Κωνσταντινίδης: «Ανταγωνιστικός ο ΠΑΟΚ, παρά το χαμηλό μπάτζετ»

Κωνσταντινίδης: «Ανταγωνιστικός ο ΠΑΟΚ, παρά το χαμηλό μπάτζετ»

Τα δεδομένα του αγωνιστικού τμήματος του ΠΑΟΚ ανέλυσε ο τεχνικός διευθυντής της ΠΑΕ, Παντελής Κωνσταντινίδης, τονίζοντας πως ο «δικέφαλος του βορρά» θα μπορεί να είναι ανταγωνιστικός σε λίγα χρόνια, ακόμη και με χαμηλό μπάτζετ.

Ο Κωνσταντινίδης έδωσε συνέντευξη στην εφημερίδα «Live Sport», όπου μεταξύ άλλων αρνήθηκε ότι υπήρχε κόντρα ανάμεσα στους Ζαγοράκη-Βρύζα, αλλά μόνο κάποιες διαφωνίες, ενώ υποστήριξε πως για να γίνει συζήτηση με τον Λάζλο Μπόλονι, θα πρέπει να έχουν ξεκαθαρίσει πρώτα τα οικονομικά δεδομένα. Αναλυτικά, όσα είπε ο τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ:

-Πως αισθάνεσαι που βρίσκεσαι σε μία ομάδα που αυτή τη στιγμή δεν έχει χρήμα και συνήθως αυτό που της λείπει σε ρευστό πρέπει να το καλύπτει με πωλήσεις και αποδεσμεύσεις;

«Είναι γεγονός πως η παρουσία μου στον ΠΑΟΚ συνδυάστηκε με μία προσπάθεια δημιουργίας καλύτερων συνθηκών και βιωσιμότητας της ομάδας, κάτι που με ανάγκασε να προχωρήσω σε πωλήσεις αλλά και αποδεσμεύσεις ποδοσφαιριστών. Από τη στιγμή που προτεραιότητα της διοίκησης είναι το οικονομικό, αντιλαμβάνομαι πως για να ισορροπήσει αυτό πρέπει να γίνουν θυσίες. Πολλές φορές αισθάνομαι σαν χασάπης και καταλαβαίνω τον κόσμο που δε με βλέπει με συμπάθεια. Όμως για εμένα ο στόχος είναι ξεκάθαρος μέσα στο μυαλό μου. Σίγουρα είναι καλό να δημιουργείς μία ομάδα, αλλά το καλύτερο, είναι να δημιουργείς μία ομάδα βιώσιμη που θα έχει διάρκεια και όχι απώλειες».

-Και τι μπορεί να περιμένει ο κόσμος μέσα από αυτή τη διαδικασία;

«Αυτή τη στιγμή δημιουργείται μία ομάδα. Έχει γίνει δουλειά στα συμβόλαια που έχουμε υπογεγραμμένα και ταυτόχρονα εισπράττουμε την επένδυση που έγινε την τελευταία τετραετία στις ακαδημίες. Βγαίνουν παιδιά που έχουν χαρακτηριστικά υψηλού επιπέδου, που είναι έτοιμα να μας βοηθήσουν και σε επίπεδο πρώτης ομάδας. Αυτό το πάντρεμα, σε βάθος χρόνου εκτιμώ πως θα είναι πολύ αποδοτικό και η ομάδα θα είναι άκρως ανταγωνιστική παρά τα μειωμένα κόστη της».

-Η διαδικασία της εισόδου αρκετών παιδιών από τις ακαδημίες, εμπεριέχει και υψηλό ρίσκο. Αυτό σε μία ομάδα με μεγάλες απαιτήσεις όπως ο ΠΑΟΚ, δεν αποτελεί πρόβλημα;

«Το γνωρίζω πως υπάρχει κίνδυνος αλλά όταν επιλέγεις μία στρατηγική πρέπει να υπομείνεις και τα αρνητικά της μέχρι να φτάσεις στον στόχο. Από την ημέρα που ανέλαβα είχαμε τρεις στόχους. Να μπούμε εμείς και οι ακαδημίες στο προπονητικό μας κέντρο, να αυξηθεί το ελληνικό στοιχείο μέσα στα αποδυτήρια και να ρίξουμε τον μέσο όρο ηλικίας. Και οι τρεις πήγαν καλά και πλέον προσπαθούμε να πάμε στο επόμενο βήμα που δεν είναι άλλο από την εξέλιξη της ομάδας και τη μετάβασή της από αυτή που κλείνει έναν κύκλο, σε αυτόν που ανοίγει».

-Αυτό το πλάνο που τρέχετε, έχει μέσα του τον Λάσλο Μπόλονι, ο ΠΑΟΚ είναι σε θέση με τα οικονομικά δεδομένα που επικρατούν να αντέξει το συμβόλαιο του προπονητή του;

«Ακούω πολλές ασυναρτησίες όσον αφορά στις σχέσεις μας με τον προπονητή. Για να γνωρίζει και ο κόσμος, η συνεργασία μου μαζί του είναι άψογη. Δίνει τον εαυτό του για την ομάδα, τον ευχαριστεί ο τρόπος που δουλεύουμε και αφού ολοκληρωθούν τα πλέι οφς θα αξιολογήσουμε όλοι μαζί την κατάσταση. Αυτό που αναμένεται να ζητήσουμε από τον προπονητή για του χρόνου, δεν είναι κάτι εύκολο για αυτόν. Θα πρέπει να έχουμε ξεκαθαρίσει τα ακριβή οικονομικά δεδομένα, να γνωρίζουμε τα όπλα που μπορούμε να του προσφέρουμε, κι αν θέλει να υποστηρίξει την προσπάθειά καλώς. Όσον αφορά στο κομμάτι της οικονομικής συμφωνίας μαζί του, στο θέμα αυτό δεν κοιτάμε τα χρήματα που δαπανούμε αλλά την διάθεση υποστήριξης της προσπάθειας και την πίστη του σε αυτό που κάνουμε».

-Λέγεται πως η θέση της ΠΑΕ για τις εντός έδρας αποτυχίες της ομάδας, στρέφεται κατά του προπονητή. Ποια είναι η θέση σας ακριβώς;

«Στις ήττες ευθύνες έχουμε όλοι μας, θα ήταν αστείο να κατηγορηθεί ο προπονητής και μόνο αυτός. Γνωρίζαμε όλοι πως βάζοντας νεαρά παιδιά στην ομάδα, υπάρχει το ρίσκο που μεταγράφεται στην έλλειψη σταθερότητας. Έχουν ταλέντο, αλλά και δεδομένες αυξομειώσεις στην απόδοσή τους. Δεν ρίχνω την ευθύνη σε αυτά τα παιδιά, απλά λέω πως είναι ως ένα βαθμό λογικό να υπάρχει αυτή η ανωμαλία».

-Υπάρχουν τρεις σημαντικές εκκρεμότητες. Των Γκαρσία, Λίνο και Σαλπιγγίδη. Οι δύο πρώτοι κλήθηκαν να ανανεώσουν, ο τρίτος να μειώσει τις αποδοχές του. Σε τι φάση βρίσκονται οι επαφές;

«Είναι περιπτώσεις που στο τέλος εκτιμώ πως θα καταλήξουν εκεί που θέλει ο ΠΑΟΚ. Η αλήθεια είναι πως ακόμη δεν είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε το ακριβές μπάτζετ της ομάδας, αλλά νομίζω πως στις αρχές του καλοκαιριού θα έχουν κυλήσει όλα ομαλά και με τους τρεις. Το ποιος θα μείνει ή θα φύγει από την ομάδα θα το κρίνουμε εμείς. Έχουμε τις σχέσεις που πρέπει, άπαντες γνωρίζουν πως έχουν τον σεβασμό μας και όλα θα πάνε καλά».

-Πόσο δυσκολεύει το έργο σου το κλίμα απαξίωσης που υπάρχει τελευταία;

«Σίγουρα δε μας βοηθάει να ξεπεράσουμε τις όποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουμε. Το πράγμα είναι απλό. Σε μία περίοδο που κοιτάμε το πώς θα γίνουμε βιώσιμη, η απαξίωση μειώνει το επίπεδο της προσπάθειάς μας. Όσο το κοινό απαξιώνει την ομάδα, τόσο αυτή χάνει σε δυναμική. Είμαστε οι πρώτοι που κατανοούμε πως δεν αρκούν μόνο τα νεαρά παιδιά που βρίσκονται στην ομάδα και αυτά θα χρειαστούν συμπαίκτες που θα τα υποστηρίξουν. Για να έρθουν αυτοί, θα πρέπει να είμαστε όλοι μαζί, να βρούμε τη δύναμη να χτίσουμε όσο το γρηγορότερο δυνατό μία ομάδα που θα είναι ακόμη πιο ποιοτική και θα έχει έντονο το στοιχείο των ακαδημιών μας».

-Έρχονται τα πλέι οφ. Πως αναμένεται να τα προσεγγίσετε;

«Έτσι όπως διαμορφώθηκε η κατάσταση μετά την ήττα της Λειβαδιάς, ο Παναθηναϊκός είναι το απόλυτο φαβορί, αλλά εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να παλέψουμε για τις πιθανότητές μας και να βρούμε λύσεις. Θέλουμε να τερματίσουμε πρώτοι, θεωρώ πως αν σταματήσουμε να κάνουμε κάποια παιδαριώδη λάθη μπορούμε, αλλά όπως και να χει, ο Παναθηναϊκός είναι το φαβορί. Χωρίς να θέλω να παρέμβω στο έργο του προπονητή, θεωρώ πως αυτά τα παιχνίδια δεν τα προσεγγίζεις μέσα από πολλές αλλαγές και ροτέισον. Αφήνεις την ίδια ομάδα να βρει ρυθμό. Τον Ιανουάριο όταν και χάναμε παίκτες, στο μυαλό μας είχαμε αυτά τα παιχνίδια που έρχονται και νομίζω πως έχουμε το ρόστερ για να ανταπεξέλθουμε»

-Διαχειρίζεσαι μία ομάδα που είναι απλήρωτη, με αρκετούς παίκτες που τελειώνουν τα συμβόλαιά τους, με πολλά νεαρά παιδιά που αναζητούν τον ρόλο τους στον ποδοσφαιρικό χάρτη. Πόσο δύσκολη είναι η καθημερινότητά σου;

«Η αλήθεια είναι πως οι ποδοσφαιριστές μας κάνουν σχετικά εύκολη τη διαχείριση της ομάδας. Έχουμε παιδιά που αγαπάνε την ομάδα, που γνωρίζουν τα προβλήματά της και επειδή μιλώ σπάνια δημοσίως, είναι μίας πρώτης τάξεως ευκαιρία να τα ευχαριστήσω από τα βάθη της καρδιάς μου».

-Ο ΠΑΟΚ μπορεί να έχει κλείσει τους παίκτες που θέλει από νωρίς; Υπάρχει αδυναμία να κινηθεί γρήγορα λόγω της κατάστασης που επικρατεί;

«Διακρίνω πολλές φορές μία διάθεση των ΜΜΕ να αναφέρονται στον προγραμματισμό μίας ομάδας. Αρέσει αυτό το θέμα, αλλά έτσι όπως το προσεγγίζουν μάλλον δεν είναι ρεαλιστικό. Έτσι όπως είναι σήμερα το ποδόσφαιρο, είναι σα να έχουμε πάρει σπίτι με δάνειο που μετά βίας πληρώνουμε και θέλουμε από πάνω και τα καλύτερα έπιπλα. Αυτή τη στιγμή, έχουμε μιλήσει με παίκτες, με τους εκπροσώπους τους και αν ήμασταν πριν τρία – τέσσερα χρόνια θα τους είχαμε κλείσει. Για τους παίκτες που κοιτάμε από την ελληνική αγορά, έχουν ως προτεραιότητα να φύγουν στο εξωτερικό και τελικά αν δεν τα καταφέρουν θα καταλήξουν σε εμάς. Για τους παίκτες από το εξωτερικό, υπάρχει ο φόβος της κατάστασης που επικρατεί στη χώρα, αλλά και της αδυναμίας πληρωμών που παρουσιάζουμε αυτή τη στιγμή. Όλα είναι υπό διαπραγμάτευση, αλλά όπως καταλαβαίνει οποιοσδήποτε έχει μία κοινή λογική, η κατάσταση μας οδηγεί σε μία αναμονή, σε μία πιο χρονοβόρα διαδικασία»

-Είσαι φίλος και με τον Ζήση Βρύζα και με τον Θοδωρή Ζαγοράκη. Όλα αυτά που άκουσες για τη σχέση τους, αλλά και τον τρόπο που έγινε η αλλαγή στη προεδρεία, πως τα έζησες;

«Πρώτα απ όλα, θα πρέπει να ξεκαθαρίσω πως εγώ δεν διαπίστωσα μία κόντρα Βρύζα – Ζαγοράκη όπως ακούγεται. Διαφορετικές απόψεις ναι, διαφορές στη στρατηγική που πίστευε ως αποτελεσματική ο καθένας τους ναι. Μέχρι εκεί. Ο Ζαγοράκης αποχώρησε γιατί αυτό έκρινε σωστό και έκρινε πως ο κατάλληλος να συνεχίσει είναι ο Βρύζας, έχοντας μάλιστα τη συγκατάθεσή του παρότι αρχικά ήταν αρνητικός. Από εκεί και πέρα, όταν συμφωνούμε να λέγεται η αλήθεια στον κόσμο, τελικά έχει σημασία το πώς λέγεται αυτή. Ενοχλήθηκα από τη στάση του Δημήτρη Ζιγκερίδη στη γενική συνέλευση των μετόχων, αφού παρουσιάστηκε μία κατάσταση με λάθος τρόπο. Ήταν σα να ήθελα να πάω στην Αθήνα και να επέλεγα να το κάνω μέσω Κωνσταντινούπολης. Όπως δε μου άρεσε και η μετέπειτα στάση του στις δημόσιες τοποθετήσεις που είχε. Δημιουργήθηκε απογοήτευση στον κόσμο και το κακό ήταν πως προκλήθηκε εκ των έσω. Αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει».

-Πως κρίνεις την παρουσία του Ζήση Βρύζας στους πρώτους μήνες της προεδρίας του;

«Ο πρόεδρος κάνει ότι μπορεί για να βρει τα κεφάλαια σε μία πολύ δύσκολη συγκυρία για τη χώρα. Κάνει συνεχόμενα ραντεβού, κυνηγάει και το παραμικρό και ελπίζω πως στο τέλος θα τα καταφέρει. Πάντα βέβαια, ανεξάρτητα το πώς θα προχωρήσουν οι όποιες επαφές γίνονται, ο κόσμος θα πρέπει να τον στηρίξει για να προχωρήσουμε».

-Πως φαντάζεσαι τον ΠΑΟΚ της επόμενης σεζόν;

«Πρώτα απ όλα, θέλω να πω πως θεωρώ την ομάδα μας πετυχημένη και εκνευρίζομαι από τα όσα ακούω. Δύο χρονιές πάμε στους 32 του Γιουρόπα Λιγκ, πέρυσι από ένα διαιτητικό λάθος χάσαμε την έξοδο στο Τσάμπιονς Λιγκ και φέτος θα την διεκδικήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Από εκεί και πέρα, του χρόνου δεν φοβάμαι τις εσωτερικές υποχρεώσεις, γιατί κακά τα ψέματα όλες οι ομάδες έχουν αποδυναμωθεί. Οι στόχοι μας θα είναι πάνω κάτω οι ίδιοι. Αυτό που θα πρέπει να δούμε, είναι το πώς θα παραμείνουμε ανταγωνιστικοί στην Ευρώπη».

Κλείνοντας, ο τεχνικός διευθυντής του ΠΑΟΚ είπε: «Θα πρέπει να πω κάτι για το Κύπελλο. Θεωρώ πως διαχειριζόμαστε λάθος τον θεσμό, φορτίζουμε την ομάδα και στο τέλος την πατάμε. Το Κύπελλο είναι ένας θεσμός συγκυριών και πιστεύω πως θα το κατακτήσουμε όταν μάθουμε να το αντιμετωπίζουμε έτσι».



Παναθηναϊκός AKTOR – Μακάμπι Τελ Αβίβ: LIVE το Game 1 της σειράς των playoffs της Euroleague
Παναθηναϊκός AKTOR – Μακάμπι Τελ Αβίβ: LIVE το Game 1 της σειράς των playoffs της Euroleague
Παναθηναϊκός AKTOR: Ο Μάικ γύρισε σπίτι του…
Παναθηναϊκός AKTOR: Ο Μάικ γύρισε σπίτι του…
Ρομπίνιο: Συμπλήρωσε ένα μήνα στη φυλακή - Από την απομόνωση σε κελί 8 τ.μ.
Ρομπίνιο: Συμπλήρωσε ένα μήνα στη φυλακή - Από την απομόνωση σε κελί 8 τ.μ.
Βεζένκοφ: «Είναι δύσκολα στο ΝΒΑ αλλά έκανα την σωστή επιλογή»
Βεζένκοφ: «Είναι δύσκολα στο ΝΒΑ αλλά έκανα την σωστή επιλογή»
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved