FIFA-UEFA: Ο καλός και ο κακός «μπάτσος» κι η μοναδική λύση της διακοπής

FIFA-UEFA: Ο καλός και ο κακός «μπάτσος» κι η μοναδική λύση της διακοπής

Την ώρα που η UEFA εκβιάζει λίγκες και ομάδες, η FIFA βγάζει ανθρώπινο πρόσωπο, με την οριστική διακοπή όλων των διοργανώσεων να αποτελεί τη μοναδική λύση.

Η πανδημία του κορονοϊού συνεχίζεται, με τον αθλητισμό να έχει πατήσει «Pause» σχεδόν σε όλο τον πλανήτη. Για να μπορέσει, όμως, να πατήσει ξανά το «Play» και να υπάρχει αθλητισμός – γενικότερα- θα πρέπει να πατήσει το… stop και να το πάρει από την αρχή. Όπως έχουμε αναφέρει ξανά, ειδικότερα στην περίπτωση της Ελλάδας, δεν υπάρχει άλλη λύση από την οριστική διακοπή και το… restart στον αθλητισμό από τη νέα αγωνιστική περίοδο. Οτιδήποτε άλλο θα είναι εγκληματικό, αφού κανείς δεν μπορεί υπεύθυνα να ισχυριστεί πως αν υπάρξει επανέναρξη των αγώνων τα πάντα θα είναι ασφαλή.

Διότι όσο και να αγαπάμε το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, το βόλεϊ, το πόλο, τον στίβο και οποιοδήποτε άλλο άθλημα, πρέπει να παραδεχτούμε πως τα σπορ είναι το καλύτερο δευτερεύων πράγμα στη ζωή μας. Συνεπώς θα πρέπει να συνεχίσουμε να βάζουμε πάνω από όλη την ανθρώπινη ζωή, να δείξουμε υπευθυνότητα και να μην κάνουμε πίσω σε κανενός είδους εκβιασμό. Όπως αυτός που έχει κάνει επί της ουσίας η UEFA, «απειλώντας» με τα ευρωπαϊκά εισιτήρια – τα χρήματα βέβαια είναι το θέμα κι όχι τόσο το πρεστίζ κι η συμμετοχή σε μια διοργάνωση πλέον – όλες τις ομάδες των χωρών που δεν θα τελειώσουν τις σεζόν τους.

Η UEFA που παρότι είναι υπερκείμενη ομοσπονδία, αντί να προστατέψει τους ανθρώπους του ποδοσφαίρου τους εξέθεσε στον μέγιστο κίνδυνο. Μια UEFA που έδειξε την ίδια, αν όχι και χειρότερη, ανευθυνότητα με αυτή της Euroleague στο ξεκίνημα της κρίσης του κορονοϊού. Ποιος δεν θυμάται την υγειονομική «βόμβα» των αγώνων του Champions League και ειδικότερα το Αταλάντα – Βαλένθια στο Μιλάνο που αποτέλεσε την αρχή της διασποράς σε Μιλάνο, Μπέργκαμο αλλά και  την ισπανική πόλη και τις γύρω περιοχές;

Χρειάστηκε να νοσήσουν αθλητές και παράγοντες, να αρχίσει ο πλανήτης να μετράει εκατοντάδες νεκρούς κάθε ημέρα και να κηρύξει ο ΠΟΥ την πανδημία για να σταματήσει η UEFA τη δράση. Συνεπώς δεν απορεί κανείς που ζητά να αρχίσουν και πάλι τα πρωταθλήματα. Σε αυτή την ιστορία, άλλωστε, φαίνεται πως εξαρχής πήρε τον ρόλο του «κακού μπάτσου». Με τον ωμό εκβιασμό για την παρουσία των ομάδων στις διοργανώσεις της και με καθημερινές τοποθετήσεις του προέδρου της, Αλεξάντερ Τσέφεριν, θέλει πάση θυσία να γίνουν αγώνες. Προφανώς όχι τόσο για το… καλό του αθλήματος αλλά για το καλό της… τσέπης της.

Την ίδια ώρα, στην απέναντι… όχθη βρίσκεται η FIFA. Η οποία ναι μεν έβγαλε κάποιες αποφάσεις που θα διευκολύνουν όσες χώρες αποφασίσουν να παίξουν κάποια στιγμή τη φετινή σεζόν, από την άλλη, όμως, σε δημόσιες τοποθετήσεις του δικού της προέδρου, έχει τον ρόλο του «καλού μπάτσου». Ο Τζάνι Ινφαντίνο για δεύτερη φορά σε διάστημα λιγότερο των 15 ημερών, βγήκε και δήλωσε πως αυτή τη στιγμή το ποδόσφαιρο δεν είναι το πιο σημαντικό. Ξεκαθάρισε πως πάνω από όλα είναι η ανθρώπινη ζωή και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να υπάρξει ρίσκο με επανέναρξη αγώνων και ούτω καθ’ εξής.

«Θα πρέπει να αναζητηθεί μια  κοινή στρατηγική για  λύση, σε αρμονία με το άκουσμα  όλων των ιδεών. Χωρίς όμως να ξεχνάμε ότι κανένα παιχνίδι, καμία διοργάνωση και κανένα πρωτάθλημα δεν αξίζει τον ρίσκο μιας ανθρώπινης ζωής», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της FIFA. Προφανώς και η δική του θέληση θα ήταν να παιχτεί ποδόσφαιρο, γιατί μιλάμε για το προϊόν του, τηρεί, όμως, τουλάχιστον τα… προσχήματα και δείχνει να βάζει πάνω από όλα τον άνθρωπο.

Μια στάση που όχι μόνο για το φαίνεσθε, αλλά στην ουσία της θα πρέπει να τηρήσει και η ελληνική πολιτεία. Η οριστική διακοπή όλων των πρωταθλημάτων και το τέλος της σεζόν, για τον πολύπαθο αθλητισμό – σε όλα τα επίπεδα αλλά κυρίως στο οικονομικό την τελευταία δεκαετία – θα είναι η μοναδική λύση. Έτσι ώστε να μην υποβαθμίσει κι άλλο το όποιο «προϊόν» και να δώσει την ευκαιρία στους συλλόγους και τις λίγκες να μείνουν… ζωντανές και να είναι εδώ και στο μέλλον. Όχι μόνο για ένα δίμηνο μέσα στο καλοκαίρι, έτσι ώστε να υπάρξει πρωταθλητής στο ποδόσφαιρο και να μην χαλάσουν… χατίρια.

Ο δρόμος που πήραν αρκετές λίγκες, σε διαφορετικά αθλήματα ανά τον κόσμο, είναι ο ενδεδειγμένος. Μάλιστα, έγινε σε χώρες με παρόμοια πληθυσμιακή κατανομή και οικονομικά δεδομένα με την Ελλάδα. Η Λιθουανία… άνοιξε πρώτη τον χορό με οριστική διακοπή στο πρωτάθλημα  μπάσκετ, το ίδιο έγινε εν τέλει ακόμα  και στην Ιταλία που αναζητούσε τρόπο να παίξει (απίστευτο κι όμως αληθινό…), ενώ το Βέλγιο αρχικά έκανε λόγο για οριστική διακοπή στο ποδόσφαιρο, όμως, μετά τον εκβιασμό της UEFA αναθεωρεί. Στη Σκωτία δεν φαίνεται να… φοβούνται τον Τσέφεριν και οδεύουν σε οριστική διακοπή της σεζόν, ενώ η Euroleague ακόμα… ψάχνει τρόπο για το αν και πως θα μπορέσουν να παιχτούν αγώνες, κάτι που δείχνει ουτοπικό να το συζητά κανείς ακόμα και τώρα.

Στην Ελλάδα, ενώ ο ΕΣΑΚΕ έχει πάρει απόφαση – με τις ομάδες να συμφωνούν απόλυτα – κι έχει ζητήσει από τον Υφυπουργό την οριστική διακοπή της σεζόν, ακόμα δεν έχουμε καμία επίσημη δράση από πλευράς πολιτείας. Στη Super League γίνονται τηλεδιασκέψεις όπου συμφωνούν ότι… διαφωνούν, και ακόμα βρισκόμαστε σε μια στάση αναμονής που κανείς δεν έχει καταλάβει τι εξυπηρετεί… Η οριστική διακοπή σε όλα τα πρωταθλήματα, όλων των αθλημάτων θα έπρεπε  να έχει ανακοινωθεί… χθες. Δεν χρειάζεται να χαθεί άλλος χρόνος, να δημιουργηθούν ψεύτικες ελπίδες στους φιλάθλους και ακόμα περισσότερα προβλήματα στους συλλόγους. Μια είναι η λύση και τι γνωρίζουν όλοι καλά, είτε θέλουν να το… παραδεχθούν, είτε όχι. Μένει να δούμε αν θα δείξει η πολιτεία αντίστοιχη υπευθυνότητα και στο κομμάτι του αθλητισμού, όπως έδειξε στη λήψη μέτρων κατά του κορονοϊού... 



Μπαίνει στο χειρουργείο ο Έντσο Φερνάντες
Μπαίνει στο χειρουργείο ο Έντσο Φερνάντες
ΑΕΚ: «Συμπεριφορές προβοκατόρων προκαλούν ανυπολόγιστη ζημιά στην ομάδα μας»
ΑΕΚ: «Συμπεριφορές προβοκατόρων προκαλούν ανυπολόγιστη ζημιά στην ομάδα μας»
Euroleague, Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 77-69: Έμεινε από ενέργεια και η Μπάρτσα έκανε το 1-1
Euroleague, Μπαρτσελόνα - Ολυμπιακός 77-69: Έμεινε από ενέργεια και η Μπάρτσα έκανε το 1-1
Λίβερπουλ: Συμφωνία με Σλοτ, αυτός ο αντικαταστάτης του Κλοπ
Λίβερπουλ: Συμφωνία με Σλοτ, αυτός ο αντικαταστάτης του Κλοπ
©2011-2024 Onsports.gr - All rights reserved