατόμων με αναπηρία. Στην Ελλάδα όλοι οι προκάτοχοί μου γνώριζαν μέχρι τον αριθμό των ομοσπονδιών, τίποτα παραπάνω. Η κάθε εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη αυτών των διοικήσεων ήταν μία διαδικασία αστεία, για όλους εμάς που έχουμε μια εμπειρία από εκλογικές μάχες. Και ήταν αστεία, γιατί ποτέ δεν υπήρξαν εκλογικοί κατάλογοι, παρά μόνο εμφανίζονταν την τελευταία στιγμή, ποτέ δεν υπήρξε επίσημη καταγραφή αθλητικών ερασιτεχνικών σωματείων.

Τώρα όλα αυτά αποτελούν παρελθόν, γιατί πλέον στη χώρα μας λειτουργεί το μητρώο ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων. Κι επειδή είχα ακούσει πάρα πολλά όταν το ανακοινώσαμε και το ενεργοποιήσαμε, την περασμένη Πέμπτη παρέδωσα τον πλήρη κατάλογο και τη διεύθυνση που μπορεί ο κάθε πολίτης, γονέας, χορηγός, αθλητής, υποψήφιος, εν δυνάμει υποψήφιος, να δει τον αριθμό των σωματείων που έχει κάθε ομοσπονδία. Έτσι, έχουμε 5.200 προεγγραφές ερασιτεχνικών αθλητικών σωματείων σε όλες τις ομοσπονδίες, εκ των οποίων τα 2.800 έχουν ολοκληρώσει και τους φακέλους τους. Αυτά θα αποτελέσουν και τον εκλογικό κατάλογο. Αυτά τα ενεργά, τα νόμιμα σωματεία, που έχουν αναγνώριση και είναι εγγεγραμμένα στο μητρώο, θα αποτελέσουν τον εκλογικό κατάλογο, ο οποίος θα είναι γνωστός σε όλους, χωρίς καμία διάκριση. Να η διαφάνεια, να η τάξη».

Για την οικονομική ενίσχυση των σωματείων και την ενισχυμένη φωνή των αθλητών, ο υφυπουργός Αθλητισμού επισήμανε: «Η στρατηγική μας ήταν πολύ συγκεκριμένη. Είναι πώς θα ενισχύσουμε τα ερασιτεχνικά σωματεία και πώς θα ενισχύσουμε τους αθλητές. Έτσι λοιπόν φτιάξαμε το μητρώο, δηλαδή ενισχύουμε την φωνή του νόμιμου ερασιτεχνικού σωματείου. Θα καταβάλουμε και 12 εκατομμύρια ευρώ σε μερικές εβδομάδες για ενίσχυση στα ενεργά νόμιμα ερασιτεχνικά σωματεία της χώρας μας και για τους αθλητές κάνουμε μία πρωτοτυπία για τα ελληνικά δεδομένα, που όμως για τα ευρωπαϊκά είναι αυτονόητο. Δώσαμε δικαίωμα στους αθλητές, όχι μόνο να συμμετέχουν στις διοικήσεις των ομοσπονδιών τους, αλλά να συμμετέχουν και με δικαίωμα ψήφου.

Είπαμε επίσης ότι θα ακολουθήσουμε και το μητρώο των προπονητών, με σκοπό να ολοκληρώσουμε την εξαιρετικά δύσκολη δουλειά. Και έχουμε δεσμευτεί να υπάρχει πρόβλεψη για συμμετοχή στο διοικητικό συμβούλιο εκπροσώπου από τους προπονητές, ώστε να υπάρχει μία συνολική συζήτηση και ενημέρωση από όλες τις πλευρές των εμπλεκομένων με το άθλημα. Έχω ένα μεγάλο χαμόγελο, γιατί φωτεινές ημέρες ξεκινάνε με αυτό το νομοσχέδιο».

Απαντώντας στις επικρίσεις που δέχθηκε από αθλητικούς παράγοντες και την αντιπολίτευση, ο Λευτέρης Αυγενάκης τόνισε: «Σε ό,τι αφορά τα επίμαχα άρθρα, για το όριο ηλικίας που έγινε αποδεκτό και ειδικά για το όριο των θητειών, είχαμε ακόμα και τώρα αντιδράσεις. Όλα απαντήθηκαν επαρκέστατα στην συζήτηση της Ολομέλειας και τις επιτροπές. Εμείς νομοθετούμε, κρινόμαστε γι' αυτό. Κρινόμαστε επίσης και από το Νομικό Συμβούλιο της Βουλής, του οποίου οι εκθέσεις είναι απολύτως ξεκάθαρες, δεν αφήνουν κανένα υπονοούμενο ή αστερίσκο. Αλλά, αν κάποιοι πιστεύουν ακόμα ότι ο νόμος αυτός είναι αντισυνταγματικός, έχουν κάθε δικαίωμα να αναζητήσουν την αντισυνταγματικότητά του νόμου αυτού στα δικαστήρια. Είναι δικαίωμα καθενός και δεν έχω το δικαίωμα να το εμποδίσω. Ωστόσο, δεν θα εμποδίσει κι εμάς κανένας να βάλουμε κανόνες στον χώρο του αθλητισμού και επιτέλους να υπάρξει αυτή η πολυπόθητη ανανέωση.

Και να σας πω και μία αλήθεια: Δεν θα είχα καμία διάθεση να μπω στη διαδικασία των ορίων ηλικίας, αν υπήρχε πραγματική διάθεση για ανανέωση στο χώρο των αθλητικών ομοσπονδιών. Για παράδειγμα, δεν νοείται στο μπάσκετ, να έχουμε για 30-40 χρόνια την ίδια διοίκηση, με τον ίδιο πρόεδρο, με ίδια νοοτροπία. Σέβομαι και εκτιμώ την προσφορά του κ. Βασιλακόπουλου, αλλά θα έπρεπε κι εκείνος να προστατεύσει τον εαυτό του και να πει "ως εδώ", έχοντας κάνει μία πορεία αξιέπαινη, αλλά τα τελευταία χρονιά έχει βαλτώσει. Και δεν είναι δυνατόν να έχουν χαθεί τρεις και τέσσερις γενιές κορυφαίων παικτών του μπάσκετ, να μην έχει καταφέρει κανένας να αναμειχθεί με τα διοικητικά πράγματα, όπως συμβαίνει σε άλλες χώρες, και να λέμε ότι όλα είναι περίφημα. Ε, δεν είναι περίφημα.

Θα σας αναφέρω κι ένα μήνυμα που έλαβα από έναν εκπρόσωπο σωματείου: "Είναι η πρώτη φορά που δε νιώθω καφενείο. Κάναμε τα χαρτιά μας και σήμερα γραφτήκαμε στο μητρώο. Και νιώθω εκπρόσωπος ενός νόμιμου σωματείου και όχι ένα καφενείο, όπως δεκάδες άλλα". Με αυτό θέλω να σας δείξω την ψυχολογία που αναπτύσσεται στο χώρο από τις υγιείς δυνάμεις, που καταλαβαίνουν ότι κάτι μπαίνει στη σειρά.

Επιπλέον, όσα σωματεία δεν έχουν αθλητική αναγνώριση δεν θα μπορούν να παίζουν σε τελικές φάσεις πανελλήνιων πρωταθλημάτων. Γιατί έχουμε περιπτώσεις που κατέληγαν στους τελικούς και στη συνέχεια δεν μπορούσαν να πάρουν τα μόρια τα παιδιά αυτά, με αποτέλεσμα να έχουν περιπτώσεις δράματος σε πολλές οικογένειες, όπου γονέας δεν γνώριζε ότι το σωματείο που έστειλε το παιδί του δεν είχε αθλητική αναγνώριση, κατέληγε στους τελικούς, έπαιρνε τη διάκριση, αλλά δεν μπορούσε να πάρει τα μόρια».

Καταλήγοντας, ο υφυπουργός Αθλητισμού εμφανίστηκε πολύ επιφυλακτικός για την επιστροφή των φιλάθλων στις εξέδρες: «Δεν μπορώ να πω ότι έχω αισιόδοξα μηνύματα σε ό,τι αφορά την ημερομηνία, έχω καλά μηνύματα σε ό,τι αφορά την ωριμότητα των εμπλεκομένων, για τον τρόπο που συζητούν. Αυτό με βοηθά να πω ότι μόλις δούμε να υπάρξει μία κάμψη στην καμπύλη της εξέλιξης του κορονοϊού, θα μπορέσουμε να βάλουμε σε εξέλιξη το σχέδιό μας. Δεν μπορώ, όμως, τώρα να σας πω ότι είμαι αισιόδοξος ότι σύντομα θα έχουμε φιλάθλους στις κερκίδες».



Ο Χάαλαντ εκτοξεύει και τις φανέλες της Εθνικής Νορβηγίας!
Ο Χάαλαντ εκτοξεύει και τις φανέλες της Εθνικής Νορβηγίας!
Φανέλα που τιμά την μπύρα φόρεσε η Λέουβεν
Φανέλα που τιμά την μπύρα φόρεσε η Λέουβεν
ΣΕΓΑΣ: Με 28 μετάλλια και διακρίσεις οι πρώτες 70 μέρες του 2024 για τον ελληνικό στίβο
ΣΕΓΑΣ: Με 28 μετάλλια και διακρίσεις οι πρώτες 70 μέρες του 2024 για τον ελληνικό στίβο
Βέροια: Ο Πρόδρομος Κουτσούκης ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα
Βέροια: Ο Πρόδρομος Κουτσούκης ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved