Super League 2: Η μαύρη τρύπα του ελληνικού ποδοσφαίρου
INTIME

Super League 2: Η μαύρη τρύπα του ελληνικού ποδοσφαίρου

Η Super League 2 είναι μια κατηγορία απαξιωμένη και με πολλά προβλήματα, τα οποία κανένας δεν ενδιαφέρεται να λύσει.

Η δεύτερη κατηγορία ποδοσφαίρου σε όλες τις χώρες αποτελεί ένα ανταγωνιστικό πρωτάθλημα, έχοντας προπαρασκευαστικό ρόλο για την πρώτη κατηγορία. Παντού ίσως εκτός από την Ελλάδα, καθώς η Super League 2 αποτελεί μια μαύρη τρύπα, στην οποία βρίσκονται όλες οι παθογένειες του ελληνικού ποδοσφαίρου.

Με ευθύνες όλων, η παλιά Β’ Εθνική είναι ένα από τα πιο απαξιωμένα πρωταθλήματα στην Ευρώπη, με υποψίες για διαφθορά, στήσιμο αγώνων και πολλά άλλα. Δεν είναι τυχαίο ότι η FIFPro ενέταξε τη Super League 2 στα πρωταθλήματα που δεν πρέπει να πηγαίνουν οι ποδοσφαιριστές, γιατί κινδυνεύουν να χάσουν τα λεφτά τους.

Τα τελευταία χρόνια η κατάσταση όλο και χειροτερεύει στη δεύτερη τη τάξει επαγγελματική κατηγορία της χώρας, ωστόσο κανένας από τους αρμόδιους φορείς δεν κάνει κάτι για να βελτιωθεί το προϊόν, αλλά ίσα-ίσα λαμβάνονται αποφάσεις που την επιδεινώνουν.

Το περσινό μαρτύριο

Το περσινό πρωτάθλημα ξεκίνησε με μεγάλη καθυστέρηση λόγω προβλημάτων που προέκυψαν από την αναδιάρθρωση που αποφασίστηκε, ουσιαστικά τη συγχώνευση της Football League και της Super League 2. Με την προσθήκη των τεσσάρων ομάδων Β, η κατηγορία είχε 34 ομάδες, χωρισμένες σε δύο ομίλους των 17, από τις οποίες ανέβαινε μόνο μια απευθείας στη Super League. Ενδιαφέρον όμως έχει και πώς ολοκληρώθηκε, με ομάδες που στα τελευταία παιχνίδια δεν κατέβαιναν να αγωνιστούν και ομάδες που δεν συμπλήρωναν ενδεκάδες.

Ελάχιστα έσοδα και φρούδες υποσχέσεις

Τα έσοδα από το τηλεοπτικό συμβόλαιο της ΕΡΤ για τις 34 ομάδες ήταν λιγοστά, με το κρατικό κανάλι να μην έχει καταβάλει ακόμα το 1,2 εκατ. ευρώ σε μπόνους στις πρώτες 11 ομάδες κάθε ομίλου, όπως προβλεπόταν στη συμφωνία. Παράλληλα, δεν δόθηκαν τα έσοδα από το στοίχημα, όπως είχαν δεσμευτεί διάφοροι υπουργοί της κυβέρνησης, κάτι που θα συμβεί στις αρχές του 2023. Ως εκ τούτου, αρκετές ομάδες βρίσκονται στο χείλος της καταστροφής, με τις προσφυγές παικτών να είναι πολλές. Παράλληλα, εκκρεμεί δίωξη εναντίον 21 ΠΑΕ για τα έξοδα διαιτησίας που δεν έχουν καταβάλει, με τις ομάδες να τονίζουν ότι αδυνατούν να πληρώσουν, καθώς δεν έχουν έσοδα.

Πρόκειται για ένα ποσό κοντά στο μισό εκατ. ευρώ, με το πειθαρχικό όργανο της λίγκας να καλείται να προχωρήσει σε μηδενισμούς ομάδων, εάν δεν καταβληθεί.

Εκκίνηση με άδεια ταμεία

Αποτέλεσμα των οικονομικών δυσκολιών είναι οι περισσότερες ομάδες να μην παίρνουν αδειοδότηση από την ΕΠΟ, λόγω χρεών. Συγκεκριμένα, μόνο 10 ομάδες, συμπεριλαμβανομένου και του Απόλλωνα Σμύρνης που υποβιβάστηκε από τη Super League, να έχουν εξασφαλίσει άδεια, ενώ οι υπόλοιπες 12, εξαιρούνται οι 4 ομάδες Β και οι τέσσερις που προβιβάζονται από τη Γ’ Εθνική, να έχουν σημαντικούς περιορισμούς στις μεταγραφές τους.

Με τα έσοδα από το στοίχημα να αναμένονται το 2023, αλλά και την ΕΡΤ να μην έχει δώσει ακόμα το περσινό μπόνους, οι ομάδες δυσκολεύονται να κάνουν σχεδιασμό.

Πρώτη αποχώρηση

Αν και οι 26 ομάδες που είχαν δικαίωμα (χωρίς να υπολογίζονται οι ομάδες από τη Γ’ Εθνική), δήλωσαν συμμετοχή στη Super League 2, πληρώνοντας το παράβολο των 7.000 ευρώ, μια ανακοίνωσε επίσημα ότι θα αποχωρήσει. Ο λόγος για τον Διαγόρα, που κατάφερε πέρυσι να μείνει στην κατηγορία, αλλά φέτος δεν μπορούσε να βρει επενδυτή για να μπορέσει να αγωνιστεί.

Από τις άλλες 25, είναι αρκετές που ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει ούτε σχεδιασμό, μιας και δεν βρίσκουν κάποιον παράγοντα να μπει στη διοίκηση και να βάλει χρήματα. Εξάλλου, ο λόγος που και οι 26 ομάδες έσπευσαν να δηλώσουν συμμετοχή, αν και δεν είχαν εξασφαλισμένη διοικητική σταθερότητα, ήταν για να μην χάσουν τα έσοδα από το στοίχημα και τα έσοδα από το μπόνους της ΕΡΤ, τα οποία ωστόσο δεν πρόκειται να μπουν άμεσα στα ταμεία τους.

Νέα συμφωνία με ΕΡΤ

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Super League 2 και η ΕΡΤ συμφώνησαν για τα τηλεοπτικά δικαιώματα του πρωταθλήματος για 1+1 χρόνια. Η συμφωνία περιλάμβανε τα ίδια χρήματα και για τις δύο σεζόν, ωστόσο η ΕΡΤ ζητά σημαντική μείωση του ποσού που θα δώσει, μιας και μειώνονται οι ομάδες.

Με αυτόν τον τρόπο πιέζει τη διοργανώτρια να συμφωνήσει στο νέο μειωμένο συμβόλαιο, για να δώσει και τα χρωστούμενα μπόνους.

Βέβαια, η ΕΡΤ πέρυσι κάλυπτε ένα συγκεκριμένο αριθμό αγώνων σε ζωντανή μετάδοση κάθε αγωνιστική, αλλά δεν παρείχε στιγμιότυπα από όλους τους αγώνες. Φέτος όμως θα υπάρχει η δυνατότητα ανεξάρτητη διαδικτυακής μετάδοσης αγώνων, στους οποίους η ΕΡΤ δεν θα στείλει ούτε κάμερες.

Αύξηση ομάδων μέσω ΕΠΟ

Εν μέσω όλων αυτών των προβλημάτων, η ΕΠΟ θέλει να αποδώσει δικαιοσύνη, κάτι που δεν έγινε από τις δικαστικές αίθουσες, και σχεδιάζει να ανεβάσει την Κοζάνη στη Super League 2. Η διοργανώτρια δήλωσε κάθετα αντίθετη στην αύξηση, έστω και κατά μια, των ομάδων, μιας και δεν προβλέπεται σε καμία προκήρυξη. Μάλιστα, απείλησε αν γίνει κάτι τέτοιο, να προσφύγει στη δικαιοσύνη. Ακόμα όμως εκκρεμεί και η απόφαση για το Μητρώο που επηρεάζει την άνοδο του Αγροτικού Αστέρα και ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο πόσες και ποιες ομάδες από τη Γ’ Εθνική θα πάρουν το εισιτήριο ανόδου, με την Παναχαϊκή και την Προοδευτική να είναι οι μόνες σίγουρες.

Σέντρα στον… αέρα

Η προγραμματισμένη για τις 11 Σεπτεμβρίου έναρξη του πρωταθλήματος της Super League 2 είναι βέβαιο ότι δεν θα συμβεί. Η κατηγορία έχει πολλά προβλήματα που δεν επιτρέπουν στη μπάλα να κυλήσει στο χορτάρι. Βέβαια, σε μια αγωνιστική περίοδο με αναγκαστική διακοπή λόγω του Μουντιάλ του Κατάρ, τα περιθώρια για καθυστερήσεις είναι πιο στενά.

Αυτό βέβαια μένει να φανεί εάν θα προκαλέσει την ευαισθησία των αρμοδίων, να ασχοληθούν με σοβαρότητα και απτές λύσεις στα προβλήματα της δεύτερης τη τάξει επαγγελματικής κατηγορίας της Ελλάδας. Γιατί κάτι πρέπει να γίνει, ώστε η Super League 2 να πάψει να είναι το πλέον απαξιωμένο πρωτάθλημα σε όλη την Ευρώπη.



Φανέλα που τιμά την μπύρα φόρεσε η Λέουβεν
Φανέλα που τιμά την μπύρα φόρεσε η Λέουβεν
ΣΕΓΑΣ: Με 28 μετάλλια και διακρίσεις οι πρώτες 70 μέρες του 2024 για τον ελληνικό στίβο
ΣΕΓΑΣ: Με 28 μετάλλια και διακρίσεις οι πρώτες 70 μέρες του 2024 για τον ελληνικό στίβο
Βέροια: Ο Πρόδρομος Κουτσούκης ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα
Βέροια: Ο Πρόδρομος Κουτσούκης ενεπλάκη σε τροχαίο δυστύχημα
Συνεχίζεται η άνοδος της τιμής του ελαιόλαδου
Συνεχίζεται η άνοδος της τιμής του ελαιόλαδου
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved