Παγκόσμιο ρεκόρ ζητά έγκριση

Παγκόσμιο ρεκόρ ζητά έγκριση

Ο Τζέφρυ Μουτάι κέρδισε το μαραθώνιο της Βοστώνης καταρρίπτοντας και το παγκόσμιο ρεκόρ ... αλλά ο χρόνος του δεν έχει εγκριθεί, λόγω …συνθηκών.

 

Είχε φανεί ότι το παγκόσμιο ρεκόρ του Αιθίοπα Χαϊλέ Γκεμπρεσελασιέ (2:03'59'' από το  2008) «έτριζε» επικίνδυνα. Συνέβη όταν ο Τζέφρι Μουτάι πέρασε τη γραμμή του τερματισμού, το απόγευμα της Δευτέρας, με χρόνο 2:03'01''. Το ρεκόρ του Αιθίοπα 2:03'02΄΄ είναι παρελθόν από έναν Κενυάτη, που τερμάτισε πριν από συμπατριώτη του Τσεριγιότ Μοζόπ με 2:03'06''.

Για λίγο ακόμη ο Αιθίοπας μπορεί να κοιμάται ήσυχος, καθώς το παγκόσμιο ρεκόρ του Κενυάτη, δεν έχει εγκριθεί. Ο χρόνος του αγώνα, δεν έχει εγκριθεί από τη Διεθνή Ομοσπονδία, λόγω ιδιαίτερων συνθηκών της διαδρομής, η οποία σύμφωνα με την IAAF έχει σημαντική κάθετη πτώση και ανέμους αντίθετης φοράς, στους δρόμους από την πόλη της Μασαχουσέτης.

Στην αίτησή του για έγκριση του παγκοσμίου  ρεκόρ , η IAAF απάντησε ότι η διαδρομή δεν πληρεί τις προϋποθέσεις για να αναγνωριστεί το παγκόσμιο ρεκόρ. Από μικρολεπτομέρειες όπως ότι η αφετηρία και ο τερματισμός δεν βρίσκονται στο μισό της διαδρομής, αλλά και ότι υπάρχει πρόβλημα στην απόσταση μεταξύ των γραμμών, αφετηρίας-τερματισμού, δεν δίνουν έγκριση για παγκόσμιο ρεκόρ.

Οι διοργανωτές πάντως του μαραθωνίου της Βοστώνης, ζήτησαν από την Παγκόσμια Ομοσπονδία να πιστοποιήσει το παγκόσμιο ρεκόρ του Μουτάι. Σε απάντηση προς τα κριτήρια που τους έθεσε, εξήγησαν ότι η διαδρομή δεν είναι ούτε πιο γρήγορη, ούτε πιο εύκολη,  από τους υπόλοιπους Μαραθωνίους.

Παρά αυτό το «ημι-σωστό» ρεκόρ ο Τζέφρι Μουτάι δεν έχασε το χαμόγελό του: «Ήξερα ότι μπορούσα να κάνω έναν καλό χρόνο, αλλά δεν εννοούσα παγκόσμιο ρεκόρ, δήλωσε ο Κενυάτης. Και συνεχίζει: « Ήμουν πολύ καλά προετοιμασμένος  από το cross-country».

Φάνηκε η πολύ καλή φυσική του κατάσταση του στα τελευταία οκτώ χιλιόμετρα, όταν ο Κενυάτης έκανε την αντεπίθεση με το συμπατριώτη του Μοζόπ να μην αντέχει.



Ολυμπιακός: Εκτός και ο Φρανκ Νιλικίνα για το ματς με την Έφες
Ολυμπιακός: Εκτός και ο Φρανκ Νιλικίνα για το ματς με την Έφες
Ρόμπι Κιν: «Περιμένω “μάχη”, πολύ καλή ομάδα ο Παναθηναϊκός»
Ρόμπι Κιν: «Περιμένω “μάχη”, πολύ καλή ομάδα ο Παναθηναϊκός»
Τα πρώτα καταστήματα Allwyn είναι εδώ – Νέα εποχή για το δίκτυο των καταστημάτων του ΟΠΑΠ
Τα πρώτα καταστήματα Allwyn είναι εδώ – Νέα εποχή για το δίκτυο των καταστημάτων του ΟΠΑΠ
Αταμάν: «Κλειδί για την νίκη η άμυνα και ο έλεγχος του ρυθμού στην επίθεση»
Αταμάν: «Κλειδί για την νίκη η άμυνα και ο έλεγχος του ρυθμού στην επίθεση»
©2011-2026 Onsports.gr - All rights reserved