Ρόκα: «Θα ενθουσιάσουν τον κόσμο του Παναθηναϊκού Καρλίτος και Αϊτόρ»
255 SHARES

Ρόκα: «Θα ενθουσιάσουν τον κόσμο του Παναθηναϊκού Καρλίτος και Αϊτόρ»

«Χείμαρρος» ο Τσάβι Ρόκα σε συνέντευξή του στην Ισπανία για όλα όσα συμβαίνουν στον Παναθηναϊκό, αλλά και σίγουρος ότι ο τρόπος που «χτίζει» την ομάδα είναι ο ιδανικός.

Μια μεγάλη και αναλυτική συνέντευξη στην ισπανική εφημερίδα “As” έδωσε ο τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού, Τσάβι Ρόκα. Ο Ισπανός μίλησε για όλα όσα συμβαίνουν στους «πράσινους» και ανέλυσε με μεγάλη σαφήνεια τη φιλοσοφία του και τον τρόπο που προσπαθεί να «χτίσει» τον νέο Παναθηναϊκό.

Μίλησε για την ευκαιρία που παρουσιάζεται να επενδύσεις σε νεαρούς ποδοσφαιριστές, την αγορά της Ισπανίας, το γεγονός ότι τα κάνει όλα μόνος του, αλλά και το πόσο σημαντικές είναι οι προσθήκες των Αϊτόρ και Καρλίτος.

Αναλυτικά η συνέντευξη του Τσάβι Ρόκα:

Πώς βρέθηκε ο Τσάβι Ρόκα στον Παναθηναικό;
«Είχα συμβόλαιο με την ΑΕΚ Λάρνακας αλλά αποφάσισα να φύγω γιατί ένιωσα την ανάγκη να ξεκουραστώ. Ήμουν κοντά στο να συνεργαστώ με την Μπαρτσελόνα, αλλά τα γεγονότα δεν βοήθησαν. Την ίδια στιγμή ο Παναθηναϊκός έψαχνε για τον κατάλληλο άνθρωπο ως τεχνικό διευθυντή. Ήρθαν να με βρουν χωρίς να γνωρίζω γιατί. Η φλόγα άναψε πάλι και όταν συναντήθηκα μαζί τους για να δω τι ήθελαν. Ήταν ξεκάθαροι: πίστευαν ότι ήμουν ο σωστός και δεν δίσταζα να συμμετάσχω σε αυτό το έργο. Θέλω να φέρω τον σύλλογο εκεί που ανήκει ιστορικά».

O Παναθηναϊκός είναι από τα σημαντικότερα κλαμπ στην Ελλάδα, αλλά δεν βρίσκεται στην καλύτερη του κατάσταση. Είναι για εσάς ένα προσωπικό στοίχημα;
«Αναμφίβολα είναι μία πρόκληση, Υπάρχουν δυσκολίες και τις έχουμε συζητήσει. Είναι πολύ ωραίο να χτίζει από την αρχή κάτι και να βλέπεις σιγά σιγά τι έχεις καταφέρει. ΄Εχω ιδέες και τις εφαρμόζω στην ομάδα. Είναι ικανοποίηση. Τη χειμερινή περίοδο η μεταγραφική αγορά ήταν κλειστή αλλά είμαστε ικανοποιημένοι με αυτά που μπορέσαμε και καταφέραμε.

Η οικονομική κρίση ήρθε να μεγαλώσει με τον κορονοϊό. Είναι πλέον αναγκασμένες οι ομάδες να κοιτάξουν περισσότερο τις Ακαδημίες τους;
«H οικονομική κρίση του συλλόγου επιβαρύνθηκε ακόμα περισσότερο από τον κορονοϊό. Μπορεί του χρόνου να μην παίζουμε στην Ευρώπη αλλά πρέπει να κοιτάξουμε ψηλά. Η ομάδα κοιτάει ψηλά αλλά όχι μόνο. Πρέπει να δώσουμε έμφαση στο να προωθήσουμε παίκτες από τις χαμηλότερες ομάδες. Θέλουμε να προωθήσουμε τους νεότερους παίκτες επειδή υπάρχει πολύ ταλέντο στην ομάδα. Στην Ελλάδα πρέπει να δώσουμε μεγαλύτερη προσοχή. Η πρόθεση μας είναι να αναπτύξουμε την ήδη υπάρχουσα ποιότητα που υπάρχει στις ακαδημίες ώστε να συνεχίσουν να εξελίσσονται.

Πιστεύετε θα βρεθούν περισσότερες ευκαιρίες στην αγορά λόγω του κορονοϊού;
«Πολλές ομάδες θα υποχρεωθούν να το κάνουν. Θα υπάρξουν πολλές μεταγραφές αλλά το πιο λογικό είναι οι ομάδες να κοιτάξουν στο… σπίτι τους. Θα δούμε πολλά ταλέντα να αναδεικνύονται λόγω κορονοϊού. Πολλοί παίκτες θα έχουν την ευκαιρία τους να εξελιχθούν. Ίσως να μην είχαν την ευκαιρία να το κάνουν αλλιώς».

Πώς είναι μια μέρα του τεχνικού διευθυντή του Παναθηναϊκού;
«Οι ώρες περνάνε σαν αιώνας και ταυτόχρονα δεν υπάρχει χρόνος. Λόγω της κατάστασης του συλλόγου, είμαι απόλυτα μόνος στη διοίκηση του αθλητισμού και αυτό απαιτεί πολύ δουλειά. Φτάνω στις 9:30 και περνάω όλη την ημέρα για να εξετάσω παίκτες και να απαντώ σε email, κλήσεις και να διαχειρίζομαι διαφορετικές προσωπικές καταστάσεις που έχουμε π.χ.νέα συμβόλαια, ανανεώσεις, διαπραγματεύσεις με άτομα με τα οποία δεν έχουμε ακόμη επιτύχει συμφωνία μείωσης».

Όντως διαχειρίζεστε όλα αυτά τα θέματα εντελώς μόνος σας;
«Ναι. Δεν έχω κανέναν. Είμαι αποκλειστικά μόνος. Για όλα. Για να ελέγχω τα πρωταθλήματα, τα προφίλ παικτών που μας στέλνουν. Όλα μόνος μου. Έχω στο μυαλό μου όμως να δημιουργήσω μια δομή, μια ομάδα. Το αξίζει ο σύλλογος και θα το κάνουμε όσο πιο σύντομα γίνεται».

Που δίνετε βάση κατά τη διάρκεια της χρονιάς;
«Καθόλη τη διάρκεια της χρονιάς επικεντρώνομαι στους παίκτες που λήγουν τα συμβόλαιά τους. Αυτοί είναι που μπορούμε να πλησιάσουμε χωρίς να χρειαστεί να δώσουμε χρήματα σε ομάδα για μεταγραφή. Η δουλειά μου είναι να έρθω σε επαφή μαζί τους όσο πιο γρήγορα μπορώ. Είναι σημαντικό για εμάς ο παίκτης να μην βρίσκεται στην αγορά για πολύ καιρό. Έχουμε ανταγωνιστές. Είναι άλλες ομάδες που προσφέρουν περισσότερα από εμάς και έχουν άλλου είδους πρότζεκτ αλλά μέχρι τώρα δεν τα έχουμε πάει άσχημα. Καταφέραμε να υπογράψουμε παίκτες που είναι πολύ χρήσιμοι. Γίνεται σκληρή δουλεία πίσω από κάθε μεταγραφή. Προσπαθούμε να κάνουμε τους παίκτες να καταλάβουν τι σημαίνει να παίζουν στον Παναθηναϊκό. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια σχέση, κάτι ωραίο μεταξύ κλαμπ και παικτών».

Πώς διαχειρίζεστε το χρόνο σας με τόσο φόρτο εργασίας;
«Προσπαθώ να αφιερώσω περισσότερες ώρες την ημέρα σε διάφορους τομείς που απαιτούν περισσότερη προσοχή. Τώρα με τον κορονοϊό όλα είναι πιο δύσκολα. Αλλά κατά τη διάρκεια της χρονιάς, όταν είμαι πιο ήρεμος, προσπαθώ να παρακολουθήσω το ελληνικό πρωτάθλημα το σαββατοκύριακο και να παρακολουθήσω κάθε πιθανό αγώνα κατά τη διάρκεια της εβδομάδας για να διατηρήσω ενημερωμένη τη βάση δεδομένων μου για παίκτες που μπορεί να είναι ενδιαφέρουσες περιπτώσεις. Και στη συνέχεια επικοινωνώ με τους μάνατζέρ τους για να μάθω πότε τελειώνουν τα συμβόλαιά τους και τους παρακολουθώ πιο προσεκτικά κατά τη διάρκεια της σεζόν».

Πόσα email λαμβάνετε την ημέρα;
«Λαμβάνω πολλά email καθημερινά. Οι ατζέντηδες έχουν μια κακή συνήθεια για δική τους ευκολία και να το στέλνουν στο WhatsApp. Τους παρακαλώ να μου ζητήσουν το email γιατί είναι ο μόνος τρόπος να παραμείνω οργανωμένος και να διατηρήσω σε μία τάξη αυτό το χάος. Εάν αρχίσω να λαμβάνω προσφορές μέσω WhatsApp, μέσω μηνύματος, μέσω ταχυδρομείου θα τρελαθώ».

Ποια πρωταθλήματα κοιτάτε περισσότερο και τι ορίζετε ως προτεραιότητα στους παίκτες;
«Το ελληνικό πρωτάθλημα είναι κάτι εύκολο από αυτή την άποψη. Έχουμε μεσογειακό κλίμα και οι άνθρωποι είναι πολύ ανοιχτοί. Ισπανοί, Πορτογάλοι και Ιταλοί προσαρμόζονται γρήγορα. Επίσης οι Νότιοιαμερικανοί. Στον πρωτάθλημα υπάρχουν πολλοί Βραζιλιάνοι και Αργεντίνοί. Για γεωγραφικούς λόγους εξετάζουμε επίσης Σέρβους, Κροάτες Ένα μείγμα. Δεν νομίζω ότι έχουμε μια συγκεκριμένη αγορά».

Έχετε μια προτίμηση στους Ισπανούς ποδοσφαιριστές;
«Απέξω φαίνεται πως κοιτάζω μόνο Ισπανούς αλλά δεν είναι έτσι. Στην ΑΕΚ Λάρνακας βρήκα κάποιους ήδη εκεί και πήραμε κάποιους ακόμα. Δεν με απασχολεί η εθνικότητα. Αρκεί ο παίκτης να είναι καλός. Με ενδιαφέρει ο χαρακτήρας του παίκτη, ώστε να χτίζω καλά γκρουπ, αυτό είναι το μυστικό της επιτυχίας. Αν δεν ήσουν καλό άτομο, είναι δύσκολο να πετύχεις στην ζωή. Στο ποδόσφαιρο, πλέον, λόγω της παγκοσμιοποίησης είναι πιο εύκολο να μάθεις αυτά που θέλεις. Περισσότερες και πιο ασφαλείς πληροφορίες βρίσκω από την Ισπανία. Για αυτό κάποιες φορές πάω σε αυτή την αγορά».

Για την επόμενη σεζόν έχετε ήδη υπογράψει με τους Φραν Βέλεθ, Καρλίτος και Αϊτόρ. Και ο Ντάνι Πογιάτος ακούγεται για τον πάγκο σας. Έχει κλείσει η… ισπανική «ομάδα» με αυτούς;
«Αν προκύψει κάποιος καλός ακόμα μπορούμε να κάνουμε μια εξαίρεση (σ.σ. γελάει). Η αγορά είναι έτσι. Πρόκειται για πολύ καλούς παίκτες που δεν μπορούσαμε να αγνοήσουμε. Όμως πήραμε και τον Αγιούμπ τον χειμώνα, φέραμε τον Νάγκι δανεικό από τη Λέγκια. Μερικές φορές προσαρμόζεσαι με όσα προσφέρει η αγορά. Αλλά είναι αλήθεια πως μέχρι τώρα έχουμε αρκετούς Ισπανούς».

Πόσο σημαντικές είναι οι προσθήκες των Καρλίτος και Αϊτόρ;
«Ο Καρλίτος ήταν μια ευκαιρία που δεν μπορούσαμε να χάσουμε. Έχουμε εδώ και χρόνια πολύ καλή σχέση. Ήμασταν πάντα σε επαφή και περιμέναμε να παρουσιαστεί η κατάλληλη ευκαιρία. Είδε τη σοβαρότητα του πρότζεκτ που έχουμε και συμφωνήσαμε. Είμαστε όλοι ενθουσιασμένοι με αυτές τις προσθήκες. Και ο Καρλίτος και ο Αϊτόρ δεν είναι μόνο καλοί ποδοσφαιριστές. Είναι παίκτες που θα ενθουσιάσουν τους φιλάθλους. Με τον Αϊτόρ μοιάζει σαν να συμφωνήσαμε μέσα σε μια εβδομάδα, αλλά η πραγματικότητα είναι πως μιλούσαμε για πολλούς μήνες μέχρι να τον πείσουμε. Είχε καλύτερες προτάσεις οικονομικά, αλλά κατάλαβε πως τα χρήματα δεν είναι το παν, αλλά το να είναι σε αυτό το πρότζεκτ και σε αυτή τη χώρα μπορεί να είναι πολύ επικερδές για τον ίδιο. Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο χτίζονται οι μεγάλες ομάδες».

Πως διαχειρίζεσαι τα αποδυτήρια;
«Έχω υπάρξει ποδοσφαιριστής και ξέρω πως λειτουργεί. Εγωισμοί, συμβόλαια. Το κλειδί είναι να είσαι αληθινός και ευθύς. Πρέπει να εξηγούμε το «γιατί». Δεν μπορείς να λες ναι σε όλα».

Πως τα αναλυτικά αριθμητικά δεδομένα επηρεάζουν μία μεταγραφή σου;
«Το χρησιμοποιώ ως βοήθεια. Ένα ακόμη εργαλείο. Δεν πρέπει να παίζουν πολύ σημαντικό ρόλο στις αποφάσεις ενός τεχνικού διευθυντή. Το λέω με κάθε σεβασμό. Ένας παίκτης είναι πολλά περισσότερα πράγματα. Και δεν είναι μόνος του. Είναι οι συμπαίκτες, η ομάδα, η πόλη, ο προπονητής. Παίζουν πολλοί παράγοντες ρόλο».

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παναθηναϊκός: Είπαν «αντίο» και οι Ινσούα, Γιόχανσον, Βαγιαννίδης

Παναθηναϊκός: Είπαν «αντίο» και οι Ινσούα, Γιόχανσον, Βαγιαννίδης

Παναθηναϊκός: Με 9 παίκτες από Ακαδημία και τον Καμπετσή υποψήφιο για ενδεκάδα

Παναθηναϊκός: Με 9 παίκτες από Ακαδημία και τον Καμπετσή υποψήφιο για ενδεκάδα

Παναθηναϊκός: Ο «στρατιώτης» πέρασε… στρατοδικείο (videos+photos)

Παναθηναϊκός: Ο «στρατιώτης» πέρασε… στρατοδικείο (videos+photos)

Αναγέννηση Άρτας: «Μακροχρόνιο αίτημά μας είναι η πλήρης και οριστική κατοχύρωση»
Αναγέννηση Άρτας: «Μακροχρόνιο αίτημά μας είναι η πλήρης και οριστική κατοχύρωση»
Συντάξεις Ιουλίου: Πότε πληρώνονται
Συντάξεις Ιουλίου: Πότε πληρώνονται
Ολυμπιακός Βόλου: Προχωρά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
Ολυμπιακός Βόλου: Προχωρά την αύξηση μετοχικού κεφαλαίου
Αναδρομικά και αυξήσεις: Οι ημερομηνίες πληρωμής
Αναδρομικά και αυξήσεις: Οι ημερομηνίες πληρωμής

Επίθεση με βιτριόλι: Ο ιερομόναχος ήταν αποφασισμένος για όλα - Είχε κι άλλο μπουκάλι βιτριόλι

Επίθεση με βιτριόλι: Ο ιερομόναχος ήταν αποφασισμένος για όλα - Είχε κι άλλο μπουκάλι βιτριόλι

Επίθεση με βιτριόλι σε Μητροπολίτες: Ο ιερομόναχος είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας πριν 1,5 μήνα

Επίθεση με βιτριόλι σε Μητροπολίτες: Ο ιερομόναχος είχε κάνει απόπειρα αυτοκτονίας πριν 1,5 μήνα

Γλυκά Νερά: Στην Εισαγγελία ανηλίκων ο δικηγόρος της οικογένειας της Καρολάιν - Τα ερωτηματικά

Γλυκά Νερά: Στην Εισαγγελία ανηλίκων ο δικηγόρος της οικογένειας της Καρολάιν - Τα ερωτηματικά

Βιασμός στον Άγιο Παντελεήμονα: «Αφήστε με, αφήστε με» φώναζε η 25χρονη στους τέσσερις βιαστές της

Βιασμός στον Άγιο Παντελεήμονα: «Αφήστε με, αφήστε με» φώναζε η 25χρονη στους τέσσερις βιαστές της

Άρση lockdown: Αλλαγές σε εστίαση, απαγόρευση κυκλοφορίας, παραλίες, γάμους - Τι ισχύει από Δευτέρα

Άρση lockdown: Αλλαγές σε εστίαση, απαγόρευση κυκλοφορίας, παραλίες, γάμους - Τι ισχύει από Δευτέρα

Καιρός: Ο καύσωνας «πνίγει» τη χώρα - Ποιες περιοχές θα φτάσει ο υδράργυρος τους 41 βαθμούς

Καιρός: Ο καύσωνας «πνίγει» τη χώρα - Ποιες περιοχές θα φτάσει ο υδράργυρος τους 41 βαθμούς

Διαμάντια: Το πολύτιμο «δώρο» της Γης και η σκοτεινή πλευρά του- Δείτε το Infographic του Νewsbomb

Διαμάντια: Το πολύτιμο «δώρο» της Γης και η σκοτεινή πλευρά του- Δείτε το Infographic του Νewsbomb

Με δέκα μασέλες ο Ερντογάν: Άλλα 3,5 δισ. μέχρι το 2024 στην Τουρκία για τους πρόσφυγες

Με δέκα μασέλες ο Ερντογάν: Άλλα 3,5 δισ. μέχρι το 2024 στην Τουρκία για τους πρόσφυγες