Νταμπίζας: «Μεταγραφές σε όλες τις γραμμές, ενότητα για να πετύχουμε»
17 SHARES

Νταμπίζας: «Μεταγραφές σε όλες τις γραμμές, ενότητα για να πετύχουμε»

Ο Νίκος Νταμπίζας έκανε τον απολογισμό του Παναθηναϊκού για τη χρονιά που πέρασε και έθεσε τους στόχους για την επόμενη...

Σε μια συνέντευξη Τύπου που κράτησε πάνω από δύο ώρες, ο τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού αναφέρθηκε σε όλα τα ζητήματα του Παναθηναϊκού, τόσο για τη χρονιά που τελείωσε όσο και για την επόμενη.

Μίλησε για όλους και για όλα, αναφέροντας μεταξύ άλλων πώς για να επιτευχθεί ο όποιος στόχος θέσει η ομάδα θα χρειαστεί ενότητα όλων...

Αναλυτικά:

Ο χώρος που βρισκόμαστε είναι κατά πολύ βελτιωμένος και αντάξιος σε ότι θέλουμε να χτίσουμε. Με τις φωτογραφίες που έχουν μπει στους τοίχους. Είχαμε πει μετά τον ΟΦΗ ότι θα γίνει ο επίσημος απολογισμός. Θα τηρούμε τη διαδικασία για να ενημερώσουμε επίσημα τον κόσμο με στοιχεία, γεγονότα και πως θέλουμε να διαχειριστούμε το παρόν και το μέλλον.

Μπαίνουμε σε δύο κομμάτια, το αγωνιστικό και το οικονομικό. Θεωρώ ότι υπάρχουν δύο τάσεις όσον αφορά το ποδοσφαιρικό κομμάτι: κάποιοι βλέπουν μισογεμάτο το ποτήρι και κάποιοι μισογεμάτο. Κάπου στη μέση βρίσκεται η αλήθεια. Όσοι το βλέπουν τελείως άδειο είναι όσοι στην αρχή της σεζόν θεωρούσαν βέβαιο τον υποβιβασμό μας. Όσοι το βλέπουν γεμάτο, πιθανώς να ήταν πιο αισιόδοξοι και ισορροπημένοι. Η εικόνα της ομάδας είχε δύο σκέλη, στο πρώτο εξάμηνο και στο δεύτερο. Στο πρώτο είχαμε μία θετική παρουσία. Βαθμολογικά, με την αύρα που βγάλαμε στα παιχνίδια, στις προπονήσεις, στις σχέσεις με τον κόσμο, στην αποδοχή που είχε.

Χάσαμε την αποτελεσματικότητα μας, δεχόμασταν πιο εύκολα γκολ. Κατά παράδοξο τρόπο, βελτιωθήκαμε σε πολλούς τομείς. Πρόσφατα έγινε μία εσωτερική αξιολόγηση και σε πολλές κατηγορίες βελτιωθήκαμε. Αλλά ήμασταν αναποτελεσματικοί. Τις ευκαιρίες που δημιουργούσαμε δεν τις κάναμε γκολ. Γιατί φτιάχναμε περισσότερες ευκαιρίες. Στο αμυντικό κομμάτι δεχόμασταν πιο εύκολα γκολ. Ατομικά και ομαδικά ανέβηκαν τα επίπεδα, αλλά ήταν μία διαδικασία που έγινε εσωτερικά, πήραμε τις απαντήσεις που θέλαμε. Τώρα μπαίνει μία διαδικασία πέρα από το αθλητικό και το συναισθηματικό. Οι προσδοκίες που δημιουργήθηκαν στον πρώτο γύρο και κάποια ματς στην αρχή του δεύτερου γύρου, μας στοίχισαν. Ήταν ένα καίριο πλήγμα για μας, δεν μπορέσαμε να διαχειριστούμε την πίεση. Η ομάδα έχει συγκεκριμένη δυναμική, σας ανέλυσα κάποια αγωνιστικά στοιχεία, αλλά η διαχείριση της επιτυχίας και του συναισθήματος δεν ήταν το ίδιο καλή.

Στο τέλος της χρονιάς υπήρξε μία δυσαρέσκεια που βάρυνε λίγο το κλίμα και άφησε αυτή την εικόνα.  

Έπειτα απάντησε στις ερωτήσεις των εκπροσώπου του Τύπου:

Για το πρόβλημα του β’ γύρο και στην παραγωγικότητα;

Νταμπίζας: Δεν σταματήσαμε να παράγουμε. Στο δεύτερο γύρο είχαμε υψηλότερα ποσοστά κατοχής, αλλά δεν δημιουργείς πάντα ευκαιρίες. Όσο κρατάς μπάλα, έχεις λιγότερους κινδύνους και δημιουργείς περισσότερο. Πρέπει να δούμε και την άλλη πλευρά. Ο τρόπος παιχνιδιού μας τον έμαθαν. Υπήρξε μία προσαρμογή στον τρόπο που αγωνιζόμαστε. Είναι και αυτό σημαντικό. Όταν βρισκόμασταν πίσω στο σκορ, ήμασταν πιο ευάλωτοι. Το να διαχειριστείς αυτό στο ψυχολογικό κομμάτι, γιατί είχαμε και πολλούς νέους, ήταν δύσκολο. Δεν είχαμε τις κατάλληλες αποφάσεις.

Για το αν είναι λογικό μία ομάδα με νέους, με κακή ατμόσφαιρα, με -6, να αρχίζει ιδανικά και όταν ξεπερνάει το άγχος, να μπαίνει νέο άγχος;

Στην αρχή της χρονιάς, θυμηθείτε τι θέλαμε να κάνουμε. Εκτός από τους εξωγενείς παράγοντες. Εγώ και ο προπονητής σας είπαμε ότι δεν ψάχνουμε ευθύνες. Θέλουμε να κριθούμε σαν κανονικός Παναθηναϊκός. Δεν θέλαμε να δημιουργήσουμε μία εικονική πραγματικότητα. Ότι συνέβαινε, έξω δεν μας άγγιζε. Θεωρώ ότι ήταν κάτι φυσιολογικό να συμβεί. Μας βοήθησαν και τα αποτελέσματα. Αλλά δεν υπήρξε άγχος εσωτερικό. Δυστυχώς, όταν βγήκε προς τα έξω, δεν το διαχειριστήκαμε καλά. Πολλοί νέοι σήκωσαν αθλητικά φορτία που δεν ήταν προετοιμασμένοι. Η διαδικασία της επιτυχίας που δημιούργησε η ομάδα, ίσως να ήταν ο λόγος που έφερε το δεύτερο κακό μισό. Δεν υπήρξε η κατάλληλη ισορροπία για τη διαχείριση των αγωνιστικών ζητημάτων.

Για το αν υπήρχε το στοιχείο του αιφνιδιασμού μέχρι το Σεπτέμβρη και έδωσε ώθηση στην εκκίνηση; Υπήρχε σχέδιο Β για όταν θα σας μάθαιναν οι αντίπαλοι;

Θεωρώ ότι είναι ένας παράγοντας το γεγονός ότι δεν μας γνώριζαν οι αντίπαλοι. Ούτε τους παίκτες ατομικά, ούτε το στυλ μας. Κάποιοι ίσως να σκέφτονταν ότι ο Παναθηναϊκός έπρεπε να μην ρισκάρει, να είναι ασφαλής. Εμείς δείξαμε ότι θέλουμε να έχουμε την κατοχή και τον έλεγχο. Αυτό προσπαθήσαμε, εκτός από τα ματς με τον ΠΑΟΚ και τον Ολυμπιακό εκτός έδρας. Εκεί παίξαμε αμυντικά, αλλά δεν μας χαρακτηρίζει ως ομάδα. Είναι σημαντικό κομμάτι, αλλά η προτεραιότητα μας ήταν η επίθεση. Το σχέδιο Β μπαίνει σε μία διαδικασία πριν να συμβεί το ανάποδο. Να έχεις προβλέψει πριν το πρόβλημα. Εκεί μπαίνουν και άλλοι παράμετροι μέσα. μπορεί να έχεις προγραμματίσει κάτι, αλλά να μην καταφέρεις να το κάνεις. Είχαμε αντίδοτα στο πρόβλημα, αλλά στην πράξη φάνηκε ότι δεν μπορούμε να τα υποστηρίξουμε.

Για το αν υπήρξε μία πικρία και αν βάση των συνθηκών, θεωρεί ρεαλιστικό σωστό να υπάρχει αυτό;

Αν βάλετε ξερά τους αριθμούς, η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Ο καθένας βλεπει τη βελτίωση. Πρέπει να ορίζουμε το κριτήριο της επιτυχίας και της αποτυχίας. Αν κοιτάμε τι έκανε ο Παναθηναϊκός κάποτε, μιλάμε για αποτυχία. Αν μιλήσουμε με ρεαλισμό, τότε δεν χρειάζεται να το πω εγώ. Στη μεγαλύτερη εικόνα, πως το αντιμετωπίζει ο καθένας, δεν μπορώ να κάνω κάτι παραπάνω. Αλλά για το καλύτερο πρέπει να υπάρξουν κάποια στάδια. Η ομάδα βρέθηκε εδώ για λόγους που έχουμε αναλύσει και δεν χρειάζεται να το κάνουμε ξανά. Εμείς θέλουμε να είμαστε συνεπείς στο οικονομικό. Αποτυχία για εμάς είναι ο αποκλεισμός στο Κύπελλο. Δεν θέλω να προσβάλλω τη Λαμία ως μέγεθος, άξιζε εκεί που πήγε, αλλά δεν πήγαμε εκεί που είχαμε θέσει ως εσωτερικό ρεαλιστικό στόχο. Στο τέλος της χρονιάς η διαδικασία χάλασε για λόγους που γνωρίζουμε.

Για το αν είναι ικανοποιημένος από την παρουσία του Παναθηναϊκού στο β’ γύρου;

Σε θέμα παραγωγής φάσεων κάναμε λιγότερες στον πρώτο γύρο, αλλά ήμασταν πιο αποτελεσματικοί. Στον δεύτερο γύρο κάναμε περισσότερες. Αυτό φαίνεται περίεργο στον κόσμο γιατί δεν το αντιλαμβάνεται. Δεν ήμασταν παραγωγικοί. Στην αντίπαλη περιοχή παίζει ρόλο η ποιότητα, η διαύγεια, η καθαρή σκέψη. Όταν μέναμε πίσω στο σκορ, αύξανε ο βαθμός δυσκολίας. Ο αντίπαλος θα ήταν πιο μαζεμένος, άφηνε λιγότερους χώρους.

Για το τι θα άλλαζε ή θα το έκανε διαφορετικά στο χτίσιμο της ομάδας την περασμένη;

Πάντα πρέπει να σκεφτόμαστε τα κριτήρια που κινηθήκαμε για το χτίσιμο της ομάδας. Δεν είναι δικαιολογία ή άλλοθι, είχαμε συγκεκριμένα κριτήρια: Έλληνες κάτω των 23 και έναν ξένο. Άρα, είχαμε συγκεκριμένη δεξαμενή παικτών.  Έπρεπε να διαλέξουμε από αυτούς για έναν χρόνο, αλλά και με βαθύτερο ορίζοντα. Εκ των υστέρων μπορούμε να δούμε πράγματα. Στον πρώτο γύρο τα κάναμε όλα καλά και στον δεύτερο όχι; Με βάση την αξιολόγηση του ρόστερ στην αρχή της σεζόν. Θεωρώ ότι με βάση τα δεδομένα που είχαμε, κινηθήκαμε για να φέρουμε σε πέρας αυτό που θέλαμε. Στην πορεία μπορείς να διδαχθείς. Αλλά αυτό που κάναμε είχε μία γενική λογική. Τώρα ξέρουμε που μπορούμε να βελτιωθούμε. Θεωρώ ότι με βάση πήραμε απ' όσους επιλέξαμε.

Για το δικό του πρόσημο ποιο είναι στη σεζόν; Επιτυχημένη; Αποτυχημένη;

Το επιτυχιόμετρο είναι σχετικό. Στο οικονομικό τα πήγαμε καλά, είχαμε συνέπεια στο οικονομικό. Στο ποδοσφαιρικό κομμάτι κάναμε βήματα προόδου, αλλά θα μπορούσαμε να πάμε καλύτερα. Να μην έχουμε αυτή τη διαφορά του πρώτου με τον δεύτερο γύρο. Πρέπει να βάζουμε στην εξίσωση τα πάντα, για να έχουμε καλύτερη αξιολόγηση. Δεν είναι μόνο ότι κάνουμε εμείς εδώ, αλλά το γενικότερο πλάνο και μπορεί να εξελιχθεί.

Για το εάν ένιωσε πίεση ότι μπορούν να δημιουργηθούν επεισόδια και αν πέρασε και στους παίκτες αυτό το συναίσθημα;

Όταν φέρνεις αρνητικά αποτελέσματα συνεχόμενα, αυτό γιγαντώνεται. Το θέμα είναι αν εσωτερικά μπορείς να απορροφάς τους κραδασμούς. Εμείς το προσπαθούσαμε συνέχεια. Σίγουρα στο δεύτερο γύρο υπήρξε μία διαφοροποίηση στο κομμάτι της αποδοχής. Μετά το ματς με τη Λαμία στο Κύπελλο, εκεί υπήρξε ένα σημείο-κλειδί για το πως μπορούμε να συνεχίσουμε να είμαστε ενεργοί. Η απογοήτευση ήταν λογική, αλλά δεν είναι δικαιολογία. Με τον Ολυμπιακό υπήρξαν ειδικές συνθήκες και δεν μας βοήθησε καθόλου. Εμείς πρέπει να είμαστε έτοιμοι να διαχειριστούμε την επιτυχία και την αποτυχία.

Για το αν έγινε κάποια κίνηση προς τον μεγαλομέτοχο, ώστε να ενισχυθεί το ρόστερ; Ή αποφάσισε ότι τον Γενάρη δεν θα γίνει μεταγραφή; Είχε αφουγκραστεί ένα τέτοιο κλίμα στην ομάδα για την τρίτη θέση;

Το γεγονός ότι ξαναπάω στη διαδικασία της ενίσχυσης, όταν εμείς είχαμε κάνει λεπτομερή έλεγχο τον καλοκαίρι της δεξαμενής των παικτών, θεωρήσαμε ότι αυτό που υπάρχει αριθμητικά και ποιοτικά, ήταν επαρκές. Να διαφοροποιούσαμε τα χαρακτηριστικά του ρόστερ δεν χρειαζόταν. Είχαμε πρόσωπα. Για να πούμε ότι θα κάνουμε μία βελτιωτική κίνηση, πρέπει να υπάρχει το αντίστοιχο υπόβαθρο. Να φέρουμε έναν παίκτη που θα μας βοηθήσει. Με τους περιορισμούς που είχαμε, δεν το βρήκαμε και αποφασίσαμε να πάρουμε τη βοήθεια που θέλουμε εσωτερικά. Αυτή η κεκτημένη ταχύτητα από τον πρώτο γύρο, το μέλημα μου ήταν να είμαστε όσο πιο συνειδητοποιημένοι γίνετε. Σκεφτόμασταν μέχρι που μπορούμε να φτάσουμε. Η δική μου σκέψη ήταν κοντά στο Κύπελλο. Δεν σκεφτόμουν τόσο την κατάταξη, αλλά η μεγαλύτερη προοπτική ήταν το Κύπελλο.

Ο Νίκος Νταμπίζας συνέχισε λέγοντας:

Μπαίνοντας στο δεύτερο κομμάτι θέλουμε να έχουμε συνέχεια σε αυτό που αρχίσαμε πέρυσι. Να μην έχουμε τη στατικότητα του δεύτερο γύρου. Στα αθλητικό κομμάτι δεν έχουμε τις κυρώσεις της περσινής σεζόν. Μπορούμε να κάνουμε τις προσθαφαιρέσεις που θέλουμε, δεν έχουμε μείον βαθμούς και να τηρήσουμε το οικονομικό πλάνο που έχουμε. Πρέπει να μειώσουμε τους παίκτες που έχουμε κρίνει ότι δεν θα συνεχίσουν μαζί μας. Έχουμε κριτήρια οικονομικού και αθλητικού περιεχομένου. Αυτή είναι η προτεραιότητα. Συνέπεια, σταθερότητα και οικονομικό πλάνο.

Θα υπάρξει αύξηση στο μπάτζετ της επόμενης σεζόν; Υπάρχει η διάθεση του μεγαλομετόχου να βοηθήσει;

Δεν ξέρω πως μεταφέρονται κάποια πράγματα εξωτερικά. Δεν είπα για πέντε δυσκολους μήνες. Εγώ μίλησα για τον εκτροχιασμό που υπήρξε στο οικονομικό σκέλος μετά τις συνέπειες από το ματς με τον Ολυμπιακό. Υπήρξαν κάποιες διαφοροποιήσεις και φάνηκε η ανάλογη κατανόηση. Εμείς μιλάμε πάντα για οικονομική συνέπεια. Δεν με νοιάζει να αυξηθεί το μπάτζετ, αλλά να υπάρξει συνέπεια και να σεβόμαστε τους αθλητές. Μετά να πάρουμε τις κανονικές αποφάσεις για τις ανανεώσεις ή τις αποδεσμεύσεις. Το πρόβλημα για μένα δεν είναι οι 500.000 σε έναν προϋπολογισμό. Εμείς χτίζουμε περισσότερα πράγματα. Είναι δική μου δουλειά να ισορροπήσουμε ανάμεσα σε μία ομάδα που έχει προσδοκίες, μεγάλο DNA αλλά και μία πραγματικότητα. Εμείς θέλουμε να σεβόμαστε όσους βρίσκονται εδώ και να παρουσιαστούμε ανταγωνιστικοί. Με 1 εκ. ευρώ δεν θα πέσει έξω το πλοίο. Ο στόχος είναι να υπάρξει συνέπεια, σταθερότητα. Θέλουμε να βελτιώσουμε πράγματα, παρά να υπάρξει μία αύξηση του προϋπολογισμού. Αυτό δεν θα μας κάνει τη διαφορά. Μας ενδιαφέρει να υπάρξει εξέλιξη και σταδιακή βελτίωση. Έχουμε μία διαδικασία για τα χρήματα που θα εξοικονομήσουμε από πιθανές αποχωρήσεις.

Μια μη αποχώρηση παίκτη με υψηλό συμβόλαιο, πως θα την αντιμετωπίσει;

Σε δύο συμβαλλόμενα μέρη πρέπει να υπάρχει κατανόηση. Μέσα στη σεζόν, εμείς ήμασταν συνεπείς με μία μικρή απόκλιση στο τέλος της σεζόν. Σε όλες τις ομάδες συμβαίνει, όχι μόνο στον Παναθηναϊκό. Δε πήραμε μία απόφαση στην αρχή της σεζόν, αλλά είπαμε ότι θα κριθούν όλοι στο τέλος της σεζόν. Εμείς σεβαστήκαμε τα συμβόλαια. Αν λοιπόν, αυτή τη στιγμή, εγώ έχω ειδοποιήσει τους παίκτες που δεν θα συνεχίσουν. Οι παίκτες ξέρουν ότι δεν μπορούν να συνεχίσουν μαζί μας. Περιμένουμε να μας σεβαστούν. Αν δεν βρεθεί λύση, δεν μπορούν να είναι μαζί μας. Εμείς ψάχνουμε τους αντικαταστάτες τους. Μέσα στην ομάδα δεν θα βρεθούν. Σαφώς, θα σεβαστούμε το συμβόλαιο τους, αλλά δεν θα είναι στην ομάδα. εμείς θέλουμε να εξασφαλίσουμε τα οφέλη από τη διακοπή της συνεργασίας, αλλά αυτό δεν επηρεάζει το μεταγραφικό μας πλάνο.

Για το αν το φετινό καλοκαίρι είναι πιο δύσκολο από το περσινό;

Είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Πέρυσι υπήρχε το άγνωστο, ο φόβος, ο τρόμος, οι περιορισμοί. Τουλάχιστον από αυτά τα πράγματα που μπορούμε να επηρεάσουμε, έχουμε βάλει τις βάσεις. Στο ποδοσφαιρικό κομμάτι αναφέρομαι. Να δημιουργήσουμε μία εικόνα υγείας και ανταγωνιστικότητας. Έχουμε βάλει τις βάσεις και γνωρίζουμε τις αδυναμίες. αλλά αυτό είναι το ένα κομμάτι. Από τη θέση που βρίσκομαι, δεν μπορώ να επηρεάσω το κομμάτι το εξωαγωνιστικό. Με ρωτούσαν για το 2013-2014 και είχαμε κοντινά νούμερα. Όμως, είχαμε διαφορετικά στεγανά. Αγωνιστικό τμήμα-διοίκηση-κόσμος ήμασταν ένα. Χάναμε στη Λεωφόρο από τον Πανθρακικό και ήμασταν ένα. Εγώ όμως αυτό δεν μπορώ να το επηρεάσω. Αλλά είναι κάτι πιο σημαντικό από το μπάτζετ ή τις μεταγραφές. Εξαρτάται από τον κόσμο. Αν όμως την επόμενη χρονιά ξαναβγεί εκτός ελέγχου, θα είναι σαν να χτίζουμε στην άμμο. Είναι πιο εύκολο το αγωνιστικό, αλλά η αβεβαιότητα στα υπόλοιπα είναι εκεί.

Το γεγονός πως ανέφερε ως σημείο αναφοράς τον οικονομικό εκτροχιασμό το ντέρμπι με τον Ολυμπιακό και όχι την αδειοδότηση. Μπορεί να περιγράψει από επίσημα χείλη τη ζημιά που έγινε. Η διαπραγματευτική θέση σε ποιο επίπεδο βρίσκεται, με όσα συμβαίνουν;

Ένα μεγάλο κομμάτι των οικονομικών προβλημάτων έγιναν μετά το ματς με τον Ολυμπιακό, γιατί ήταν κοντά η αδειοδότηση. Υπήρξε μία διαφοροποίηση στον αρχικό σχεδιασμό. Όταν συμβιβάζεσαι με πιστωτές, δεν ξέρεις την κατάληξη. Υπήρξε ένα πλήγμα που καλύφτηκε. Δεν θα πω πόσο κόστισαν οι τιμωρίες. Εμένα με ενδιαφέρει το αύριο. Ο καθένας πρέπει να καταλάβει πόσο σημαντικός είναι. Μας στοίχισε αυτή η διαδικασία μέχρι να ισορροπήσουμε. Το γεγονός ότι κάποιοι πιστωτές ζήτησαν περισσότερα χρήματα, ήταν μία πραγματικότητα. Νομίζω ότι μετά τον Ολυμπιακό, υπήρξαν πράγματα. Δεν θέλω να πω ποσά. Υπήρξαν παράπλευρες απώλειες από προστιμά, ρήτρες σε τηλεοπτικά, απώλειες εσόδων. Αυτό μας έβγαλε εκτός σχεδιασμού ήταν ότι εκεί δεν μπορούσαμε να είμαστε ζωντανοί στο κυνήγι της πεντάδας. Ήταν κομβικό σημείο για την απογοήτευση μας.

Η διαπραγματευτική μου θέση είναι υποκειμενική και αόριστη. Ο καθένας είναι υπεύθυνος για όσα γράφει. Να πάμε ιστορικά. Υπήρξαν κάποιες πωλήσεις όταν συνεργάστηκα με τον κύριο Αλαφούζο την προηγούμενη φορά. Πως ερμηνεύεται το ότι θα έρθει κάποιος να πάρει παίκτη από τον Παναθηναϊκό. Εγώ ξέρω τα δεδομένα που θα διαπραγματευτώ. Δεν επηρεάζει τη θέση μου. Γράφεται ότι ο Γαρρής είναι διατεθειμένος να πουλήσει τον τάδε παίκτη. Άλλος συνάδερφος κάνει κριτική στον Παναθηναϊκό, για κάτι που έγραψε ο Γαρρής. Που δεν ξέρουμε πως έχει γράψει ή γιατί το έχει γράψει. Κριτικάρει κάποιος τα λεγόμενα ή τα γραφόμενα συναδέρφου του, χωρίς να ξέρει τη θέση του Συλλόγου. Ιστορικά έχουμε αποδείξει πως πουλάει ο Παναθηναϊκός.

Η απογοήτευση του κόσμου αφορά τον μεγαλομέτοχο, όχι με την ομάδα. Τι να περιμένει ο κόσμος από την ομάδα τη νέα σεζόν; Με τι στόχους θα μπει στο γήπεδο; Να τερματίσει όσο το δυνατόν ψηλότερα; Να διεκδικήσει το Κύπελλο;

Ο κόσμος ξεχωρίζει τη στήριξη στο αγωνιστικό και τη δυσαρέσκεια προς τον ιδιοκτήτη. Αυτό δεν συμβαίνει εύκολα. Αν δεν βαράς τον γάιδαρο, βαράς το σαμάρι. Αυτό δεν έχει λογική. Σε μία δομημένη κατεύθυνση, δεν βγαίνει. Αν δεν είμαστε όλοι μαζί, δεν προχωράει. Δεν είναι ξεχωριστά πράγματα. Αν κάποιος έχει άλλη άποψη απέναντι στον ιδιοκτήτη, είναι απέναντι στην ομάδα. Έχει αντίκτυπο. Αυτό είναι το μεγαλύτερο μου πρόβλημα για την επόμενη σεζόν.

Ο Παναθηναϊκός δεν είναι αδιάφορος, δεν το δέχομαι. Δεν υπάρχει σε καμία περίπτωση. Είπαμε από πέρυσι ότι θέλουμε να μας κρίνετε σαν κανονικό Παναθηναϊκό. Έχουμε απαιτήσεις να είμαστε ανταγωνιστικοί απέναντι στις ομάδες που είναι στο ίδιο βεληνεκές μαζί μας. Να έχουμε υψηλό επαγγελματισμό σε όλα τα επίπεδα. Είμαστε υποχρεωμένοι να διεκδικήσουμε όποιον ρεαλιστικό στόχο έχουμε, όπως το Κύπελλο. Να βελτιώσουμε την ομάδα για να είμαστε εντάξει απέναντι σε όλους μας εσωτερικά. Είτε θα βγούμε στην Ευρώπη, είτε όχι, πρέπει να το πετύχουμε βαθμολογικά.

Για τις αποδεσμεύσεις, σίγουρα τα χρήματα που θα έχουμε εξοικονομήσει από δεσμεύσεις, θα είναι κάτι έξτρα. Πέρυσι σεβαστήκαμε τους πάντες. Βγάλαμε τα συμπεράσματα μας και τώρα περιμένουμε από την αντίθετη πλευρά να δείξει επαγγελματισμό και κατανόηση και να έχουμε μία συνεννόηση. Έχω περάσει από τη θέση του παίκτη και ξέρω ότι θέλουν να προασπίσουν τα συμφέροντα τους. Πρέπει να το δουν και αυτοί προσωπικά και να πάρουν τις αποφάσεις τους. Αν θα πάρει ένα μήνα, δύο εβδομάδες ή τρεις μήνες, δεν μας κάνει διαφορά στο αγωνιστικό και στο οικονομικό.

Ποιες είναι οι αγωνιστικές αδυναμίες της ομάδας; Σε ποιες θέσεις; Τι χαρακτηριστικά θέλει να προσθέσει; Και ένα σχόλιο για τους παίκτες που θέλει να ανανεώσει;

Δεν θα μπω σε ονόματα στις αποχωρήσεις και στις ανανεώσεις. Θέλουμε να βελτιώσουμε τις αδυναμίες μας στην εκμετάλλευση των στατικών φάσεων. Με κάποια προσθήκη να μας βοηθήσει, αλλά είναι σημαντικό να βελτιωθούμε και εσωτερικά. Οι στατικές φάσεις με βάση τον αριθμό των γκολ που πήραμε και λιγότερο που δεχτήκαμε, είναι ξεκάθαρο ότι χρήζουν βελτίωσης. Αν δείτε στατιστικά τις επιδόσεις του ΠΑΟΚ σε αυτή την κατηγορία που πήρε τον τίτλο, είναι η καλύτερη απάντηση. Σε κάθε γραμμή θα χρειαστούμε προσθήκες. Δεν έχει να κάνει με την εμπειρία, όσο με τα χαρακτηριστικά και την προσωπικότητα. Η προσωπικότητα κακώς έχει ταυτιστεί με το ηλικιακό. Ένας παίκτης μικρός σε ηλικία μπορεί να δώσει πράγματα.Δεν πρέπει να βάζουμε ταμπέλες ή ηλικίες. Σε κάποιες θέσεις, θα χρειαστούμε βελτίωση. Πέρα από τις προσθήκες πρέπει να βελτιωθούμε εσωτερικά καθ' όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Για να μιλήσουμε για το επιθετικό κομμάτι, όσους ψηλούς και να έχεις, πρέπει η μπάλα να έρθει σωστά στην περιοχή. Είναι αλληλένδετα. Δίνω μία γενική κατεύθυνση ότι θέλουμε βελτίωση, δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες.Αν δεν σας κάνουμε επίσημη ενημέρωση, δεν σημαίνει οτι δεν άρχισαν οι διαδικασίες. Έχουν γίνει πράγματα. Έχουμε αρχίσει μία διαδικασία με τα παιδιά που θέλουμε να κρατήσουμε. Υπάρχει ανταποδοτικότητα και στις ανανεώσεις των συμβολαίων. Πολλοί έχουν άλλη άποψη, αλλά η κρίση μας είναι διαφορετική. Η ανανέωση μετά από δέκα παιχνίδια, δεν υπάρχει σε αυτό το τραπέζι. Δεν έχει λογική η πρόωρη επιβράβευση. Κάνει κακό και στον παίκτη. Στο τέλος της σεζόν θα βάλουμε κάτω τα πράγματα και θα δούμε πως θα συνεχίσουμε μαζί. Τα παιδιά που έχουμε στην ομάδα έχουν λογική και κατεύθυνση. Στο τέλος θα δούμε πως θα κυλήσει αυτό. Ο καθένας έχει την άποψη του, η δική μας είναι ξεκάθαρη και έχει να κάνει με τη διάρκεια.

Σκοπεύει να ενισχύσει την ομάδα με δεύτερο επιθετικό; Είναι ευχαριστημένος από τον Μακέντα;

Είμαστε ευχαριστημένοι από τον επαγγελματισμό και τη συμπεριφορά των παικτών. Ο Μακέντα είναι μέλος της ομάδας, δεν θα μιλήσω ξεχωριστά. Θέλουμε να ενισχυθούμε και να είμαστε καλύτεροι του χρόνου. Δεν σημαίνει ότι αναιρούμε ότι συνέβη πέρυσι. Ο Μακέντα ήρθε γιατί ταίριαζε στο πλάνο μας. Για τη νέα σεζόν έχουμε μεγαλύτερη δυνατότητα επιλογής, μπορούμε να δημιουργήσουμε έναν διαφορετικό τρόπο λειτουργίας, γιατί ο βαθμός δυσκολίας θα είναι αυξημένος.

Πότε θα είναι ο Παναθηναϊκός να φωνάξει ότι πάει για πρωτάθλημα; Για πόσες μεταγραφές μιλάμε;

Το πως κάνεις πρωταθλητισμό, το βλέπεις με διαφορετικό τρόπο. Σίγουρα, σε κάθε χώρα και κάθε κουλτούρα είναι διαφορετικά τα πράγματα. Την επιτυχία για να την αγοράσεις πρέπει να μπεις σε μία διαδικασία 3-4 περιπτώσεων που το χρήμα δεν έχει σημασία. Εκεί δεν ποντάρεις σε χρόνο. Ιστορικά στη χώρα μας αυτό δεν έχει συμβεί. Κανένας μεγαλομέτοχος σε ένα-δύο χρόνια, δεν επένδυσε τόσο μεγάλο ποσό και να πήρε το πρωτάθλημα. Στη Σίτι ή στην Παρί Σεν Ζερμέν μπήκε ένα επιχειρηματικό γκρουπ και πήρε το πρωτάθλημα. Σε μας δεν συμβαίνει. Υπήρχαν υψηλοί προϋπολογισμοί. Αλλά δεν πήραν τον τίτλο αμέσως. Ο Σαββίδης είναι στον 7ο χρόνο στον ΠΑΟΚ και χρειάστηκε τόσα χρόνια. Ο ΠΑΟΚ δεν είχε χαμηλό προϋπολογισμό τα προηγούμενα χρόνια. Είναι ένας συνδυασμός πραγμάτων που πρέπει να δημιουργήσεις πράγματα, αλλά εγώ ως δική μου πραγματικότητα, θεωρώ ότι δεν αγοράζεται η επιτυχία. Τα οικονομικά δεδομένα είναι συγκεκριμένα. Υπάρχει ένα συγκεκριμένο πλάνο που θέλουμε τη συνέπεια. Όταν η ομάδα θα είναι συνεπής, θα υπάρχει αύξηση. Αλλά αυτό δεν ανατρέπει την πραγματικότητα μας. Μία διαφοροποιήση των δεδομένων πρέπει να γίνει με συγκεκριμένη διαδικασία που θα σεβαστεί την πραγματικότητα. Σίγουρα θα βοηθήσει, δεν λέω αυτό. Με περισσότερα λεφτά μπορείς να βελτιώσεις πράγματα, αλλά δεν λύνεις όλα τα προβλήματα σου.

Ο αριθμός των μεταγραφών θα εξαρτηθεί από το τι συμβαίνει, γιατί δεν μπορούμε να είμαστε δογματικοί και απόλυτοι. Μπορεί στην πορεία να προκύψει μία εξαιρετική περίπτωση και να κρίνουμε ότι πρέπει να τη βάλουμε στον σχεδιασμό μας. Θα ενισχυθούμε σε κάθε γραμμή.

Είναι ειλημμένη η απόφαση του Παναθηναϊκού να στηριχθεί στους νεαρούς, στο δεύτερο σχέδιο του πλάνου σας;

Είναι σημαντικό το κομμάτι των παικτών που έρχεται από την ακαδημία. Είναι από τους βασικούς πυλώνες. Σε αυτή τη διαδικασία πρέπει να βελτιωθούμε με όποιο τρόπο γίνεται αυτό. Μπορούμε να κάνουμε έξυπνες κινήσεις που θα βοηθήσουμε την ομάδα. Είναι σημαντικό πως θα εκπαιδεύονται οι παίκτες στην ακαδημία. Αυτά τα παιδιά υποστήριξαν την ένταξη τους, γιατί δεν μπήκαν ομαλά. Δεν καταφέραμε να τους προφυλάξουμε. Εμείς έχουμε μία διαδικασία που τρέχει σε συγκεκριμένα κομμάτια. Αυτά τα παιδιά είχαν πάρει εκπαίδευση και ανταποκρίθηκαν φέτος. Αυτά τα παιδιά έχουν δέσιμο μεταξύ τους, όλα τα παιδιά, ο Μπουζούκης, ο Μαυρομάτης, ο Χατζηγιοβάνης. Αν το 50% του ρόστερ έρχεται από την ακαδημία, θα είναι μία τεράστια επιτυχία και θα έχει πολλαπλά οφέλη. Για το οικονομικό, για το κλίμα, το δέσιμο της ομάδας. Υπάρχουν ερμηνείες για τη δουλειά της ακαδημίας και πως κρίνεται πετυχημένη. Όταν ο Μπουζούκης, ο Μαυρομάτης, ο Χατζηγιοβάνης όταν έπαιζαν στους μικρούς, οι ομάδες τερμάτιζαν χαμηλά στη βαθμολογία. Αλλά δεν μας ενδιαφέρει αυτό για την ακαδημία. Πρέπει να κοιτάμε την προοπτική, πως θα τους ετοιμάσουμε, όχι για να είμαστε πρώτοι στις υποδομές, αλλά να δημιουργήσουμε παιδιά για την πρώτη ομάδα. Όταν θα ανοίξουν την πόρτα, να την ανοίξουν αποφασιστικά και να μουν μέσα. Το γενικό και αόριστο να έχουμε το DNA του νικητή, εγώ δεν το αντιλαμβάνομαι.

Για το αν θα πρέπει ο κόσμος να περιμένει το καλοκαίρι κινήσεις ενίσχυσης ή αλλαγών σε συγκεκριμένα κομμάτια της ομάδας; Στο σκάουτινγκ, στην ακαδημία, όπου νομίζετε.

Έχουμε αυτή τη διαδικασία, κάνουμε την αξιολόγηση, θα προσπαθήσουμε να κινηθούμε ανάλογα.

Το καλοκαίρι του 2008, ο Παναθηναϊκός δεν αγόρασε τον πρωταθλητισμό; Δεν έχει γίνει στο παρελθόν;

Ήταν μετεξέλιξη διοίκησης και όχι αλλαγή. Αυτό είναι μία τραβηγμένη εξαίρεση. Μιλάμε για μία νορμάλ επένδυση. Αυτή ήταν η εξαίρεση που δημιούργησε τεράστια θέματα έκτοτε.

Υπάρχει προοπτική με κάποιο τρόπο να σβηστεί η ευρωπαϊκή ποινή της UEFA; Έχει ανάγκη ο Παναθηναϊκός από μία πώληση το φετινό καλοκαίρι;

Το θέμα της UEFA είναι μία λεπτή διαδικασία που δεν εξαρτάται από τη δική μας κίνηση. Είναι δύσκολο, γιατί θα δημιουργήσει προηγούμενο. Αν εγώ ως ευρωπαϊκή ομοσπονδία έχω τον Παναθηναϊκό και του δίνω μία περίοδο χάριτος και μετά την δεν την εφαρμόσει, είναι κακό προηγούμενο. Όσον αφορά την πώληση, αν είναι μία πώληση που λέει ότι ο Α ποδοσφαιριστής μετά από μία παρουσία 2-3 χρόνων, μπορεί να πιάσει ένα ταβάνι οικονομικό που έχουμε κρίνει εμείς ως ανώτερη τιμή, μπορούμε να το αξιολογήσουμε διαφορετικά. Θα ζυγίσουμε τα πάντα και θα πάρουμε την απόφαση. Αλλά, δεν θα ξεπουλήσουμε.

Ο Παναθηναϊκός θα μείνει στο Κορωπί ή θα πάει Παιανία;

Δεν εξαρτάται απόλυτα από εμάς. Όταν παίρνεις μία απόφαση, πρέπει να εξετάσεις το περιβάλλον. Μία χαρά είμαστε εδώ.

Θεωρώ ότι σε μία αξιολόγηση της χρονιάς, πρέπει να λάβουμε υπόψη πως ήρθαν τα αποτελέσματα. Εμείς λειτουργήσαμε από την αρχή με συγκεκριμένο ρόλο και αυτό μας κόστισε επικοινωνιακά. Όπως αντιμετωπίζουμε τους θεσμούς, τη διαιτησία, το πως μπορούμε να πάρουμε ένα ματς, αυτό το πράγμα έχει πάει πολύ πίσω. Είναι σημαντικές αξίες για εμάς το πως μπορούμε να πετύχουμε. Δεν βρήκαμε δικαιολογίες παρότι μας κόστισαν βαθμούς. Είμαστε η μόνη ομάδα που δεν ασκούμε πίεση, δεν έχουμε διαμαρτυρηθεί δημόσια. Έχουμε προπονητές και παίκτες που σέβονται το άθλημα, δεν τραμπουκίζουν. Σεβόμαστε τους θεσμούς. Όχι μόνο στα εύκολα παιχνίδια αλλά και στα δύσκολα. Μπορεί να είμαστε και οι "μακάκες" της υπόθεσης, αλλά είμαστε ορίτζιναλ. Δεν είμαστε ιμιτασιόν ηθικολόγοι. Δεν θα κερδίσουμε ματς που χάσαμε στο γήπεδο. Θα δημιουργήσουμε μία εικόνα που κάθε Παναθηναϊκός θα αισθάνεται διαφορετικός. Αλλά διαφορετικός με κόστος, όχι στη θεωρία. Θέλω να καταλάβουν πως μπορεί να τρέξει αυτό την επόμενη σεζόν, για να υπάρξει βιωσιμότητα στο πλάνο, πρέπει να είμαστε όλοι κάτω από την ίδια σκέπη. Δεν μπορούμε να το κάνουμε μονοι μας, θα είναι σαν να χτίζουμε στην άμμο. Όταν αυτά τα τρία κύρια κομμάτια είναι ενωμένα, ο Σύλλογος μπορεί να δείξει αυτά που πρεσβεύει. Αυτό το κύτταρο έχει αλλοιωθεί. Υπάρχει ένα μήνυμα, ένα πλάνο που τρέχει και όσο πιο γρήγορα γίνεται να φέρουμε το Σύλλογο εκεί που πρέπει.

Πιστεύετε ότι είναι εύκολο να υπάρχει ενότητα, όταν υπάρχει ένας μεγαλομέτοχος που λειτουργεί εκδικητικά απέναντι στο Σύλλογο;

Δεν είναι εύκολο, αλλά εμείς εδώ είμαστε για τα δύσκολα. Δεν είναι εύκολο και αν ήταν ίσως να μην ήμουν εγώ εδώ. Δεν θα μιλήσω εξ' ονόματος του μεγαλομετόχου. Υπάρχουν νούμερα και πράξεις. Ότι έχει συμβεί έχει καταγραφεί. Αλλά τώρα ο κύριος εκφραστής του πλάνο, που η ομάδα τρέχει και εγώ είμαι εδώ, είναι ο μεγαλομέτοχος. Ο καθένας έχει την άποψη του, αλλά υπάρχει η πραγματικότητα και δεν μπορώ να τη διαφοροποιήσω. Εγώ ότι έχω ζητήσει υπάρχει συνέπεια και στήριξη. Αυτό το πράγμα μπορεί να έχει συνέχεια το πλάνο της εξυγίανσης, με έναν ορίζοντα χρονικό, με τις παραμέτρους που είπαμε πριν.

ΟΑΚΑ ή Λεωφόρος του χρόνου;

Δεν είναι ξεκάθαρο το τοπίο Είναι υπό εξέταση, αλλά ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο.


ΠΑΟΚ: Οι... τελικοί του Ζίβκοβιτς και το μέλλον του Σέρβου
ΠΑΟΚ: Οι... τελικοί του Ζίβκοβιτς και το μέλλον του Σέρβου
Football League: «Μάχες» σε Βορρά και Νότο
Football League: «Μάχες» σε Βορρά και Νότο
Eurovision 2021: Η πρώτη πρόβα της Κύπρου στο stage του διαγωνισμού στο Ρότερνταμ!
Eurovision 2021: Η πρώτη πρόβα της Κύπρου στο stage του διαγωνισμού στο Ρότερνταμ!
Champions League: Σενάρια για τελικό στο «Γουέμπλεϊ»
Champions League: Σενάρια για τελικό στο «Γουέμπλεϊ»

Νέα Σμύρνη: Σοκάρουν οι καταγγελίες για τον 22χρονο σάτυρο - Δικάζεται τη Δευτέρα, η πιθανή ποινή

Νέα Σμύρνη: Σοκάρουν οι καταγγελίες για τον 22χρονο σάτυρο - Δικάζεται τη Δευτέρα, η πιθανή ποινή

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Ο «άθλος» της αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων - Πότε θα ανοίξει ξανά

Ρεπορτάζ Newsbomb.gr: Ο «άθλος» της αποκατάστασης της Παναγίας των Παρισίων - Πότε θα ανοίξει ξανά

Στον Ινδικό Ωκεανό έπεσαν τα απομεινάρια του μεγαλύτερου πυραύλου της Κίνας

Στον Ινδικό Ωκεανό έπεσαν τα απομεινάρια του μεγαλύτερου πυραύλου της Κίνας

Στράτος Κωσταλάς στο Newsbomb.gr: «Στη Ρωσία δεν ασχολούνται με το '87, να υπάρξει νομική απάντηση»

Στράτος Κωσταλάς στο Newsbomb.gr: «Στη Ρωσία δεν ασχολούνται με το '87, να υπάρξει νομική απάντηση»

Sputnik V: Ο «δούρειος ίππος» του Πούτιν για να διχάσει την Ε.Ε ή ένα ακόμη… εμβόλιο κατά του ιού;

Sputnik V: Ο «δούρειος ίππος» του Πούτιν για να διχάσει την Ε.Ε ή ένα ακόμη… εμβόλιο κατά του ιού;

Εορτολόγιο: Μεγάλη γιορτή! Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 9 Μαΐου

Εορτολόγιο: Μεγάλη γιορτή! Ποιοι γιορτάζουν σήμερα Κυριακή 9 Μαΐου

Η νεαρή φοιτήτρια Ιατρικής που έχει δημιουργήσει μια διαφορετική «κοινότητα» στο Tik Tok

Η νεαρή φοιτήτρια Ιατρικής που έχει δημιουργήσει μια διαφορετική «κοινότητα» στο Tik Tok

Άρση lockdown: Δείτε πότε ανοίγουν τα γυμναστήρια - Το χρονοδιάγραμμα της άρσης των μέτρων

Άρση lockdown: Δείτε πότε ανοίγουν τα γυμναστήρια - Το χρονοδιάγραμμα της άρσης των μέτρων

Έγκλημα στο χοιροστάσιο: Η συζυγοκτονία που συγκλόνισε την Ελλάδα

Έγκλημα στο χοιροστάσιο: Η συζυγοκτονία που συγκλόνισε την Ελλάδα

Survivor: Ο Σάκης Κατσούλης «γλυκοκοιτάζει» τη Νικολέττα

Survivor: Ο Σάκης Κατσούλης «γλυκοκοιτάζει» τη Νικολέττα

H Θεωρία της Κοίλης Γης: Είναι κούφια στο κέντρο και τι κρύβεται εκεί;

H Θεωρία της Κοίλης Γης: Είναι κούφια στο κέντρο και τι κρύβεται εκεί;

Το κολάν της Παναγιώταρου έχει ανάψει «φωτιά» σε Φάρμα και twitter (pics & vids)

Το κολάν της Παναγιώταρου έχει ανάψει «φωτιά» σε Φάρμα και twitter (pics & vids)