Κοντονής: «Στο ποδόσφαιρο υπάρχει αντίληψη πελατειακών συναλλαγών»
SHARE

Κοντονής: «Στο ποδόσφαιρο υπάρχει αντίληψη πελατειακών συναλλαγών»

Ο υφυπουργός Αθλητισμού, Σταύρος Κοντονής σε τηλεοπτική του συνέντευξη έκανε λόγο για "αντίληψη πελατειακών συναλλαγών" που επικρατεί στο ελληνικό ποδόσφαιρο.

Tα κυριότερα σημεία της συνέντευξης του κ. Κοντονή στο Kontra Channel:

Για την εκλογή του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη: "Πιστεύω ότι τα δύσκολα είναι μπροστά του διότι έχει μια αντίληψη για την άσκηση της οικονομικής πολιτικής η οποία κρίνεται ως ακραία νεοφιλελεύθερη, επομένως θα πρέπει να έρθει σε συνεννόηση με το άλλο κομμάτι της Νέας Δημοκρατίας το οποίο έχει μια άλλη αντίληψη για την άσκηση, ιδίως της οικονομικής αλλά και της κοινωνικής πολιτικής. Αν προσπαθήσει μονομερώς να διαμορφώσει ένα κυβερνητικό πρόγραμμα στα μέτρα των ιδεών του, φοβάμαι ότι θα υπάρχουν συγκρούσεις".

Για τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ: "Η δική μας κυβέρνηση εάν τα καταφέρει στα μείζονα ζητήματα όπως είναι το ασφαλιστικό και βγει νικητής και από τη μάχη κατά της διαπλοκής και της διαφθοράς τότε πιστεύω ότι θα έχει πετύχει σπουδαία πράγματα σε αυτή την τετραετία που θα κυβερνήσει".

Για τον χώρο του ελληνικού ποδοσφαίρου: "Τόσα χρόνια έχει επικρατήσει μια αντίληψη πελατειακών συναλλαγών, ιδίως στο ποδόσφαιρο και υπάρχει και το στοιχείο της βίας το οποίο συναντάμε πολλές φορές στα γήπεδα. Οι κυβερνήσεις που κυβέρνησαν επί μακρό χρονικό διάστημα τη χώρα βρισκόντουσαν σε μια ευθεία συναλλαγή με τα επιχειρηματικά συμφέροντα και ιδίως στον επαγγελματικό αθλητισμό, δεν προχωρούσαν σε τομές, δεν εκσυγχρόνιζαν το νομοθετικό πλαίσιο, αντίθετα πολιτευόντουσαν βλέποντας και κάνοντας χωρίς να αγγίζουν τα μεγάλα προβλήματα.

Εμείς εκσυγχρονίσαμε το πλαίσιο όσον αφορά τον έλεγχο των αθλητικών χώρων, με την εφαρμογή του συστήματος καμερών, το ηλεκτρονικό εισιτήριο και σε σύντομο χρονικό διάστημα με την εφαρμογή της κάρτας φιλάθλου, όμως κάθε τι καινούργιο χρειάζεται χρόνο για να εμπεδωθεί. Όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό αντιληπτό τόσο πιο εύκολα θα είναι τα πράγματα για όλους, είτε είναι ομάδες είτε φυσικά πρόσωπα.

Η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα στον κόσμο, που πέτυχε να στελεχώνονται τα πειθαρχικά όργανα της ομοσπονδίας με τακτικούς δικαστές. Οι διεθνείς συνομοσπονδίες μας ζήτησαν απλώς να επιλέγει η Ε.Π.Ο. τους τακτικούς δικαστές από συγκεκριμένη λίστα που θα αποστέλλει ο Προϊστάμενος του Πρωτοδικείου και την κάναμε αυτή την παραχώρηση. Θεωρώ ότι καλώς την κάναμε, διότι όλοι οι δικαστές που στέλνει το Πρωτοδικείο είναι εν δυνάμει δικαστές".

Για την την Ε.Π.Ο. και τη διαιτησία: "Διαπίστωσα κατά τον πρώτο χρόνο της θητείας μου, ότι ενώ οι επαγγελματικές ομάδες έχουν συγκροτήσει το δικό τους επαγγελματικό πρωτάθλημα και τη δική τους διοργανώτρια αρχή που είναι η Super League, όλες ενδιαφερόντουσαν με μια ιδιαίτερη ζέση για την Ε.Π.Ο. διότι είχε στα χέρια της τη διαιτησία και τη πειθαρχική δικαιοσύνη. Με το νόμο που ψηφίστηκε πρόσφατα το θέμα της πειθαρχικής διαδικασίας τελείωσε με τη στελέχωση των πειθαρχικών οργάνων από τακτικούς δικαστές.

Όσα έχουμε κάνει ως κυβέρνηση σε αυτό το ελάχιστο χρονικό διάστημα θεωρώ ότι είναι τομή για το ποδόσφαιρο και δεν είχαν γίνει εδώ και 20 χρόνια. Όταν εμείς φέρναμε αυτό το νομοσχέδιο θυμάστε τι αντιδράσεις είχαμε από τις διεθνείς συνομοσπονδίες. Μάλιστα αναγκάστηκα να εκδώσω ανακοίνωση όταν μας απειλούσαν με αποκλεισμό από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις, όπου μεταξύ άλλων ανέφερα ότι «αν δεν βοηθήσετε αποδεικνύεται ότι είστε μέρος του προβλήματος και σας ενδιαφέρει η συγκάλυψη». Ήρθαμε σε ευθεία σύγκρουση μέχρι που καθίσαμε στο ίδιο τραπέζι με τον γενικό γραμματέα της UEFA, έπειτα από πρόσκλησή μου και συζητήσαμε ακριβώς τι θέλουμε να κάνουμε.

Όσον αφορά τη διαιτησία, εκείνο που διαπίστωσα είναι το εξής: ενώ υπάρχουν διαιτητές που εφαρμόζουν τον κανονισμό ποδοσφαίρου της Ε.Π.Ο. και των ποδοσφαιρικών ομάδων κατά τρόπο ορθό και καθαρό, υπάρχουν άλλοι διαιτητές σε άλλους αγώνες που για τα ίδια επεισόδια δεν πράττουν αυτά που λέει ο κανονισμός. Και τους επέστησα την προσοχή να λύσουν το θέμα, για να μην αναγκαστούμε να το κάνουμε εμείς".

Για το πώς σχολιάζει τη δήλωση του Μελισσανίδη ότι τον Οκτώβριο, οπότε είναι οι εκλογές της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας, θα πάρουν την Ε.Π.Ο: "Αν πάμε σε μια τέτοια διαχείριση των ποδοσφαιρικών πραγμάτων, τότε σας το λέω ειλικρινά, θα έχουμε κάνει μια… τρύπα στο νερό. Το θέμα δεν είναι η Ε.Π.Ο. να αλλάξει χέρια κατ αυτόν τον τρόπο και εύχομαι και ελπίζω να μην εννοεί αυτό το πράγμα ο κ. Μελισσανίδης. Εμένα με ενδιαφέρει η ΕΠΟ να είναι πραγματικά Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία που θα φροντίζει για το καλό του ποδοσφαίρου, θα ασχολείται με το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, θα συγκροτεί τα όργανά της με όργανα αξιοπιστίας και ισονομίας. Αυτό ενδιαφέρει την Πολιτεία. Από την πρώτη στιγμή επενέβην εκεί που μπορούσαμε στο θέμα των πειθαρχικών οργάνων και νομίζω δώσαμε δείγματα γραφής για το πώς θα πολιτευτούμε".

Για το ότι τον "κατηγορούν" ότι το τελευταίο διάστημα ασκεί φιλοολυμπιακή πολιτική: "Αυτά είναι αστεία πράγματα. Εμείς δεν ήρθαμε εδώ, ούτε ως Ολυμπιακοί ούτε ως Παναθηναϊκοί, ήρθαμε για να επιβάλουμε ένα καθεστώς κάθαρσης στο ελληνικό ποδόσφαιρο και την ισονομία που είναι στοιχείο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος και διαπερνά όλους τους αρμούς της κοινωνικής ζωής.

Γνωρίζετε πολύ καλά, ότι την περίοδο που έφερνα στη Βουλή προς ψήφιση το νόμο δεχόμουν επιθέσεις, κατά κύριο λόγο, από τον οπαδικό Τύπο που εμφανίζεται ως φίλα προσκείμενος στον Ολυμπιακό και μάλιστα σε σχετική ερώτηση συναδέλφου σας, είχα πει ότι σε εύλογο χρονικό διάστημα θα αντιληφθούν όλοι, ότι εμείς δεν ήρθαμε εδώ για να διαιωνίσουμε το καθεστώς που υπήρχε, αλλά να τραβήξουμε μια τομή στα πράγματα του ποδοσφαίρου, να σταματήσει το καθεστώς σήψης και των πελατειακών σχέσεων και αυτό το τηρώ απαρέγκλιτα. Αν βρεθεί έστω και ένας που θα υποστηρίξει ότι εγώ προσπάθησα να επηρεάσω τακτικό δικαστή των πειθαρχικών οργάνων, ή μέλος των επιτροπών που έχουν συγκροτηθεί στο Υπουργείο ας το πει".

Για το θέμα των λεσχών των οπαδών: "Εκείνο που πρέπει να σας πω είναι ότι επειδή υπέγραψα την ΚΥΑ με τον κ. Τόσκα για τη λειτουργία των λεσχών θα ήθελα να καλέσω όλους τους φιλάθλους να εκμεταλλευτούν αυτή τη νομοθετική ρύθμιση και αντί να είναι μέρος ενός προβλήματος να συμμετέχουν στην υποστήριξη των ομάδων τους με ένα τρόπο ο οποίος εκτινάσσεται και πέρα από την παρανομία, να είναι μέρος της ομάδας όπως λειτουργούν και σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο. Εμείς θέλουμε οι φίλαθλοι πραγματικά να εμπλέκονται στα θέματα της ομάδας ως λέσχες οργανωμένες υπό την εποπτεία της κάθε ΠΑΕ και του κάθε συλλόγου. Εάν γίνει αυτό οι φίλαθλοι θα αντιληφθούν ότι η υποστήριξη της ομάδας τους δεν μπορεί να εξαντλείται σε παρανομίες και αγριότητες μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Υπάρχει ένα τεράστιο πεδίο για να υποστηρίξουν την ομάδα τους και να την υποστηρίξουν με ένα τρόπο εποικοδομητικό".

Για τον υπό κατάρτιση νέο αθλητικό Νόμο: "Θα αλλάξουν πάρα πολλά με το νέο Νόμο. Έχουμε πει και στις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης ότι πρέπει να μπει μια τάξη στα θέματα των ομοσπονδιών. Πρέπει να επέλθει εκδημοκρατισμός, πρέπει να έχουμε ένα σύστημα απλής αναλογικής το οποίο θα δίνει τη δυνατότητα για αντιπροσωπευτικότητα πολύ πιο καθαρή και πολύ πιο γνήσια στα όργανα διοίκησης των ομοσπονδιών. Συγκροτούμε ένα διαφορετικό τρόπο διοίκησης και οργάνωσης και του ερασιτεχνικού και του επαγγελματικού αθλητισμού και θα υπάρχουν και θητείες. Θα μελετήσουμε τις εισηγήσεις και θα καταλήξουμε στις θητείες και στο εκλογικό σύστημα των Ομοσπονδιών, αλλά ότι θα υπάρξει μια ρύθμιση στο θέμα το εκλογικό ούτως ώστε να έχουμε μια λογική εκπροσώπηση όλων των τάσεων και των απόψεων που υπάρχουν στις Ομοσπονδίες, αυτό πιστεύω θα είναι μέσα στις προτάσεις της Ε.Ε.Α."

Για το αν αυτές οι αλλαγές θα αγγίξουν και την ΕΠΟ: "Φυσικά αναφέρομαι σε όλες τις ομοσπονδίες. Η ΕΠΟ δεν είναι μια ιδιαίτερη Ομοσπονδία, ιδιαίτερη την είχε κάνει το πελατειακό κράτος που της είχε δώσει καθεστώς αυτονομίας, αντί να επιβεβαιώνεται το καθεστώς αυτοδιοίκησης, πράγμα που με το νόμο το δικό μου ξεκαθαρίσθηκε. Και έγινε μεγάλη κουβέντα και σύγκρουση σε αυτό το ζήτημα. Αυτά τα δύο ήταν τα σημαντικά θέματά μας. Η επιβολή διοικητικών προστίμων δεν ήταν τόσο σοβαρό θέμα όσο αυτά τα δύο, γιατί το ένα στην ουσία τοποθετούσε τακτικούς δικαστές και δεν μπορούσε να ελεγχθεί η πειθαρχική διαδικασία από κανέναν, και είναι πλέον ξεκάθαρη όλη αυτή η ιστορία, και το άλλο το πολύ σημαντικό ήταν ότι καταργήθηκε το καθεστώς αυτονομίας, το οποίο δεν το αναγνωρίζει το Σύνταγμα της Ελλάδος"!

«Με τον Αναστασιάδη θα τα δείτε όλα»
«Με τον Αναστασιάδη θα τα δείτε όλα»
Ο Φεντερίκο Μακέντα τα λέει… όλα στην «ΠΡΑΣΙΝΗ»! (VIDEO)
Ο Φεντερίκο Μακέντα τα λέει… όλα στην «ΠΡΑΣΙΝΗ»! (VIDEO)
Βλαχοδήμος: «Χαίρομαι για το ντεμπούτο μου!»
Βλαχοδήμος: «Χαίρομαι για το ντεμπούτο μου!»
Αναστασιάδης: «Τα παιδιά προσπάθησαν και τα έδωσαν όλα»
Αναστασιάδης: «Τα παιδιά προσπάθησαν και τα έδωσαν όλα»

 • Παρασκευή, 16 Νοεμβρίου 2018
 • Ποδόσφαιρο: Μπόχουμ - Ντάρμσταντ
  04:45Γερμανικό Πρωτάθλημα 2η Κατηγορία 2018 - 2019. 13η αγωνιστική. Περιγραφή: Πάρης Τσελεπίδης.
 • RBAR 2018
  05:10Ιντιανάπολις, ΗΠΑ. Στιγμιότυπα.
 • Τένις: Fed Cup 2018 by BNP Paribas
  05:45Τελικός, Τσεχία-ΗΠΑ. Στιγμιότυπα.
 • Μπάσκετ: ΑΕΚ - Χολαργός
  06:00Betshop Basket League 2018-19. 5η αγωνιστική. Περιγραφή: Βασίλης Σκουντής.
 • Ποδόσφαιρο: Ράγιο Βαγιεκάνο - Βιγιαρεάλ
  06:15Ισπανικό Πρωτάθλημα 2018 - 2019. 12η αγωνιστική. Περιγραφή: Μάνος Σπανόπουλος.
 • MotoGP 2018
  06:25Shell Malaysia Motorcycle Grand Prix. Στιγμιότυπα.
 • Sports Classics: XTERRA European Tour 2018 E4
  07:00Outdoor Specials.
 • Τένις: Nitto ATP Finals 2018 - Λονδίνο
  07:30Round Robin.
 • MotoGP 2018
  07:40Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana. 10' πίστας.
 • Moto3 2018 (Ζ)
  07:55Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana. Ελεύθερα δοκιμαστικά 1. Περιγραφή: Νίκος Μπλούνας.
 • Ισπανικό Πρωτάθλημα 2018-19 - 5η Περίοδος E7
  08:15Στιγμιότυπα.
 • La Liga Specials - Docs E2
  08:30Στιγμιότυπα.
 • Μπάσκετ: Χιούστον Ρόκετς - Γκόλντεν Στ. Γουόριορς
  08:45NBA 2018 - 2019. Κανονική περίοδος. Περιγραφή: Δημήτρης Ζαφειρόπουλος.
 • MotoGP 2018 (Ζ)
  08:50Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana. Ελεύθερα δοκιμαστικά 1. Περιγραφή: Δημήτρης Διατσίδης.
 • Ποδόσφαιρο: Τρίκαλα AO - Αστέρας Τρίπολης
  09:15Κύπελλο Ελλάδας 2018-2019. 4η φάση. 2η αγωνιστική. Περιγραφή: Τόλης Χριστοφοράκης.
 • Ποδόσφαιρο: Σπόρτινγκ Λισαβόνας - Τσάβες
  09:45Πρωτάθλημα Πορτογαλίας 2018-19. 10η αγωνιστική. Περιγραφή: Γιώργος Μπιτσικώκος.
 • Moto2 2018 (Ζ)
  09:50Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana. Ελεύθερα δοκιμαστικά 1. Περιγραφή: Νίκος Μπλούνας.
 • Ποδόσφαιρο: Ιρλανδία - Βόρεια Ιρλανδία
  10:30Διεθνής Φιλικός Αγώνας 2018.Περιγραφή: Κώστας Γιαλιτάκης.
 • RBAR 2018
  10:55Ιντιανάπολις, ΗΠΑ. Στιγμιότυπα.
 • NBA Daily
  11:30Η καθημερινή σας ενημέρωση με όλα τα τελευταία νέα από το μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.
 • MotoGP 2018
  11:50Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana. 10' πίστας.
 • Sports Classics: 2018 Outdoor Specials
  12:004 Deserts Race Series.
 • Moto3 2018 (Ζ)
  12:05Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana. Ελεύθερα δοκιμαστικά 2. Περιγραφή: Νίκος Μπλούνας.
 • Μπάσκετ: Ολυμπιακός - Λαύριο Aegean Cargo
  12:15Betshop Basket League 2018-19. 5η αγωνιστική. Περιγραφή: Βασίλης Σκουντής.
 • Topspin
  12:30Η μοναδική εκπομπή για το τένις, φιλοξενεί πλούσια αγωνιστική επικαιρότητα και θεματολογία από το χώρο του τένις, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
 • Ποδόσφαιρο: Αυστρία - Βοσνία-Ερζεγοβίνη
  12:45UEFA Nations League 2018-19. Φάση ομίλων. 5η αγωνιστική. Όμιλος B3. Περιγραφή: Δημήτρης Ξαρλής.
 • MotoGP 2018 (Ζ)
  13:00Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana. Ελεύθερα δοκιμαστικά 2. Περιγραφή: Δημήτρης Διατσίδης.
 • Ποδόσφαιρο: Ανόβερο - Βόλφσμπουργκ
  13:45Γερμανικό Πρωτάθλημα 2018 - 2019. 11η αγωνιστική. Περιγραφή: Άλκης Τσαβδαράς.
 • Moto2 2018 (Ζ)
  14:00Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana. Ελεύθερα δοκιμαστικά 2. Περιγραφή: Νίκος Μπλούνας.
 • Ποδόσφαιρο: Λεβάντε - Ρεάλ Σοσιεδάδ
  14:15Ισπανικό Πρωτάθλημα 2018 - 2019. 12η αγωνιστική. Περιγραφή: Γιώργος Μπιτσικώκος.
 • Μπάσκετ: Μινεσότα Τίμπεργουλβς - Νιου Ορλίνς Πέλικανς
  14:25NBA 2018 - 2019. Κανονική περίοδος. Περιγραφή: Γιάννης Μέγας.
 • Ποδόσφαιρο: Κροατία - Ισπανία
  15:00UEFA Nations League 2018-19. Φάση ομίλων. 5η αγωνιστική. Όμιλος A4. Περιγραφή: Τάσος Κολλίντζας.
 • Μηχανοκίνητα: NASCAR Cup Series 2018
  15:05ISM Can-Am 500. Στιγμιότυπα.
 • Ποδόσφαιρο: Πάντερμπορν - Χόλσταϊν Κίελo
  16:00Γερμανικό Πρωτάθλημα 2η Κατηγορία 2018 - 2019. 13η αγωνιστική. Περιγραφή: Πάρης Τσελεπίδης.
 • WRC 2018
  16:05Αυστραλία. Στιγμιότυπα ημέρας 1.
 • Υδάτινα Σπορ: ISA World Junior Surfing Championships
  16:30Στιγμιότυπα.
 • Moto3 2018
  16:50Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana. Ελεύθερα δοκιμαστικά 1. Περιγραφή: Νίκος Μπλούνας.
 • Pick n' Roll
  16:55Πλούσια θεματολογία, ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις και σούπερ θέαμα κάθε εβδομάδα στην μπασκετική εκπομπή Pick n' Roll.
 • Ποδόσφαιρο: Ελλάδα - Φινλανδία
  17:00UEFA Nations League 2018-19. Φάση ομίλων. 5η αγωνιστική. Όμιλος C2. Περιγραφή: Σωτήρης Κωσταβάρας.
 • Βόλεϊ: Ρεάλε Μούτουα Φενέρα Κιέρι - Μπούστο Αρσίτσιο
  17:30Ιταλικό Πρωτάθλημα Γυναικών 2018-19. 5η αγωνιστική. Περιγραφή: Βιδιάνος Ρούσσος.
 • MotoGP 2018
  17:55Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana. Ελεύθερα δοκιμαστικά 1. Περιγραφή: Δημήτρης Διατσίδης.
 • UEFA Europa League 2018-19 - Στιγμιότυπα
  18:004η μέρα αγώνων. Στιγμιότυπα με τις εντυπωσιακότερες φάσεις και τα καλύτερα γκολ που ξεχώρισαν από την αγωνιστική δράση του UEFA Europa League.
 • NBA Action 2018-19 E2807
  18:25H αθλητική εκπομπή μεταφέρει στους Έλληνες φιλάθλους όλα τα νέα για το μαγικό κόσμο του ΝΒΑ, με συνεντεύξεις και αφιερώματα.
 • Ισπανικό Πρωτάθλημα 2018-19 - Στιγμιότυπα
  18:3012η αγωνιστική.
 • NBA Daily
  19:00Η καθημερινή σας ενημέρωση με όλα τα τελευταία νέα από το μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.
 • Moto2 2018
  19:05Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana. Ελεύθερα δοκιμαστικά 1. Περιγραφή: Νίκος Μπλούνας.
 • Μπάσκετ: Χιούστον Ρόκετς - Γκόλντεν Στ. Γουόριορς
  19:35NBA 2018 - 2019. Κανονική περίοδος. Περιγραφή: Δημήτρης Ζαφειρόπουλος.
 • Ποδόσφαιρο: Γιβραλτάρ - Αρμενία (Ζ)
  19:45UEFA Nations League 2018-19. Φάση ομίλων. 5η αγωνιστική. Όμιλος D4. Περιγραφή: Πάρης Τσελεπίδης.
 • Τένις: Nitto ATP Finals 2018 - Λονδίνο (Ζ)
  20:00Round Robin. Περιγραφή: Χρήστος Βασιλείου.
 • Moto3 2018
  20:15Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana. Ελεύθερα δοκιμαστικά 2. Περιγραφή: Νίκος Μπλούνας.
 • MotoGP 2018
  21:20Gran Premio Motul de la Comunitat Valenciana. Ελεύθερα δοκιμαστικά 2. Περιγραφή: Δημήτρης Διατσίδης.
 • COSMOTE SPORT 9HD
  21:45Απολαύστε συναρπαστικούς LIVE αγώνες από τις κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις που έχει εξασφαλίσει αποκλειστικά για εσάς η COSMOTE TV, και πάντα σε ποιότητα High Definition.

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies