Συντιχάκης: «Θύμα του… νόμου της ζούγκλας ο ΟΦΗ»
SHARE

Συντιχάκης: «Θύμα του… νόμου της ζούγκλας ο ΟΦΗ»

Τα πυρά του κατά του επιχειρηματικού πολέμου που μαίνεται στο ποδόσφαιρο εξαπέλυσε με επιστολή του στον υφυπουργό Αθλητισμού ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ

Η κατάσταση που επικρατεί στον ΟΦΗ έχει κινητοποιήσει και ανθρώπους του πολιτικού χώρου, που ο ένας μετά τον άλλο παίρνουν θέση για τον... κατήφορο που πήρε ο σύλλογος. Έτσι, με επιστολή του στον υφυπουργό Αθλητισμού, Σταύρο Κοντονή, ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ, Μανώλης Συντιχάκης αναφέρει μεταξύ άλλων πως ο ΟΦΗ υπήρξε θύμα του «νόμου της ζούγκλας» που κυβερνά το ποδόσφαιρο.

Αναλυτικά αναφέρεται: «Κύριε Υφυπουργέ, Ο πρόσφατος υποβιβασμός του ΟΦΗ, δεν ήρθε ως κεραυνός εν αιθρία, ούτε απλώς αποτελεί ένα φαινόμενο κακοδιοίκησης και κακοδιαχείρισης. Αποκαλύπτει το τέλμα και τη σαπίλα της επιχειρηματικής δραστηριότητας, τον ανελέητο επιχειρηματικό ανταγωνισμό στον εμπορευματοποιημένο αθλητισμό και συγκεκριμένα στο ποδόσφαιρο. Οι ρίζες του προβλήματος βρίσκονται πολλά χρόνια πριν. Άρχισε από την εποχή της μετάλλαξης του ποδοσφαίρου από ερασιτεχνικό σε επαγγελματικό και της εισόδου των επιχειρηματιών σε αυτό, εξέλιξη που κορυφώθηκε την τελευταία 15ετία. Οι αγοραίες λογικές και τα παιχνίδια κέρδους που εφαρμόστηκαν, συντηρήθηκαν και απ” τις εκάστοτε κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, που υιοθέτησαν και υλοποίησαν το μοντέλο του αθλητισμού – επιχείρηση. Έκτοτε οι επιδοτήσεις απ” τον κρατικό κορβανά στους μεγαλοεπιχειρηματίες, η διαγραφή χρεών των ΠΑΕ, η παράδοση προς εκμετάλλευση αθλητικών χώρων, η χείρα βοηθείας με την αλλαγή ή καταστρατήγηση νόμων που οι ίδιοι έχουν ψηφίσει αποτελούν πάγια τακτική των εναλλασσομένων κυβερνήσεων.

Τα ίδια αυτά κόμματα (βουλευτές και στελέχη τους πολιτικά ή/και αθλητικά) – που χύνουν σήμερα κροκοδείλια δάκρυα και ευαγγελίζονται «εξυγίανση», τήρηση των νόμων που αυτά θέσπισαν – είναι που διαχρονικά και συνειδητά ευνοούν την παραβίασή τους. Πώς να «καταστρέψεις» άλλωστε το δημιούργημά σου; Η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, μόλις πριν λίγες ημέρες, με προκλητικό τρόπο και μέσω Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου – μια πρακτική που μέχρι χτες κατάγγελλε – αποφάσισε να προχωρήσει στη διαγραφή των προστίμων που έχουν επιβληθεί σε επιχειρηματικούς ομίλους, μεταξύ αυτών και σε πολλές ΠΑΕ για παραβάσεις του φορολογικού και τελωνειακού κώδικα. Μ’ αυτόν τον τρόπο η κυβέρνηση πολιτεύεται στο να αντιμετωπίσει τις απάτες και τη διαφθορά. Χαρίζει εκατομμύρια ευρώ στους επιχειρηματίες και εκβιάζει το λαό να πληρώνει αγόγγυστα τους φόρους και τα χαράτσια. Χαμένοι βγαίνουν για άλλη μια φορά οι εργαζόμενοι, αφού τα χρέη των ΠΑΕ που διαγράφονται είναι δεδουλευμένα ποδοσφαιριστών και υπαλλήλων.

Ο νόμος που κινεί τα νήματα του ποδοσφαίρου σήμερα, κάτι που τα γνωρίζετε πάρα πολύ καλά, είναι ο νόμος του κέρδους και ο ανελέητος ανταγωνισμός που φαντάζει ως νομοτέλεια. Είναι το ποδόσφαιρο του στοιχήματος και των κυκλωμάτων. Είναι το συνώνυμο της βίας, του ντόπινγκ, των στημένων παιχνιδιών. Γνωστός, ως «νόμος της ζούγκλας», που οδήγησε, οδηγεί και θα οδηγεί κάθε φορά τις ομάδες και τους οπαδούς τους σε συγκρούσεις δίχως όρια. Είναι ένας πόλεμος που σχεδιάζεται, οργανώνεται και πραγματοποιείται κυρίως εκτός των γηπέδων, ισοπεδώνοντας αξίες και ιστορικές πορείες ομάδων, όπως του ΟΦΗ. Θύματά του είναι ο φίλαθλος κόσμος, η νεολαία που από τη μία περιορίζεται στην εξέδρα να καταναλώνει το θέαμα που γεννά κέρδη για τους λίγους και από την άλλη να χρησιμοποιείται ως μοχλός πίεσης για να εξυπηρετηθούν τα συμφέροντα των επιχειρήσεων. Χαρακτηριστική στιγμή αυτού του πολέμου, είναι και αυτή του ΟΦΗ, ενός σωματείου με 90 χρόνια ιστορία, με την οποία ταυτίστηκαν πολλές γενιές του Ηρακλείου και της Κρήτης γενικότερα και που αποτελεί μέρος της ιστορίας του αθλητισμού της πόλης του Ηρακλείου και του νησιού. Ο ΟΦΗ καλείται να πληρώσει, με τον υποβιβασμό του, μια πολιτική «εξυγίανσης» που ποτέ δεν έγινε και ποτέ δεν θα γίνει γιατί απλά εξυγίανση και υποταγή του αθλητισμού στο κέρδος με την επιχειρηματική δράση είναι πράγματα αλληλοαναιρούμενα.

Η πραγματική εξυγίανση στο ελληνικό ποδόσφαιρο προϋποθέτει, την κατεδάφιση αυτού του σάπιου οικοδομήματος, που έχει στηρίγματά του, τους επιχειρηματικούς ομίλους, τους πολιτικούς και αθλητικούς παράγοντες που βρίσκονται πίσω από κάθε διαπλοκή και που εντάσσουν σ” αυτές τις επιχειρηματικές τους διαπλοκές ποικίλες δραστηριότητες, είτε πουλώντας θέαμα, είτε στήνοντας παιχνίδια (ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ), είτε ξεπλένοντας μαύρο χρήμα, είτε εξαργυρώνοντας την αγάπη χιλιάδων οπαδών για τα σωματεία τους, προκειμένου να διαμορφώσουν λαϊκό προφίλ για να στρώνουν ευνοϊκό έδαφος στους οικονομικούς – επιχειρηματικούς τους σχεδιασμούς. Είναι γνωστό πόσες ΠΑΕ μπήκαν για τα τεράστια χρέη τους στους διακανονισμούς και διαδικασίες που παρέχει το άρθρο 44 καθώς και σε άλλες ειδικές ρυθμίσεις. Είναι γνωστό ότι σήμερα όλες οι ΠΑΕ χρωστάνε.

Γιατί άραγε δεν ενεργοποιείται το ελεγκτικό συνέδριο του κράτους ώστε σε τακτή ετήσια βάση να παρουσιάζονται στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των ελέγχων για κάθε ΠΑΕ; Αν γινόταν όμως αυτό θα ασφυκτιούσαν από τη διαφάνεια γιατί τρέφονται με την αδιαφάνεια. Το σκοτάδι είναι ο χώρος που ζει και κινείται όλο αυτό το σάπιο οικοδόμημα. Αυτός δεν είναι αθλητισμός. Αυτός ο παρ-αθλητισμός οδηγεί στο περιθώριο τη δραστηριότητα του κάθε σωματείου στη γειτονιά, απαξιώνει τον αθλητισμό στο σχολείο, με χαμένη τη νεολαία.

Κύριε Υφυπουργέ
Η σημερινή συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, ενώ από τη μια μεριά καταγγέλλει τη σημερινή κατάσταση, από την άλλη δεν αμφισβητεί ούτε κατά κεραία την εμπορευματοποίηση και το ποδόσφαιρο των επιχειρηματιών, με τους οποίους μάλιστα ξεκινάει και ένα επικίνδυνο «φλερτ». Στέκεται μόνο στις παθογένειες του συστήματος, που, όπως επισημαίνει, μπορούν να εξαλειφθούν απλά και μόνο με την εφαρμογή των νόμων και τη φυλάκιση των εκάστοτε ενόχων. Για την ίδια την κυβέρνηση, η λύση μπορεί να δοθεί με την είσοδο «υγιών» επιχειρηματιών και τη συνύπαρξη του επαγγελματικού με τον ερασιτεχνικό αθλητισμό, πράγμα όχι μόνο ανέφικτο, αλλά και απόλυτα απατηλό όταν είναι προφανές, ότι η όποια ενίσχυση του αθλητισμού ως εμπόρευμα, με ό,τι συνεπάγεται αυτό για τα συμφέροντα των επιχειρηματιών, λειτουργεί σε βάρος του αθλητισμού ως δικαίωμα.

Οι φίλαθλοι του ΟΦΗ – και όλων των ομάδων – πρέπει να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα από αυτόν τον αθλητισμό που βιώνουν σήμερα, από τους «Μεσσίες» που έρχονται δήθεν για τη σωτηρία της ομάδας και μόλις “δουν τα δύσκολα” φεύγουν πολύ πιο πλούσιοι και πολύ πιο επώνυμοι απ’ ότι ήρθαν. Δεν είναι δυνατόν να ταυτίζεται το καλό της ομάδας με το συμφέρον και τις επιδιώξεις του κάθε επιχειρηματία που την εκμεταλλεύεται. Ο πραγματικός αθλητισμός είναι αυτός που θα δίνει τη δυνατότητα σε όλους ανεξαίρετα να συμμετέχουν σε αθλητική δραστηριότητα, με έπαθλο την υγεία τους, την καλλιέργεια και θωράκιση της προσωπικότητας κάθε νέου και νέας από τη συμμετοχή αυτή. Ο ΟΦΗ, με την ιστορία που έχει, τη στήριξη του φίλαθλου κόσμου θα αναγεννηθεί και πάλι από τις στάχτες του από την Γ” Εθνική. Όμως, οι όποιες αλλαγές συμπεριληφθούν στο νέο αθλητικό νομοσχέδιο για τις ομάδες που υποβιβάζονται και θα ισχύσουν από την αγωνιστική χρονιά 2015-2016, αποτελούν παυσίπονο και σε καμία περίπτωση δεν οδηγούν στην αποκάλυψη των πραγματικών αιτιών.

Είναι φανερό, ότι η διαπλοκή ομάδων και επιχειρηματικών συμφερόντων, η οποία παράγει και αναπαράγει τέτοια φαινόμενα, τα πολλαπλασιάζει σαν τις κεφαλές της “λερναίας ύδρας” και θα συνεχίσει να υπάρχει, εφόσον δεν αποκοπεί οριστικά και αμετάκλητα ο “ομφάλιος λώρος” τους. Η μόνη λύση είναι η κατάργηση των ΠΑΕ και η κάθε είδους επιχειρηματική δράση στο ποδόσφαιρο και τον αθλητισμό. Να σταματήσει κάθε χρηματοδότηση στις ΠΑΕ, να αποδοθούν όλα τα χρέη των ΠΑΕ στο δημόσιο και να νομοθετηθεί η άμεση διακοπή συμμετοχής ελληνικών ομάδων στο στοίχημα και σε άλλα παιχνίδια τζόγου. Η πραγματική εξυγίανση του ποδοσφαίρου απαιτεί τη δημιουργία ενός άλλου ποδοσφαιρικού οικοδομήματος, που θα χρηματοδοτείται από το κράτος, θα ελέγχεται σε τακτή βάση από φίλαθλα και άλλα λαϊκά όργανα, θα διοικείται από πραγματικούς φιλάθλους, θα αποκλείει κάθε επιχειρηματική δράση στο ποδόσφαιρο έτσι που οι πορείες των ομάδων να καθορίζονται εντός των γηπέδων. Ένα τέτοιο ποδοσφαιρικό οικοδόμημα μπορεί να υπάρξει μόνο αν την εξουσία την έχει ο λαός και όχι οι επιχειρηματίες. Άρα απαιτείται σύγκρουση με την εξουσία τους».


Παίρνει Ντοναρούμα ο Ολυμπιακός! (videos+photos)
Παίρνει Ντοναρούμα ο Ολυμπιακός! (videos+photos)
Στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Finn
Στην Ελλάδα το Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα Finn
Πλήθος κόσμου στο υστατο «αντίο» της συζύγου του Δημήτρη Ανδρεόπουλου
Πλήθος κόσμου στο υστατο «αντίο» της συζύγου του Δημήτρη Ανδρεόπουλου
BCL: Αυτή είναι η θέση του Προμηθέα μετά τη συντριβή στην Πόλη
BCL: Αυτή είναι η θέση του Προμηθέα μετά τη συντριβή στην Πόλη

 • Τετάρτη, 16 Ιανουαρίου 2019
 • WRC Μαγκαζίνο 2018
  04:00Sydney Gala.
 • Μηχανοκίνητα: Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Ταχύτητας 2018
  04:45Σέρρες. 3ος αγώνας. Στιγμιότυπα.
 • Μπάσκετ: Ρεάλ Μαδρίτης - Σαραγόσα
  05:00Πρωτάθλημα ACB Ισπανίας 2018 - 2019. 16η αγωνιστική. Περιγραφή: Γιάννης Μέγας.
 • Βόλεϊ: Ζάξα - Τσιβιτανόβα
  05:45CEV Champions League Ανδρών 2018-19. League Round. 3ος αγώνας. Περιγραφή: Βιδιάνος Ρούσσος.
 • COSMOTE SPORT 9HD
  06:00Απολαύστε συναρπαστικούς LIVE αγώνες από τις κορυφαίες αθλητικές διοργανώσεις που έχει εξασφαλίσει αποκλειστικά για εσάς η COSMOTE TV, και πάντα σε ποιότητα High Definition.
 • Sports Classics: ABC of Snowboarding
  06:15Μάθετε την ιστορία του snowboarding, από την ταπεινή του προέλευση μέχρι το γεμάτο αδρεναλίνη παρόν.
 • Μηχανοκίνητα: NASCAR Cup Series 2018
  06:40Charlotte Bank of America Roval 400. Περιγραφή: Βιδιάνος Ρούσσος.
 • Pick n' Roll
  07:00Πλούσια θεματολογία, ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις και σούπερ θέαμα κάθε εβδομάδα στην μπασκετική εκπομπή Pick n' Roll.
 • Μπάσκετ: Ντένβερ Νάγκετς - Γκόλντεν Στ. Γουόριορς
  08:45NBA 2018 - 2019. Κανονική περίοδος. Περιγραφή: Κώστας Κατέβας.
 • Ποδόσφαιρο: Απόλλων Σμύρνης - Ατρόμητος Αθηνών
  09:15Κύπελλο Ελλάδας 2018-2019. 5η φάση. 1η αγωνιστική. Περιγραφή: Σωτήρης Κωσταβάρας.
 • Beach Volley: FIVB World Tour 2019
  09:45Χάγη, Ολλανδία. 1ος ημιτελικός ανδρών. Περιγραφή: Βιδιάνος Ρούσσος.
 • Dirt Games 2018 - Στιγμιότυπα
  10:20Μέγαρα.
 • Beach Volley: FIVB World Tour 2019
  10:35Χάγη, Ολλανδία. 2ος ημιτελικός ανδρών. Περιγραφή: Βιδιάνος Ρούσσος.
 • GP Confidential 2018 E25
  10:50Στιγμιότυπα.
 • Red Bull Air Race World Championship 2018
  11:20Βουδαπέστη, Ουγγαρία. Αγώνας. Περιγραφή: Χρήστος Βασιλείου.
 • NBA Daily
  11:30Η καθημερινή σας ενημέρωση με όλα τα τελευταία νέα από το μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.
 • Υδάτινα Σπορ: ISA World SUP and Paddleboard Championship
  12:00Στιγμιότυπα.
 • Pick n' Roll
  12:15Πλούσια θεματολογία, ενδιαφέρουσες συνεντεύξεις και σούπερ θέαμα κάθε εβδομάδα στην μπασκετική εκπομπή Pick n' Roll.
 • Βόλεϊ: Ζάξα - Τσιβιτανόβα
  13:15CEV Champions League Ανδρών 2018-19. League Round. 3ος αγώνας. Περιγραφή: Βιδιάνος Ρούσσος.
 • WRC 2018
  13:45SS10 El Montmell 1, Ισπανία. Περιγραφή: Βιδιάνος Ρούσσος.
 • NBA Daily
  14:00Η καθημερινή σας ενημέρωση με όλα τα τελευταία νέα από το μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.
 • Μπάσκετ: Σαν Αντόνιο Σπερς - Σάρλοτ Χόρνετς
  14:45NBA 2018 - 2019. Κανονική περίοδος. Περιγραφή: Δημήτρης Ζαφειρόπουλος.
 • WRC 2018
  15:05SS19 Santa Marina 2 Power Stage, Ισπανία. Περιγραφή: Βιδιάνος Ρούσσος.
 • Τένις: Καρολίνα Πλίσκοβα - Λέσια Τσουρένκο
  15:45WTA 2019. Brisbane International. Τελικός. Περιγραφή: Χρήστος Βασιλείου.
 • Ποδόσφαιρο: Εργοτέλης - ΟΦΗ
  16:00Κύπελλο Ελλάδας 2018-2019. 5η φάση. 1η αγωνιστική. Περιγραφή: Στέφανος Αβραμίδης.
 • Μηχανοκίνητα: NASCAR Cup Series 2018
  16:55Charlotte Bank of America Roval 400. Περιγραφή: Βιδιάνος Ρούσσος.
 • Ποδόσφαιρο: Μπέτις - Ρεάλ Μαδρίτης
  17:00Ισπανικό Πρωτάθλημα 2018 - 2019. 19η αγωνιστική. Περιγραφή: Τάσος Κολλίντζας.
 • Ισπανικό Πρωτάθλημα 2018-19 - 5η Περίοδος E15
  17:30Στιγμιότυπα.
 • FIBA: Ο Κόσμος του Μπάσκετ E679
  18:00Στιγμιότυπα.
 • NBA Daily
  18:30Η καθημερινή σας ενημέρωση με όλα τα τελευταία νέα από το μαγικό κόσμο του ΝΒΑ.
 • Βόλεϊ: Μπερλίν Βόλεϊ - Σκρα Μπέλχατοφ (Ζ)
  19:00CEV Champions League Ανδρών 2018-19. League Round. 3ος αγώνας. Περιγραφή: Αριάνα Παπαγιάννη.
 • Μπάσκετ: Ντένβερ Νάγκετς - Γκόλντεν Στ. Γουόριορς
  19:05NBA 2018 - 2019. Κανονική περίοδος. Περιγραφή: Κώστας Κατέβας.
 • Ποδόσφαιρο: Άιντραχτ Φρανκφούρτης - Μπάγερν Μονάχου
  20:00Γερμανικό Πρωτάθλημα 2018 - 2019. 17η αγωνιστική. Περιγραφή: Άλκης Τσαβδαράς.
 • Sports Classics: ABC of Rally Raid
  21:00Ο στόχος για τους οδηγούς απλός: να βρουν την πιο γρήγορη διαδρομή σε ανώμαλο έδαφος και να την ολοκληρώσουν πριν από τους αντιπάλους. Αυτό που χρειάζονται είναι ικανότητα στον προσανατολισμό, ομαδικότητα και εντυπωσιακές ικανότητες στην οδήγηση.
 • Ισπανικό Πρωτάθλημα 2018-19 - 5η Περίοδος E15
  21:30Στιγμιότυπα.
 • Ράλι Ντακάρ 2019
  21:459η φάση. Στιγμιότυπα.
Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies