Γιώργος Δώνης: 2 χρόνια και 16 μέρες μετά… (videos & photos)

Γιώργος Δώνης: 2 χρόνια και 16 μέρες μετά… (videos & photos)

Η πορεία του Έλληνα τεχνικού στον πάγκο του Παναθηναϊκού ολοκληρώθηκε, αλλά η σχέση του με το «τριφύλλι» δε… σβήνει ποτέ. Το Onsports.gr σας θυμίζει τι έκανε το «τρένο» από τις 3 Ιουλίου 2018 όταν και ανακοινώθηκε απ’ τους «πράσινους»!

3 Ιουλίου 2018-19 Ιουλίου 2020. Το διάστημα παρουσίας του Γιώργου Δώνη στον πάγκο του Παναθηναϊκό. Δύο χρόνια και 16 μέρες με καθημερινότητα «πράσινη», με προσπάθεια να ξεπεραστεί κάθε πρόβλημα, με σκληρή δουλειά για να βελτιωθεί το «τριφύλλι». Το οποίο παρέλαβε με ρόστερ αποτελούμενο από νέα παιδιά, με περιορισμούς στις μεταγραφές, με -6, με το χαμηλότερο μπάτζετ της ιστορίας του, με τον κόσμο να έχει γυρίσει την πλάτη του επειδή δεν άντεχε άλλη πίκρα μετά τα όσα βίωσε ειδικά τη σεζόν 2017-18 όταν και ο Γιάννης Αλαφούζος είχε αποφασίσει ξαφνικά να… παγώσει τις πληρωμές φέρνοντας τον Παναθηναϊκό στο χείλος του γκρεμού.

Το «τρένο» όχι απλά τα κατάφερε, αλλά μετά από δύο χρόνια αφήνει μια ομάδα που κάλλιστα θα μπορούσε με… ποιοτικά μπαλώματα να κάνει το βήμα παραπάνω. Τελικά οι διαφοροποιήσεις πολλές, όμως δεν είναι θέμα Δώνη. Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη, η βελτίωση της ομάδας, το… step up ποδοσφαιριστών, το κλίμα που δημιουργήθηκε εντός αποδυτηρίων, δε γίνεται να μην πιστωθούν στον 50χρονο τεχνικό. Αυτόν που κάθισε στον πάγκο του Παναθηναϊκού κάτι περισσότερο από 2 χρόνια, όμως ποτέ δε θα πάψει η σχέση του με το «τριφύλλι». Αυτόν που δάκρυσε, εκνευρίστηκε, αγάπησε, μίλησε με λόγια καθαρά και το «πλήρωσε». Αυτόν που έχει την αναγνώριση του κόσμου κι εκεί ακριβώς είναι η μεγαλύτερη επιτυχία του. Αυτόν που στο τέλος της ημέρας ήρθε όταν όλα κατέρρεαν και διαλύονταν για να κρατήσει την ομάδα και να την οδηγήσει σε… ήρεμα νερά. Επειδή πέρα από καλός προπονητής και ικανός επαγγελματίας, είναι… αρρωστάκι με το «τριφύλλι»!

Μεγαλύτερο… παράσημό του, φυσικά και είναι η στήριξη στο πλάνο των νέων παιδιών, η εξέλιξή τους και η προώθηση νεαρών απ’ την ακαδημία. Πέρα απ’ τους πολλούς πιτσιρικάδες που έκαναν ντεμπούτο στην πρώτη ομάδα, δούλευαν καθημερινά μαζί του και έγιναν μέλη της αντρικής ομάδας ουσιαστικά, η βελτίωση και η εξέλιξη παιδιών όπως ο Πούγγουρας, ο Διούδης, ο Χατζηγιοβάνης, ο Χατζηθεοδωρίδης, δε γίνεται να μην πιστωθεί στον 50χρονο. Πήρε κάτι ακατέργαστο που για λόγους μη ποδοσφαιρικούς ήταν γεμάτο… λάσπες. Το καθάρισε, το δούλεψε και το αφήνει έτοιμο να λάμψει!

Αναφορικά με τους αριθμούς τώρα, ακόμη κι εκεί η βελτίωση της ομάδας ήταν ξεκάθαρη. Την πρώτη σεζόν (2018-19) ο Παναθηναϊκός σε 30 ματς Πρωταθλήματος είχε 13 νίκες 8 ισοπαλίες και 9 ήττες. Φέτος (2019-20) συνυπολογίζοντας τα ματς της κανονικής διάρκειας του Πρωταθλήματος και των πλέι οφ, το «τριφύλλι» μέτρησε σε 36 ματς 15 νίκες 13 ισοπαλίες και 8 ήττες. Με την υποσημείωση φυσικά πως τη σεζόν που ολοκληρώθηκε την Κυριακή υπήρχαν από 4 ματς με τις ομάδες της πρώτης εξάδας (Ολυμπιακό, ΠΑΟΚ, ΑΕΚ, Άρη και ΟΦΗ). Αναφορικά με το Κύπελλο τώρα, το 2018-19 ο Παναθηναϊκός του Γιώργου Δώνη σε 5 ματς είχε 2 νίκες 1 ισοπαλία και 2 ήττες, μένοντας εκτός στη φάση των «16» από την Λαμία. Το 2019-20 οι «πράσινοι» έδωσαν 6 ματς Κυπέλλου, μετρώντας 3 νίκες και ισάριθμες ήττες. Εντέλει αποκλείστηκαν απ’ τον ΠΑΟΚ στα προημιτελικά.

Αναφορικά με τους ποδοσφαιριστές που χρησιμοποίησε τώρα, στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ο Σωκράτης Διούδης. Ο Έλληνας τερματοφύλακας αγωνίστηκε σε 67 αναμετρήσεις επί ημερών Γιώργου Δώνη. Ακολουθούν οι Φεντερίκο Μακέντα, Τάσος Χατζηγιοβάνης και Γιάννης Μπουζούκης, που έχουν χρησιμοποιηθεί απ’ τον 50χρονο τεχνικό σε 65 αναμετρήσεις. Πιο πίσω ο Δημήτρης Κουρμπέλης που έπαιξε σε 64 ματς επί ημερών «τρένου». Ο Χρήστος Δώνης μέτρησε 58 συμμετοχές αυτή τη διετία και βρίσκεται στην 5η θέση.

Κάτι που δεν μπορεί να αναλυθεί με αριθμούς, είναι οι τακτικές και οι διατάξεις που επέλεξε ο Έλληνας τεχνικός! Παραλλαγές με 3 στην άμυνα ή με τετράδα, με δύο επιθετικούς ή με έναν, με δεκάρια στα άκρα, με τον Μακέντα να γίνεται εξτρέμ, με τα μπακ να κάνουν διαγώνια κίνηση και να γίνονται κρυφοί επιθετικοί. Τρικ, αλλαγές μέσα στους αγώνες που μπέρδευαν τους αντιπάλους και σαφώς αποτέλεσαν ένα σημαντικό «όπλο» για τον Παναθηναϊκό επί ημερών Γιώργου Δώνη. Με τις αλλαγές των διατάξεων να μην μπερδεύουν τους παίκτες του «τριφυλλιού», στοιχείο που καταδεικνύει το πόσο καλά δουλεμένοι ήταν οι «πράσινοι» αυτό το διάστημα. Δεν είναι τυχαίο συν τοις άλλοις, πως ο Γιώργος Δώνης με τον τιμ του, απ’ όλους χαρακτηρίζονται ως το πιο διαβασμένο προπονητικό επιτελείο στο Ελληνικό Πρωτάθλημα!

Απ’ όποια πλευρά κι αν το κοιτάξει κανείς, πάντως, ο Γιώργος Δώνης ποτέ δεν ήταν απλά ένας προπονητής για τον Παναθηναϊκό. Δε θα μπορούσε άλλωστε λόγω της σχέσης που είχε με το σύλλογο, λόγω της παρουσίας του ως ποδοσφαιριστής, λόγω της εποχής που συνέδεσε το όνομά του με το «τριφύλλι». Υπήρξαν στιγμές αυτή τη διετία λοιπόν, που κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει. Στιγμές που θα είναι στο μυαλό όλων για πολλά χρόνια… Στιγμές συγκίνησης, χαράς, περηφάνιας, στιγμές γεμάτες Παναθηναϊκό συναίσθημα…

Η στήριξη των «παιδιών» του!

Στις 15 Σεπτεμβρίου του 2019, ο Παναθηναϊκός που είχε κάνει κακό ξεκίνημα στο Πρωτάθλημα, φιλοξενήθηκε απ’ τον Άρη στη Θεσσαλονίκη. Το αποτέλεσμα… ντροπιαστικό. Ήττα 4-0 για τους «πράσινους» και η εικόνα του Γιώργου Δώνη στον πάγκο, ήταν το λιγότερο μελαγχολική. Όποιος τον είδε αμέσως κατάλαβε πως στο μυαλό του είναι διάφορα. Στις δηλώσεις του άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο παραίτησης, ενώ γνωστοποιούσε στη διοίκηση πως αν κρίνουν πως αυτός είναι το πρόβλημα, τότε θα μπορούσαν να τον απομακρύνουν δίχως αποζημίωση. Η στήριξη των παικτών, ήταν το κάτι άλλο. Οι ποδοσφαιριστές πήγαν στο δωμάτιο του ξενοδοχείου που είχε καταλύσει η αποστολή για να του τονίσουν πως πρέπει να μείνει για να συνεχίσουν μαζί την προσπάθεια που ξεκίνησαν. Μάλιστα έγινε γνωστό πως ήθελαν να βγάλουν και σχετική ανακοίνωση, κάτι που δεν έγινε τελικά… Η στήριξη των ποδοσφαιριστών προς τον προπονητή, φάνηκε και στην πράξη. Στον αγωνιστικό χώρο δηλαδή απ’ το επόμενο ματς κιόλας (1-1 με τον αιώνιο στο ΟΑΚΑ). Δίχως άλλο μεγαλύτερη επιβράβευση για έναν προπονητή απ’ την αναγνώριση των «παιδιών» του, δεν μπορεί να υπάρξει!

Το ξέσπασμα…

Τέλη Οκτωβρίου, ο Παναθηναϊκός για την 8η αγωνιστική υποδεχόταν την ΑΕΛ στο ΟΑΚΑ. Η ήττα με 2-1 για το «τριφύλλι» πέρασε σε δεύτερη μοίρα. Το ξέσπασμα του Γιώργου Δώνη ήταν το βασικό θέμα συζήτησης. Ο Έλληνας τεχνικός λίγο πριν σκοράρει η ομάδα του, αντικατέστησε τον γιο του. Απ’ τις εξέδρες πίσω απ’ τον πάγκο υπήρξαν κάποιοι που έβριζαν χυδαία. Έτσι όταν ήρθε το τέρμα του Ζαχίντ, το «τρένο» γύρισε και τους απάντησε εξοργισμένος. Αντίδραση που σίγουρα δεν ήταν η ενδεδειγμένη, όμως όλοι τη δικαιολόγησαν. Όχι μόνο ως προπονητής, αλλά κυρίως ως πατέρας είχε… βγει απ’ τα ρούχα του.

 

Του… έβγαλαν το καπέλο!

Μία αγωνιστική μετά το… επεισοδιακό ματς με την ΑΕΛ, ο Παναθηναϊκός αγωνίστηκε στην Τούμπα με τον ΠΑΟΚ. Με πέναλτι στις… καθυστερήσεις των καθυστερήσεων, ισοφαρίστηκαν σε 2-2 ενώ ήταν έτοιμοι να πάρουν τη νίκη. Εκείνη η απόφαση είχε κάνει έξω φρενών τον Γιώργο Δώνη, με αποτέλεσμα να αποβληθεί λόγω διαμαρτυρίας. Όμως καμιά φορά ένα ατυχές γεγονός φέρνει κάτι σημαντικότερο, κάτι που είναι υπέρ σου. Έτσι έγινε στην προκειμένη, λόγω των όσων είπε ο 50χρονος τεχνικός αμέσως μετά. Πέρα απ’ τις αναφορές του στα όσα «τραβά» το «τριφύλλι» από την αντιμετώπιση των διαιτητών, μίλησε ως οπαδός του Παναθηναϊκού πέρα από τεχνικός του. Αναφέροντας μάλιστα και το παράδειγμα των μικρότερων γιων του που πάντα φορούν πράσινα! Ατάκες που… μίλησαν στην καρδιά των φίλων του «τριφυλλιού».

 

Πρώτο ντέρμπι με τον ίδιο σε μπουθ!

Αρχές Νοεμβρίου ο Παναθηναϊκός φιλοξένησε την ΑΕΚ. Χωρίς να έχει πάρει νίκη εντός έδρας μέχρι τότε, χωρίς να έχει επικρατήσει σε ντέρμπι επί ημερών Γιώργου Δώνη. Ο Έλληνας τεχνικός λόγω της αποβολής του με τον ΠΑΟΚ (προηγούμενη αγωνιστική) παρακολουθεί την αναμέτρηση από μπουθ στα επίσημα του ΟΑΚΑ. Εκεί ζει έντονα το ματς και την επική ανατροπή των «πράσινων» που στο ημίχρονο έχαναν 2-0 και τελικά επικράτησαν 3-2 χάρη στο τέρμα του Κολοβέτσιου. Στη θέση του ήταν ο άμεσος συνεργάτης του, Μάκης Αγγελίνας. Ήταν η πρώτη νίκη σε ντέρμπι επί ημερών Γιώργου Δώνη στον Παναθηναϊκό.

 

Η αγκαλιά που τον «λύγισε»

Μόλις έχει μπει το 2020. Ο Παναθηναϊκός ξεκινά μια εξαιρετική αγωνιστική πορεία σε εκείνο το διάστημα. Λίγες μέρες πριν έχει ηττηθεί στο Φάληρο (με τις δύο φάσεις πέναλτι που αρνήθηκε ο Γκεστράνιους) με 1-0. Ο Πανιώνιος εντός έδρας φαντάζει ως… εύκολη υπόθεση σε θεωρητικό επίπεδο. Αποδεικνύεται και στην πράξη εύκολο ματς. Το σκορ για το τελικό 3-0, άνοιξε ο Χρήστος Δώνης. Μόλις το έκανε, έτρεξε προς τον πάγκο. Για να αγκαλιάσει τον προπονητή και πατέρα του. Αυτή η κίνηση ακόμη κι αν δε φάνηκε «λύγισε» τον Γιώργο Δώνη. Ήταν η στιγμή που οι δυο τους έβγαλαν από μέσα τους όλη την πίκρα και όλη την… τοξικότητα των όσων άκουγαν για 1,5 χρόνο.

 

Κι οι άντρες κλαίνε!

Μέσα Γενάρη και ο Παναθηναϊκός φιλοξενεί τον ΠΑΣ Γιάννινα. Ρεβάνς για τη φάση των «16» του Κυπέλλου. Στο πρώτο ματς οι «πράσινοι» είχαν ηττηθεί 1-0. Στο ΟΑΚΑ βρέθηκαν πίσω στο σκορ 1-0 στο ημίχρονο της αναμέτρησης (τους ακυρώθηκε κανονικό γκολ του Ινσούα). Το δεύτερο μέρος έφερε τη μεγάλη ανατροπή και το τελικό 3-1 χάρισε την πρόκριση στον Παναθηναϊκό. Με το σφύριγμα της λήξης ο Γιώργος Δώνης αγκάλιασε τους πάντες στον πάγκο και τους συνεχάρη. Αμέσως μετά ξέσπασε σε κλάματα! Αντίδραση που συγκίνησε όσους αγαπούν τον Παναθηναϊκό, αντίδραση που χαρακτηρίστηκε πέρα για πέρα αντρίκεια. Δάκρυα που συχνά πυκνά τα αναφέρουν οι οπαδοί ως απόδειξη της αγάπης του «τρένου» προς το «τριφύλλι». Στα αποδυτήρια μιλώντας στους ποδοσφαιριστές μετά από εκείνη την αναμέτρηση, τους τόνισε πόσο περήφανος αισθάνεται που είναι προπονητής τους!

 

Αποθέωση και… επιλογή!

Στις 20 Φεβρουαρίου, λίγο καιρό πριν τη διακοπή των δραστηριοτήτων λόγω πανδημίας, ο Γιώργος Δώνης έδωσε τη συνέντευξη που οδήγησε τελικά στο τέλος της συνεργασίας του με τον Παναθηναϊκό. Καθώς ενόχλησε τη διοίκηση. Ήταν δύο μέρες πριν το παιχνίδι στην Τρίπολη με τον Αστέρα. Μόλις έγινε εκείνη η αναμέτρηση και μετά το τελικό 1-1, ο Έλληνας τεχνικός κατευθυνόταν προς τα αποδυτήρια περνώντας μπροστά απ’ τους οπαδούς του «τριφυλλιού» που βρέθηκαν στην Τρίπολη. Αμέσως το χειροκρότημα έγινε έντονο, ενώ άρχισαν αυθόρμητα να φωνάζουν «Γιώργος Δώνης οε, οε, οε»! Ο Έλληνας τεχνικός συγκινημένος έστρεψε το βλέμμα του προς αυτούς, σήκωσε το χέρι να τους ευχαριστήσει, ενώ στη συνέχεια το έβαλε στο μέρος της καρδιάς. Αυτοί δε σταμάτησαν να φωνάζουν το όνομά του. Με το θέμα που είχε ξεσπάσει μετά τις δηλώσεις του, ήταν η ξεκάθαρη στήριξη και επιλογή που έκανε ο κόσμος του Παναθηναϊκού εκείνη τη στιγμή. Μια επιλογή που ποτέ δεν εισακούστηκε…


ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

OnSports LIVE ζωντανά με τον Γιώργο Δώνη στις 16:00!

OnSports LIVE ζωντανά με τον Γιώργο Δώνη στις 16:00!

Παναθηναϊκός: Συγκινητικά αντίο σε Δώνη από Μακέντα-Σένκεφελντ! (photos)

Παναθηναϊκός: Συγκινητικά αντίο σε Δώνη από Μακέντα-Σένκεφελντ! (photos)

NBA: Πάσχει από παράλυση Bell ο Τζοέλ Εμπίντ
NBA: Πάσχει από παράλυση Bell ο Τζοέλ Εμπίντ
Αποχαιρετιστήριο Eurojackpot πάρτι στη Μαρίνα Σάττι
Αποχαιρετιστήριο Eurojackpot πάρτι στη Μαρίνα Σάττι
Λευτέρης Πετρούνιας: Ραντεβού με την Ιστορία για τον «άρχοντα των κρίκων» - Ώρα τελικού στο Ρίμινι
Λευτέρης Πετρούνιας: Ραντεβού με την Ιστορία για τον «άρχοντα των κρίκων» - Ώρα τελικού στο Ρίμινι
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Μπαρτσελόνα-Ολυμπιακός, Τενερίφη-Περιστέρι και τον Πετρούνια
Αθλητικές μεταδόσεις: Πού θα δείτε Μπαρτσελόνα-Ολυμπιακός, Τενερίφη-Περιστέρι και τον Πετρούνια
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved