Σαν σήμερα: Η Πορτογαλία του «Έλληνα» Σάντος στην κορυφή της Ευρώπης (videos+photos)

Σαν σήμερα: Η Πορτογαλία του «Έλληνα» Σάντος στην κορυφή της Ευρώπης (videos+photos)

Τέσσερα χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από το θαύμα της Πορτογαλίας στο Euro 2016 μέσα στη Γαλλία επί της διοργανώτριας.

Σαν σήμερα πριν από τέσσερα χρόνια η Πορτογαλία του Φερνάντο Σάντος και του Κριστιάνο Ρονάλντο κατέκτησε για πρώτη φορά στην ιστορία της το Euro, παρότι αγωνίστηκε στο μεγαλύτερο μέρος του τελικού χωρίς τον φυσικό της ηγέτη και (για πολλούς) καλύτερο παίκτη του κόσμου.

Το γκολ του Έντερ στο 109ο λεπτό της παράτασης «πάγωσε» το «Σταντ ντε Φρανς» κι έδωσε τη νίκη με 1-0 στους Πορτογάλους, που «ξόρκισαν» την κατάρα του 2004, νίκησαν τους «τρικολόρ» ύστερα από 40 χρόνια και κατάκτησαν το πρώτο Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα στην ιστορία τους παίζοντας στον τελικό, όπως και η Ελλάδα, στην έδρα του αντιπάλου της. Παράλληλα, δεν επέτρεψε στους Γάλλους να γίνουν η πρώτη ομάδα στη διοργάνωση που θα κατακτούσε δεύτερο τίτλο ως διοργανώτρια.

Στο ξεκίνημα του τελικού η Γαλλία φαινόταν και με τη δύναμη της έδρας να μπαίνει φουριόζα στο παιχνίδι. Οι Πορτογάλοι έδειχναν νευρικοί την ίδια ώρα που οι «τρικολόρ» σφυροκοπούσαν ασταμάτητα την εστία του Ρούι Πατρίτσιο.

Ο Πορτογάλος τερματοφύλακας μάλιστα ήταν καθοριστικός στο πρώτο μέρος καθώς έδιωξε δύσκολα σε κόρνερ την εξαιρετική κεφαλιά του Γκριεζμάν στην αρχή του αγώνα και το δυνατό σουτ του Σισοκό προς το τέλος του ημιχρόνου.

Η Πορτογαλία προσπαθούσε να βρει πατήματα, ωστόσο τα πράγματα έγιναν ακόμα πιο δύσκολα όταν ο Κριστιάνο Ρονάλντο αποχώρησε τραυματίας μετά από χτύπημα του Παγιέ στο γόνατο.

Η είσοδος του Κουαρέσμα έδωσε μία πνοή μπροστά και κάποιες στιγμές οι Πορτογάλοι προσπάθησαν να απειλήσουν, ωστόσο ο απίστευτος Σισοκό ενέπνεε σιγουριά στο κέντρο και με τις κινήσεις του έκανε τη διαφορά σε άμυνα και επίθεση.

Στο δεύτερο ημίχρονο η Γαλλία συνέχισε να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων, και αν δεν υπήρχε ο Ρούι Πατρίτσιο ενδεχομένως το σκορ να ήταν διαφορετικό.

Η είσοδος του Έντερ έδωσε πνοή στην Πορτογαλία καθώς απελευθερώθηκαν οι Νάνι-Κουαρέσμα. Παρόλα αυτά η Γαλλία είχε την ευκαιρία να πάρει το παιχνίδι στις καθυστερήσεις, όταν ο Ζινιάκ έστειλε για… ψάρεμα τον Πέπε αλλά το σουτ του έστειλε τη μπάλα στο δοκάρι!

Οι δύο ομάδες ήταν εμφανώς κουρασμένες στην παράταση ωστόσο υπήρχαν φάσεις που και οι δύο έφτασαν κοντά στο γκολ. Ο Γκερέιρο με απίστευτη εκτέλεση φάουλ έστειλε στο 108’ τη μπάλα στο δοκάρι, ωστόσο όπως φάνηκε αυτό ήταν η προειδοποιητική βολή.

Δύο λεπτά αργότερα ο Έντερ πήρε την μπάλα με πλάτη στην περιοχή και με ένα σουτ-οβίδα κάρφωσε τη μπάλα στη γωνία του Γιορίς δίνοντας μέσα σε έξαλλη ατμόσφαιρα το προβάδισμα στην ομάδα του.

Ο Ντεσάν έβαλε τον Μαρσιάλ αλλά ήταν πλέον αργά για να αλλάξει κάτι. Το τελευταίο σφύριγμα του Κλάτενγμπεργκ βρήκε τους παίκτες του Φερνάντο Σάντος να πανηγυρίζουν σαν μικρά παιδιά και τους Γάλλους να αποχωρούν με σκυμμένα τα κεφάλια.

Μίλησε ελληνικά ο Σάντος: «Πάντα στην καρδιά μου οι Έλληνες!»

Ο αρχιτέκτονας του πορτογαλικού έπους στα γήπεδα της Γαλλίας, Φερνάντο Σάντος, την ώρα της απόλυτης χαράς και δικαίωσης, θυμήθηκε και πάλι την Ελλάδα! Ο προπονητής της Πορτογαλίας, αφού αρχικά ευχαρίστησε όσους υποστήριξαν τη χώρα του, είπε μιλώντας ελληνικά ότι ευχαριστεί και την Ελλάδα.

Ο Φερνάντο Σάντος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Θέλω να ευχαριστήσω όλους όσους μας υποστήριξαν από την αρχή της διοργάνωσης» για να συνεχίσει στην κάμερα της ΕΡΤ με σπαστά ελληνικά «Ευχαριστώ πολύ την Ελλάδα. Πάντα στην καρδιά μου».

Στην συνέχεια ανέφερε: «Αξίζαμε αυτή τη νίκη. Αυτή η ομάδα αποτελείται από πολλούς νέους παίκτες. Έχουμε σπουδαίο μέλλον. Τώρα πρέπει να πανηγυρίσουμε», είπε ο προπονητής στο flash interview πριν πάει στη συνέντευξη Τύπου.
 
Δείτε βίντεο και φωτογραφίες από τη μεγαλύτερη στιγμή του πορτογαλικού ποδοσφαίρου σε εθνικό επίπεδο:
 

Euro 2016: Αυτές είναι οι καλύτερες γκολάρες (video)

Euro 2016: Κορυφαίο το γκολ του Γκέρα (video)

Euro 2016: Οι καλύτερες στιγμές σε κινούμενα σχέδια και με πολύ χιούμορ! (video)

Euro 2016: Ο Σάντος χορεύει για την κατάκτηση του τίτλου

Euro 2016: Έξαλλος… Ρονάλντο σπρώχνει τον Σάντος! (video)



Έφτιαξε τζατζίκι η κυρία Μαξίμοβιτς!
Έφτιαξε τζατζίκι η κυρία Μαξίμοβιτς!
Μαρία Αριστοτέλους: Βγαίνει νικήτρια στην τεράστια μάχη της
Μαρία Αριστοτέλους: Βγαίνει νικήτρια στην τεράστια μάχη της
O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
O θρυλικός Ρομάριο γυρίζει στα γήπεδα στα 58 του χρόνια!
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
Κόντρα στην Αγγλία για τις αλλαγές στο κύπελλο
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved