Σολάκης: «Ο Αστέρας ικανός για το καλύτερο, αλλά και το χειρότερο»

Σολάκης: «Ο Αστέρας ικανός για το καλύτερο, αλλά και το χειρότερο»

Συνέντευξη του Ηλία Σολάκη φιλοξενεί το match programme του Αστέρα Τρίπολης για τον αγώνα της Κυριακής με τη Δόξα Δράμας, με τον έμπειρο φορ να τονίζει πως η ομάδα μπορεί να πάει καλύτερα.

Η σχέση του Ηλία Σολάκη με το Νο9 ήταν καλή από την εποχή που ξεκινούσε να παίζει ποδόσφαιρο και να γεμίζει με γκολ τις αντίπαλες εστίες, ενώ το 99 που φοράει φέτος στον Αστέρα, προέκυψε γιατί είναι δύο «9άρια» μαζί. Η ενέργεια στο γκολ επί του ΠΑΣ Γιάννινα, ήταν συνδυασμός τέχνης, ομορφιάς και αποτελεσματικότητας, αφού εκτός του ότι χάρισε τη νίκη στον Αστέρα, επιλέχθηκε από την αρμόδια επιτροπή της Σούπερ Λιγκ ως ένα από τα καλύτερα γκολ της 18ης αγωνιστικής.

Ο Ηλίας Σολάκης έχει περάσει από πολλές ομάδες και πόλεις αφήνοντας πάντα το στίγμα του καλού σκόρερ εντός αγωνιστικών χώρων, αλλά και του «αδαμάντινου» χαρακτήρα έξω από τα γήπεδα. Από μικρός μάλιστα φαινόταν πώς θα… μεγαλώσει, αφού σε ηλικία 17 ετών σημείωσε 35 γκολ με την ομάδα της Φλώρινας και αναδείχθηκε κορυφαίος σκόρερ όλου του περιφερειακού πρωταθλήματος!

Στη μεγάλη του καριέρα στις επαγγελματικές κατηγορίες έχει παίξει σε 394 παιχνίδια σκοράροντας 171 τέρματα, που σίγουρα δεν είναι καθόλου ευκαταφρόνητοι αριθμοί, ενώ με τα δύο τέρματα που σημείωσε τον περασμένο Ιούλιο στο Γιούροπα Λιγκ έγινε ο γηραιότερος Έλληνας ποδοσφαιριστής (36 χρονών και 6 μηνών) που σκόραρε σε ευρωπαικό αγώνα εναντίον της Ντιφερντάνς από το Λουξεμβούργο, καταρρίπτοντας το ρεκόρ που είχε ο μεγάλος Μίμης Παπαϊωάννου από το 1980 (36 χρονών και 2 μηνών).

Ο Σολάκης έχει διαγράψει μία μεγάλη και σημαντική καριέρα στα γήπεδα των εθνικών κατηγοριών, καθώς έχει αγωνιστεί στην κορυφαία εθνική κατηγορία (πριν έρθει στον Αστέρα) με την ΑΕΚ, τον Πανιώνιο, τον Ολυμπιακό Βόλου, την Παναχαϊκή και τη Βέροια, στη Β’ Εθνική με τον Ολυμπιακό Βόλου, την Καστοριά, τον ΠΑΣ Γιάννινα, τον Διαγόρα Ρόδου, την Παναχαϊκή, τη Νίκη Βόλου και στην Γ’ Εθνική με τη Δόξα Δράμας και τον Ιάλυσο Ρόδου, ενώ έχει αγωνιστεί στην Κύπρο με τον ΑΠΟΕΛ όπου κατέκτησε το πρωτάθλημα, έχοντας μάλιστα σημαντική συμβολή στην κατάκτηση του σημειώνοντας 15 γκολ.

Στις ατομικές του διακρίσεις έχει αναδειχθεί δύο φορές πρώτος σκόρερ στη Β’ Εθνική, μία στη Γ’ Εθνική και μία σε όλο το περιφερειακό πρωτάθλημα, ενώ με τις περισσότερες ομάδες που έχει αγωνιστεί έχει πανηγυρίσει μεγάλες και σημαντικές ομαδικές επιτυχίες, όπως οι άνοδοι από τη Β’ Εθνική στην Α’ Εθνική (ή Σούπερ Λιγκ) με Βέροια, Παναχαϊκή, ΠΑΣ Γιάννινα και Ολυμπιακό Βόλου, ενώ από τη Γ’ Εθνική ανέβηκε στη Β’ Εθνική με τον Ιάλυσο Ρόδου. Ο Ηλίας Σολάκης γεννήθηκε στις 15 Δεκεμβρίου 1974 στη Φλώρινα, έχει ύψος 1.82, αγωνίζεται στη θέση του σέντερ φορ και στην οικογενειακή του κατάσταση, είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη 3,5 ετών.

Πώς ξεκίνησες να παίζεις ποδόσφαιρο;

«Όπως όλα τα παιδιά έπαιζα σε αλάνες, στη γειτονιά από ηλικία 5-6 ετών. Στη συνέχεια και σε ηλικία 11 ετών γράφηκα στα τσικό της Φλώρινας μαζί με όλη την παρέα και τα επόμενα χρόνια έπαιξα στην ανδρική ομάδα της Φλώρινας. Στα 17 μου αναδείχθηκα κορυφαίος σκόρερ όλου του περιφερειακού πρωταθλήματος με 35 γκολ».

Τι κέρδισες από τη μεγάλη σου καριέρα;

«Σίγουρα έχω κερδίσει πολλά πράγματα, την αναγνώριση και την εκτίμηση από τον κόσμο σε όλες τις ομάδες που αγωνίστηκα. Προσωπικά το θεωρώ πολύ σοβαρό αυτό. Στη συνέχεια κέρδισα αναγνωρισιμότητα και αν κάνεις καλή καριέρα θα πας αρκετά καλά και στον οικονομικό τομέα. Έζησα εμπειρίες από διάφορες πόλεις και ομάδες που πήγα, που μου έχουν μείνει χαραγμένες στο μυαλό».

Αγαπημένος σου συμπαίκτης;

«Όταν ήμουν στον Ιάλυσο, είχα καλή συνεργασία με τον Σταύρο Λαμπράκη και στον Ολυμπιακό Βόλου με τον Ροτζέριο είχα επίσης πολύ καλή συνεργασία. Θεωρώ ότι με αυτούς τους δύο ποδοσφαιριστές εκτός της καλής μας συνεργασίας, υπήρχε και πολύ καλή χημεία».

Δυσκολότερος αντίπαλος;

«Είχα αρκετούς δύσκολους αντιπάλους, αλλά προσωπικά θα ξεχωρίσω τον Δανό Ρενέ Χένρικσεν που ήταν καθαρός αμυντικός και διάβαζε πολύ καλά την φάση. Σε δυσκόλευε περισσότερο στο ότι διάβαζε πολύ καλά τη φάση και αντιλαμβανόταν πολύ καλά τον χώρο ως αμυντικός».

Υπάρχει κάποιος παίκτης που έχεις σαν πρότυπο;

«Όλοι θαυμάζουμε το Μέσι, που είναι αυτή τη στιγμή το Νο1 στη σύγχρονη εποχή του παγκόσμιου ποδοσφαίρου. Πολύ καλός ποδοσφαιριστής, που έπαιζε παλιότερα και θαύμαζα ιδιαίτερα ήταν ο Γάλλος Ζινεντίν Ζιντάν».

Από τα τόσα γκολ στην καριέρα σου, έχεις ξεχωρίσει κάποια;

«Δεν θα ξεχώριζα κάποια, διότι το κάθε γκολ για μένα ήταν σημαντικό και βοηθούσε την ομάδα που έπαιζα. Για μένα είναι όλα σημαντικά».

Θυμάσαι κάποιο κρίσιμο γκολ, σαν αυτό που σημείωσες εναντίον του ΠΑΣ Γιάννινα;

«Όταν έπαιζα στην Παναχαϊκή στην Α’ Εθνική κατηγορία είχα πετύχει γκολ επί του Αθηναϊκού με ανάποδο ψαλίδι. Νομίζω πώς εκείνο το γκολ είναι από τα ωραιότερα που έχω σημειώσει στην καριέρα μου».

Eνα ακόμα παιχνίδι στην Τρίπολη με την Δόξα Δράμας…

«Είναι πολύ σημαντικό, όπως όλα για τον Αστέρα. Η Δόξα καίγεται για βαθμούς και θα έρθει στην Τρίπολη να διεκδικήσει ότι καλύτερο μπορεί. Εμείς είμαστε πολύ καλοί στην έδρα μας και πιστεύω ότι εύκολα ή δύσκολα θα πάρουμε τους τρεις βαθμούς».

Μέχρι που μπορεί να φτάσει ο Αστέρας φέτος;

«Μπορώ να πω ότι είναι απρόβλεπτο το που μπορεί να φτάσει. Έχει δείξει πώς μπορεί να κάνει το καλύτερο, αλλά και αντίστοιχα το χειρότερο. Τελευταία έχουμε δείξει ένα καλύτερο πρόσωπο και αν συνεχίσουμε έτσι θα πάει καλά».

Στο Κύπελλο που μπορεί να φτάσει;

«Το Κύπελλο είναι μία ξεχωριστή διοργάνωση. Είναι μία διοργάνωση που μπορεί να διακριθεί μία ομάδα και ένας ποδοσφαιριστής. Αν ο Αστέρας περάσει το νοκ-άουτ αγώνα με την Κέρκυρα, οι πιθανότητες στους ημιτελικούς είναι 50-50 για να πάει η ομάδα στον τελικό και να γράψει ιστορία».

Μπορείς να φανταστείς τον εαυτό σου χωρίς ποδόσφαιρο;

«Όχι, δεν μπορώ να το φανταστώ και νομίζω πώς όλα αυτά τα χρόνια έχω δώσει όλο μου το είναι, όλη μου τη ψυχή για το ποδόσφαιρο. Είναι από τα σημαντικότερα κομμάτια της ζωής μου».

Το Νο 99 συμβολίζει κάτι για σένα;

«Το 99 δε συμβολίζει τίποτα ιδιαίτερο. Όταν ήμουν μικρότερος φορούσα το 9 σε κάποιες από τις ομάδες που έπαιζα και επειδή δεν υπήρχε το 77 που σημαίνει κάποια ιδιαίτερα πράγματα για μένα, επέλεξα το 99 γιατί είναι δύο φορές το 9».

Από τη μεγάλη σου εμπειρία, τι συμβουλές θα έδινες σε ένα νεαρό ποδοσφαιριστή;

«Σε διάφορες ομάδες έχω δώσει αρκετές συμβουλές σε νεαρούς ποδοσφαιριστές, όπως και εδώ στον Αστέρα με τους νεαρούς συμπαίκτες μου. Είναι θέμα χαρακτήρα κάθε παιδιού, κατά πόσο θα ακούσει αυτά που θα του πεις. Δεν φτάνει το ταλέντο, πρέπει να δουλέψει πολύ και να είναι προσγειωμένος, ειδικά στο ξεκίνημα της καριέρας του, για να πάει καλά».



Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
Youth League: Πέρασε η Μίλαν και παίζει με Ολυμπιακό
Σερέλης: "Θέλουμε να κρατήσουμε την έδρα μας και να πάμε στο Βερολίνο"
Σερέλης: "Θέλουμε να κρατήσουμε την έδρα μας και να πάμε στο Βερολίνο"
Σπανούλης: "Είμαι περήφανος για τους παίκτες μου"
Σπανούλης: "Είμαι περήφανος για τους παίκτες μου"
Παναθηναϊκός AKTOR: “Καθάρισε” το Περιστέρι και “σφράγισε” την πρωτιά με το μυαλό στη Μακάμπι
Παναθηναϊκός AKTOR: “Καθάρισε” το Περιστέρι και “σφράγισε” την πρωτιά με το μυαλό στη Μακάμπι
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved