Ανασκόπηση 2012: Ποδόσφαιρο - ΠΑΟΚ: Aπό την... ομίχλη στο φως!

Ανασκόπηση 2012: Ποδόσφαιρο - ΠΑΟΚ: Aπό την... ομίχλη στο φως!

Από την «εκποίηση» μέρους του έμψυχου δυναμικού του και την αποτυχία εκπλήρωσης των στόχων του, στην προσδοκία για την εγχώρια καταξίωση και για «φτερούγισμα» στο Champions League, η διαδρομή που διένυσε ο ΠΑΟΚ μέσα στο 2012 έχει ένα όνομα: Ιβάν Σαββίδης.

Ηταν μόλις 3 Ιανουαρίου 2012 όταν η Βόλφσμπουργκ ανακοίνωνε την απόκτηση του Αντελίνο Βεϊρίνια. Δύο ημέρες αργότερα, ο Πάμπλο Κοντρέρας έδινε την αποχαιρετιστήρια συνέντευξή του αποχωρώντας από τον ΠΑΟΚ για οικογενειακούς λόγους, όπως ο ίδιος ανέφερε, απαλλάσσοντας το σύλλογο από το «βαρύ» συμβόλαιό του. Η χαραυγή του 2012 βρήκε τον «Δικέφαλο του Βορρά» να «εκποιεί» σημαντικά περιουσιακά του στοιχεία, προκειμένου να τα βγάλει πέρα οικονομικά.

Η δόξα της πορείας στο Europa League μόλις δύο μήνες πριν, το αήττητο στα ευρωπαϊκά παιχνίδια που είχε ξεκινήσει από το Φεβρουάριο του 2011 (και έμελε να διατηρηθεί μέχρι και τις 23 Φεβρουαρίου 2012) και ο ενθουσιασμός από τις ευρωπαϊκές εμφανίσεις της ομάδας, δεν αρκούσαν για να καλύψουν τα προβλήματα, που ήταν πολλά και ποικίλα.

Τα οικονομικά έσφιγγαν ολοένα και περισσότερο σαν θηλιά στο λαιμό της ομάδας, τα αγωνιστικά δεν ήταν λιγότερα, αφού δύο παίκτες του βεληνεκούς των Βιεϊρίνια και Κοντρέρας δεν αντικαθίστανται εύκολα.

Ο νέος χρόνος βρήκε τον ΠΑΟΚ στην τέταρτη θέση της βαθμολογίας, ισόβαθμο του Ατρομήτου, ενώ το τέλος του πρώτου μήνα του χρόνου τον βρήκε εκτός του ενός από τους πιο σημαντικούς στόχους της χρονιάς, καθώς αποκλείστηκε στο κύπελλο.

Είχε προηγηθεί μια νίκη – πρόκριση επί της ΑΕΚ στην Τούμπα με 2-0 που έστειλε το «Δικέφαλο του Βορρά» στα προημιτελικά του θεσμού και το κύπελλο άρχισε να αχνοφαίνεται στον ορίζοντα.

Μία εβδομάδα αργότερα (25/01), ωστόσο, ακολούθησε ένας αποκλεισμός – σοκ μέσα στην Τούμπα από τον Ατρόμητο που έχανε μέχρι τις καθυστερήσεις αλλά κατάφερε όχι μόνο να ισοφαρίσει αλλά να πάρει και τη νίκη – πρόκριση στην παράταση.

Ακολούθησε «ντου» των οπαδών στο γήπεδο και συνθήματα κατά του Θοδωρή Ζαγοράκη.

Η ...σύντομη πορεία στο κύπελλο

PAOK-2011-KYP

***

Βρύζας αντί Ζαγοράκη

Ενα 24ωρο μετά, ο Θοδωρής Ζαγοράκης παραιτείται από την προεδρία της ΠΑΕ ΠΑΟΚ αναφέροντας σε γραπτή δήλωσή του πως από τη στιγμή που το μοντέλο διοίκησής του είχε ως απαράβατο όρο την ενότητα και αυτή τώρα έχει διαρραγεί δεν υπάρχει λόγος να παραμένει στον προεδρικό θώκο.

Το τιμόνι του ΠΑΟΚ αναλαμβάνει ο Ζήσης Βρύζας που επιχειρεί να λειτουργήσει κατευναστικά, αλλά και να σηκώσει το βάρος των προσπαθειών του συλλόγου για την απόκτηση της αδειοδότησης και την κάλυψη των κριτηρίων του financial fair play της UEFA.

Το Φεβρουάριο ο ΠΑΟΚ λέει «αντίο» και την Ευρώπη, αφού αποκλείεται από την Ουντινέζε για τη φάση των «16» του Europa League, χάνοντας στην Τούμπα με 3-0 (το πρώτο ματς στο «Φρίουλι» είχε λήξει ισόπαλο 0-0). Ο «Δικέφαλος του Βορρά» λέει «αντίο» σε ένα αήττητο που κράτησε για 12 σερί παιχνίδια στην Ευρώπη.

too

Τον Απρίλιο, ο Ζήσης Βρύζας ξεκινά επαφές με επιχειρηματίες που ενδιαφέρονται για τον ΠΑΟΚ. Τα ονόματα των Γιάννη Καμπάνη και Ιβάν Σαββίδη (για δεύτερη φορά μετά το 2006) έρχονται στο προσκήνιο.

Ο Ιβάν Σαββίδης εκφράζει την επιθυμία του να συνδράμει οικονομικά στον σύλλογο και ως απόδειξη του ενδιαφέροντος του, υποστήριξε πως είναι διατεθειμένος να δώσει άμεσα δάνειο για τις ανάγκες της ΠΑΕ, ενώ είναι έτοιμος να συμμετέχει στην αύξηση του Μετοχικού Κεφαλαίου και την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του ΠΑΟΚ.

Τα αποτελέσματα του β' γύρου της σεζόν 2011-2012

PAOK-B

Το πρωτάθλημα τελειώνει χωρίς ο ΠΑΟΚ να καταφέρει να κάνει κάτι ιδιαίτερο. Ο,τι άξιζε να θυμάται ήταν οι δύο νίκες στο ΟΑΚΑ επί ΑΕΚ και Παναθηναϊκού με το ίδιο σκορ (2-0) και μια «τεσσάρα» στην Κέρκυρα. Ο,τι θα ήθελε να ξεχάσει, οι τρεις εντός έδρας ήττες από Ολυμπιακό (2-0), Αστέρα Τρίπολης (3-2) και ΠΑΣ Γιάννινα (2-1).

Τα πλέι οφ και oι ανεκπλήρωτοι στόχοι

Με ιδιαίτερο πάθος μπήκε ο ΠΑΟΚ στα play off διεκδικώντας το μόνο στόχο που είχε απομείνει, τη θέση που οδηγεί στα προκριματικά του Champions League. Πραγματοποιεί ένα εξαιρετικό ξεκίνημα κερδίζοντας στην Τούμπα ΑΕΚ και Παναθηναϊκό και αποσπώντας ισοπαλία από τον πολύ αξιόμαχο Ατρόμητο στο Περιστέρι. Ξαφνικά όμως όλα έρχονται... τούμπα. Ηττα από τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ, δεύτερη σερί ήττα από την ΑΕΚ επίσης στο ΟΑΚΑ και στο φινάλε εντός έδρας ήττα από τον Ατρόμητο. Οι μουρμούρες για τη διαιτησία στο Περιστέρι που ο ΠΑΟΚ θεωρεί ότι δεν του επέτρεψε να πάρει τη νίκη, συνεχίζονται στον αγώνα με τον Παναθηναϊκό στο ΟΑΚΑ και η πορεία είναι πια... γνωστή από τα πεπραγμένα προηγούμενων χρόνων: Ενας ΠΑΟΚ που μόλις χάσει τον ενθουσιασμό του παρουσιάζεται χωρίς ψυχολογία και μυαλό και χωρίς τη διάθεση να διεκδικήσει το παραμικρό. Ετσι ακριβώς παρουσιάστηκε στα παιχνίδια με ΑΕΚ και Ατρόμητο και η τελευταία θέση στα play off... ήταν το φυσικό επακόλουθο...

Τα αποτελέσματα των play off 2011-2012

PAOK-PLAY

Η βαθμολογία των play off

ba8mo-play-paok

Ο Μπόλονι φεύγει, ο Δώνης έρχεται

Η σεζόν κλείνει με τον χειρότερο δυνατό τρόπο και κάπου εκεί έρχεται και το διαζύγιο με τον Λάζλο Μπόλονι. Οι Ρουμάνοι κάνουν λόγο για διαζύγιο του ΠΑΟΚ με τον «απλήρωτο» Μπόλονι, ακολουθεί ένα μίνι σίριαλ μέχρις ότου διευθετηθεί το θέμα της αποζημίωσής του και μια νέα εποχή ξημερώνει για τον «Δικέφαλο του Βορρά»: Η εποχή Δώνη...

Ο επιτυχημένος προπονητής του Ατρομήτου αναλαμβάνει τις τύχες του ΠΑΟΚ και στην παρουσίασή του κάνει λόγο γι' αυτό που τον «κέρδισε»: «Ο ΠΑΟΚ μού παρουσίασε ξεκάθαρο πλάνο», λέει χαρακτηριστικά και είναι γεγονός ότι παρά τα προβλήματα ο Ζήσης Βρύζας κάνει ό,τι μπορεί για να κρατήσει σταθερό το τιμόνι του συλλόγου, μοιράζεται τους προβληματισμούς αλλά και τα οράματά του με τον Δώνη και τον πείθει ότι θέλει με αυτόν στην τεχνική ηγεσία να γίνει νέο, φιλόδοξο, ξεκίνημα στην ομάδα.

«Θόλωσε» το ευρωπαϊκό όνειρο

Τα πρώτα ευχάριστα νέα (που προκύπτουν από τη... δυστυχία της ΑΕΚ) είναι πως ο ΠΑΟΚ κερδίζει μια θέση συγκριτικά με την τελική βαθμολογία των play off εξαιτίας του αποκλεισμού της «Ενωσης» από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις κι έτσι δεν θα χρειαστεί να αγωνιστεί μέσα στο... κατακαλόκαιρο. Πρώτος του αντίπαλος μια ομάδα που δεν εμπνέει (και δικαολογημένα) ανησυχία, η Μπνέι Γεχούντα από το Ισραήλ. Ο ΠΑΟΚ την κερδίζει με 2-0 μέσα στο Ισραήλ και τη συντρίβει με 4-1 στην Τούμπα.

PAOK-EUR-2012

Επόμενος αντίπαλος η Ραπίντ Βιέννης. Δυσκολότερη μεν, επικίνδυνη επίσης, αλλά όχι αξεπέραστο εμπόδιο για τον καλό Ευρωπαίο ΠΑΟΚ. Και πράγματι ο «Δικέφαλος του Βορρά» σε μία κατάθεση ψυχής κι ενώ παίζει με 10 παίκτες και έχει βρεθεί πίσω στο σκορ κερδίζει την αυστριακή ομάδα με 2-1 στην Τούμπα.

Τα όσα συμβαίνουν όμως πριν τον αγώνα ανάμεσα σε οπαδούς του ΠΑΟΚ και σε οπαδούς της Ραπίντ «σημαδεύουν» την αναμέτρηση.

Στη ρεβάνς της Βιέννης ο ΠΑΟΚ δεν μπαίνει ποτέ στο κλίμα του αγώνα και χάνει με «κάτω τα χέρια» 3-0 από τους Αυστριακούς.

Σα να μην έφτανε αυτό, έρχεται και η τιμωρία από την UEFΑ: τρεις αγωνιστικές κεκλεισμένων των θυρών και μονοετής αποκλεισμός από τις ευρωπαϊκές διοργανώσεις με τριετή αναστολή, ποινή που παρέμεινε ως έχει και μετά την έφεση που έκανε ο ΠΑΟΚ.

***

Η εποχή Σαββίδη

  copy

Αν όμως το όνειρο για μια ευρωπαϊκή πορεία ανάλογη αυτής της προηγούμενης σεζόν έσβησε νωρίς και ο φόβος μεγαλύτερης τιμωρίας θα είναι υπαρκτός για τρία χρόνια, ο ΠΑΟΚ μέσα στο καλοκαίρι έκανε ένα deal που του επιτρέπει ξανά να χαμογελά και να ατενίζει το μέλλον με αισιοδοξία. Ο λόγος για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου των μετοχών του συλλόγου από τον Ιβάν Σαββίδη στις 10 Αυγούστου.

Ο ομογενής επιχειρηματίας από τη Ρωσία από την πρώτη στιγμή ξεχώρισε για τη σοβαρότητά του. Κινήθηκε βάσει συγκεκριμένου πλάνου, τοποθέτησε σε νευραλγικές θέσεις ανθρώπους της απολύτου εμπιστοσύνης του, όπως η Μαρία Γκοντσάρεβα και ο Γκέρμαν Τσιστιακόφ που αν στην αρχή «ξένισαν» ή ενόχλησαν με την παρουσία τους στην πορεία των μηνών που ακολούθησαν έπεισαν για τις ικανότητές τους.

Στην πρώτη μεγάλη συνέντευξη που έδωσε ξεκαθάρισε πως ήρθε στον ΠΑΟΚ για να διεκδικήσει πρωτιές, πως δεν έχει να φοβηθεί τίποτα και πως είναι αποφασισμένος να πετύχει. Ξεκαθάρισε παράλληλα πως δεν θα κάνει κινήσεις εντυπωσιασμού αλλά ουσίας, αλλά κατέστησε σαφές προς πάσα κατεύθυνση και προς κάθε αποδέκτη ότι θα προστατεύσει την επένδυσή του. Λίγες ώρες αργότερα, μίλησε σε οπαδούς του ΠΑΟΚ τονίζοντάς τους πως θα πρέπει κι εκείνοι από την πλευρά τους να κάνουν ό,τι μπορούν για να προστατέψουν το σύλλογο.

Οι πρώτες του κινήσεις ήταν κινήσεις «συμμαζέματος» των οικονομικών της ΠΑΕ για την οποία έχει ως όραμα να την απαλλάξει ολοκληρωτικά από τα χρέη. ενώ δίνει σημασία ακόμα και στις πιο μικρές λεπτομέρειες. Το αναβαθμισμένο site του συλλόγου, το κανάλι στο Youtube που ενημερώνει σχεδόν καθημερινά για τις εκδηλώσεις και τα νέα της ομάδας, το γεγονός ότι πήρε μαζί του στο διάλογο με τους οπαδούς τον Πάμπλο Γκαρσία, που προφανώς οι συνεργάτες του τον είχαν ενημερώσει για το «γκελ» που κάνει στον κόσμο του «Δικεφάλου του Βορρά», δείχνουν άνθρωπο οξυδερκή και εύστροφο. Κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τους λόγους για τους οποίους θέλησε να επενδύσει στον ΠΑΟΚ - που ενδεχομένως να έχουν να κάνουν με άλλες επιχειρηματικές δραστηριότητές του στην Ελλάδα, αλλά αυτό είναι θεμιτό - από τη στιγμή που πασχίζει να τον κάνει ανταγωνιστικό και που δείχνει πως το συναισθηματικό δέσιμο μαζί του - λόγω και της καταγωγής του από τον Πόντο - είναι αληθινό.

Η μεταγραφή του Κώστα Κατσουράνη δείχνει μια σαφή διάθεση να ανεβάσει τον ΠΑΟΚ σε άλλο επίπεδο. Αν ακολουθήσουν το Γενάρη κι άλλες μεταγραφές μεγάλου βεληνεκούς, τότε οι προθέσεις του να ανεβάσει τον σύλλογο ψηλότερα θα γίνουν περισσότερο χειροπιαστές.

Το σίγουρο - μέχρι αποδείξεως του αντιθέτου... - είναι ότι ο ΠΑΟΚ έχει να περιμένει πράγματα από τον Ιβάν Σαββίδη και έχει κάθε λόγο να αισιοδοξεί. Διοικητικά για πρώτη φορά μετά από χρόνια ο κόσμος του αισθάνεται πως υπάρχει κάποιος επιφανής παράγοντας στο τιμόνι της ΠΑΕ που μοιράζεται το όραμα και τον ενθουσιασμό του, χωρίς να παρασύρεται από το δικό του παρορμητισμό.

Αγωνιστικά ο ΠΑΟΚ βρίσκεται σε μια από τις καλύτερες στιγμές του - με τα όποια σκαμπανεβάσματα - καθώς αυτή τη στιγμή είναι ο μόνος που μπορεί να ανταγωνιστεί τον Ολυμπιακό και ο μόνος που ουσιαστικά υπολογίζεται απ' αυτόν.

Τα αποτελέσματα του α' γύρου της σεζόν 2012-2013

PAOK-2012

Ο μεγαλομέτοχος του ΠΑΟΚ, ωστόσο, έχει δείξει μέχρι στιγμής ότι προτιμά τα σταθερά βήματα από τα άλματα. Και σαν στόχο για το τέλος της φετινής σεζόν δεν έχει θέσει την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Εχει όμως θέσει την κατάκτηση του κυπέλλου και της 2ης θέσης που οδηγεί στο Champions League. Το είπε εξάλλου μόλις χθες: Eυχή του είναι να ακουστεί του χρόνου ο ύμνος του Champions Leauge μέσα στην Τούμπα. Και το όνειρό του, την παρούσα χρονική στιγμή τουλάχιστον, ο κάθε ΠΑΟΚτσής έχει ενδείξεις πως ο Ιβάν Σαββίδης θα κάνει ό,τι μπορεί από πλευράς του για να γίνει πραγματικότητα...



Ο Εμανουέλ Μακρόν έπαιξε σε ποδοσφαιρικό αγώνα υπό τις οδηγίες του Βενγκέρ και συμπαίκτη τον Καρεμπέ
Ο Εμανουέλ Μακρόν έπαιξε σε ποδοσφαιρικό αγώνα υπό τις οδηγίες του Βενγκέρ και συμπαίκτη τον Καρεμπέ
Premier League: Η τεχνητή νοημοσύνη της DANZ προβλέπει πρωταθλητή, υποβιβασμό και πρώτο σκόρερ
Premier League: Η τεχνητή νοημοσύνη της DANZ προβλέπει πρωταθλητή, υποβιβασμό και πρώτο σκόρερ
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Τα highlights της νίκης τίτλου των «κιτρινόμαυρων» κι οι δηλώσεις Αλμέιδα, Τερίμ
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: Τα highlights της νίκης τίτλου των «κιτρινόμαυρων» κι οι δηλώσεις Αλμέιδα, Τερίμ
Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: Ξεκίνημα με «break» οι «ερυθρόλευκοι» | «Διπλό» και για τη Φενέρ
Μπαρτσελόνα – Ολυμπιακός 75-77: Ξεκίνημα με «break» οι «ερυθρόλευκοι» | «Διπλό» και για τη Φενέρ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved