Νταμπίζας: «Σταθερό και συνεπές πλάνο»

Νταμπίζας: «Σταθερό και συνεπές πλάνο»

Στην απολογιστική συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού, Νίκος Νταμπίζας, υποστήριξε πως το πλάνο που έχει χαραχθεί από την αρχή της χρονιάς θα τηρηθεί ως το τέλος ενώ ενόψει μεταγραφών τόνισε ότι προτεραιότητα παραμένει η απόκτηση επιθετικού. «Χαρούμενος για την τήρηση της φιλοσοφίας», δήλωσε από την πλευρά του ο υπεύθυνος της ακαδημίας, Γιάννης Σαμαράς.

Ο Νίκος Νταμπίζας τοποθετήθηκε δημόσια, κάνοντας τον απολογισμό του πρώτου γύρου και του πρώτου εξαμήνου – επί της ουσίας – που βρίσκεται στη θέση του τεχνικού διευθυντή. Όπως τόνισε ο τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού εμφανίστηκε ικανοποιημένος με την τήρηση του πλάνου από το σύνολο του ποδοσφαιρικού τμήματος, μίλησε για τη πιθανότητα πραγματοποίησης μεταγραφών ενώ επεσήμανε ότι το μπάτζετ της ομάδας, για ποδοσφαιριστές και τεχνικό τιμ, συνολικά ανέρχεται στα 6.165.000 ευρώ μικτά.

Ερωτηθείς για τις μεταγραφές τόνισε πως η απόλυτη προτεραιότητα παραμένει η απόκτηση ενός αντικαταστάτη του Λουτσιάνο Φιγκερόα, ενώ ανέλυσε και το αγωνιστικό προφίλ της ομάδας ως τώρα, λέγοντας πως έχει εντοπίσει τις αδυναμίες στις στημένες φάσεις αλλά ότι υπάρχει συνολικά ικανοποίηση για την πορεία του Παναθηναϊκού. Παράλληλα, ο Νίκος Νταμπίζας αρνήθηκε να σχολιάσει τα διαιτητικά σφάλματα που γίνονται, υπογράμμισε όμως πως θέλει να αφήσουν τον Παναθηναϊκό να παίξει ποδόσφαιρο αφού όπως τόνισε σε ανοιχτό παιχνίδι ήταν καλύτερος από όλους τους αντιπάλους του.

«Είμαστε εδώ για να κάνουμε έναν μίνι-απολογισμό πριν φύγει και ημερολογιακά ο χρόνος. Να ενημερωθεί ο κόσμος για το πως έχουν πάει τα πράγματα μέσα κι έξω από το γήπεδο», είπε αρχικά ο Νίκος Νταμπίζας και στη συνέχεια πρόσθεσε: «Θεωρώ ότι σε γενικές γραμμές έχουμε μια ικανοποιητική παρουσία. Με κάποια σκαμπανεβάσματα, μπρος-πίσω, αλλά θεωρώ ότι με βάση συνολικά την εικόνα που εκπέμπει η ομάδα μέσα κι έξω από ον αγωνιστικό χώρο, το πρόσημο είναι θετικό. Με σαφή περιθώρια βελτίωσης περισσότερο στο ουσιαστικό κομμάτι, δηλαδή τη βαθμολογική συγκομιδή όπου θεωρώ ότι έχουμε αδικήσει τους εαυτούς μας με βάση την εικόνα της ομάδας στα παιχνίδια που έχουμε παίξει ως τώρα.

Πιστεύω πως πρέπει να γίνουμε πιο κυνική σαν ομάδα. Καλώς ή κακώς σε όλα τα παιχνίδια που έχουμε παίξει είμαστε συντριπτικά καλύτεροι, ακόμα και σε παιχνίδια που χάσαμε. Δεν έχει υπάρξει ομάδα που να είναι καλύτερη από εμάς. Υπάρχουν κάποια ζητήματα που χρειάζονται βελτίωση, όπως οι στατικές φάσεις και επιθετικά και αμυντικά. Αν το δείτε και στατιστικά θα το καταλάβετε αυτό.

Εκεί είναι η μεγάλη μας διαφορά με τις ομάδες που είναι στην κορυφή της βαθμολογίας. Και πάλι λένε την αλήθεια τα στατιστικά. Το καλύτερο παράδειγμα είναι η χθεσινή νίκη που ήρθε από στατική φάση. Σκοράραμε και στη Λιβαδειά αλλά είχε κριθεί το παιχνίδι. Και το αμυντικό κομμάτι που έχουμε χάσει βαθμούς.

Σε ανοιχτό παιχνίδι δεν έχουμε μεγάλες διαφορές, αν λάβουμε υπόψη και το γεγονός ότι είμαστε νέα ομάδα με νεαρούς ποδοσφαιριστές. Πρέπει να βελτιωθούμε στην αποτελεσματικότητα, να γίνουμε πιο κυνικοί και να κάνουμε πράξη, δηλαδή βαθμούς, την εικόνα μας στον αγωνιστικό χώρο.

Θεωρώ πως υπάρχει συνέπεια στο πλάνο μας, είμαστε ομάδα με αρχές. Υπάρχει συνέπεια στο ρόστερ, στις ποδοσφαιρικές αρχές που έχουμε σαν ομάδα. Η ομάδα αυτό το φωνάζει, έχει αρχές στο γήπεδο, έχει αρχή και τέλος μέσα κι έξω απο τον αγωνιστικό χώρο, με συνέπεια σε αυτά που έχουν ειπωθεί και με σαφή περιθώρια βελτίωσης όπως είπα και πριν

Για μένα είναι πολύ μεγάλη υπόθεση αυτό που βγαίνει και το εισπράττει ο κόσμος. Εκεί οφείλεται κι αυτό που γίνεται μετά τα άσχημα αποτελέσματα. Αυτή η αντιμετώπιση από το σύνολο του κόσμου. Αυτό το εκπέμπει η ομάδα. Όταν έχουμε άσχημα αποτελέσματα και μας αντιμετωπίζει έτσι ο κόσμος, για εμάς ειναι το μεγαλύτερο κίνητρο να κάνουμε πράξη όσα έχουμε πει. Κι όσο το εγώ μπαίνει κάτω από το εμείς, αυτό θα γίνει πράξη. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι το πως πανηγυρίζονται τα γκολ από όλους τους ποδοσφαιριστές μαζί. Στο τρίτο γκολ με τα Γιάννενα, στο τελευταίο με τη Λιβαδειά, φάνηκε ότι το εγώ μπαίνει κάτω από το εμείς. Δείχνει τον χαρακτήρα που έχουμε σαν ομάδα.

Αυτή η ομάδα θα κριθεί στο τέλος της χρονιάς με βάση το που θα έχει καταλήξει βαθμολογικά, το τί στόχους θα έχει πετύιχει και πως θα τους έχει πετύχει και με κριτήριο ότι υπάρχουν πάρα πολύ νεαροί ποδοσφαιριστές στην ομάδα αλλά και το οικονομικό που είναι ένας παράγοντας ο οποίος καθορίζει πολλά πράγματα στο ποδόσφαιρο, δεν είναι το πιο σημαντικό, αλλά παίζει κι αυτό τον ρόλο του».

Στη συνέχεια, ακολούθησαν αρκετές ερωτήσεις προς τον Νίκο Νταμπίζα...

Έχοντας πάρει ρίσκα, όπως η ενσωμάτωση των νέων, οι μεταγραφές των ξένων, αν σας ρωτούσαν ότι ξεχνάμε το υπόλοιπο της σεζόν τί θα έπρεπε να κάνει ο Παναθηναϊκός μέσα στο γήπεδο για να κάνει πρωταθλητισμό από τον επόμενο χρόνο;

«Οι όποιες κρίσεις και τα ασφαλή συμπεράσματα θα πρέπει να έχουν μεγαλύτερη διάρκεια. Μετά από έξι μήνες να πούμε τί θα κάνουμε του χρόνου, παρουσιάζει ένα κενό. Θα πρέπει να δώσουμε χρόνο και χώρο να δούμε ποια θα ειναι η προσαρμογή όλων των παραγόντων που συντελούν την ομάδα. Αγωνιστικά πιστεύω πως πρέπει να βελτιώσουμε το κομμάτι των στατικών φάσεων. Αν είχαμε βαθμούς από τέτοιες φάσεις, θα ήμασταν πολύ ψηλά στη βαθμολογία. Μπορείτε να δείτε βαθμούς που έχουνε πάρει ή έχουν χάσει η ομάδα. Πρέπει να το βελτιώσουμε, για να είμαι ειλικρινής θεωρούσαμε στην αρχή της χρονιάς πως με την προσθήκη του Γιώργου Καραγκούνη θα λύναμε το κομμάτι των επιθετικών στατικών φάσεων. Δεν έγινε οπως γνωρίζετε και εκεί έχουμε έλλειμμα. Όσο για τον πρωταθλητισμό, βάζουμε βάσεις για να γίνει η ομάδα στέρεα και να πατάει στα πόδια της. Μέσα στο γήπεδο θα δούμε που βρισκόμαστε, που θέλουμε βελτίωση και να κάνουμε το βήμα στη συνέχεια. Κοιτάμε την κορυφή, για να μπορέσει η ομάδα να πατάει στα πόδια της όταν θα έρθει η ώρα να κάνει το βήμα».

Βλέπετε την ανάγκη να έρθει βελτίωση στις στατικές φάσεις με μεταγραφή;

«Έχει δυο σκέλη αυτό. Ειναι το αμυντικό κομμάτι που δεν ειναι βάρος ενός ποδοσφαιριστή αλλά συνολικά το πως το αντιμετωπίζουμε. Μπορούμε να βελτιωθούμε και προς αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε. Στο επιθετικό κομμάτι χρειάζεται η ατομική ικανότητα για να δώσει λύσεις, αλλά και πάλι χρειάζεται η ομαδική ικανότητα για να καταφέρουμε κάτι. Όπως έχω πει, όταν αποχώρησε κι ο Φιγκερόα, κινούμαστε για έναν αντικαταστάτη του κι αυτή ειναι η προτεραιότητά μας.»

Σε τί σημείο βρισκόμαστε, σε πιο χρονικό όριο μπορεί να έρθει αυτός ο επιθετικός; Μπορεί να έρθει παίκτης σε άλλη θέση;

«Βάσει σχεδιασμού, το κενό που έχει δημιουργηθεί είναι άμεση ανάγκη να καλυφθεί. Το συντομότερο δυνατό. Το ιδανικό θα ήταν να ενσωματωθεί με την ομάδα τις πρώτες μέρες του Ιανουαρίου. Να μπορεί άμεσα να προσφέρει. Στη διάρκεια του Ιανουαρίου αν προκύψουν αστάθμητοι παράγοντες για την απόκτηση ποδοσφαιριστή, θα το δούμε εκείνη την στιγμή. Τώρα η άμεση ανάγκη μας είναι η απόκτηση του αντί-Φιγκερόα».

Για επιθετικό κινείστε μόνο στην ξένη αγορά ή και από την Ελλάδα;

«Για να είμαι ειλικρινής, είναι κυρίως απο το εξωτερικό. Ειναι μια ιδιάζουσα περίπτωση γιατί ήταν κάτι αναπάντεχο. Μας βρήκε απροετοίμαστους γιατί πιστεύαμε πως θα βγάζαμε τη χρονιά με αυτό το ρόστερ. Αλλά κατά μεγάλο ποσοστό οι στόχοι μας είναι από το εξωτερικό».

Έχει αγωνιστεί στο ελληνικό πρωτάθλημα ο επιθετικός που θέλετε να αποκτήσετε και αν πιστεύετε πως η ομάδα βελτιώνει τα νεκρά διαστήματα

«Δεν θα ήθελα να πω αν έχει παίξει η όχι στην Ελλάδα για να προκριθούν ή αποκλειστούν κάποιες περιπτώσεις. Ο ποδοσφαιριστής που θα έρθει πρέπει να έχει τις προϋποθέσεις που έχουμε πει. Υψηλή συχνότητα στο σκοράρισμα και γεμάτες χρονιές κι από εκεί και πέρα να μπορέσει να μας δώσει τις λύσεις ου θέλουμε σύμφωνα με τις ανάγκες ου έχει η ομάδα.

Όσο για τα νεκρά διαστήματα, είπα και στην αρχή πως συνολικά και στα παιχνίδια που έχουμε χάσει ακόμα, καμία ομάδα δεν ήταν καλύτερη από εμάς. Ήταν κάποια διαστήματα του παιχνιδιού που δεν είχαμε τον ίδιο ρυθμό. Υπάρχει λογική γιατί δεν μπορείς να είσαι στο ίδιο επίπεδο απόδοσης για 90 λεπτά. Εμείς δεν διαχειριστήκαμε καλά το νεκρό διάστημα και χάναμε τα στάνταρ της απόδοσης που είχαμε. Όταν ένας ποδοσφαιριστής ή μια ομάδα έχει ένα νεκρό διάστημα, πρέπει να υπάρχουν κάποια στάνταρ. Εκεί πρέπει να δουλέψουμε, για να μην έχουμε διακυμάνσεις σε αυτό το κομμάτι γιατί στο μεγαλύτερο μέρος του παιχνιδιού είμαστε πάρα πολύ καλά».

Με βάση την εικόνα που έδειξε η ομάδα στα ντέρμπι με ΟΣΦΠ και ΠΑΟΚ, μπορεί να πάρει το Κύπελλο και αν είστε ικανοποιημένος από Πράνιτς και Σίλντενφελντ...

«Σε όλα τα παιχνίδια του πρώτου γύρου, και στο ματς με τον Ολυμπιακό και σε αυτό με τον ΠΑΟΚ δεν θα πω ότι αδικούμαστε από το αποτέλεσμα αλλά θα πω ότι ήμασταν σε υψηλό επίπεδο απόδοσης και στα 90 λεπτά. Ήταν παιχνίδια με ιδιαιτερότητες και θα μπορούσαμε να έχουμε καλύτερο αποτέλεσμα. Η καλύτερη απάντηση ήταν η αντίδραση της ομάδας. Η κατάκτηση του Κυπέλλου είναι πάρα πολύ μεγάλος στόχος για εμάς φέτος. Είναι ένα τρόπαιο και είμαστε υποχρεωμένοι να το διεκδικήσουμε. Επειδή είναι πιο ρεαλιστικός αυτός ο στόχος τον κοιτάμε πάρα πάρα πολύ έντονα και θεωρούμε πως μπορούμε να τον πετύχουμε.

Συνολικά οι κρίσεις για την ομάδα και για τους ποδοσφαιριστές δεν έρχονται από δυο και τρια παιχνίδια, ίσως ούτε κι από δέκα. Αυτή η ομάδα θα κριθεί στο τέλος της χρονιάς, και οι ποδοσφαιριστές. Εμείς τους ζούμε καθημερινά, εσείς κι ο κόσμος βλέπετε τα 90 λεπτα. Εμείς περνάμε περισσότερο χρόνο με τα παιδιά από ότι και με τις οικογένειές μας. Το κριτήριό μας θα είναι δίκαιο, με βάσει την παρουσία τους όλο το 24ωρο, η διάρκεια κρίνει τους πάντες και στο τέλος της χρονιάς θα μιλήσουμε για το αν είμαστε ικανοποιημένοι ή όχι»

Σε πιο σημείο είναι τα θέματα των ανανεώσεων των Ζέκα και Λαγού;

«Με τους εκπροσώπους τους έχουν γίνει επαφές. Και με τον Λαγό και με τον Ζέκα. Υπάρχει διάθεση να συνεχίσουμε τη συνεργασία μαζί τους, από εκεί και πέρα μπαίνουν κι άλλοι παράμετροι στην κουβέντα. Το να λέμε εμείς ότι θέλουμε να ανανεώσουμε και τα παιδιά να μείνουν, πρέπει να υπάρχει ταύτιση και στα οικονομικά ζητήματα. Πάλι θα πω πως το κριτήριο για να αξιολογήσουμε θα είναι η διάρκεια συνολικά. Εχουμε εικόνα για τα παιδιά, είμαστε πάρα πολύ ευχαριστημένοι γαι όσα προσφέρουν στην ομάδα και η διάθεσή μας είναι να μείνουν. Από εκεί και πέρα πρέπει να δούμε για το επαγγελματικό κομμάτι αν θα υπάρξει ταύτιση. Με τον Λαγό είναι άμεσο το θέμα γιατί τελειώνει το συμβόλαιό του το καλοκαίρι. Έχει γίνει μια πιο ουσιαστική κουβέντα και θα υπάρξουν εξελίξεις τις επόμενες ημέρες. Με τον Ζέκα υπάρχει προκαταρκτική κουβέντα»

Θα πάμε σε ελεύθερο ή δανεικό επιθετικό, θα πάμε σε αγορά; Υπάρχει αυτή τη στιγμή περίπτωση για άλλο παίκτη πλην φορ και υπάρχει ένδειξη για πώληση τον Ιανουάριο;

«Για αγορά δεν θα υπάρξει κίνηση. Θα προσπαθήσουμε να κινηθούμε με γνώμονα τις ανάγκες της ομάδας και το κάνουμε με την υπάρχουσα κατάσταση. Θα πάμε για ελεύθερο ποδοσφαιριστή. Υπάρχουν προτεραιότητες στις σκέψεις μας. Τα κριτήρια είναι για ελεύθερο ποδοσφαιριστή, με μεταγραφή. Αν αλλάξει κάτι δραστικά στην πορεία δεν μπορώ να το γνωρίζω. Και το μπάτζετ είναι συγκεκριμένο, οπότε αυτή είναι η κατάσταση. Οι αστάθμητοι παράγοντες έχουν να κάνουνε με τραυματισμούς και θα δούμε αν θα μπορέσουμε να κάνουμε προσθήκη που δεν είναι προγραμματισμένη αυτή τη στιγμή.

Για πιθανή πώληση δεν υπάρχει κάτι στον ορίζοντα. Μόνο αν έρθει εξωπραγματική πρόταση για κάποιο ποδοσφαιριστή της ομάδας θα μπορούμε να μιλήσουμε. Μόνο τότε θα μπορούμε να πούμε κάτι τέτοιο. Εκτός αν έρθει ομάδα από τη Μαλαισία πάλι οπότε θα σηκώσουμε τα χέρια ψηλά. Θεωρώ πως είναι έξω από την ποδοσφαιρική λογική μια πώληση και δεν νομίζω πως θα γίνει»

Θα διαλέγατε τον τελικό του Κυπέλλου και την κατάκτησή του ή την έξοδο στο Champions League;

«Οικονομικά σαφώς το Champions League. Δεν το συζητάμε. Απο πλευράς κατάκτησης τροπαίου, για εμένα το Κύπελλο είναι υποτιμημένο στην Ελλάδα το έχουμε υποβαθμίσει. Έχω ζήσει σε μια χώρα που έχουν ψηλά το θεσμό, ο τρόπος που το βίωσα το αναβάθμισε μέσα μου πολύ. Η κατάκτηση ενός τροπαίου είναι κάτι πολύ σημαντικό. Δίνει το στίγμα μιας χρονιάς, είναι η χαρά που αφήνει στον κόσμο και την ομάδα. Αλλά οικονομικά ξεκάθαρα προτιμώ το Τσάμπιονς Λιγκ»

Με βάσει την εικόνα που έχετε ως τώρα, θεωρείτε πως ο Παναθηναϊκός μπορεί να πάρει τη δεύτερη θέση στα play off;

«Θεωρώ πως σε ανοικτό παιχνίδι, με τις ιδιαιτερότητες της ομάδας , νέα ομάδα με χαμηλό μέσο όρο ηλικίας, είμαστε πάρα πολύ καλά. Αν βελτιωθούμε στα κομμάτια που είπαμε θα είμαστε πιο καλά. Αυτό που έχουμε να κάνουμε είναι η βελτίωση και η συγκομιδή βαθμών»

Ποιες ήταν οι πιο δύσκολες περίοδοι προσωπικά και στην ομάδα και πως καταφέρατε να αντεπεξέλθετε;

«Όλη η μεταγραφική περίοδος ήταν έντονη και με πίεση γιατί ήταν μεγάλος ο αριθμός των μεταγραφών που έπρεπε να γίνουν. Υπήρχαν και οι αποδεσμεύσεις που έπρεπε να γίνουν. Κινούμασταν σε δυο μέτωπα με έντονους ρυθμούς. Δεν μπορώ να μιλήσω για στιγμές, ήταν περίοδος με πολύ φορτίο και μεγάλο αριθμό μεταγραφών. Ήταν μια δύσκολη περίοδος η μεταγραφική. Αλλά με βάση την εικόνα κι αυτό που είχαμε πει στις αρχικές μας τοποθετήσεις, υπάρχει τουλάχιστον μια συνέπεια, μια σταθερότητα και το αποτέλεσμα θα το κρίνουμε στο τέλος της χρονιάς. Αλλά τουλάχιστον όσα είχαμε πει προσπαθούμε να τα κάνουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Ο Αμπέντ είναι δανεικός, είναι στα πλάνα να γίνει προσπάθεια απόκτησής του;

«Δεν θέλω να αναφέρομαι προσωπικά σε ποδοσφαιριστές. Θα πω ξανά ότι οι ποδοσφαιριστές μας θα κριθούν στο τέλος της χρονιάς. Ο Αμπέντ είναι δανεικός για ένα χρόνο χωρίς οψιόν, είναι ένα παιδί που έχει διάθεση, έχει ένταση, νιάτα φαίνεται στον αγωνιστικό χώρο αλλά για όλους τα κριτήρια είναι στο τέλος της χρονιάς. Δεν θα πω τώρα αν θα κινηθούμε για την απόκτηση του. Η γενική μας κατεύθυνση είναι να ψάχνουμε από τώρα για τους δυο ποδοσφαιριστές που είναι με το καθεστώς δανεισμού (Σίλντενφελντ, Αμπέντ), γιατί δεν ξέρουμε αν στο τέλος της χρονιάς μπορούμε να τους κρατήσουμε. Κινούμαστε σαν να τελειώνουν τα συμβόλαιά τους. Το αν θα θελήσουμε να τους κρατήσουμε ή όχι θα το πούμε στο τέλος όχι τώρα».

Για τα θέματα της Ακαδημίας, ο Νίκος Νταμπίζας ανέφερε:

«Καλώς ή κακώς έχουμε καθημερινά προβλήματα αλλά δεν πατάμε σε αυτά. Προσπαθούμε να βρούμε λύσεις και να είμαστε έτοιμοι. Γράφτηκε πως μειώθηκε το μπάτζετ της Ακαδημίας. Είναι σημαντικό να βγαίνουν πράγματα που έχουν βάση με αριθμούς, με στοιχεία και με την πραγματικότητα. Σας είπε ο κ. Σαμαρας ότι έγιναν τρεις προσλήψεις, άρα δεν μπορώ να το εκλάβω ως μείωση. Προσπαθούμε να εξυγιάνουμε οικονομικά τον σύλλογο αλλά δεν αφήνουμε την ποιότητα να χαθεί. Υπάρχουν έξυπνοι τρόποι να το κάνουμε αυτό και να μην χαθεί η ποιότητα και σε αυτή την κατεύθυνση κινούμαστε».

Όσο για το αν υπάρχει πιθανότητα να δοθούν δανεικοί ποδοσφαιριστές απο την Κ20, έτσι ώστε να πάρουν ευκαιρίες, απάντησε: «Υπάρχει σκέψη για κάποια παιδιά να πάρουν παιχνίδια σε άλλο σύλλογο, αλλά είναι σημαντικό για εμάς ο σύλλογος αυτός να είναι κοντά στην φιλοσοφία μας, να έχουμε επαφή μαζί τους και να μην ξεφορτωθούμε απλά τα παιδιά για να πάνε εκεί για έξι μήνες. Υπάρχει η κατεύθυνση για κάποια παιδιά και θα κινηθούμε προς τα εκεί.

Τόσο εγώ όσο και ο κ. Αναστασίου όσο και ο κ. Σαραβάκος, έχουμε δει και παρακολουθούμε καθημερινά και τις προπονήσεις και τα παιχνίδια της Κ20. Έχουμε πλήρη εικόνα για το ποια παιδιά μπορούν να ξεκινήσουν μια σταδιακή ένταξη στην ομάδα και αυτό γίνεται στις προπονήσεις σε συνεργασία με τους προπονητές της πρώτης ομάδας. Αυτό είναι η ανταμοιβή των παιδιών, που είναι η μια όψη του νομίσματος. Η άλλη λέει πως μπορεί να μην είμαστε ικανοποιημένοι και να καταλάβουν τα παιδιά πως μόνο μέσα από τη δουλειά στην ακαδημία θα ανοίξει η πόρτα για την πρώτη ομάδα».

Σε ερώτηση για το πρόβλημα της διαιτησίας, ο Νίκος Νταμπίζας απάντησε: «Εμείς θα επικεντρωθούμε στο αγωνιστικό κομμάτι. Το κομμάτι της διαιτησίας είναι πολύ σοβαρό για τα αποτελέσματα. Η διοίκηση κατά καιρούς τοποθετείται. Εγώ θα κάνω μια παράκληση όχι σαν τεχνικός διευθυντής, σαν άνθρωπος του ποδοσφαίρου. Αφήστε να παιχτεί ποδόσφαιρο, αφήστε να τραβήξει τον θεατή. Δεν γίνεται να υπάρχουν 30 και 40 σφυρίγματα. Το οξύμωρο είναι πως πάντα έχουμε περισσότερη κατοχή αλλά και περισσότερα φάουλ! Δεν θέλω να μιλήσω για τη διαιτησία. Έχει τοποθετηθεί η διοίκηση και θελω να μείνει η κουβέντα μας καθαρά ποδοσφαιρική. Έκανα μια τοποθέτηση έξω από τον ρόλο μου και είπα πως θέλω να παίζεται ποδόσφαιρο. Θα βοηθήσει όλους, όσους πραγματικά θέλουν το ποδόσφαιρο να είναι ψηλά».

Για τη φιλοσοφία της ακαδημίας, ο τεχνικός διευθυντής υπογράμμισε: «Αυτό που ετοιμάζει η ακαδημία, έχει ανταπόκριση και στην πρώτη ομάδα. Τα παιδιά ετοιμάζονται για να παίζουν στο ίδιο στιλ ποδοσφαίρου. Ο κ. Σαμαράς ετοιμάζει ποδοσφαιριστές που έχουν εκπαιδευτεί για συγκεκριμένα πράγματα για τις ανάγκες των θέσεων τους. Αν έρχονταν στην πρώτη ομάδα και τους ζητάγαμε άλλα πράγματα από αυτά που έχουν μάθει, δεν θα είχαμε κανένα αποτέλεσμα. Τώρα τα παιδιά έρχονται και τους ζητάμε πράγματα για τα οποία έχουν ετοιμαστεί για αυτό υπάρχει αυτή η ένταξη. Δεν ειναι εύκολο για έναν ποδοσφαιριστή που αναπτύσσεται και θέλει να βάλει βάσεις, να έχει βαβούρα στο κεφάλι του. Αυτό ειναι το μεγαλύτερο κέρδος, ειναι σημαντικό να μιλάμε την ίδια γλώσσα, το ενιαίου που λέει ο κ. Σαμαράς».

Στη συνέχεια, επανήλθε στο θέμα της διαιτησίας, λέγοντας: «Αν αρχίσουμε στην ομάδα να αναλωνόμαστε μέσα στη διαιτησία θα κάνουμε άλλοθι στους ποδοσφαιριστές πως φταίει η διαιτησία. σαφώς και ειναι μεγάλο κομμάτι, αλλά από τη στιγμή που υπάρχει ένα πρόβλημα, θέλουμε να μάθουμε να ζούμε με αυτο. Εμεις πρεπει να επικεντρωθούμε στα αγωνιστικά. Η διαιτησία ειναι διοικητικο θεμα, ειναι πολυ σημαντικο αυτο να περασει μεσα στην ομαδα.

Είναι πολύ σημαντικό θέμα στον αγωνιστικό χώρο, πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτό. Είπα και πριν πως θέλουμε σαν ομάδα να μας αφήσουν να παίξουμε ποδόσφαιρο. Θέλουμε ρυθμό στο παιχνίδι μας, να μας αφήσουν να παίξουμε και θα φανεί ποιος είναι ο καλύτερος. Αν έχουμε κάρτες ή οτιδήποτε πρέπει να εκπαιδεύσουμε τους παίκτες μας για να μην έχουμε απώλειες. Πρέπει να βρούμε τρόπους για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε».

Ο τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού είπε ακόμα: «Το οικονομικό κομμάτι είναι ένα πάρα πολύ σημαντικό ζήτημα και το αναφέρουμε συνέχεια. Μπορούν να δοθούν λύσεις, αν θα γίνει πράξη οι άνθρωποι που θα κληθούν να αποφασίσουν με τι τρόπο θέλουν να κινηθούν. Δεν μπορώ να απαντήσω εγώ γι' αυτό, αλλά το οικονομικό είναι το πιο βασικό για τον Παναθηναϊκό. Αν μπορούσε να γίνει κάτι, θα θέλαμε να λύσουμε τα προβλήματα οικονομικής φύσης στην ομάδα και αυτό μετέπειτα θα φέρει αποτελέσματα στο αγωνιστικό κομμάτι. Δεν υπάρχει μόνο το χρήμα για να φτιάξεις κάτι. Στον Παναθηναϊκό τώρα δημιουργείται κάτι και έχει μεγαλύτερη αξία το οικονομικό. Σαφώς είναι εύκολο να πεις θέλω να φέρω τον Ροναλντίνιο. Όμως έχει σημασία να πεις τι θες να κάνεις και με ποιο τρόπο. Με τη φιλοσοφία. Αν ακολουθείς τη φιλοσοφία σου και έχεις το οικονομικό, σαφώς είναι καλύτερα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό να πούμε στον κόσμο πως στον Παναθηναϊκό δημιουργείται κάτι κάτω από αντίξοες συνθήκες. Είναι πρωτόγνωρο και για τον κόσμο και για τον σύλλογο. Αν αυτό που δημιουργείται ενισχυθεί στο οικονομικό, θα ήταν το ιδανικό. Νομίζω πως ο κ. Αλαφούζος τοποθετήθηκε δημόσια για αυτό και είναι ανοικτός. Είναι όμως πολύ σημαντικό τα χρήματα να μπουν με τρόπο ποδοσφαιρικό στην ομάδα γιατί έχουμε παραδείγματα που δείχνουν ότι και όταν υπήρχαν χρήματα, έγιναν λάθη που άφησαν χρέη, καμία διάκριση και κακή διαχείριση»

Τέλος, ο Νίκος Νταμπίζας ενημέρωσε ότι: «Το μπάτζετ της φετινής ομάδας είναι 6.156.000 ευρώ μαζί με το προπονητικό τιμ, μικτά».

Διαβάστε ακόμη:

Σαμαράς: «Ενιαία φιλοσοφία ακαδημίας και πρώτης ομάδας»

Δείτε βίντεο από όλο τον πλανήτη

  • Αθλητικά νέα
  • Ειδήσεις
Με την αύρα του Αγγέλου
Με την αύρα του Αγγέλου
«Χτύπημα» Σαββίδη: «Πιστεύω στον σεβασμό!» (photo)
«Χτύπημα» Σαββίδη: «Πιστεύω στον σεβασμό!» (photo)
Δεν υπογράφει η Ξάνθη τις προτάσεις Βασιλειάδη
Δεν υπογράφει η Ξάνθη τις προτάσεις Βασιλειάδη
Ρίσκο στην Καλαμαριά
Ρίσκο στην Καλαμαριά
Τσίπρας: Η Ελλάδα θα προασπίζει στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα
Τσίπρας: Η Ελλάδα θα προασπίζει στο ακέραιο τα κυριαρχικά της δικαιώματα
Φρικιαστικές αποκαλύψεις για την Κωνσταντίνα που βρέθηκε νεκρή και χωρίς όργανα
Φρικιαστικές αποκαλύψεις για την Κωνσταντίνα που βρέθηκε νεκρή και χωρίς όργανα
Αγρίνιο: Χαμός σε μαγαζί - Βγήκε γυμνός από τα δοκιμαστήρια! – Οι εικόνες που «έκαψαν» τον επιδειξία
Αγρίνιο: Χαμός σε μαγαζί - Βγήκε γυμνός από τα δοκιμαστήρια! – Οι εικόνες που «έκαψαν» τον επιδειξία
Πόλεμος Ελλάδας - Τουρκίας: Πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα - Πού το πάει ο Ερντογάν;
Πόλεμος Ελλάδας - Τουρκίας: Πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα - Πού το πάει ο Ερντογάν;

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί cookies
Με τη χρήση αυτού του ιστότοπου, αποδέχεστε τους Όρους Χρήσης