Αναγέννηση Καρδίτσας: Οδοιπορικό στην πιο πονεμένη χρονιά της…

Αναγέννηση Καρδίτσας: Οδοιπορικό στην πιο πονεμένη χρονιά της…

Ένα λεπτομερές οδοιπορικό στην πιο πονεμένη χρονιά της δημοσίευσε η Αναγέννηση Καρδίτσας, στην επίσημη ιστοσελίδα της

 

Ένα λεπτομερές οδοιπορικό στην πιο πονεμένη χρονιά της δημοσίευσε η Αναγέννηση Καρδίτσας, στην επίσημη ιστοσελίδα της:

Το ημερολόγιο έδειχνε Κυριακή 21 Ιουνίου του 1987 όταν ενα “κιτρινόμαυρο” ποτάμι χιλιάδων Καρδιτσιωτών κατέκλυζε το Εθνικό Στάδιο Καρδίτσας… Το παιχνίδι της τελευταίας αγωνιστικής του πρωταθλήματος της Γ’ Εθνικής με την Αλεξάνδρεια που τελείωσε με το επιβλητικό 8-1 για την Αναγέννηση και ήταν απλώς το κερασάκι στην τούρτα μιας καταπληκτικής χρονιάς που έφερνε πανάξια την λαοφιλή ομάδα της πολης στο κατώφλι της Β’ Εθνικής και της άνοιγε τον ορίζοντα για ακόμη πιο σπουδαία πράγματα!

Ηταν η εποχή που ο χάρτης του ελληνικού ποδοσφαίρου ήταν διαφορετικός σε σχέση μ’ αυτόν που γνωρίζουμε σήμερα, με την επαρχία να έχει δυναμική παρουσία στην Α’ Εθνική και τα γήπεδα να σφίζουν απο ζωή! Ηταν το κύκνειο άσμα μιας περιόδου όπου η Ελλάδα έπαιζε μπάλα κάθε Κυριακή κι όχι τα Παρασκευοσαββατοκύριακα λόγω τηλεόρασης και οι εξέδρες των γηπέδων πλημμύριζαν…

 


Αυτή η τρικούβερτη γιορτή όμως της Αναγέννησης που οργανώθηκε εκείνη την ζεστή μέρα του Ιουνίου θα έμεινε στην ιστορία ως μια γιορτή άνευ… αντικειμένου αφού η άνοδος που κέρδισε πανάξια στο γήπεδο η Αναγέννηση, αφαιρέθηκε τέσσερις μέρες αργότερα στα χαρτιά!!!

Οι “κιτρινόμαυρες ιστορίες” θα σας ταξιδέψουν σήμερα στην συγκλονιστική υπόθεση της περιβόητης “δωροδοκίας”! Μια υπόθεση που ακόμη και σήμερα παραμένει αραχνιασμένη στα συρτάρια της ιστορίας και που ποτέ δεν τόλμησε κανείς να βγάλει στο φώς και να την αναδείξει σ’ όλες τις διαστάσεις της.

Εκεί θα πάμε σήμερα και θα προσπαθήσουμε να “φωτίσουμε” κάποιες απο τις σκοτεινές πτυχές εκείνης της ιστορίας, με ντοκουμέντα που παρουσιάζονται για πρώτη φορά δημοσίως, ανεκτίμητης αξίας και σπάνιο φωτογραφικό υλικό, αλλά και διηγήσεις πρωταγωνιστών…

Η ΚΑΤΑΠΛΗΚΤΙΚΗ ΧΡΟΝΙΑ

Η Αναγέννηση μπαίνει στην περίοδο 1986-87 στο πρωτάθλημα της Γ’ Εθνικής ύστερα απο μια κακή χρονιά όπου κινδύνευσε με υποβιβασμό. Με προπονητή τον Παναγιώτη Κερμανίδη και σπουδαίους ντόπιους ποδοσφαιριστές (Αδαμόπουλος, Τζαβαλιάς, Τζιφούλης, Δρόσος, Παπαδόπουλος κλπ) κατορθώνει να δημιουργήσει συνθήκες ξεσηκωμού στην Καρδίτσα που διψάει για διάκριση και για να δει την αγαπημένη της ομάδα να επιστρέφει στη Β’ Εθνική ύστερα απο την πτώση του 1981.

Αν και η Αναγέννηση ξεκινάει με πολλές ισοπαλίες (το πρώτο μάτς 0-0 στο Πολύκαστρο στις 3 Σεπτεμβρίου του 1986), καταφέρνει σιγά σιγά να σταθεροποιήσει την αποδοσή της και να γοητεύει… Η πρώτη νίκη έρχεται στις 13 Ιανουαρίου με 1-0 επι του Εορδαϊκού στο Στάδιο και στη συνέχεια μέχρι το τέλος της σεζόν γίνεται μια μεγάλη μάχη με τα κραταιά τότε συγκροτήματα της Νάουσας, του Εδεσσαϊκού και της Νίκης Βόλου.

Οι δύο πρώτοι μάλιστα και ιδιαίτερα ο Εδεσσαϊκός με πάμπολλες διασυνδέσεις και “ακρες” στο ποδοσφαιρικό και πολιτικό κατεστημένο που θα πιάσουν τόπο στο τέλος!

Παρά τις σφαγιαστικές διαιτησίες που συναντάει στο δρόμο της η αρμάδα του Παναγιώτη Κερμανίδη σκαρφαλώνει σταθερά στην κορυφή και εδραιώνεται! Καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις 24 Μαρτίου όταν στην καρδιά μιας φοβερής κακοκαιρίας κερδίζει τη Νίκη Βόλου με 2-1 (στη ΦΩΤΟ τα πανηγύρια του Κερμανίδη με Κοντοκώστα, Τζιφούλη και Δρόσο στο τέλος του συγκλονιστικού εκείνου αγώνα)! Ηταν τότε που οι φίλαθλοι είχαν τέτοια δίψα να δούν την ομάδα τους που ξεχιόνισαν μόνοι τους το γήπεδο για να το καταστήσουν κατάλληλο!

Το επιβλητικό 4-1 επι του φιλόδοξου Εδεσσαϊκού στις 7 Απριλίου μπροστά σε 7.000 παραληρούντες Καρδιτσιώτες πιστοποιεί απλώς αυτό που βλέπουν όλοι! Το ποια δηλαδή είναι η καλύτερη ομάδα του Βορειου Ομιλου της Γ’ Εθνικής κι αυτή που δικαιούται τον τίτλο της πρωταθλήτριας!

Παρά την ήττα στη Νάουσα με 1-0,η Αναγέννηση στις 14 Ιουνίου και στην προτελευταία αγωνιστική κάνει το μεγάλο διπλό στα Γιαννιτσά κερδίζοντας με 2-1 και κρατάει τον τίτλο της πρωταθλήτριας στα χέρια της αφού υποδέχεται την αποδυναμωμένη Αλεξάνδρεια στην τελευταία αγωνιστική!

Η ΜΕΘΟΔΕΥΣΗ

Λίγες εβδομάδες νωρίτερα όμως έχει ήδη δρομολογηθεί εις βάρος της Αναγέννησης η πιο ΑΤΙΜΗ μεθόδευση που γνώρισε ποτέ! Την Κυριακή 24 Μαϊου η ομάδα αγωνίζεται στη Χαλκίδα με τον τοπικό Ολυμπιακό, τέσσερις αγωνιστικές πριν το φινάλε.

Την προηγούμενη μέρα στο ξενοδοχείο “ΑΝΤΖΕΛΑ” στη Χαλκίδα τα μέλη της αποστολής της Αναγέννησης διαβάζουν εμβρόντητοι την εφημερίδα “ΦΙΛΑΘΛΟΣ” η οποία σε πρωτοσέλιδο φιλοξενεί δηλώσεις του προέδρου του Ολυμπιακού Χαλκίδας Σπύρο Δαριβέρη!

Ούτε λίγο ούτε πολύ ο παράγοντας του Ολυμπιακού αναφέρει ότι το βράδυ της Πέμπτης 21 Μαϊου έξω απο το Εθνικό Στάδιο Καρδίτσας (!!!) ο πρόεδρος της Αναγέννησης Απ. Μανάκος δίνει 150.000 δραχμές στον ποδοσφαιριστή Μαστραντωνά για να έχει μειωμένη απόδοση στο επερχόμενο μάτς! Επικαλείται δε και την αστυνομία Καρδίτσας που έκανε “μπλόκο” ενώ είχε ενημερωθεί για την υπόθεση!

Στην Καρδίτσα η είδηση πέφτει ως κεραυνός εν αιθρία και το παιχνίδι γίνεται σε ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα. Βιαιοπραγίες εις βάρος φιλάθλων της Αναγέννησης και παικτών, σφαγιαστική διαιτησία και μια κατάσταση απερίγραπτη, συνθέτουν την ατμόσφαιρα της αναμέτρησης όπου η ομάδα της Καρδίτσας οδηγείται στην ήττα με σκορ 1-0. Δεν ήταν όμως μόνο η ήττα ο στόχος, αφού είχε “στηθεί” ήδη το κατάλληλο σκηνικό για παν ενδεχόμενο! Ακόμη δηλαδή κι αν η Αναγέννηση κατόρθωνε (οπως συνέβη) τις επομενες τρείς αγωνιστικές να κερδίσει στο γήπεδο την άνοδο, θα την αφαιρούσαν στα χαρτιά!

Η διοίκηση της Αναγέννησης διαβεβαιώνει ότι δεν συνέβη απολύτως τίποτα. Και πράγματι τα γεγονότα μαρτυρούν ότι κάτι άλλο πιο περίπλοκο παίζεται. Πως είναι δυνατόν να αποδειχθεί μια δωροδοκία όταν δεν υπάρχουν ούτε συλληφθέντες, ούτε μάρτυρες παρα μόνο κάποιες καταγγελίες ενός παράγοντα;

Ο κόσμος βλέποντας ότι δεν υπάρχουν χειροπιαστά στοιχεία, ησυχάζει και αφοσιώνεται εξολοκληρου στα αγωνιστικά δρώμενα και την Κυριακή 21 Ιουνίου η φιέστα που διοργανώνεται στο Στάδιο μπροστά σε 7.000 φιλάθλους δεν έχει προηγούμενο! Πανηγύρια, εκδηλώσεις ενθουσιασμού. Μια απο τις μεγαλύτερες γιορτές της αθλητικής Καρδίτσας! Εκείνο το βράδυ η πόλη δεν θα κοιμηθεί… Οι παραπάνω ΦΩΤΟ είναι απο τη μεγάλη φιέστα…

Η Αναγέννηση κατακτά τον τίτλο της πρωταθλήτριας με 48 βαθμούς, ισοβαθμώντας με τη Νάουσα ! Ο Εδεσσαϊκός παρά την εύνοια που είχε όλη τη χρονιά μένει εκτός!

Η ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ

ΚΑΙ ΟΙ… ΕΦΙΑΛΤΕΣ!

Κάποιοι όμως έχουν ήδη στρώσει το έδαφος. Κι αυτοί οι κάποιοι δεν είναι μόνο ξένοι που εξυπηρετούν τα συμφέροντα του Εδεσσαϊκού αλλά και Καρδιτσιώτες… Κάποιοι που θα μείνουν στην ιστορία ως “Εφιάλτες” προδίδοντας μια καταπληκτική πορεία που χτίστηκε απο τον κόπο, το συναίσθημα και την τεράστια ενέργεια του κόσμου της Αναγέννησης.

Πριν καλά καλά κοπάσουν οι πανηγυρισμοί η διοίκηση της Αναγέννησης δέχεται κάλεσμα απο το αθλητικό δικαστήριο της εποχής (ΑΣΕΑΔ) ν’ απολογηθεί στις 26 Ιουνίου και ώρα 6.30 μ.μ. για την απόπειρα δωροδοκίας!

Ολοι πιστεύουν ότι δεν υπαρχει θέμα, αφού δεν υπάρχουν μάρτυρες, ούτε κάποια σύλληψη. Κι όμως! Στο δικαστήριο παρουσιάζονται μάρτυρες απο την αστυνομία Καρδίτσας που δηλώνουν ότι όντως το βράδυ της Πέμπτης 21 Μαϊου έξω απο το Στάδιο Καρδίτσας ο ποδοσφαιριστής Μαστραντωνάς παίρνει 150.000 δραχμές απο τον παράγοντα της Αναγέννησης! Το δηλώνει και ο ίδιος ο παίκτης και η ομάδα τιμωρείται με αφαίρεση έξι βαθμών!!!

Χάνει δηλαδή την άνοδο που κερδίζει ο Εδεσσαϊκός!!! Χάνει την άνοδο για ένα μάτς που δεν χρειαζόταν να κερδίσει (το έχασε άλλωστε με 1-0)!

Τα ερωτήματα που βασάνισαν εκείνο τη χρονιά και για τα επόμενα χρόνια τους φίλους της Αναγέννησης ήταν πολλά. Με κυρίαρχο όμως ένα:

Ο ρόλος των παραγόντων του Εδεσσαϊκού ήταν απόλυτα ξεκάθαρος. Ναι μεν με αθέμητο τρόπο αλλά κοίταζαν τα συμφέροντα της ομάδας τους! Ο ρόλος όμως κάποιων Καρδιτσιωτών που υποτίθεται εξυπηρετούσαν τα συμφεροντα της Αναγέννησης ποιός ακριβώς ήταν στην υπόθεση;

Λέγονται πολλά. Χωρίς στοιχεία όμως δεν μπορούμε να κατηγορήσουμε ανθρώπους μόνο και μόνο με τις ενδείξεις. Πάντως η ιστορία της ομάδας απο μόνη της… ξέβρασε όλους εκείνους που ασέλγησαν εις βάρος της.

Εκείνο που αποδεικνύει ότι κάτι άλλο παίχθηκε είναι το αδιάσειστο στοιχείο ότι η Αναγέννηση το μάτς για το οποίο κατηγορήθηκε για δωροδοκία το ΕΧΑΣΕ! Δηλαδή δεν το χρειάστηκε στον τελικό απολογισμό…

Ο ΕΥΚΟΛΟΣ ΣΤΟΧΟΣ…

Η Καρδίτσα εκείνη τη χρονιά είχε χάσει και τη Σχολή Νηπιαγωγών με τον “ΝΕΟ ΑΓΩΝΑ” να βγαίνει με προφητικό πρωτοσέλιδο και να κάνει λόγο για σχέδιο αφαίμαξης και της Σχολής Δασοπονίας, κάτι που έγινε στις μέρες μας!!!

Ο τρόπος που αντιμετωπίστηκε η Αναγέννηση έδειξε πόσο αδύναμη ήταν η περιοχή μας και πόσο “εύκολος στόχος” υπήρξε απο διάφορα κέντρα. Ειναι χαρακτηριστικό ότι την προηγούμενη χρονιά είχε αποδειχθεί αποπειρα δωροδοκίας της ΑΕΚ σε παίκτες του Πανσερραϊκου και η ομάδα της Αθήνας τιμωρήθηκε με αφαίρεση βαθμών απο το… επόμενο πρωτάθλημα!

Λίγες εβδομάδες αργότερα του “σοκ” που υπέστη ο φίλαθλος κόσμος της ομάδας άρχισε να διαλύεται εκείνη η φοβερή ομάδα. Ο Κερμανίδης ανέλαβε την Ξάνθη, ο Τζαβαλιάς πήγε στη Λάρισα, ο τρομερός Αδαμόπουλος στην Ξάνθη με τα λεφτά του Κοσκωτά, ο Τζιφούλης στην Κοζάνη, ο Καλογεράκης στον Ολυμπιακό Βόλου…

Η Αναγέννηση μάλιστα ένα χρόνο μετά θα υποβιβαστεί στην νεοσύστατη Δ’ Εθνική. Απο κείνα τα συντρίμια, θα “χτίσει” τη μαγική χρονιά του 1993…



ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: «Νάτοι, νάτοι οι Πρωταθλητές» - Η ατμόσφαιρα στην «OPAP Arena» κι η αποθέωση
ΑΕΚ – Παναθηναϊκός: «Νάτοι, νάτοι οι Πρωταθλητές» - Η ατμόσφαιρα στην «OPAP Arena» κι η αποθέωση
Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι: Εκτός Χουάντσο και Μπάλντγουιν
Παναθηναϊκός AKTOR - Μακάμπι: Εκτός Χουάντσο και Μπάλντγουιν
Volley League: Μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών στον Ολυμπιακό από τη ΔΕΑΒ
Volley League: Μία αγωνιστική κεκλεισμένων των θυρών στον Ολυμπιακό από τη ΔΕΑΒ
Η ΠΑΕ Βόλος κατήγγειλε τηλεφώνημα Θοδωρή Καρυπίδη σε παίκτη της
Η ΠΑΕ Βόλος κατήγγειλε τηλεφώνημα Θοδωρή Καρυπίδη σε παίκτη της
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved