Πινγκ Πονγκ: Απορρίφθηκε η ένσταση του Ολυμπιακού για τον Ουές
SHARE

Πινγκ Πονγκ: Απορρίφθηκε η ένσταση του Ολυμπιακού για τον Ουές

Απέρριψε την ένσταση του Ολυμπιακού Σ.Φ.Π. για αντικανονική συμμετοχή του Γάλλου αθλητή του Α.Σ. Πέρα Αθηνών Στεφάν Ουές στο πρόσφατο ντέρμπι κορυφής μεταξύ των δύο ομάδων, η Ελληνική Φίλαθλη Ομοσπονδία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης.

Η Τεχνική Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα την απόφασή της, όπως και το σκεπτικό αυτής, μέσα από τα πρακτικά της τελευταίας της συνεδρίασης. Η ένσταση απορρίφθηκε με 5 ψήφους υπέρ και 1 λευκή. Η επιτροπή στάθηκε σε διατάξεις, όπως και στον κανονισμό της ομοσπονδίας για τις εγγραφές και τις μεταγραφές, που αφορούν αποκλειστικά και μόνο Έλληνες αθλητές εγγεγραμμένους σε ελληνικά σωματεία.

«Απολύτως σαφές είναι επίσης, ότι η ελληνική αθλητική ομοσπονδία ουδεμία αρμοδιότητα και εξουσία έχει επί αλλοδαπών αθλητών ως προς τις έννομες σχέσεις τους με τις εθνικές τους ομοσπονδίες», συμπληρώνει η Τ.Ε. και σε άλλο σημείο υπογραμμίζει: «Ο Γάλλος αθλητής νομίμως πήρε μέρος με την ομάδα του στη συνάντηση σε συνδυασμό και με τις λοιπές ισχύουσες διατάξεις. Αν έχει καταστρατηγήσει κάποια διάταξη με τη συμμετοχή του στον εν λόγω αγώνα, αυτή πιθανώς θα είναι διάταξη κανονισμού άλλης εθνικής ομοσπονδίας, από την οποία και ενδεχομένως να υποστεί κυρώσεις που θα έχουν να κάνουν με τα εθνικά της πρωταθλήματα ή το εσωτερικό της δίκαιο και μόνο». Θυμίζουμε ότι ο Ολυμπιακός κατέθεσε ένσταση στο φύλλο αγώνα πριν από την αναμέτρηση της 8ης Φεβρουαρίου και επικαλούμενος το άρθρο 12 του εσωτερικού κανονισμού εγγραφών-μεταγραφών ζήτησε τον μηδενισμό του Πέρα και την κατακύρωση του ματς υπέρ του. Υποστήριξε ότι ο Ουές, που είχε ήδη αγωνιστεί φέτος σε διασυλλογικό πρωτάθλημα στη Γαλλία και στο Βέλγιο, δεν είχε το δικαίωμα να παίξει και με τρίτη ομάδα στην ίδια σεζόν.

Στο πρώτο κομμάτι της συνεδρίασης της Τ.Ε., στις 10 Φεβρουαρίου, διαβάστηκαν η ένσταση, όπως και το υπόμνημα, που ακολούθησε από το πειραϊκό σωματείο. Εν συνεχεία εξετάστηκε το θέμα και το απόσπασμα από τα πρακτικά, που δόθηκε στη δημοσιότητα, αναφέρει μεταξύ άλλων:

«Διαπιστώνεται ότι η ένσταση έχει υποβληθεί από τον προπονητή της ομάδας κ. Γεώργιο Χριστοφοράκη και όχι όπως ρητά ορίζει ο κανονισμός  εσωτερικής λειτουργίας  (άρθρο 14 παράγραφος v.ii.): στα ομαδικά (αγωνίσματα) ένσταση υποβάλει ο αρχηγός (αθλητής – αθλήτρια) που συμμετέχει στον συγκεκριμένο αγώνα.

Παρά το γεγονός της δυνατότητας  απόρριψης της ένστασης για  τυπικούς λόγους,  
επειδή η ένσταση εμπροθέσμως κατατέθηκε σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ισχύοντα κανονισμό (Ε.Κ.Λ. άρθρο 14 παράγραφος α εδ. 2), επειδή έχει κατατεθεί το προβλεπόμενο από τον κανονισμό παράβολο (Ε.Κ.Λ. άρθρο 14 παράγραφος ii)  επειδή  και το υποστηρικτικό  υπόμνημα υπεβλήθη  νομίμως και μέσα στην προθεσμία που ο κανονισμός ορίζει  (Ε.Κ.Λ. αρθ.14 παράγραφος viii) η Τεχνική Επιτροπή αποδέχεται να συζητήσει το θέμα και προχωρά στην εκδίκαση της ως άνω ένστασης.

Η Τεχνική Επιτροπή μετά από διαλογική συζήτηση απορρίπτει  κατά πλειοψηφία, (5 ψήφοι  υπέρ και 1 λευκή του κυρίου Γιαννούτσου Σαράντη)  την υποβληθείσα ένσταση με το ακόλουθο σκεπτικό:

1.    Σύμφωνα με το άρθρο 1 παραγρ. 2 της υπ’ αριθμ. 15070/7-6-2000 απόφασης του Υφυπουργού Πολιτισμού περί «εγγραφής ομογενών και αλλοδαπών αθλητών στα Ελληνικά ερασιτεχνικά σωματεία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης και συμμετοχής τους στα Ελληνικά πρωταθλήματα και τους Αγώνες Κυπέλλου» η οποία βρίσκεται σε ισχύ αφού μέχρι σήμερα δεν έχει εκδοθεί αρμοδίως απόφαση που να τροποποιεί το συγκεκριμένο άρθρο και τη συγκεκριμένη παράγραφο ή να καταργεί την εν λόγω ΥΑ,: «τα σωματεία Επιτραπέζιας Αντισφαίρισης που ανήκουν στην Α1 και Α2 Εθνική Κατηγορία δύνανται να διατηρούν έναν αλλοδαπό αθλητή απ’ αυτούς που δεν έχουν δικαίωμα να αγωνισθούν με την Εθνική ομάδα, οποιασδήποτε κατηγορίας και στις ομαδικές και μόνο συναντήσεις του. Η συμμετοχή του αλλοδαπού αθλητή επιτρέπεται μόνο στα πάσης φύσεως ομαδικά αγωνίσματα των πρωταθλημάτων που διοργανώνει η ομοσπονδία του αθλήματος. Κατά συνέπεια η συμμετοχή του αθλητή Ουές με αριθμό Δελτίου Ε.Φ.Ο.Επ.Α. 25001, ως προς την εν λόγω διάταξη είναι απολύτως κανονική δεδομένου ότι την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο 2014-2015 είναι ο μοναδικός αθλητής του Α.Σ. ΠΕΡΑ που κατά την έννοια της πιο πάνω αναφερόμενης Υπουργικής απόφασης  δεν δικαιούται συμμετοχή στην Εθνική ομάδα και αγωνίσθηκε στην Α1 Εθνική Κατηγορία Ανδρών.

2.    Σύμφωνα με το άρθρο 33 παραγρ. 3 του νόμου 2725/99 (ΦΕΚ 121 Α’) όπως αυτός τροποποιημένος και συμπληρωμένος ισχύει σήμερα: "η ομοσπονδία κάθε αθλήματος με ειδικούς κανονισμούς του άρθρου 27 του παρόντος νόμου καθορίζει τους όρους και τις προϋποθέσεις εγγραφών και μεταγραφών αθλητών, το χρόνο διενέργειάς τους και τη διαδικασία και τα αρμόδια για την έγκρισή τους όργανα». Ο νόμος παρέχει στην αθλητική ομοσπονδία την εξουσία θέσπισης δευτερογενών κανόνων δικαίου , δηλαδή την "Κανονιστική Αρμοδιότητα" ως προς τους Έλληνες αθλητές.

3.    Στο ίδιο ως άνω άρθρο 33 του Νόμου 2725/99 στην παραγρ. 7 ρητά αναφέρεται: "Στα ελληνικά διασυλλογικά πρωταθλήματα και στους αγώνες κυπέλλου επιτρέπεται να συμμετέχουν ομογενείς ή αλλοδαποί με απόφαση του αρμόδιου για τον αθλητισμό Υπουργού, ύστερα από πρόταση της οικείας αθλητικής ομοσπονδίας". (ΥΑ - διαφορετική ανά άθλημα βλ. ενδεικτικά Στίβος : ΥΑ 18957/2000, ΦΕΚ 910/Β/2000 και ΥΑ 15967/2002, ΦΕΚ10005/Β/2002, Γυμναστική : ΥΑ 22163/2000, ΦΕΚ1160/Β/2000, Κολύμβηση: ΥΑ 30636/2000,ΦΕΚ 1422/Β/2000 κ.λ.π.)

4.    Καθίσταται από τις διατάξεις αυτές απολύτως σαφές ότι κατά το άρθρο 27 του Ν. 2725/99 κανονισμοί, μεταξύ των οποίων και αυτός των εγγραφών – μεταγραφών, αφορούν αποκλειστικά και μόνο Έλληνες αθλητές εγγραφόμενους - μεταγραφόμενους στη δύναμη ελληνικών αθλητικών σωματείων που έχουν την έδρα τους στην Ελληνική επικράτεια. Για τις μεταγραφές αλλοδαπών αθλητών ισχύει μόνο η αποκλειστική ανά άθλημα  ΥΑ. Απολύτως σαφές είναι επίσης ότι η Ελληνική αθλητική ομοσπονδία ουδεμία αρμοδιότητα και εξουσία έχει επί αλλοδαπών αθλητών ως προς τις έννομες σχέσεις τους με τις Εθνικές τους Ομοσπονδίες.

5.    Πέραν των ανωτέρω εκτεθέντων η τακτική Γ.Σ. των σωματείων – μελών της ομοσπονδίας στις 15/3/2012 αποφάσισε να συμπληρώσει και να διατυπώσει το άρθρο 12 του Κανονισμού Εγγραφών – Μεταγραφών της ως εξής:
i.              Απαγορεύεται αθλητής (-τρια) ν’ αγωνισθεί στην ίδια αγωνιστική περίοδο σε δύο(-2-) διαφορετικά σωματεία, σε αγώνες που διοργανώνονται στην Ελλάδα από την ομοσπονδία.
ii.             Επιτρέπεται αθλητής (-τρια) να αγωνιστεί στην ίδια αγωνιστική περίοδο σε (-2-) διαφορετικά σωματεία με την προϋπόθεση τα σωματεία αυτά να ανήκουν σε ομοσπονδίες διαφορετικών χωρών και οι κανονισμοί των χωρών αυτών να το επιτρέπουν.
Επικουρικά γίνεται επίκληση του πρακτικού συνεδρίασης Δ.Σ. της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. υπ΄αριθμ. 58 της 29-2-2012, θέμα 2ο.  Στην συνεδρίαση αυτή του ΔΣ αποφασίστηκαν οι προτάσεις τροποποιήσεων των κανονισμών της Ομοσπονδίας για τις οποίες θα αποφάσιζε η Γ.Σ. των σωματείων - μελών της  15/3/2012. Στο πρακτικό αναφέρεται :  "..... για την "επαναστατική" θεσμοθέτηση του δικαιώματος των Ελλήνων αθλητών -τριών να αγωνίζονται την ίδια αγωνιστική περίοδο και σε άλλη λίγκα του εξωτερικού ή σε δύο μόνο λίγκες του εξωτερικού και αυτό για να αυξήσει την αγωνιστική ετοιμότητα των Ελλήνων αλλά και για να τους ενισχύσει κατά κάποιο τρόπο και οικονομικά. Σημειώνει ότι κάθε εθνική ομοσπονδία έχει ανάλογες ρυθμίσεις. Το Σώμα ομόφωνα αποδέχεται τα ανωτέρω."
Από τα πιο πάνω προκύπτει πέρα και πάσης αμφισβήτησης ότι η ρύθμιση του άρθρου 12 του κανονισμού εγγραφών – μεταγραφών της Ε.Φ.Ο.Επ.Α. αφορά αποκλειστικά και μόνον Έλληνες και Ελληνίδες αθλητές και αθλήτριες επί των οποίων αποκλειστική και μόνο δικαιοδοσία έχει η εθνική τους ομοσπονδία.

6.    Προς ενίσχυση του ισχυρισμού της η Τ.Ε. επικαλείται το υπ’ αριθμ. 2897/29-10-2012 έγγραφό της προς το σωματείο – μέλος της Α.Ε. ΑΘΗΝΑ ΜΑΓΚΟΥΦΑΝΑ σχετικά με υπόθεση ίδιου περιεχομένου που αφορούσε στην αθλήτρια Αγγελική Παπαδάκη η οποία αγωνιζόμενη με τα χρώματα αθλητικού σωματείου της Ιταλίας επιθυμούσε να αγωνισθεί  και στο ελληνικό πρωτάθλημα πλην όμως η συμμετοχή της προσέκρουσε στο εσωτερικό δίκαιο (αντίστοιχο κανονισμό) της Ιταλικής ομοσπονδίας. Τα εκτιθέμενα στο εν λόγω έγγραφο απαντούν πλήρως στο ερώτημα που εμμέσως θέτει η ένσταση του ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΥ Σ.Φ.Π. για το αν δηλαδή ο κανονισμός της Ε.Φ.Ο.ΕΠ.Α. αφορά και αλλοδαπούς αθλητές πλην των Ελλήνων.

Όλα τα ανωτέρω καθιστούν απολύτως σαφές ότι ο Γάλλος στην υπηκοότητα αθλητής Στεφάν Ουές και πάντως μη δικαιούμενος συμμετοχής στην Ελληνική Εθνική Ομάδα επιτραπέζιας αντισφαίρισης, ως προς την Ε.Φ.Ο.Επ.Α. και το εσωτερικό δίκαιο αυτής, νομίμως, την οριζόμενη από τον κανονισμό μεταγραφική περίοδο, εξέδωσε δελτίο ενταχθείς στη δύναμη του σωματείου – μέλους Α.Σ. ΠΕΡΑ και νομίμως πήρε μέρος  με την ομάδα του στην εν λόγω συνάντηση σε συνδυασμό και με τις λοιπές  ισχύουσες διατάξεις που αναφέρονται στο παρόν σκεπτικό. Ο εν λόγω αθλητής αν έχει καταστρατηγήσει με τη συμμετοχή του στον εν λόγω αγώνα κάποια διάταξη, αυτή πιθανώς θα είναι διάταξη κανονισμού άλλης εθνικής ομοσπονδίας από την οποία και ενδεχομένως να υποστεί κυρώσεις που θα έχουν να κάνουν με τα εθνικά της πρωταθλήματα ή το εσωτερικό της δίκαιο και μόνο.

Στο παρόν πρακτικό επισυνάπτονται:
i.              Το φύλλο αγώνα της συνάντησης με την ένσταση επ’ αυτού.
ii.             Τα συμπληρωματικά έγγραφα που κατέθεσε το ενιστάμενο σωματείο.
iii.            Ο κανονισμός εγγραφών – μεταγραφών της ομοσπονδίας όπως ισχύει σήμερα.
iv.           Το υπ’ αριθμ. 2897/2012 έγγραφο της Ε.Φ.Ο.Επ.Α.
v.            Η υπ’ αριθμ. 15070/7-6-2000 Υ.Α.
vi.           Απόσπασμα του υπ’ αρ.58/29-2-2012 πρακτικού συνεδρίασης  Δ.Σ. Ε.Φ.Ο.Επ.Α. θέμα 2ο .
Η Τ.Ε.  εξουσιοδοτεί τον Πρόεδρό της με της συνδρομή της αρμοδίας υπαλλήλου να κοινοποιήσει με έγγραφο βεβαίας λήψεως το περιεχόμενο της παρούσας στο σωματείο – μέλος ΟΛΥΜΠΙΑΚΟΣ Σ.Φ.Π.».Παναθηναϊκός: Στα «λευκά» η Λεωφόρος - Εντυπωσιακές εικόνες
Παναθηναϊκός: Στα «λευκά» η Λεωφόρος - Εντυπωσιακές εικόνες
Χαμός στο Πρωινό: H ατάκα που εξόργισε την Φαίη Σκορδά - «Ντροπή σας»!
Χαμός στο Πρωινό: H ατάκα που εξόργισε την Φαίη Σκορδά - «Ντροπή σας»!
Ολυμπιακός: Αναβλήθηκε το ματς με τη Μπουρζ για το Eurocup - Τα δεδομένα
Ολυμπιακός: Αναβλήθηκε το ματς με τη Μπουρζ για το Eurocup - Τα δεδομένα
ΑΕΚ: Τέλος και οι προπονήσεις σε όλα τα αθλήματα μέχρι την Τετάρτη 26/1 λόγω χιονιά
ΑΕΚ: Τέλος και οι προπονήσεις σε όλα τα αθλήματα μέχρι την Τετάρτη 26/1 λόγω χιονιά

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Μήνυμα έκτακτης ανάγκης από το 112 για την Αττική

Κακοκαιρία «Ελπίδα»: Μήνυμα έκτακτης ανάγκης από το 112 για την Αττική

Καιρός - Λαγουβάρδος στο Newsbomb.gr: Θα χιονίζει συνεχόμενα μέχρι και αύριο το πρωί

Καιρός - Λαγουβάρδος στο Newsbomb.gr: Θα χιονίζει συνεχόμενα μέχρι και αύριο το πρωί

Κακοκαιρία Ελπίδα: Προβλήματα στην Αττική Οδό με ακινητοποιημένα οχήματα και ατυχήματα

Κακοκαιρία Ελπίδα: Προβλήματα στην Αττική Οδό με ακινητοποιημένα οχήματα και ατυχήματα

ΕΦΚΑ: Τα «μυστικά» για ταχύτερη έκδοση σύνταξης

ΕΦΚΑ: Τα «μυστικά» για ταχύτερη έκδοση σύνταξης

Στο μικροσκόπιο της εφορίας ο Αλέξης Βλαβιανός και ο Γιάννης Μωράκης

Στο μικροσκόπιο της εφορίας ο Αλέξης Βλαβιανός και ο Γιάννης Μωράκης

Πέθανε ο Γιώργος Τρομάρας

Πέθανε ο Γιώργος Τρομάρας

Γιώργος Παπαδάκης: Άγριος καβγάς με τον δικηγόρο του ιερέα στα Κάτω Πατήσια - «Αλητήριε, κόψτε τον»

Γιώργος Παπαδάκης: Άγριος καβγάς με τον δικηγόρο του ιερέα στα Κάτω Πατήσια - «Αλητήριε, κόψτε τον»

Survivor Spoiler: «Η Μυριέλλα μας έχει τρελάνει», «η Ασημίνα να ηρεμήσει» και μια ποινή που έρχεται

Survivor Spoiler: «Η Μυριέλλα μας έχει τρελάνει», «η Ασημίνα να ηρεμήσει» και μια ποινή που έρχεται